Lokalne volitve 2018

'Ženske ne le da gasijo požar, poskušajo preprečiti, da sploh nastane'

Ljubno, 16. 11. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
43

Slovenija ima trenutno 16 županj, a nobena med njimi ne vodi mestne občine. Raziskave kažejo, da imajo ženske voditeljice vsebinsko drugačne prioritete in posledično drugače razdeljujejo javni denar. Vodijo bolj odprte in mirne razprave. Ne le da gasijo požar, ampak poskušajo preprečiti, da sploh nastane. Zanašajo se na intuicijo in znajo delati več stvari hkrati.

Številke kažejo, da je politika pri nas še vedno predvsem domena moških. Če pogledamo samo lokalno raven – v 212 slovenskih občinah je trenutno 16 županj. Čeprav je zastopanost žensk le 7,5-odstotna, je to največ v zgodovini naše države.

Ženske ne vodijo mestnih občin, temveč predvsem tiste manjše – Črna na Koroškem, Črnomelj, Divača, Dravograd, Grad, Hrpelje - Kozina, Kostel, Kozje, Ljutomer, Majšperk, Semič, Solčava, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Šmarješke Toplice, Trbovlje in Turnišče.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znanstvene raziskave po besedah Simone Kukovič z ljubljanske fakultete za družbene vede kažejo, da imajo ženske voditeljice vsebinsko drugačne prioritete in posledično drugače razdeljujejo javni denar. "Moški se večinoma osredotočajo na gospodarstvo, zaposlovanje, fiskalno politiko, kmetijstvo in logistiko, na primer ceste. Pri ženskah prednjačijo mehke politike, kot so igrala za otroke, varna pot v šolo, varstvo starejših, več zelenih površin, večji socialni transferjev. Te razlike so vidne, že ko razgrneš njihove volilne programe, še posebej pa potem, ko pogledaš realizirana proračunska sredstva," je pojasnila. Prav tako ženske na položaju vodijo bolj odprte in mirne razprave. "Bolj so vztrajne, bolj hočejo delati na dolgi rok, so bolj preventivno naravnane. Ne le da gasijo požar, ampak poskušajo preprečiti, da požar sploh nastane," je pojasnila.

Od 212 slovenskih občin jih 16 vodijo ženske.
Od 212 slovenskih občin jih 16 vodijo ženske. FOTO: Thinkstock

'Manjka jim samo pogum'

Za to, da bi bilo v vodstvih občin več žensk, je ključna sprememba miselnosti v družbi, menijo slovenske županje, ki se srečujejo nekajkrat na leto in izmenjujejo izkušnje. Edino, kar manjka ženskam za naskok na takšne položaje, je pogum.

"Zagotovo delamo drugače od moških. Ne morem reči boljše ali slabše, odvisno od posameznika, kot je tudi pri naših moških kolegih. Vsi imamo svoje prednosti in slabosti," je dejala županja Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah Darja Vudler. "Ženske smo na primer multipraktiki. Znamo delati več stvari hkrati. Zanašamo se tudi na intuicijo, kar včasih zelo prav pride."

"Ženske smo drugačne že po svojem ustroju, bolj čustvene, kar nas včasih tudi zavede. Moški so bolj odrezavi – ko gre na primer za kakšno investicijo, se moški odloči in ni več kompromisov, ženske pa tudi popustimo. Naša prednost je, da si prizadevamo za čim več vključevanja, tudi pri investicijah, čeprav si včasih s tem otežimo zadeve. Dobro pa je, da imaš v svojem delokrogu tako ženske kot moške, da je zadeva uravnotežena," pa je na to temo dejala županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič.

Županska rekorderka: Ta poklic zahteva celega človeka, vsak dan

Od leta 1994 do danes je imela Slovenija vsega skupaj 31 županj. Prvi sta bili Cveta Zalokar Oražem v Domžalah in Anka Rakun v Ljubnem. Ne samo prva, Rakunova je poleg Darinke Fakin v Majšperku tudi županja z najdaljšim, kar štirikratnim mandatom.

Anka Rakun
Anka Rakun FOTO: osebni arhiv

Z njo smo se pogovarjali, kako se spominja svojih začetkov, na kaj je najbolj ponosna in kakšen je ključ do uspeha – da te imajo ljudje tako radi, da te izvolijo kar štirikrat.

"To je bil čas, ko je naša država ustanovila občine, med njimi tudi najlepšo občino po imenu Ljubno," je pripovedovala Rakunova, ki se začetkov svojega delovanja spominja kot "oranja ledine", saj takrat niso imeli ne prostorov, ne opreme, ne kadra in ne znanja. "Skupaj z računovodkinjo sva postorili najnujnejše, da je občina z vsemi organi lahko začela delo. Zelo dobro smo se v prvem mandatu ujeli s svetniki in počasi tudi z občinsko upravo. Takoj smo začeli načrtovati proračun in izvajati naloge na področju infrastrukture, šolstva, zdravstva, komunale in drugod. V največje zadoščenje nam je bilo, ker so občani in občanke s hvaležnostjo sodelovali pri asfaltiranju cest, gradnji mostov, zamenjavi vseh salonitnih vodovodnih cevi v dolžini 45 km ..."

In ne samo en mandat, vztrajala je kar štiri. Na vprašanje, kaj jo je vsa ta leta gnalo naprej, je odgovorila: "Ostalo je veliko odprtega dela, leta so prehitro minevala. Vesela sem bila uspehov in zadovoljstva, zato mi najlepše občine ni bilo težko voditi!"

Zelo sem ponosna, da živim v napredni, prijazni in najlepši občini Ljubno. Najbrž ni lepo samo meni, saj je raziskava pokazala, da je Ljubno od 212 občin po dobrem počutju občanov na zavidljivem 30 mestu. Anka Rakun

Na vprašanje, ali je imela kdaj težave v tem – pretežno moškem – svetu in ali je kdaj čutila, da jo podcenjujejo, ker je ženska, je Rakunova odgovorila: "Nasprotno. Vedno sem bila cenjena, spoštovana in upoštevana. Mogoče res zato, ker nas je bilo žensk tako malo, in prepričana sem, da smo ženske prav zaradi tega, ker smo ženske, v veliki prednosti!" "Vedno sem zagovarjala tezo," je še dodala, "da je moški pogled eno, ženski pa drugo. Obojestranski pogled je tisti, ki kaže pravo pot, zato menim, da bi bilo prav, da bi bilo v politiki toliko žensk, kot jih je zdaj." Sama sicer meni, da se ženske težje odločajo za kandidaturo zaradi družinskih obveznosti. "Ta poklic zahteva celega človeka vsak dan."

Med svojimi največjimi uspehi Rakunova izpostavlja gradnjo prizidka osnovne šole, nove sodobne telovadnice in novega vrtca. "Gradili smo s pomočjo državnih sredstev in – kar je res pomembno – s pomočjo občanov, ki so se z referendumom odločili, da bodo iz svojega žepa pet let plačevali za gradnjo zgoraj navedenih objektov. Če danes pomislim, je bilo to za slovenski prostor in tiste čase res nekaj izjemno dragocenega." Ponosna je tudi na to, da so poleg prenove vodovodnega sistema poskrbeli za okolje in zgradili čistilno napravo z vsemi priključki, da jim je uspelo asfaltirati več kot 42.000 m cest v posameznih naseljih, za gradnjo novih mostov, ki so bili porušeni po katastrofalnih poplavah leta 1990, ter zavarovanja obrežij Savinje in Ljubnice.

Po drugi strani ji je največji izziv predstavljala prenova skakalnice, na kateri zdaj vsako leto poteka svetovno prvenstvo v smučarskih skokih za ženske, saj v času odločanja niso vedeli, ali bo investicija dolgoročno prinašala dobičke. "Dandanes smo vsi zelo zadovoljni, da je Ljubno na svetovnem zemljevidu smučarskoskakalnih lokacij, saj smo s tem tudi pripomogli k razvoju turističnih dejavnosti v občini in v celotni Zgornji Savinjski dolini."

Nedokončanih projektov iz tistega obdobja, ki bi jo po vseh teh letih preganjali, nima, je pa res, je priznala, da si je prizadevala za gradnjo kolesarskih poti, s čimer jim žal še danes ni uspelo.

Razlog, da se je leta 2010 odločila, da se po štirih mandatih ne bo več potegovala za županski stolček, je bila njena ocena, da je čas za spremembe. "Izpolnjevala sem tudi vse upokojitvene pogoje, zato sem menila, da je za občino bolje, če zaveje svež veter." Zdajšnjega župana podpira in na njegovo delo gleda zelo pozitivno. "Najino sodelovanje je bilo v njegovem prvem mandatu zelo zgledno, večkrat me je prosil za nasvet, imenoval me je tudi za podžupanjo," je še povedala.

Za nov mandat se ne bo več potegovala, "saj ta pripada mlajšim". "Je pa res, da sem skozi vse obdobje na neki način vezana na življenje in delo naše občine. Dobro delovanje in zadovoljstvo občanov sta še vedno moji prioriteti. Zato želim vse dobro razvoju najlepše občine in njenih občank in občanov," je sklenila Rakunova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Romantik
17. 11. 2018 13.08
+7
naj mi nekdo razloži, zakaj so nujne ženske kvote? kaj ni v Sloveniji demokracije? naj se vsak odloči, kot želi, če želi kandidirati 90% žensk in 10% moških naj se to strankam omogoči in obratno, naj se dovoli, da se kandidira 90% moških, če pač nobena ženska noče ali ne zmore - upam da ne sledi še to, da bodo morale biti zagotovljene etnične ali rasne kvote, od kdaj pa smo sodili ljudi po barvi, spolu, verski orientaciji, itd, ne gre skupaj s svobodo izražanja in pravicami
JanezNovakJohn
17. 11. 2018 12.30
Od 212 slovenskih občin jih 16 vodijo ženske. Samo da ni nobena čedna kot ta na sliki.
JanezNovakJohn
17. 11. 2018 12.29
+2
No ja. Imeli smo Viko Potočnik, nato ono Danico, nato okoljsko ministrico in zdravstveno ministrico.... no ja.
omega _v6
16. 11. 2018 17.25
+3
V naši občini je ženska županja že 2 mandara!! Za mesto od koder je doma je uredila v nulo mi,ki smo pa daleč od centra smo pa ostali brez vsega!! Asfaltnih cest nimamo vsi prav tako ne komunalnega vodovoda saj je naša županja tako kot večina županov samo zase in za svojo okolico!! Obljubljajo nam vse,ko pa so izvoljeni pa POZABIJO na svoje obljube!! Ta županja je Olga Karba iz Ljutomera!! Zato si jaz nikoli ne želim več ženske za županjo saj so še veliko slabše županje od moških!!
klosar.
16. 11. 2018 17.14
+2
Ženske ne sodijo na vodilne položaje, ker zaposlujejo druge ženske, mehkužne moške in geje. Vse to pa so čustveno nestabilne osebe, nezmožne objektivnega odločanja. Kdor voli žensko in ni ženska, je bedak.
Romantik
17. 11. 2018 13.10
+0
dobil si 6 plusov - blagor ubogim po duši, res, pravi neki zafrustrirančen, hejter žensk
Mirhollio
18. 11. 2018 16.52
+2
jaz sem mu dal 8ega ker se strinjam. Romantik ti pa ne glumi
rosa65x
16. 11. 2018 11.30
+11
Naslov obup, slika pa tudi simbolicna
Al83
16. 11. 2018 11.30
+8
Daleč najslabše voditeljici vseh časov v obeh Angliji- Theresa May in Nemčiji- Angela Merkel in bosta morali biti obe odstranjeni zaradi preživetja ljudstva.
Mahaananda
16. 11. 2018 11.07
+0
Mahaananda
16. 11. 2018 11.06
+7
Hahaha.....ja že naslov je vic tedna najmanj.
myrchi
16. 11. 2018 11.03
+5
Sem bil zaposlen na 2 podjetjih, ki sta bili direktorici ženski, povem vam katastrofa, obe firmi toneta ko Titanic živ obup. Ne, razumem, kako zahtevajo iste plače za nesposobnost.
thetech
16. 11. 2018 18.45
+2
Ja, ker podjetja, ki jih vodijo moški ne tonejo.. Ne sploh ne. Nikoli niso in nikoli ne bodo. :) Ti pa si cvetka. Na zahodu lastniki multinacionalk vse bolj nastavljajo ženske za direktorice.. General Motors, IBM, Yahoo, Pepsi, Hertz, Oracle itd...
krnekilojz
16. 11. 2018 10.25
+27
Res je pa tudi, da so ženske političarke krive, da imamo sedaj te migrante na grbi s svojim prevelikim usmiljenjem.
pravres
16. 11. 2018 10.23
+4
SixtoRodriguez No ja to ravno ne drži, včasih, če je ženska izrazila svoje mnenje ali bila pametna so jo pač zažgali na grmadi kot čarovnico. Na srečo pa obstajajo tudi ženske ki so sporobne razmišljati racionalno in so zato zelo dobre znanstvenice in izumtilejice. Na srečo tudi tu velja pravilo: izjeme potrjujejo pravilo.
pravres
16. 11. 2018 09.49
+4
SixtoRodriguez: No ja to ravno ne drži, včasih, če je ženska izrazila svoje mnenje ali bila pametna so jo pač zažgali na grmadi kot čarovnico. Na srečo pa obstajajo tudi ženske ki so sporobne razmišljati racionalno in so zato zelo dobre znanstvenice in izumtilejice. Na srečo tudi tu velja pravilo: izjeme potrjujejo pravilo.
Krematorij666
16. 11. 2018 09.31
+22
Avtor članka ženska, zato tudi razumem to opevanje ženskih sposobnosti...drugače pa je Angela Merkel lep primer, da ženska tudi zaneti ogenj, ki ga ne zna obvladovati...
Sputnik
16. 11. 2018 09.02
+6
ampak najbolj zanimivo pri vsem opevanju ženskih velesposobnosti je ko pogledaš da so največji filozofi in misleci vsi moški. je kdo slišal za kako žensko ki je bila uspešna na področju filozofije, znanosti, politiki v antičnem svet? ne. pol komaj v novejših obdobjih ja in še to kot kraljice ki so se prisilno poročale in razen katarine velike nobena ni bila ravno uspešna. glih tako za razmislek zakaj države in vojske nikoli ni vodila ženska. ker pač to ni za žensko
linkok
16. 11. 2018 09.11
+5
koliko patentov,izumov,inovacij,imajo potrjene ženske?0,6%,sam povem.
pravres
16. 11. 2018 09.36
+9
No včasih pač ženske niso imele pravic in so jih zažigali na grmadah kot čarovnice, če so izrazile svoje mnenje na glas tako da ta primerjava ni ravno prava. Na srečo pa obstajajo tudi take žesnke ki ji ne vodijo samo čustva ampak tudi zrav razum in so zato tudi zelo dobre znanstvenice ter izumiteljice sposobne logičnega razmišljanja - na srečo tudi tukaj velja pravilo: izjema potrjuje pravilo.
pravres
16. 11. 2018 09.47
+4
No ja to ravno ne drži, včasih, če je ženska izrazila svoje mnenje ali bila pametna so jo pač zažgali na grmadi kot čarovnico. Na srečo pa obstajajo tudi ženske ki so sporobne razmišljati racionalno in so zato zelo dobre znanstvenice in izumtilejice. Na srečo tudi tu velja pravilo: izjeme potrjujejo pravilo.
METKA102
16. 11. 2018 10.17
+10
Sixto, to pot si malo zgrešil. V antičnem svetu ženske niso imele prav nobenih pravic, še manj kot danes v Arabiji. Ena je pa vendarle: Sapfo - grška pesnica. Le redkokatera se je tudi pozneje prebila kam naprej, saj univerze sploh niso sprejemale žensk. Starši so jih še najraje dali v samostan ali pa prav mlade "dobro" poročili. Nekaj jih je pa bilo kljub temu: Ivana Orleanska, francoska narodna junakinja, ki je poveljevala francoski kraljevi vojski, npr. Marija Terezija - cesarica, Pa kasneje: Maria Curie - 2 x nobelova nagrajenka. Itd.
_Nico_T_
16. 11. 2018 17.15
+0
Metka, to je res. Ampak, če naštejem še jaz npr. moške. Gaj Marij, Darej Veliki, Leonidas, Sokrat, Platon, Diogenes, Avgust Oktavijan, Karel Veliki, Rihard Levjesrčni, Džingiskan, Peter Veliki, Napoleon... :) Got the point...?
thetech
16. 11. 2018 18.52
+3
Čisto preprosto je. Ženske še pred 100 leti niso imele volilno pravico, ker naj bi bila politika domena moških. Podobno je bilo tudi v drugih sferah, kot je naprimer znanost. Vsi samo poudarjate kako ženske skozi zgodovine ničesar niso dosegle, nihče pa se ne vpraša, kaj koristnega bi doprinesle družbi, če ne bi bile zatirane.
Auslander
16. 11. 2018 08.39
+20
Sam živ bog me ne prepričača da volim za žensko. Ne uporabljajo logike samo po čustvih. Zato pa tudi v večini volijo leve stranke!
KOMET1981
16. 11. 2018 08.28
+2
😂😂😂😂😂🤣🤣🤣
MKII
16. 11. 2018 08.08
+3
lordslayer
16. 11. 2018 07.49
+8
kaj pa vem, matriarhatov že dolgo ni več, morda bi uspelo, bolj verjetno bi pogorelo do tal ...
Dan?
16. 11. 2018 07.48
+17
Dosedanje vodstvo v Občini Ljutomer je živ dokaz in primer, da nič od zapisanega o prednostih in pozitivnih lastnostih žensk ne drži. Katastrofa!