Lokalne volitve 2018

'Na projektu, kjer bi moralo delati najmanj 30 delavcev, delajo le trije'

Kranj, 14. 11. 2018 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
132

Kandidati za kranjske župane se strinjajo, da je do prometih in finančnih težav trgovcev ter gostincev v trgovskem centru pod mostom, ki ga obnavljajo, pripeljalo slabo obveščanje, očitki letijo tudi na (pre)počasno delo gradbincev. Med predlogi za izboljšanje so pritiski na izvajalca, naj pospeši obnovo, možnost, da bi se dejavnosti preselile v eno od praznih stavb v starem Kranju, ocena škode ter marketinške in promocijske dejavnosti.

Zaradi zapore zahodne kranjske obvoznice mesto vsakodnevno hromijo prometni zastoji, trgovci in gostinci v trgovskem centru pod mostom, ki ga obnavljajo, pa beležijo hud upad prometa. Vprašanja, kako bi jim občina lahko pomagala in kako se bodo v primeru, če bodo izvoljeni, spopadli s to problematiko, smo naslovili na kandidate za župana oz. županjo Kranja.

Zaradi navedb občanov, večkrat podkrepljenih s fotografijami, da se dela na mostu izvajajo samo občasno, je ministrica odšla na teren in preverila, kako potekajo dela.
Zaradi navedb občanov, večkrat podkrepljenih s fotografijami, da se dela na mostu izvajajo samo občasno, je ministrica odšla na teren in preverila, kako potekajo dela. FOTO: Damjan Žibert

Stevanović: Na projektu, kjer bi moralo delati najmanj 30 delavcev, delajo le trije

Zadeva se v prvi vrsti sploh ne bi smela zgoditi na način, kot se je, opozarja Zoran Stevanović. "S sondiranji bi bilo mogoče ugotoviti stanje mostu in narediti plan prenove. Ko je bilo očitno, da je treba zapreti most, bi morale tako občinske kot državne službe ustrezno obvestiti javnost in pripraviti celovit plan preusmeritve infrastrukture ter dobro označiti obvoze (seveda tudi obvestiti javnost preko vseh medijev, da bo Savski otok dostopen iz zahodne strani)," pravi.

Največja težava je po njegovem mnenju nastala zaradi nesodelovanja in prenašanja odgovornosti med občino in državo. "Mi bomo takoj po nastopu mandata s pritiski na državno direkcijo in izvajalca celotno sanacijo maksimalno pospešili, da se zminimalizira škoda. Vsakič sproti namreč opažamo, da na projektu, kjer bi moralo delati najmanj 30 delavcev, delajo le trije. Dobro bomo označili obvoze in neprestano obveščali javnost o napredku in možnih dostopih do Savskega otoka. Prav tako bo občina pomagala pri marketinških in prireditvenih dejavnostih za področje Savskega otoka, kakor bo povečala obisk in s tem poslovanje podjetij, ki tam obratujejo. Ocenili bomo škodo, ki jo podjetja na Savskem otoku beležijo, ter se s pravno pomočjo zavzeli, da država podjetnikom to škodo preko dogovorov (poravnav) izplača. S tem se bodo tudi zmanjšala izplačila, ki bodo potrebna kasneje, ko bodo ta podjetja tožila državo za odškodnino, zaradi povzročitve izpada dohodka."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stevanović je sicer v povezavi s to problematiko že poskušal pomagati, ko je direktorja Elektro Gorenjska pozval, naj "podjetje ravna družbeno odgovorno" in odpre železna vrata, ki preprečujejo dostop po stezici od rondoja pod Jelenovim klancem proti Supernovi, in tako omogoči dostop do Supernove občanom s strani mesta. Prejel je odgovor, da to ni mogoče, saj so na območju elektroenergetski objekti SN. "V primeru, da dovolimo prehod preko mostu na Savski otok, ne bo več fizične ovire, tako bi naključni mimoidoči lahko dostopali do čistilnega stroja in transformatorske postaje. Glede na kategorizacijo objekta je prehod nezaposlenim prepovedan, kar imamo tudi označeno s tablami," je zapisal direktor Aleš Ažman.

Purič: Končno je prišel čas za Kranj, glejmo na to vsaj kanček pozitivno

Iztok Purič medtem zagotavlja, da bo gradnja končana v roku in prebivalce prosi za potrpežljivost. "V prihajajočih letih se bo v Kranju veliko gradilo, zato moramo biti potrpežljivi tudi naprej. Je pa končno prišel tudi čas za Kranj in državne investicije v naši občini, zato glejmo na to vsaj kanček pozitivno. Saj smo si prenove mesta, cest in mostov želeli, vsaka prenova pa prinaša zapore," je dejal. Poudaril je, da je bila komunikacija ob zaprtju slab zgled in da bo sam ob izvolitvi najprej poskrbel za pravočasno informiranje vseh vpletenih, tako da bo dovolj časa za iskanje rešitev. Kot pravi, se bo takoj zavzel za hitrejšo sanacijo z večjim številom delavcev ter budno spremljal roke za izgradnjo.

"Trgovski center Savski otok je odprt in dostopen, občanke in občane vabim, da ga obiskujejo še naprej, naj jih gradnja ne moti. Le z njihovim obiskom bo promet trgovin spet stekel normalno. Veseli pa me, da je Mercator včeraj obljubil, da bo trgovcem znižal najemnine, tako kot veleva obligacijski zakon," je še zapisal.

Rakovec: Zavzel se bom za pospešitev obnove, ki ne poteka optimalno

Zaradi "navedb občanov, večkrat podkrepljenih s fotografijami, da se dela na mostu izvajajo samo občasno, čeprav je zaradi zaprtja mostu ovirana pretočnost prometa, zaradi česar imajo težave tudi trgovci in gostinci, ki delujejo v okolici mosta", se je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek danes udeležila sestanka s kranjskim županom Boštjanom Trilarjem, namestnico direktorja DRSI Ljiljano Herga, z izvajalcem in nadzornikom del na mostu. Ogledali so si delovišče in preverili, kaj je bilo v času od zaprtja mostu do danes narejeno.

"Kljub temu, da naj bi bila občina po mojih informacijah glede popolne zapore mostu čez Savski otok obveščena že avgusta, je dejstvo, da na to ni bila ustrezno pripravljena, da ni bilo ustreznega predhodnega obveščanja občanov in da se obvozov predhodno ni ustrezno pripravilo. Gre namreč za eno najbolj pomembnih obvoznih poti v Kranju," je povedal Matjaž Rakovec. Kot župan, pravi, se bi zavzemal za to, da se obnova mostu izvaja v poletnem času, ko je topleje in bolj suho, zaradi česar bi bila izvedba del hitrejša. V času počitnic in zmanjšanega prometa bi bila dela tudi manj moteča. Zaradi kritičnih prometnih točk tudi na drugih lokacijah je prometna situacija v Kranju trenutno res pereč problem, se strinja.

Rakovec pravi, da močno obžaluje, da je popolna zapora mostu ekonomsko zelo prizadela vse trgovce in gostince na Savskem otoku. "Od nastopa novega županskega mandata (decembra 2018) do marca 2019, ko naj bi bila obnova mostu končana, bodo pretekli dobri trije meseci. V kolikor bom izvoljen za župana, bom v tem obdobju aktivno opozarjal odgovorne v Direkciji RS za infrastrukturo in izvajalce, da pospešijo prenovo, saj se po mojih informacijah ne odvija optimalno oziroma bi se lahko hitreje. Po svojih močeh se bom zavzemal za to, da se dela ne podaljšujejo. Zagotovil bom tudi, da v obdobju mojega vodenja občine ne bo prihajalo do podobnih situacij, zato se bo prihodnje leto občina že v naprej dobro pripravila na načrtovano obnovo Delavskega mostu, zapore pa bodo le delne," je obljubil.

Kot župan bo odprt za vse predloge oškodovanih trgovcev in gostincev, kako bi jim občina v nastali situaciji lahko pomagala. "Proučili bomo tudi možnost, da bi pod ugodnimi pogoji za določen čas svojo dejavnost preselili v eno od praznih občinskih stavb v starem Kranju. S tem bi realizirali tudi cilje iz mojega programa o oživitvi starega Kranja," je še dejal.

Popolna zapora mostu je ekonomsko zelo prizadela trgovce in gostince na Savskem otoku, prometni zamaški, ki se jih trudi omiliti policija, pa vsakodnevno razburjajo voznike.
Popolna zapora mostu je ekonomsko zelo prizadela trgovce in gostince na Savskem otoku, prometni zamaški, ki se jih trudi omiliti policija, pa vsakodnevno razburjajo voznike. FOTO: Damjan Žibert

Nograšek: Občinska uprava je za prenovo zagotovo izvedela dovolj zgodaj, da bi lahko ukrepala

"Žal se v tem primeru ne morem izogniti kritiki na račun sedanjega župana in pripravi na prenovo mostu. Dejstvo je, da je most dotrajan in nujno potreben obnove. Način (ne)obveščanja in sprenevedanja o datumu pričetka obnove pa je bil skrajno neprofesionalen in celo ponižujoč do vseh občank in občanov," ocenjuje Robert Nograšek.

Prepričan je, da je občinska uprava za prenovo izvedela dovolj zgodaj, da bi ustrezno ukrepala v smislu ureditve prometnih označb na vzporednih vpadnicah in s pomočjo policije pripravila "akcijski načrt" za odvijanje cestnega prometa. "Če bi bilo vse to storjeno, tudi ne bi prišlo do tako drastičnih upadov prometa in, kar je še huje, težav za zaposlene. Občina bi morala poskrbeti za ljudi, in sicer tako, da bi prispevala delodajalcem za plačilo obveznosti za zaposlene. Poleg tega pa nujno zagotoviti, da se pospešijo izvajalska dela in skrajša rok prenove!" je dejal.

Terplan: Zadev se ne moremo lotevati po domače oz. iz sočutja

Dejstvo je, da zakon o lokalni samoupravi daje pristojnost, da občine skrbijo za spodbujanje in razvoj gospodarstva, pravi Primož Terplan. "Verjamem, da bodisi sedanji ali bodoči župan razume situacijo, v kateri se srečujejo omenjena podjetja na Savskem otoku, in želi ohraniti delovna mesta v svojem kraju," je dejal.

A dajanje finančne pomoči podjetjem za premostitev težav v tem časovnem obdobju kljub zgoraj omenjeni pristojnosti ni mogoče, opozarja. "Dajanje finančne pomoči podjetnikom je mogoče zgolj za omejen in predpisan namen, kot je na primer subvencija za spodbujanje podjetništva v mestnem jedru. Predpis, ki to omogoča, določa jasne pogoje, na podlagi katerih se takšna sredstva lahko dodelijo, in še to le po predhodnem javnem pozivu oz. razpisu. Pri tem želim poudariti, da moramo pri porabi javnih sredstev strogo slediti predpisom, ki določajo porabo javnih sredstev in se ne moremo zadev lotevati po domače oz. iz sočutja."

Sicer pa problematika obnove mostu ne obremenjuje samo dotičnih trgovcev, ampak s prometnimi zastoji v mestu otežuje delo vsem v Kranju, še dodaja. "Ne bom govoril, kaj bom kot župan storil na tem področju, ker bi že sedanji župan moral napeti vse svoje moči, da pristojno ministrstvo izvede obnovo v najkrajšem možnem času. Obnova mostu v tako dolgem času, ob tehničnih rešitvah, ki so na voljo v današnjem času, res ne more biti dopustna. Županu predlagam, da v času, ki mu je še ostal, to naredi s povezovanjem in sodelovanjem z ministrstvom za infrastrukturo, če to ne bo šlo, pa z javnimi in političnimi pritiski na pristojno ministrstvo. Do danes nisem zasledil novic, da bi se dogajalo kaj v tej smeri," je še sporočil.

Šubelj: V svetu dnevno propada na tisoče firm, to je povsem samoumevno

Savski most je bil vsekakor potreben obnove, za kar je bilo prehod neobhodno treba zapreti, meni Bogomir Šubelj. "Kratek stik je bil verjetno že pri samem začetku del in takrat, ko je bila sprejeta odločitev za pričetek del. Predpostavljam, da je največji problem to, da se je z renoviranjem mostu predolgo odlašalo. Posledica tega pa je bilo zaprtje odseka in mostu s strani Direkcije za ceste ali pa kakšnega od inšpektoratov, ker je bila neustrezna tako asfaltna površina kot sam podporni sistem mostu," ocenjuje.

Policisti voznike že zdaj opozarjajo: še huje bo, ko bo prvič zapadel sneg!

"Pred zaprtjem smo bili priča prometni nesreči, ko je kamion prebil ograjo in padel na parkirišče pod mostom. Prepričan sem, da je bil mestni svet o tem, da je cesta neuporabna in most dotrajan, predhodno seznanjen in da so vedeli za to vsi svetniki in ves občinski aparat, kateri so bili dolžni obvestiti TC Supernova o nameri. Ali so to storili ali ne, o tem nimam podatkov. Imamo pa v listi kandidatov za župana MO Kranj tri kandidate, kateri so svetniki in bodo lahko povedali o tem kaj več."

Šubelj smatra, da občina in urad župana na dani etapi trgovskemu centru ne morejo več pomagati. "Dostop je še vedno omogočen z ene strani, za tiste potrošnike, kateri so pristaši nakupovanja v tem centru,  vemo pa, da se tam nahaja veliko trgovin, katere se nahajajo tudi v ostalih TC v Kranju, tako da ne vidim velikega problema glede poslovanja. Seveda pa je tukaj problem le pri peščici obrtnikov, kateri so najemniki edinega lokala in jim je vsekakor promet upadel, kar pa je splet okoliščin. V svetu dnevno propada na tisoče firm, to je povsem samoumevno, le to ne bo obšlo tudi naše občine," je še dejal in dodal, da upa, da se bo sanacija končala čim prej in bo potem vse potekalo v normalnem toku.

Gunčarjeva: Ljudje lahko računajo na mojo pomoč

"Če je razlog promet, kar verjetno je, bom vsekakor pomagala, saj je naša stranka ustanovljena za podporo podjetnikom," pa je bila kratka Barbara Gunčar. "Lahko računajo na mojo pomoč, ocenili bomo promet preteklih let in jim pomagali s to razliko ter trženjem za naprej, saj se stranke odvadijo obiskovati te lokale. Imajo mojo besedo," je zapisala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
15. 11. 2018 10.14
+5
Kako skrajšat sanacijo ,uvest troizmenski šiht in bo zadeva narejena ŠTIRI mesece prej.SAmo mi smo na balkanu in se nam nikamor ne mudi.......................
Principat
15. 11. 2018 07.55
+8
na nizozemskem je nekaj podobnega bilo sanirano v 3 tednih z garancijo nadaljnih 100 let ,, res te morajo obliti , solze ,,,,, ampak tam je mrgolelo noč in dan ,, tu pa še na dopust lahko grejo in sedaj še izgovor zima prihaja
kameltrajbar
15. 11. 2018 08.06
-5
Žac
14. 11. 2018 22.18
+3
Zbrati Ptujčana za župana. Tam že majo isušnje v sanaciji mostov. Saj so Egipčani prej izgradili piramido.
Sortegilio
14. 11. 2018 16.18
+6
Spoštovana novinarka Urša Zupan, kje pa je izjava kandidata Iva Bajca? Če že delate članek z izjavami, imejte izjave vseh kandidatov.
marker1
14. 11. 2018 16.22
+2
mojcd
14. 11. 2018 16.02
+11
Noben se ne bori za meščane, noben! Bori se za stolček!
korintos23
14. 11. 2018 14.50
+2
Če malo bereš, toti svečkarji se v vse razumejo! hahaah
BETONSKI
14. 11. 2018 17.06
+1
DSS
14. 11. 2018 14.20
-8
kokicas
14. 11. 2018 13.51
+9
Delavci so še najmanj krivi. Tako se pač dela pri nas, vse je odvisno od nadzornih in naročnikov. Glede slabšega prometa, pa kaj bi naj čakali da še ene trije tovornjaki padejo dol, ali imet enosmerni promet med obnovo pa naj se podre cel most?? Postavt table pa obvestit, da se da do njih tudi med obnovo, če je za volitve lahko postavljenih deset tabel v enem križišču bo pa tudi za to.
korintos23
14. 11. 2018 14.49
-6
scipio
14. 11. 2018 16.02
+2
To ti je hotela povedat, ti majzer, da vsa vrednost vse robe in vseh trgovin tam dol ni vredna življenja enga samga modela, ki bi se končalo po nepotrebnem zaradi nesreče, povezane z dotrajanostjo tega mostu, ki je evidentna. Vsi tile trgovci bi to morali vzeti vsvoje plane. Ti imaš lahko srce še tako močno in mišičasto, a je njegovo delovanje vsak čas odvisno od stanja dveh žil koronark, ki ga prehranjujeta s svežo oksigenirano krvjo. Pade koronarka, pade srce. Tu je isto: pade most, pade biznis. Za čas, ko ti bodo vstavljali bajpase in stente pač ne boš načrtoval holcanja in obiska bordelov, ne? Boš pa upravičeno pričakoval, da boš vse to noter prinesel, ko bodo žile in mostovi spet v redu in delujoči.
Wahl
14. 11. 2018 13.28
+6
In od tistih treh dva slonita na lopatah.
volos
14. 11. 2018 20.07
+2
Vprašaj ju koliko zaslužita pa ti bo vse jasno
BETONSKI
14. 11. 2018 13.23
+0
Koliko pametnih ljudi vsi se v gradbeništvo razumete,pa zakaj hudiča se ne zaposlite v kakšni gradbeni firmi ,oddate ponudbo in most obnovite v parih dneh,sami sposobneži.
mallonge
14. 11. 2018 13.26
+5
Za ta dela imamo ljubiteljico Betonellija Ponorellija.
mallonge
14. 11. 2018 13.19
+8
Šarko bo mogu tudi to kuro razrešit. Vse kar zna je ko ko ko, .............
mallonge
14. 11. 2018 12.47
+10
Alenčica, roža deklic, čast dežele je domače. Nje pogledi, svetle strele, vžigajo skeleče rane na državljane in občane. Njo briga za resor. Njo briga samo Ponorelli in upokojenci. Pa tudi upokojenci ne zares.
Kvagleas
14. 11. 2018 12.39
+14
Včeraj zvečer sem se peljal iz restavracije Buf pri supernovi in res je, da delajo samo trije delavci in to po celi Slovenija. Evropska Unija hahahahah
Kvagleas
14. 11. 2018 12.40
+4
Polis123
14. 11. 2018 12.32
-5
Pač, vložiš 10 x več truda! :D
sandi101
14. 11. 2018 12.23
+25
pa še to trije ši_pci, ki delajo še v nedeljo in niso ustrezno plačani, kje tu je sedaj inšpekcija???? Če bi ga kitajci delali bi že bil končan.
julij19
14. 11. 2018 12.15
+14
To je slovenijabalkan,v evropskih naprednih državah,bi tak most popravili,oziroma raje zamenjali,bi bilo verjetno ceneje in bolj dolgotrajna rešitev,naredili,v treh dneh.
LightningBolt
14. 11. 2018 12.50
+3
Balkan nima nič s tem. To je odraz slovenije...
krnekilojz
14. 11. 2018 13.07
+5
LightningBolt
14. 11. 2018 13.35
-6
26277
14. 11. 2018 12.14
+15
Zdej grem, kuhat kosilo....ma za večino člankov velja enako. Ni reda in discipline, kot nekoč...manjka diktator, kot nekoč in to močen. Zdej pa šopajte minuse. Lp
mitschke00
14. 11. 2018 12.27
-1
Diktator napredni, če že.Bolje rečeno voditelj, ki ve za kaj se gre.Menda ne misliš diktator ala Tito.Ali pač?Ker če to misliš, narobe misliš.
26277
14. 11. 2018 12.35
+8
Dej nehi s tem Tito...je na vsakem hribu okrog mene - primorska. To obnavljajo uni, ki so se okoristili takratnega režima.
krnekilojz
14. 11. 2018 13.08
+11
mi bi rabili titeja, hikija in staljina, da bi spucal to nesnago, ki se vali po evropi in Sloveniji, politike mislim, da se ne bo kdo vtaknil.
Sigmar
14. 11. 2018 13.17
+1
ecnarf
14. 11. 2018 12.08
+23
Na gradbišču bi moralo bit 20-30 ljudi in mehanizacija delat pa bi morali 24 ur na dan in vse dni v tednu ne pa dase dela kot v politiki danes malo jutri še manj.Bratuškova je pa itak nesposobna in ne vem kaj je iskala na tem gradbišču če je enako kot prej.
aloalo
14. 11. 2018 12.03
+13
pa še to trije ši_pci, ki delajo še v ndeljo in niso ustrezno plačani, kje je inšpekcija.
LeviPretepac
14. 11. 2018 11.59
+43
Da bi se tako medijsko štalo delal 4 leta ali več nazaj za trgovce mestnega jedra pa ne ane? Take in še večje zapore so trpel trgovci mestnega jedra zarad prejšnih županov k se jim je fučkal za vse naokrog. Končno se stvari izboljšujejo. Končno se dela! Zdj bojo pa teli "bodoči" župani pluval čez aktualnega kako bi oni to vse drugač. Tipično za Kranj. Sami pametnjakoviči pa pluvači. Vsak k mal Kranj pozna vid kolk se je naredil. In tut tole je samo dokaz, da se končno dela. Ta most bi se moral začet obnavljat že zdavnej pa si zgleda noben predhodni župan niti ni upal v kaj takega spustit. Je mogl najprej par kamionov čez most letet.
Lev07
14. 11. 2018 12.13
-19
Hahaha, se pravi si aktualni župan ali pa njegov pod....ik! Kdaj se je začel most obnavljat? Tik pred zdajci, ko ti teče voda v grlo...Asfaltiranje ceste in "čudovit" pločnik za policijo......prehod za pešce pri Tušu - totalno zgrešeno - ljudje še vedno hodijo tam kjer so prej in "bohnedej" ga narest tam, kjer je potrebno....prehod za pešce pod Šmarjetno - zakaj že? Vse to narejeno za ne malo denarja! Pa še bi se našlo......
LeviPretepac
14. 11. 2018 12.20
+12
Lev07
14. 11. 2018 12.23
-11
LeviPretepac
14. 11. 2018 12.37
+17
Ne vem pa točn zakaj bi aktualnemu županu voda v grlo tekla če sploh ne kandidira več.
Lev07
14. 11. 2018 13.12
-1
Zato, ker bi rad upravljal z marioneto, ki pa kandidira! Pa na srečo ne bo!