Slovenija

Župan: Stolp Kristal bo letno ustvaril vsaj 300.000 evrov prihodkov

Rogaška Slatina, 15. 09. 2020 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
3

Razgledni stolp Kristal, ki bo z višino 106 metrov najvišja stavba v državi, bo predstavljal novo turistično atrakcijo Rogaške Slatine in bo generator povečanega števila gostov, je na novinarski konferenci ocenil slatinski župan Branko Kidrič. Medtem pa od prejšnjega tedna poteka zbiranje podpisov za referendum o postavitvi stolpa.

Kidrič predvideva, da bo projekt letno ustvaril vsaj 300.000 evrov prihodkov v občinskem proračunu, po odbitku stroškov pa bi lahko vsako leto za razvoj turizma namenili vsaj 100.000 evrov. Na ta način trajnostnega vlaganja v turizem po besedah slatinskega župana danes delujejo vodilne turistične destinacije.

Razgledni stolp Kristal bo z višino 106 metrov najvišji stolp v državi, najvišji mestni stolp in hkrati najvišja stavba v Sloveniji. Oblikovala ga bo edinstvena podoba, ki spominja na kristal. Na vrhu bo kavarna, v najvišjem nadstropju stolpa je predvideno virtualno doživetje legende o Pegazu (ta z udarcem kopita ob tla odpre prvi zdravilni vrelec), zgodba se nadaljuje z nizanjem dejanskih zgodovinskih dogodkov in osebnosti, vse do današnjega časa, sporočajo z občine. 

Ocenjena vrednost projekta postavitve razglednega stolpa na degradiranem območju nekdanjega mizarstva znaša 2,1 milijona evrov, za njegovo izvedbo pa je slatinska občina od Eko sklada pridobila 1,2 milijona evrov. Kidrič napoveduje, da bodo razliko do vrednosti projekta zagotovili iz lastnih virov in iz naslova turistične takse, sredstva naj bi prispevalo tudi več kot 50 donatorjev.

Poudaril je tudi, da je stolp, za katerega je občina že kupila zemljišče, prioriteta tudi v občinski strategiji razvoja turizma do leta 2027, ki so jo slatinski svetniki soglasno sprejeli na lanski novembrski seji.

"S stolpom bomo omogočili razvoj še preostalega degradiranega območja nekdanjega mizarstva in ob njem zgradili 50 novih parkirnih mest in 30 priključkov za izposojo koles. Stolp pa razvijamo po konceptu urbanega razgledišča, ki omogoča obisk vse dni v letu, tudi v slabem vremenu," je dejal Kidrič.

Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina.
Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina. FOTO: Občina Rogaška Slatina

Dodal je tudi, da bodo celotno območje stolpa preko nadhoda Sonce povezali z obstoječim kolesarskim omrežjem in sprehajalnimi površinami ožjega zdraviliškega jedra. Pričakuje tudi, da bi se s stolpom odprli dve novi delovni mesti, načrtovanih je tudi 15 posrednih novih zaposlitev. Odprtje stolpa pa je predvideno oktobra leta 2022.

"Stolp bo turistična atrakcija zaradi arhitekture in vsebin, podprtih z najnovejšo tehnologijo, ki bo zagotavljala edinstveno doživetje. Obiskovalcem bo na prijeten, informativen in interaktiven način ponudil ključne razlikovalne vsebine Rogaške Slatine, kot so tradicija steklarstva in umetnosti ročne izdelave kristalnih umetnin ter uporabnega stekla, edinstvena mineralna voda Donat Mg, zgodovina in tradicija zdravilišča," pravi Kidrič.

Zbiranje podpisov za referendum: 'Postavitev stolpa ni prioriteta prebivalcev Rogaške Slatine'

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo s projektom, če bo pobudnica referenduma o postavitvi stolpa Eva Žgajner do 15. oktobra uspela zbrati potrebnih okoli 500 podpisov za razpis referenduma, pa je odgovoril, da bi v tem primeru do konca tega županskega mandata projekt ustavil. Koliko podpisov pa je bilo zbranih od pričetka zbiranja podpisov 10. septembra pa do danes, še ni znano.

Glede prejšnje lokacije za postavitev stolpa na območju stare glasbene šole, je Kidrič dejal, da bi na tej lokaciji radi zgradili 18 oskrbovanih stanovanj, za ta projekt pa še iščejo partnerje.

Ob začetku zbiranja podpisov za referendum zaradi načrtovanega razglednega stolpa v Rogaški Slatini je Žgajnerjeva predstavila razloge proti postavitvi stolpa. Kot je dejala, je postavitev 106 metrov visokega stolpa sredi kraja nesprejemljiva. Pobudo za referendum podpirajo tudi stranke SD, Pirati in Dobra država.

Po oceni Žgajnerjeve bi stolp imel velik vpliv na izgled kraja, njegova postavitev pa bi bila tudi v nasprotju z občinsko strategijo razvoja turizma, ki v ospredje postavlja butični turizem, medtem ko bi stolp privabljajo predvsem enodnevne goste.

"Ne vemo, koliko bo sploh stal razgledni stolp in koliko turistov bi privabil v Rogaško Slatino. Občina pa ga namerava postaviti v kotlini in ne na hribu. Mi smo za obuditev razglednih točk, ki že obstajajo v občini, kot je denimo na Janini, kjer že stoji stolp, ki bi ga bilo treba obnoviti. Postavitev stolpa ni prioriteta prebivalcev Rogaške Slatine," je Žgajnerjeva dejala na četrtkovi novinarski konferenci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
15. 09. 2020 17.39
-1
Stolp v vsakem kraju brezveze! Ste kot papige a kaj svojega pa niste sposobni ustvarit?
Apostol1
15. 09. 2020 17.48
+2
Imamo v Sloveniji tudi dve vetrni elektrarni , verjetno tudi zato ker jih preveč razmišlja tako kot ti .
Savincan
15. 09. 2020 18.28
+0