Slovenija

Župan Gorišnice: Zadržkov do tega, da je koncert v naši občini, nimamo

Gorišnica / Maribor, 08. 07. 2019 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Milan Trol je želel koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona pripraviti na športnem letališču v Moškanjcih, a mu ministrstvo za obrambo kot lastnik zemljišča ni dalo dovoljenja. Na občini Gorišnica pa pravijo, da zdržkov glede morebitnega nastopa pri njih nimajo. Obiskovalcem bi omogočili celo parkiranje na občinskem zemljišču, v Thompsonovo 'glasbo' pa da se ne bodo mešali.

Organizator Milan Trol je Thompsonov koncert želel izvesti na športnem letališču Moškanjci, za kar bi potreboval dovoljenje lastnika zemljišča, ministrstva za obrambo. A minister Karl Erjavec je prošnjo zavrnil.
Organizator Milan Trol je Thompsonov koncert želel izvesti na športnem letališču Moškanjci, za kar bi potreboval dovoljenje lastnika zemljišča, ministrstva za obrambo. A minister Karl Erjavec je prošnjo zavrnil. FOTO: POP TV

Po tem, ko je upravno sodišče razsodilo, da je bila prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona pred dvema letoma v Mariboru nezakonita in je organizator Milan Trol že napovedal nov koncert na športnem letališču Moškanjci, a je lastnik zemljišča - ministrstvo za obrambo - prošnjo zavrnil, je spregovoril župan občine, kjer je imel Trol željo organizirati koncert.

"Trol se je skupaj s še enim kolegom pri nas oglasil pred dobrim mesecem in nas obvestil o tem, da bi želel na letališču v Moškanjcih izvesti ta koncert," je za 24ur.com dejal župan Občine Gorišnica Jožef Kokot. "Mi nekih posebnih zadržkov nismo imeli, ker bi se to odvijalo na letališču. Tam je veliko prostora in nikogar ne moti. Vendar pa dovoljenje za to izdata upravna enota in lastnik zemljišča," pravi.

Trol mu točnega datuma, kdaj bi izvedli koncert, takrat še ni znal navesti, je pa bilo govora o juliju ali avgustu. Tudi o ceni in možnem številu obiskovalcev se niso pogovarjali.

Kokot: V glasbo se ne bomo spuščali

Na vprašanje, ali meni, da pesmi, v katerih Thompson odkrito poveličuje hrvaški nacionalizem in ustaštvo, sodijo v njihovo občino, pa Kokot odgovarja, da se tako on osebno kot lokalna samouprava "v glasbo ne bodo spuščali". "To je glasba. Glasbi svoje, politiki svoje. Kar se njegovih političnih nagnjen tiče, pa je odvisno s katerega vidika gledaš. Eni so pripadniki tega, drugi tega. Jaz kot župan ne morem nekoga opredeljevati; ljudje so različnih mnenj," izpostavlja.

Za presojanje o tem, ali je to primerno, potrebno in dovoljeno, ali pa obstajajo kakšni zadržki, so po njegovem namreč pristojne in zadolžene institucije, ki bodo to reševale v okviru dane zakonodaje. "Računamo na upravno enoto, da bodo oni presodili, ali je to pravilno ali nepravilno."

Jožef Kokot, župan Občine Gorišnica, se Thompsonovega koncerta ne bi udeležil.
Jožef Kokot, župan Občine Gorišnica, se Thompsonovega koncerta ne bi udeležil. FOTO: Občina Gorišnica

Gorišniški župan sicer dodaja, da ga osebno Thompsonove težnje motijo, a da kot župan ne more na to gledati s svojega vidika. "Jaz moram gledati na splošno. Nikogar ne želim ovirati in nikogar v nič siliti. Ker nimam možnosti odločanja, se v to ne bom mešal," pravi in dodaja, da se koncerta - tudi, če bi ga obrambno ministrstvo v Moškanjcih dovolilo - ne bi udeležil. "Še za druge koncerte nimam časa, ne da bi hodil na tega."

Po njegovem vedenju so mnenja o nastopu Thompsona v Gorišnici med občani sicer deljena. "Mladi so za koncert, starejši proti," pravi Kokot, ki je na čelu gorišniške občine že 17. leto.

Kljub temu, da pravi, da nima vajeti v svojih rokah in da nobeno dovoljenje tako ni odvisno od njega, pa je Kokot potencialnim obiskovalcem koncerta vendarle dovolil, da parkirajo na občinskem zemljišču ob letališču. "Kaj bom rekel ne? Upravna enota bo dala dovoljenje, jaz pa bom potem rekel ne? Da naši ljudje, ki bodo prišli, ne bodo smeli parkirati? Potem sem sam sebe udaril," razlaga in dodaja, da je v Moškanjcih tako na voljo velik prostor za parkiranje. "To niso označeni parkirni prostori, je zemljišče oziroma travnik, kjer lahko pustijo avtomobile."

V Mariboru odločen 'ne'

Morebitne izvedbe koncerta v prostorih občine pa ne nameravajo dovoliti niti v Mariboru. Na to, da se je mariborski župan Saša Arsenovič odločno opredelil proti Thompsonovem koncertu v Mariboru, pa Jožef Kokot odgovarja, da ne vidi razloga, da bi se moral župan tako izpostavljati. "In kaj če bi druge institucije rekle da? Kaj lahko jaz potem naredim? Če bi imel možnost izdaje dovoljenja, bi drugače razmišljal, reagiral in bi se drugače pogovarjali, ampak je nimam, zato se jaz v to ne mešam. Če pa bi bilo to v mojih rokah, bi hotel vedeti vse, kako je – od a do ž, tudi njihove pristope, kaj bo, kaj imajo v programu. Ampak ker ne morem odločati, se tudi pri tem ne želim posebej izpostavljati."

Na vprašanje, kako komentira Arsenovičevo 'izpostavljanje', pa odgovarja, da ima pač vsak svoje mišljenje. "Je vedel, da ima za sabo upravno enoto, pa so mu že prej povedali, kako bo. Mi pa imamo tukaj samo izpostavo. Sem pride ena deklica, drugače pa spadamo pod Ptuj. Jaz se z njimi nisem niti posvetoval, ker nisem vedel, ali bodo do mene sploh prišli," še razlaga Kokot.

Milan Trol nam je sicer pred dnevi dejal, da bo koncert organiziral tam, kjer bo okolje temu popolnoma naklonjeni in kjer bo za izvedbo pridobil vsa ustrezna dovoljenja, odgovor ministrstva za obrambno pa da bo spoštoval.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
10. 07. 2019 12.40
+1
Sram vas bodi Gorišnica.
Rafael Kramar
09. 07. 2019 14.50
+0
Ja in kaj bo, če odšpila koncert? Bo poustašil folk na koncertu ali kaj? Naj pride, če ga ljudje želijo slišat? Sama besedila so provokativno nacionalistična, ampak sama "muska" je pa super.
Nimasmisla
09. 07. 2019 14.30
+0
a je ta slučajno kokotović
korintos23
09. 07. 2019 12.17
-3
Toti Gorišniški župan Kokot si naj raje neko kuro najde ne pa tega ustaskega petelina k nam vabi! Ceca, Severina čakajo na povabilo.
JohannDoe
09. 07. 2019 13.50
-1
Daoist
09. 07. 2019 12.12
-5
Temu ustašu Thompsonu do smrti prepovedati vstop v Slovenijo, pa bo mir.
loeb
09. 07. 2019 13.11
-2
Slava Rodu
09. 07. 2019 11.29
+3
Zapoje naj PRVO čavoglave v REP. SRBSKI. Potem pa naj poje vsepovsod zaradi mene, ako še ostane kaj od njega.
williamwallace
09. 07. 2019 12.31
JohannDoe
09. 07. 2019 10.43
+2
Človek je ustaš, pa ni.... ni fascist, ne.... če je ustaš... hm... ne.... ne, da ni.... malo je.... je.... pa po tv ni.... pa potem na koncertu spet je... kaj ga provocirajo s temi vprašanji, mir naj mu dajo... da lahko v miru sklada pesmi o tem, kako mu bo žena speglala dedkovo ustaško... pravo, "njihovo".... uniformo in jo bo on nosil z veseljem, ker jo bo tudi njegov sin nosil.... Muzika pa seveda je znana in gre hitro v uho... tretjino jo skopira od Dickinson in Iron Maiden, za popestritev skopira v celoti komad od Abbe (Daleko, daleko) in četniško pesem (Anice, kninska...) ... Najlažje je modrovat o njegovi umetniški vrednosti, če njegovih del sploh ne poznaš ali pa, če poznaš samo njegova "dela" in ničesar drugega.
Mega100
09. 07. 2019 10.42
+1
Koncert Thomsona...tu se kaže od levice netolerantnost, nestrpnost, sovraštvo, hinavstvo...itd. Levaki nikoli niso imeli človeške morale in nikoli ne bodo imeli.
JohannDoe
09. 07. 2019 10.49
+8
V pričo česa misliš, da si ti tako drugačen?
Mega100
09. 07. 2019 11.53
+2
Za vse stanje v Sloveniji so krivi levaki, ki so skoraj 75 let neprekinjeno na oblasti...Da sem drugačen, mogoče zato ker sem skoraj že 5 let v Avstriji. Srečala me je pamet pa sem odšel. Dokler so levaki v Sloveniji na oblasti. V Sloveniji ne bo nobenega ekonomskega napredka. Že davno ko je Kučan 1990 leta nakladal, "Sedaj so dovoljnej sanje, danes je novi dan, Slovenija bo nova Švica"pa očitno da ni tako, vse je še vedno isto v Sloveniji, nič bolje, kvečim slabše.
JohannDoe
09. 07. 2019 12.10
+0
Vem, da si car, bolj pameten in joh in sploh... zanima me po čem misliš, da ste ti in to, kar ti pišeš in ti govoriš, drugačni od levih, ki so netolerantni, nestrpni, sovražni, hinavski in brez morale...
korintos23
09. 07. 2019 12.15
-4
Johan, a ne preštimaš da je drugačen od levousmerjenih, je tumpast kak satan.
13klu?
09. 07. 2019 10.35
+13
Že več dni sledim objave o tem tomsonu na tej strani.Mislim da je tukaj skrbno pretkana in prikrita propaganda na strani 24ur in da je to stalno pisanje bo ali ne bo koncert načrtna reklama . Namen je zagotovil senzacionalnost in odmevnost koncerta in zato večji zaslužek če bi do koncerta prišlo. Ne samo ta koncert ampak tudi za druge glasbenike iz bivše juge bi bili zanimivi denarni tokovi v smislu propagiranja njihove glasbe pri nas.
JohannDoe
09. 07. 2019 10.50
+4
Sava Sava
09. 07. 2019 10.19
-3
za Mega 100: Nezmotljivo zadeneš bistvo. Obsojaš sekte, za te pa vemo, da ne morejo obstajati brez Velikega vodje. A ti je kakšen tak znan iz Slovenije? - Primeri iz ZDA nam kažejo, da so istomišljeniki tistih iz "parad gnusa" (tvoj citat) predvsem desni politiki. Spet si zadel! In očitno meniš, da je desna stran proti klima protestom - normalno, saj to omejuje profite (dolarji, evri,... forinti). Trikrat bravo za tvoje analize!
loeb
09. 07. 2019 09.56
-9
Pridem..... dvakrat pa že bil....eni res ne ločijo zrna od plevela....ubogi na umu...
Sava Sava
09. 07. 2019 10.23
+3
Nekateri celo dvakrat (in še tretjič se bo očitno zgodilo) ne znajo ločiti zrna od plev. Blagor ubogim na umu, kajti njihovo je kraljestvo plev.
loeb
09. 07. 2019 10.28
-2
Poslušaj švedsko metal skupino Sabatini....u Sloveniji so bili že najmanj 6 krat....igrajo zgodovino......ne palamudi in poglej dlje od svojega nosu in stola za računalnikom.
Sava Sava
09. 07. 2019 10.32
+10
Preberi besedilo pesmi "Jasenovac in Gradiška stara". Ne gre za igro, ampak zločine. In pojdi v Plevlja!
loeb
09. 07. 2019 11.12
-4
Sava Sava
09. 07. 2019 15.04
+1
No, in zdaj v tej pesmi zamenjaj narod, ki sem tam omenja, z narodom, ki mu ti pripadaš - ne vem sicer, kateri bi te rad za svojega. Pa si zapoj to pesem med svojimi.
Vitruvio
09. 07. 2019 09.52
+8
Stanje v Hrvaški družbi je podobno kot pri nas ! Slabše ko gre ljudstvu večja je težnja po spremembah in maščevanju NEKOMU ,ki je kriv za osebno travmo posameznikov. Ta nekdo pa potem postane vsak ,ki je drugače misleč . Najnovejši primer je kandidat za predsednika Hrvaške Miroslav Škoro donedavno prijatelj Thompsona ,sedaj pa se ne poznata ?
hotchilipoper
09. 07. 2019 09.51
+8
Ne dajo nam piranskega zaliva,vi jih pa vabite v slovenijo,a se je vam čist skisalo
mackon08
09. 07. 2019 10.26
+8
hotchilipoper Raje vprašaj milijon Slovencev če se jim je skisalo, namreč toliko jih gre na dopust na Hrvaško.
tovarišinajuriš
09. 07. 2019 10.46
+2
...kako naj nam dajo nekaj, kar je naše ?
jakec1575
09. 07. 2019 09.49
+23
Raziskovalno sem si pogledal vsaj 10 video posnetkov. Tip se je zafrknil, ker je v teekste dal četnike, pretenciozne hrvaske ozemeljske teznje. Pa se za dom spremni klice na enem koncertu minimalno. Lahko bi bil top glasbenik, sedaj pa ima publiko, ki jo ima. hrvacko selendro. Ujetnik svoje naciustaskih tekstov. Žalostno.
Vitruvio
09. 07. 2019 09.44
+7
Kaj pa koncert v kakšni stari šoder jami v okolici Ljubljane ?
DAEMONIUM
09. 07. 2019 09.36
-6
oborozen spoapad je bil v Sloveniji prekratek v tem je problem. Nato pa so namnozile stare sile iz FDV in filo faksa zato pa smo edina levicarska nacija v EU.
JohannDoe
09. 07. 2019 09.43
+5
Kako to misliš? Saj ni samo Janezek bil zagrizen komunist. Pa Vinko in Zver. Benito in Salvini sta tudi zgradila kariero kot zagrizena socialista. Dolfi je pa itak sam socializem pa to.
Sava Sava
09. 07. 2019 09.45
+7
Prosim, da ne žališ stare sile kot so Janez Janša, Milan Zver in drugi podobni intelektualci, ki so končali FDV. In ne zaničuj edino slovensko parlamentarno stranko, katerih najvišje vodstvo so bivši komunisti - ki so resda (zvečine) že leta 1991 spoznali vso bedo komunizma in pokončno izstopili iz te stranke. In res je oboroženi spopad v Sloveniji bil prekratek, da bi se lahko postavili na plan tradicionalni speči izdajalci in njihovi potomci, vendo ob boku okupatorju.
JohannDoe
09. 07. 2019 09.35
+13
Ne mi vpletat ideologije in Svetlane Makarovič, to nima veze z ideologijo. Domači cucki slišijo kako Perkovič prepeva proti komunistom in takoj mislijo kako bo namesto njih premagal Kučana. Ne slišijo pa, da poje Hrvatom in kako so Hrvati največji carji. Smola, da gre za naše sosede, ki bi po defaultu radi "naše" ravno toliko ali pa še bolj kot mi "njihovo" in je, da imamo kot mednarodne entitete stabilne in utrjene položaje med seboj, ključno. Dobro, da tile niso organizatorji športnih tekem, ker potem bi nas pred vsako tekmo spodbujali nasprotnikovi navijači in nasprotnikove športne himne. Unikum v celi Evropi, če ne svetu.
Vitruvio
09. 07. 2019 09.46
+10
Tudi na Hrvaškem ni povsod dobrodošel ! Ima pač nekaj svojih privržencev in sledilcev podobno kot Šiško .
JohannDoe
09. 07. 2019 10.02
+5
Bmk za Hrvaško in kaj je tam. Tukaj je Slovenija. Ali pa ni. Naša odločitev.
Tone Bratkovi?
09. 07. 2019 09.29
+13
Pje "LUKARI" sem vas meja za pametne lidi….Kaj vam te treba stalinistično propagando širiti v SLO, pa še te od enega "USTAŠA".....kaj te z vami?
JohannDoe
09. 07. 2019 09.18
+18
V drugi svetovni so bili Hrvati eden od štirih okupatorjev Slovenije. In so takoj po okupaciji pridno začeli Slovence iztrebljat. Okupatorji so bili tudi drugi trije, ki so Slovence hoteli izbrisat pa svoje naselit. Pa zdej, če imamo ljubitelje teh treh, čemu ne bi imeli tudi ljubitelje četrtega. Vedno smo imeli med seboj ljudi, ki bi in so se ob prvi priliki prodali tujcu, potujčili in začeli sovražit svoj narod ter mu nagajati, za par srebrnikov in skledo briketov. Na koncu vedno maske padejo in vsak zakoliči svoj status.
murinar
09. 07. 2019 09.22
+11
Janša je največji SOVRAŽNIK Slovenije in IZDAJALEC hkrati ! Za en evro bi zatajil mater !
JohannDoe
09. 07. 2019 09.37
+13
korintos23
09. 07. 2019 09.10
+0
Mogoče sami sebi delamo napako, kaj pa če bi par Thompsonovih koncertov v Sloveniji AS spravilo na pravo mesto?
JohannDoe
09. 07. 2019 09.19
+0
Andree
09. 07. 2019 09.38
+0