Slovenija

Župnik zanikal zlorabo

Ljubljana, 10. 11. 2006 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Župnik Franci Frantar, ki je obtožen zlorab desetletne deklice, si prizadeva za odpravo pripora.

Franci Frantar upa, da mu bo sodišče odpravilo pripor
Franci Frantar upa, da mu bo sodišče odpravilo pripor FOTO: POP TV
Franciju Frantarju je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, saj mu sodijo še po stari zakonodaji. Nova za očitano mu dejanje predvideva do deset let zapora. Čaka ga tudi obravnava pred cerkvenim razsodiščem. Skrajna možnost je izključitev in prepoved opravljanja duhovniškega poklica.

V Sloveniji trenutno potekata dva postopka proti duhovnikoma, obtoženima pedofilije. Poleg Frantarja se zagovarja tudi nekdanji župnik iz Artič Karl Jošt.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začelo sojenje nekdanjemu župniku župnije Kašelj-Zalog Franciju Frantarju. Prva obravnava je potekala le nekaj minut, saj je njegov zagovornik Boris Grobelnik zahteval izločitev senata, ki naj bi bil okužen, ter nekaterih dokazov v spisih. Obravnava je tako preložena za nedoločen čas, saj mora predsednik sodišča odločiti o izločitvi sodnika oziroma sodnega senata. Frantar se bo zagovarjal kot nedolžen.

Odvetnik je poleg tega zahteval odpravo pripora, saj se je, kot trdi, Frantar sam vrnil v domovino. "Moj klient bo dal obljubo, da bo ves čas na razpolago sodišču v Sloveniji, da Slovenije ne bo zapustil. Njegovi sorodniki pa so pripravljeni dati tudi varščino," je povedal Grobelnik.

Frantar, ki se je med leti 2002 in 2004 izognil sedmim obravnavam in nato izginil neznano kam - izkazalo se je, da je deloval v misijonu v Malaviju - naj ne bi pobegnil, ampak odšel na zdravljenje. "Nazaj v Slovenijo je prišel na poziv sodišča. Niti se ni skrival, bil je na zdravljenju. Potem ko je izvedel, da ga slovesnko sodišče išče, se je vrnil," je dejal Grobelnik, ki s tem utemeljuje zahtevo po odpravi pripora.

Več let spolnega izkoriščanja

Tjaša Strobelj
Tjaša Strobelj FOTO: POP TV

Frantarja, ki je v Spodnjem Kašlju maševal kar 25 let, je leta 2000 ovadila domačinka, ki naj bi jo obtoženi leta 1990 in 1991 spolno zlorabljal, ko je bila stara šele deset let. Pooblaščenka danes 25-letne oškodovanke Tjaša Strobelj je povedala, da je njeno stranko zlorabljal več let. Dejala je, da je izkoristil njeno zaupanje in napovedala, da bo zahtevala odškodnino.

Tožilstvo je proti Frantarju že pred več kot petimi leti vložilo obtožbo zaradi kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, in proti njemu sprožilo tudi sodni postopek, ki pa se zaradi Frantarjevega odhoda v Afriko ni nikoli končal. Ljubljanski policisti so Frantarja prijeli 19. oktobra in je od takrat v priporu na Povšetovi.

Obtožba Frantarju očita nadaljevano kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Obtožili so ga po tretjem odstavku 183. člena kazenskega zakonika, ki se med drugim nanaša tudi na duhovnike, ki svoj položaj zlorabijo za spolno občevanje z osebo, ki še ni stara 15 let in jim je bila zaupana v učenje, vzgojo, varstvo ali oskrbo.

Cerkev trdi, da ni vedela nič

Cerkev, kjer je Frantar maševal kar četrt stoletja
Cerkev, kjer je Frantar maševal kar četrt stoletja FOTO: POP TV
Čeprav je Frantar med leti 2002 in 2004 dobil kar sedem vabil na sodno obravnavo, se na sodišču ni nikoli pojavil. Izkazalo se je, da je zapustil Slovenijo in zadnja leta živel v Malaviju na jugu Afrike, kjer je pomagal v misijonu slovenskega jezuita Stanka Rozmana.

Kot je znano, so predstavniki slovenske katoliške cerkve ves čas Frantarjevega izginotja trdili, da s tem niso imeli nič in da je duhovnik ljubljanske nadškofije v Afriko odšel samovoljno. K njegovemu prijetju pomagala niti mednarodna tiralica in evropski priporni nalog.

Tiskovni predstavnik ljubljanske nadškofije Andrej Saje je pojasnil, da je v interesu Cerkve, da se primer čim prej razišče. »Cerkev ga je pozvala večkrat, v zadnjem času še posebej pogosto, naj se vrne in naj sodeluje v postopku,« je septembra zatrdil Saje.

Društvo pričakuje obsodbo
Kljub mednarodni tiralici Frantarja do vrnitve v Slovenijo niso uspeli aretirati
Kljub mednarodni tiralici Frantarja do vrnitve v Slovenijo niso uspeli aretirati FOTO: POP TV
V obeh primerih (sojenje Frantarju in Joštu) pričakujemo, da se obema sodi enako, kot bi se sodilo kateremu koli drugemu državljanu. Ne zdi se mi v redu, da zadeva (obravnava zoper Frantarja) poteka za popolnoma zaprtimi vrati, saj se stvari ponavadi potem ne obravnavajo tako, kot bi se mogle, in so kazni premile za toliko kaznivih dejanj, kot jih je nekdo storil. Predsednica Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve, Janja Škrjanc

Za mnenje o postopku proti Franciju Frantarju, pa tudi Karlu Joštu, še enem duhovniku, proti kateremu poteka sodni proces zaradi obtožbe o pedofiliji, smo zaprosili Janjo Škerjanc, predsednico Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve, ki je, kot pravi, prvo začelo opozarjati na dogajanja v cerkvenih krogih.

Za 24ur.com je povedala, da je prepričana, da je Cerkev vedela za Frantarjev beg v tujino. »Cerkev je morala vedeti, saj mu je nekdo moral dati dovoljenje, da je lahko odšel v tujino,« je prepričana Škrjančeva.

Duhovnik na begu

Domnevni spolni napadi na mladoletnico naj bi se dogajali v cerkvici svetega Andreja in v župnišču v Spodnjem Kašlju, kjer je Frantar maševal kar 25 let.

Je duhovnik kriv pedofilije?
Je duhovnik kriv pedofilije? FOTO: POP TV

Ko je bila ovadba že vložena, ga je takratni ljubljanski nadškof Franc Rode premestil najprej v Dolenjo vas pri Ribnici, kasneje pa v samostan Olimje v Podčetrtku.

Pred približno dvema letoma je Frantar od tam izginil neznano kam. Šele poleti se je na spletni strani župnije Kovor pojavila informacija, da deluje v misijonu v Malaviju. Vrh slovenske cerkve takrat na vprašanje, ali je vedel, da je obtoženi duhovnik v Afriki, ni dal jasnega odgovora. Drago Ocvirk, ki je vodil slovensko misijonsko središče, pa trdi, da o tem ni vedel ničesar. »Jaz sem zvedel, da je tam, iz medijev. In sem potem Stanku Rozmanu, ki je misijonar v Malaviju, poslal pismo in ga vprašal, kaj je s tem. In je povedal, da Frantar pri njemu opravlja organizacijske zadevek, pisarniške zadeve,« je razložil.

Policija tudi preiskuje, ali je prišlo v primeru obtoženega duhovnika Francija Frantarja do pomoči storilcu po storitvi kaznivega dejanja. Zagrožena kazen za to je do leto dni zapora.

Sredi septembra je duhovnik izginil tudi iz Afrike. Vrnil se je v Slovenijo, kjer pa ga policija kljub razpisani tiralici ob prehodu meje ni prijela. Za časnik Dnevnik je RKC 19. oktobra potrdila, da se je Frantar vrnil v Slovenijo. Ko so z Dnevnika klicali policijo, o duhovnikovi vrnitvi niso vedeli nič, zvečer pa je policija sporočila, da je Frantarja aretirala.

Septembra je Frantarjev odvetnik sicer obvestil sodišče, da je njegov klient pripravljen priti na obravnavo, ni pa povedal, da je v Sloveniji, saj naj bi se Frantar bal aretacije. Aretirali so ga šele mesec dni po njegovi vrnitvi v domovino, 19. oktobra.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
17. 12. 2019 20.00
+2
In tega so poslali še v Afriko, med otroke ....Bog pomagaj!
Karantanija
17. 12. 2019 19.59
+2
"----in izvedel, da Frantar pri njemU opravlja ..." Napačno! NjemU ni pravilno! Zadnje čase vsi dodajajo tisti U zraven, tudi na nacionalni RTV, tudi novinarji na POP, ki je odveč in nepravilno slovensko! PRI NJEM, Z NJIM ... so nas učili! Novinarji bi morali bolj poznati in znati slovenščino.
victoriosus
10. 11. 2006 23.37
-1
Ne vem, kaj naj rečem. Ali ni človek nedolžen, dokler se mu ne dokaže nasprotno? Ker je duhovnik, že pljuvate po njem. Ja, dobro, kakor želite. Osebno mislim, da če je kak primer, je to zelo izoliran, in vsekakor v nasprotju z moralo Cerkve na Slovenskem. Vsak dokazan primer je obsojanja vreden. Ampak vam je vseeno za punco, vam je vseeno za usodo otrok. Vi samo želite videti padec Cerkve. Se sprašujem: tako polni ste sovraštva? A nimate nič bolj pametnega za delat?!??!?! Delat pejte, madona!
sodelujem@email.si
10. 11. 2006 12.06
+1
čas je že da začnejo plačevati davke. če vsi plačujejo naj tudi oni. mi bomo plačevali davek na nepremečnine. kaj pa oni. oni pa nič. oni pa bodo otroke posiljevali v svojih cerkvah. obdavčit jih in varnostnike v cerkve. dol s kriminalom.
1P2L
10. 11. 2006 11.57
+1
sramota za vse nas, za cerkev pa še poseebej, sramota za župnike in tega barabona posebej,. Zato je resitev..javen linč..obesanje sredi Ljubljane. do takrat pa zaradi varnosti ostalih otrok, naj bo zaprt v ječi, globoko pod zemljo
Jan Valuk
10. 11. 2006 11.53
Uf to je kaplja v morju, tega je ogromno med duhovščino. Cerkev večino prekrije, preden pride v javnost. Le zakaj so tako pogosto menjave far a :)? Svojega otroka, nikoli ne bi pustil samega v kakem župnišču. Ampak je razumljivo, vsi smo pač ljudje (kaj šele moški hehe), in če za te potrebe ustrezno ne skrbiš z rednim seksom, se ti tako ali tako res prej sfuzla. Bog se jim pa verjetno smeji, ustvaril je tako lepo stvar kot je seks, oni se pa temu odrekajo, da bi bili bližje božji službi haha, kak nesmisel.
buki_b@email.si
10. 11. 2006 10.16
+1
Danes mladi doživijo prvo spolno izkušnjo med 14. in 15. letom. ...Če pa hodijo k verouku, pa že veliko prej.
it.sucks2@yahoo.com
10. 11. 2006 09.00
+1
cerkev je zelo moralna ustanova ... pedofilija se v tej instituciji ne pojavlja...sploh pa ne pogosteje kot med "navadnimi" državljani... PREKLE**** hinavci!! potem pa to še prikrivajo! in pomagajo storilcem! SVINJARIJA!