Slovenija

Sodišče globe za Kubance spremenilo v opomine

Bovec, 20. 08. 2018 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
/ Miha Kranjc, / N.Š., V.Š.
Komentarji
668

Visoke globe za kubanske plesalce, ki so razburile javnost, se po odločitvi sodišča spreminjajo v opomine. Plesalce so policisti v Sloveniji zalotili brez dokumentov, ki so jih pustili v Italiji. Postopki policistov so razjezili bovškega župana Valterja Mlekuža, plesalci pa pravijo, da izkušnja s policisti ne spremenila njihovega pozitivnega mnenja o Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kubanci so zdaj ilegalni migranti tudi v Italiji
    02:26
    Iz 24UR: Kubanci so zdaj ilegalni migranti tudi v Italiji
  • Iz 24UR: Podjetnik začel zbirati denar za Kubance
    03:10
    Iz 24UR: Podjetnik začel zbirati denar za Kubance
  • Iz SVETA: Globa za Kubance
    02:58
    Iz SVETA: Globa za Kubance
  • Iz 24UR ZVEČER: Primer kubanskih plesalcev
    08:29
    Iz 24UR ZVEČER: Primer kubanskih plesalcev
  • Iz 24UR ZVEČER: Kubancem ni treba plačati kazni
    02:59
    Iz 24UR ZVEČER: Kubancem ni treba plačati kazni

Kubanskim plesalcem ne bo treba plačati zanje astronomsko visokih glob, ker so se na ozemlju Slovenije nahajali brez dokumentov. Tako je odločilo sodišče, ki se je torej strinjalo s pravnimi strokovnjaki, ki so opozarjali, da je kazen nesorazmerna.

Kot so jasno povedali plesalci, denarja za plačilo glob nimajo, kar zaslužijo na turnejah ni omembe vredno. Pri nas so doslej že nastopili, med drugim v Mariboru, zato ne razumejo, zakaj so tokrat postali tarča policije. Predvsem pa jih je skrbelo, da bodo zamudili letalo, s katerim naj bi se v sredo vrnili domov, saj tudi denarja za druge karte nimajo.

Vseeno na Slovenijo plesalci niso jezni: "Samo zaradi policije ne bomo pozabili vseh lepih spominov, ki nas vežejo na to državo."

Presenečeni nad ravnanjem policije

Kubanski plesalci v Bovcu
Kubanski plesalci v Bovcu FOTO: Facebook
"Prišli smo v Bovec, šli smo na kosilo, nato pa na ogled znamenitosti. Dva člana skupine sta sedla na klop, kjer sta ju videla policista in zahtevala dokumente. Pokazala sta samo značko za nastop na dogodku, ampak policista sta vztrajala, da hočeta dokumente. S policisti smo se nato pogajali približno eno uro, skušali smo razložiti, da jih ne nosimo s seboj, ker je to nevarno, saj se lahko izgubijo, kar povzroči kup težav. Ponudili smo tudi, da prinesemo dokumente in so se s tem strinjali. Ko so prišli dokumenti, so jih pregledali in rekli, a veste, kaj se bo zdaj zgodilo? Naložili vam bomo globo, 500 evrov na osebo. Bili smo popolnoma šokirani." Tako je dogajanje v Bovcu opisala Fabiola Russo, prevajalka, ki spremlja kubanske plesalce. Ocenjuje, da so naši policisti skupino obravnavali kot nekakšno "skupino ilegalnih migrantov".

Podobno šokiran je bil šef skupine Fernando Medrano Vireya:"Smo ena glavnih kubanskih folklornih skupin. V Evropi nastopamo že od 1996 in takšne obravnave res nismo vajeni. Pa nikoli ne nosimo s seboj dokumentov na kraje dogajanja, saj smo uradno akreditirani pri organizatorju festivala. Najprej, ko so prosili za dokumente in so jih šli iskat, sem mislil, da je zadeve konec. Mislil sem, da bodo samo preverili podatke in to bo to. Ko sem videl, da so pobrali potne liste, in da hočejo 500 evrov na osebo, se mi je to zdelo popolnoma noro."

Tiskovna konferenca PU Nova Gorica
Tiskovna konferenca PU Nova Gorica FOTO: Policija

Policisti vztrajajo, da so ravnali po črki zakona

PU Nova Gorica je danes na to temo pripravila novinarsko konferenco. Pojasnili so, da je bil postopek izveden v skladu z vsemi pravili. "Ker državljani Kube izrečene globe niso plačali, z odhodom v tujino pa bi se lahko izognili odgovornosti za prekršek, so jim bili na podlagi zakona o prekrških  zaradi  zavarovanja  izvršitve  sankcije  začasno  s sklepom (do plačila globe) vzeti dokumenti," so pojasnili.

Ko poudarjajo, je v konkretnem  primeru pomembna tudi okoliščina, da državljani Kube za vstop v EU poleg veljavnega potovalnega dokumenta potrebujejo tudi vizum, saj ta država predstavlja višje tveganje kot državljani tistih držav, ki vizuma  ne  potrebujejo, vztrajajo na policiji in pojasnjujejo, da je v preteklosti slovenska policija že obravnavala državljane Kube, ki so izrazili namero za podajo vlog za mednarodno zaščito - 12 v letu 2017.

"Izvedeni  ukrepi policistov so bili zakoniti in strokovni. Policisti so pri izvajanju  prekrškovnih postopkov samostojni v okviru načela zakonitosti, kar  je nujno za delovanje pravne države. V teh postopkih morajo upoštevati okoliščine konkretnega primera in ravnati po taktičnem preudarku," še pravijo na policiji. Ker so vsi kršitelji posredovali zahtevo za sodno varstvo, je bila zadeva nato odstopljena  pristojnemu sodišču.

Opozarjajo še, da morajo osebe pri sebi na podlagi  zakonodaje vedno imeti dokumente za dokazovanje  identitete.

Kaj se je zgodilo?

Skupino kubanskih plesalcev so novogoriški policisti na območju Bovca ustavili in oglobili, ker pri sebi niso imeli osebnih dokumentov, ki so jih pozabili v hotelu. Zato se je njihov nastop začel z zamudo, vsak izmed plesalcev pa bi moral plačati po 500 evrov globe, oziroma polovičnih 250 evrov, če je znesek poravnan v 17 dneh. 

Za goste iz Kube, kjer je povprečna mesečna plača dobrih 25 evrov, je bil dogodek pravi šok. Eden izmed članov skupine je županu Bovca dejal, da 500 evrov še v življenju ni videl.

Župan Mlekuž: Pričakovali smo, da bo policist izrekel opomin

Župan Bovca Valter Mlekuž je bil prisoten pri prekrškovnem postopku. "Praktično v eni uri smo dostavili dokumente, ki jih je policist želel videti in pričakovali smo, da bo po pregledu izrekel morda le ustno opozorilo," pove Mlekuž in nadaljuje: "Ko pa smo prinesli dokumente pa je policist dejal, da bo to kazen."

Mlekuž je bil prepričan, da bo zaradi malomarnosti kaznovan vodja skupine, ki je dokumente pozabil v hotelu, sam pa je želel nemudoma poravnati globo v njegovem imenu in s tem rešiti zaplet: "Rekel sem, da grem takoj na bankomat in plačam položnico, a policist je bil neomajen." Kazen v višini 500 evrov je tako izrekel vsakemu posamezniku v skupini, ki je bila zaradi dogodka popolnoma v šoku. Kljub temu so se odločili izvesti večerni nastop, ki so posledično začeli z zamudo.

Skupino plesalcev iz Kube je dogodek pretresel, a so kljub šoku vseeno nastopili na Festivalu src.
Skupino plesalcev iz Kube je dogodek pretresel, a so kljub šoku vseeno nastopili na Festivalu src. FOTO: POP TV

Bovški župan je med dogodkom kontaktiral tudi policistove nadrejene, ki pa so zatrdili, da bi lahko postopek ustavil ali končal z opozorilom le policist na licu mesta.

Na občini so zako pripravili zahtevo za varstvo zakonitosti, ki je bila očitno uspešna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (668)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
21. 08. 2018 11.13
+10
Sinoči sem poslušal enega policaja pri poročili in obnašal se je kot pravi policaj z navadnim *šnel* kursom. Takšni so pa samo policaji ne pa tudi ljudje in niso sposobni drugo misliti samo kar so jih na tistem nekaj dnevnem tečaju filali. Logike nobene.
lahunin
21. 08. 2018 11.10
+7
POLICIJA POLICIJA GDO NAM KAJ MORE VSE JE PO ZAKUNU TUDI CE IMAMO ZABAVO MED DELAVNIM CASOM JE PO ZAKONU SKRBET JE TREBA ZA SPROSTITEV
pleschyteroristkoroška
21. 08. 2018 10.50
-3
Zahtevam da mi država vrne 2 plačani kazni ki sem ju dobil, ker nisem imel pri sebi dokumentov!
pleschyteroristkoroška
21. 08. 2018 11.17
-1
pleschyteroristkoroška
21. 08. 2018 11.18
-5
Pravicaje
21. 08. 2018 10.27
+21
Zakaj ni komentiral kazni policist, ki jo je spisal ? Saj se nima ničesar sramovati ,ker je postopal po črki zakona .Mogoče pa ga bomo videli pri podeljevanju medalje za htabrost , saj je po besedah njegovega komandirja reševal državo pred hudo nevarnimi teroristi !
kapljač1
21. 08. 2018 10.25
-4
Naredili so si pravo propagando. Jnaševi bi jih lahko Kastrove Kubance povabili da jim zastonj kaj odplešejo.
kapljač1
21. 08. 2018 10.26
+4
Pričakujem še kakšno plesno skupino iz Venezuele, tisto, ki dokumentov sploh nimajo! Samo da slišim odzive.
wolfterier
21. 08. 2018 10.42
-5
Pojdi na Kubo brez dokumentov.Po zaslišanju z akumulatorjem in z vodno kopeljo dve leti zapora,garantirano !
wolfterier
21. 08. 2018 10.58
-1
Si mislil Mesečnike,pa si obseden z Janšo,a ne,kapljač !
KenBlock
21. 08. 2018 11.22
+3
So me ustavili brez njih. In ko mi jih je prijatelj pripeljal je bilo vse ok.
KranskyJanez
21. 08. 2018 10.20
+11
hehehe diktatorska javna uprava slovenistana
martinov
21. 08. 2018 10.15
-4
Slovenija je socialna država do tujcev. Plačati bi morali še sodne stroške, čeprav niti sami niso podali ugovora na plačilni nalog policije ! Za slovenskega državljana ni enakih meril. Plačaš tako ali drugače ! Redarjem za ugovor na plačilni nalog celo okrog 150,00 €, tudi glede parkiranja !! Slovenski proračun je po zaslugi nekega sodnika, kateri sodi v imenu ljudstva, ostal brez 15.000,00 €. Sicer to kak minister zapravi v enem dnevu, pa vendar !
kapljač1
21. 08. 2018 10.10
-13
Še dober da niso pozabili spodnjic, če so že dokumente!
kapljač1
21. 08. 2018 10.10
-7
Si v tujini in z dokumenti delaš tako malomarno?
jesenvoyo
21. 08. 2018 10.01
+34
Držali so se po črki zakona, lepo, potem zakaj se ne držijo tega v primeru migrantov ?
martinov
21. 08. 2018 10.19
-1
Migrant, kateri zaprosi za azil je izključen iz kaznovalne politike. Zanj, mora, po Dunajski konvenciji, država v kateri je podal prošnjo poskrbeti na vseh področjih, dokler se njegova prošnja obravnava !
ježko
21. 08. 2018 10.00
+31
Ni mi jasno kaj se dogaja pri nas. Komandir je izjavil ,da zagovarja delo policista/policistov ker pač je situacija takšna da prihaja veliko migrantov. Potem pa zopet drugi pravijo da migrantov ni in da lahko ograjo podremo ,patrulje umaknemo saj se ni ničesar za bati. Prosim vas zjasnite se. Pa se to: 15.000 migrantov dnevno je prišlo v slovenijo čez šengensko mejo pa niti eden ni imel papirjev. Vsaj pravih ne. Je dobil kazen? Ne dobil je topli obrok za kateraga ni bil hvaležen ,dobil je štrom da si je svoj IPHONE napolnil, lahko se je naspal in še bi lahko našteval. Če bi takrat država tako ravnala pa lahko tudi po polovični ceni 250€ bi bili lepi denarji v blagajni.
štrekeljc
21. 08. 2018 10.00
+32
Teh pet policistov je pokazalo neverjetno spretnost in umnost prri lovljenju ilegalnih migrantov, zato bi bilo prav in dobro, da jih pošljejo na hrvaško mejo.
Apostol1
21. 08. 2018 09.53
+17
Lahko samo glede na prikazano rečemo ,da tako noro in sramotno policija še ni izpadla v Sloveniji kot v tem primeru in takih ljudi kot sta komandir Evgen Govekar in ta policist ne rabimo na terenskem delu policije ,ker sta poskrbela le za odmevno sramoto Slovenske policije , se pa človek vpraša koliko je še takih modelov v Slovenski policiji. Moram pa dodati sam osebno nisem imel nikoli slabih izkušenj s policijo vsaj do sedaj so bili ti ljudje vedno korektni z menoj in so samo za pohvalit.
martinov
21. 08. 2018 10.23
-4
Zakonito delo policije kritizirate. Pojdite v Italijo ali Avstrijo, tam vas bodo celo pridržali, dokler ne plačate kazni !
dr.Megla
21. 08. 2018 12.19
Apostol1
21. 08. 2018 09.44
+35
Poslušal gospoda Evgen Govekarja vodja policije ,v Novi Gorici , ki je neomajno zagovarjal policista , da je ravnal prav , no sodišče je odločilo ,da to ni res , po drugi strani se pa človek vpraša ali ta komandir in policist ki zagovarjata te kazni sploh lahko mirno spita , lahko bo rekel marsikdo ,ker sta v službi samo policista , toda življenje je tako ,da policist tudi v službi mora biti človek in ne samo stroj za pisanje kazni in tule je pa zatajil kadrovski in učni sistem policije v današnji Sloveniji.
zemljan10
21. 08. 2018 09.22
+3
Tresla se je gora,rodila se je miš.
mariborviola
21. 08. 2018 09.14
+21
a smo mi Slovenci en BUTAST narod, včeraj nam ni odgovarjalo, da so Kubanci dobili kazen, danes nam ne paše da ne rabijo plačati, pa kaj bi mi sploh radi😜😜
Barjan?ek2
21. 08. 2018 09.53
+9
Taki pač smo. Zato nimamo prave vlade. Zato nismo nova Švica in nikoli ne bomo , ker se pač ne bomo spremenili.
S56EM
21. 08. 2018 09.12
+22
Ko si omejen in ne znaš razmišljat s svojo glavo se pač držiš črke zakone kot pijanec plota. V Italiji naprimer imenujejo to , da se uradnik drži točno zakona "beli štrajk"
nikhrast
21. 08. 2018 09.08
+9
So mislili da so migranti, pa da bi ostali tu, saj večina migrantov nima dokumentov. Zgleda da tudi teh Kubancev Slovenci nočejo obdržati.
Prototip
21. 08. 2018 09.04
-5
Kubanci ,zdaj pa hitro iz naše države,če ne ,boste dobili še kazen,ker nosite rdeče komunistične gate,.,,
bublika
21. 08. 2018 08.52
-28
Potem pa še jaz hk, ki sem mal preveč popil in pogledal v kozarec hk, pa so me ustavli taplavi (češ da sem tudi poleg vijuganja prehitro peljal) imam možnosti samo za opomin hk. izgleda, da je to odvisno od trenutne volje organa pregona hk.
Eurojackpot
21. 08. 2018 08.40
+5
Novinarji, zdaj pa samo še zvohajte, kaj jim bo bovški župan dal v opravičilo. Moramo bit o vsem natančno obveščeni in konec zgodbe lep.