Slovenija

Zveza prijateljev mladine: Izvedba ukrepa je bila pretresljiva in povsem nehumana

Ljubljana, 27. 05. 2020 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
70

"Želimo, da bi bil opravljen temeljit nadzor konkretnega dogodka, ki bi za posledico prinesel jasnejša navodila vsem pristojnim in izvršiteljem ukrepov, kako postopati pri odvzemu otroka tako, da se odvzemi s kršitvijo otrokovih pravic ne bi več dogajali," so se na mučen odvzem otrok materi odzvali v Zvezi prijateljev mladine.

Sporočili so, da jih je pretresla novica in posnetki odvzema otrok, ki so bili objavljeni tudi v oddaji Svet na Kanalu A. Dogodek se je zgodil sredi marca, ko so pristojne institucije izvršile ukrep odvzema otrok materi. Postopek je po poročanju v medijih trajal kar štiri ure, saj so se otroci upirali.

"Odločitve sodišča glede ukrepa odvzema otrok ne moremo komentirati, želimo pa opozoriti na izvedbo ukrepa, ki je bila pretresljiva in povsem nehumana. Upamo si trditi, da je šlo za očitno kršitev otrokovih pravic, ki bo negativno vplivala na nadaljnji razvoj otrok," so zapisali.

Sprašujejo se, ali je takšen način odvzema otrok res edini dostojni način. Ali bodo otroci po tej izkušnji imeli dovolj strokovne pomoči, da bodo okrevali po stresnem dogodku? Kako so ustrezne institucije poskrbele, da so slišale tudi mnenje in želje otrok? "Vsega tega sicer ne vemo, si pa želimo, da vsi odgovorni, ki načrtujejo odvzem otrok, pomislijo tudi na posledice svoje odločitve," pozivajo. 

Konvencija o otrokovih pravicah v 3. členu navaja, da pri vseh dejavnostih v zvezi z otroki, bodisi da jih vodijo državne bodisi zasebne ustanove za socialno varstvo, sodišča, upravni organi ali zakonodajna telesa, morajo biti otrokove koristi glavno vodilo. Družinski zakonik v 7. členu določa otrokovo korist kot temeljno vodilo in postulat družinskega prava nasploh. Tudi Zakon o izvršbi in zavarovanju ter Pravilnik o opravljanju službe izvršitelja postavljata otrokove koristi kot glavno načelo in zahtevata skrbno načrtovanje oprave odvzema otroka, ki bo za otroka najmanj obremenjujoča, pojasnjujejo. 

'Poskrbimo, da bo načelo otrokove koristi zaživelo zunaj papirja'

V Sloveniji torej imamo zapisane zakone in pravilnik, kako naj bi potekala sama oprava odvzema otroka. Sprašujemo se, kje se zatika – v pravnih predpisih in/ali pri izvedbi v praksi? Želimo, da bi bil opravljen temeljit nadzor konkretnega dogodka, ki bi za posledico prinesel jasnejša navodila vsem pristojnim in izvršiteljem ukrepov, kako postopati pri odvzemu otroka tako, da se odvzemi s kršitvijo otrokovih pravic ne bi več dogajali. Kar je bilo videno v medijih, je nedopustno in zagotovo ni v največjo korist otrok, so zapisali in dodali:  "Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije smo prepričani, da imamo v Sloveniji institucije, ki znajo opraviti svoje delo strokovno. Taka dejanja namreč ostanejo zapisana v spominu otrok vse življenje. Poskrbimo, da bo načelo otrokove koristi zaživelo zunaj papirja in v najtežjih trenutkih otroških življenj resnično postalo glavno vodilo tistih, ki bi zanje morali poskrbeti."

Kako se ločiti, da otroci čim manj trpijo?

Mučen in dolgotrajen odvzem otrok med drugim priča tudi o tem,  kako daleč gredo lahko stvari, če staršema ob ločitvi korist otrok ni na prvem mestu. Visoko konfliktnih razvez je žal vedno več, pravi specialistka klinične psihologije, in pri teh je značilno, da so v ospredju interesi odraslih, in ne interesi otrok. Dolžnost partnerjev pa je, da umirita žogico, prevzameta odgovornost, predelata izgubo in vzpostavita konstruktiven odnos, saj čeprav nista več mož in žena, starša ostaneta za vedno. Več pojasnil in nasvetov pa v oddaji Svet na Kanalu A ob 18.00.

Spomnimo

Sodni izvršitelj je ob pomoči štirih socialnih delavk, policije in še dveh pomočnikov po mučnem in travmatičnem postopku materi odvzel tri otroke. Ali je bilo ravnanje sodnice okrožnega državnega sodišča v Ljubljani, ki je vztrajala, da se odvzem otrok zaključi, pa čeprav je trajal kar štiri ure, in se je iz njega, kot smo videli, hotel umakniti celo izvršitelj, pravilno, preverja tudi ministrstvo za pravosodje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mojca1313
27. 05. 2020 18.55
+23
Dokler še psihologi oz klinični psihologi podpirajo ta način odvzema, ki se je zgodil, češ kateri odvzem pa za otroka ni travmatičen...zašli smo zašli!
Dovolj je
27. 05. 2020 18.48
+4
Sama ne poznam vse okoliscin primera, ampak sigurno pa tukaj mama ni nobena žrtev..nic kolikokrat je kršila odredbe sodišča in otroke potisnila v taksno situacijo..otrok ne razume in se seveda noce lociti od mame, osebe s katero zivi...ce bi bila mama postena bi lahko otroku razložila situacijo ga pripravila....tako so vsi ostali ki so bili dolzni izpeljati postopek izpadli kot zivali....postopek bi morali prekiniti v tem primeru sicer prekiniti, kajti to je bilo za otroka travmatično....kje je bila mama,da bi otroke pomirila, kje? Da otroke uporabis kot sredstvo to je obsojanja vredno
korintos25
27. 05. 2020 19.27
-1
Siromaček, kako če 5 let starega otroka pripraviti?
Mateja2012
27. 05. 2020 18.04
+11
Samo da bo z otroci vse ok, pa saj bo..
lluckyss
27. 05. 2020 18.07
+29
Vsi se iz zgodnjega otroštva spominjamo tudi dosti manj stresnih situacij, ki so nas podzavestno in nehote zaznamovali za vse življenje....Takšne travme se "potuhnejo" potem pa se sprašujemo zakaj nekdo postane nasilnež, alkoholik ali celo politik..
User1832247
27. 05. 2020 18.34
-3
.................... točno tako.in to je tabu tema o kateri se ne govori - čepraav so take travme neštetim ljudem uničile življenje.in seveda nikoli ne bodo povedali da je bila kriva vzgoja in klima v slo od 1945 dalje. in to se dogaja prikrito tudi dandanes.
lluckyss
27. 05. 2020 18.37
+6
Klima od nekdaj in od vsepovsod...Nekateri pa pač ne morete preboleti, da ni Hitler zmagal...
User1832247
27. 05. 2020 20.12
+1
bolan si če vse z dolfijem primerjaš in vse vidiš samo belo!
Capo dei Capi - novi profil
27. 05. 2020 17.53
+36
4 policisti, 4 socialne delavke in 2 sodna izvršitelja... Niso mogli odpeljati 2 otroka... Sploh me ne zanima postopek, ozadje, pravilno ali ne... To je nesposobnost na m3... Odpoved vsem...
Capo dei Capi - novi profil
27. 05. 2020 17.53
+12
Oni so krivi za to situacijo... Ne sodnica, ne otroci.
lluckyss
27. 05. 2020 18.00
+7
Demonstracija moči države...tudi na tak način se državljanom vceplja strah v kosti državljanom...Razne filmske akcije specialcev ki preko balkona stolpnice vdrejo v stanovanje, medtem ko iskani pije pivo v lokalu preko ceste, niso to namensko najbolj uspešne ..;)
lluckyss
27. 05. 2020 17.21
+18
Ljudje, ki se ukvarjajo s tovrstno tematiko bi se morali zavedati da so v službi najbolj ranljivih skupin ljudi in ne neki polbogovi, ki po svoji presoji delijo pravico...Tudi takšni bi se morali znajti na borzi dela, pa še nisem slišal, da bi kdo službo izgubil..Čeprav je takšnih krivic in postopkov, ki uničijo posameznikom celotno življenje mnogo....In bolj država pluje v absolutistične vode, slabše je stanje na tem področju...Na koncu se gre v evgeniko, "rasno čistost" in kurjenje...In izredne razmere najprej pokažejo takšne anomalije, saj narod sklepa po ravnanju vlad da jim je vse dovoljeno in jim "višji cilji" dovoljujejo nehumanost..
ChelseaFC :)
27. 05. 2020 17.20
-6
Če ne veste kakšen je postopek, ne biti preveč "pametni". Odvzem se izvede res v skrajnih primerih, ko je življenje otrok ogroženo. In izvede se na podlagi prijave iz strani kriminalistične policije, skupaj z mnenjem CSD-ja, šole in zdravstvenega doma. In verjemite, da vsak primer do potankosti preučijo in da ne odvzamejo otrok kar tako.
lluckyss
27. 05. 2020 17.22
+38
Ja, teorija tako pravi....v praksi pa se dogajajo svinjarije...
ChelseaFC :)
27. 05. 2020 17.23
-17
Verjemi, da ta del stroke deluje precej dobro
lluckyss
27. 05. 2020 17.35
+8
"Precej dobro" je absolutno premalo, ko gre za otroke....Razen ko gre za floskule posameznih političnih tepcev, ki vse skupaj obrnejo na politiko in priliko za pot do korita..
Tanja Hršak
27. 05. 2020 18.19
+1
Ali pa je fotr placal pod mizo nekomu, a ne? Da je dobil otroke, ki sploh niso hoteli iti. In od 4 so jih odpeljali 3. Zakaj le, a ne? Verjetno se je edino starejsi lahko uprl. Bedniki. Tile na csd nimajo pojma. Nesposobnezi
bysaRD
27. 05. 2020 18.22
+6
Koroska decka sta lep primer uspeha csdja in ostalih institucij. Dragi sodrzavljani.... nasa drzava je ugrabljena s strani bebavih ljudi.
marickapomagej
27. 05. 2020 18.28
+8
V tem primeru res ni bilo ogrozeno zivljenje otrok. Bili so pri ljubeci mami, uzivali zunaj na zraku, sedaj so pri ocetu zaprti v stanovanje, s spuscenimi roletami in z varusko. Zakaj sluzbe, ki dajo sklep o odvzemu otroka, ne preverjajo potem situacije, kako zivijo? Nobenega vec ne brigajo....
lluckyss
27. 05. 2020 18.40
+1
Mogoče je pa fotr "naš"...in je klima ugodna.....Sicer pa ne poznam podrobnosti in tu le ugibam, se pa takšne zadeve dogajajo tudi po političnih vezah ali direktivah..
marickapomagej
27. 05. 2020 19.51
Tanja Hršak, kje ste pa to slisali/prebrali, da so od stirih tri odpeljali? Obstajajo trije otroci in vse so odpeljali. Upirali so se vsi trije, vendar brez uspeha. Vsi, ki smo to videli, nam prizor ne bo nikoli sel iz glave....edino delavkam csd....
BOJANA ŽVOKELJ
27. 05. 2020 20.26
+3
ker dejstev ne poznam, nisem ne na strani matere, ne na strani očeta, ampak na strani otrok. Takšen odvzem je zame psihično ogrozil življenje otrok. Še jaz kot odrasla oseba bi potrebovala kar nekaj časa, da si po takšnem dogodku psihično opomore. Ker živim v istem kraju, naj še dodam, da do zdaj nisem slišala žal besede o mami od sokrajanov in tudi jaz sem na sprehodih, na poti v šolo, vrtec. z otroki videla samo njo.
Doctore111
27. 05. 2020 17.07
-10
najbolje bi bilo da o tem odloča Zveza prijateljev mladine Moste, ki je vsemogočna in jo podpirajo vsi levi mediji.
waris
27. 05. 2020 17.12
+25
Primitivni komentar, tako lahko samo piše takšna oseba, ki je obremenjena s politiko in ne vidi i meter pred seboj..Kaj imajo levi pri tem???
lluckyss
27. 05. 2020 17.29
+7
Levi in levinje dobro skrbijo za svoje mladiče, saj je to že prišlo v pregovor...Saj to si menda mislil..."doctore11"...
Tanja Hršak
27. 05. 2020 18.13
85391
27. 05. 2020 17.06
+39
Jaz mislim, da bi moral biti taksen odvzem otrok strogo prepovedan in strogo sankcioniran. Otroci so s tem da so se 4ure upirali, dali svojo voljo!! Mucili in vlekli so jih ocitno, dokler niso bili revezi brez moci. Sem za srcno in ljubece starsevstvo, ampak hkrati verjamem v razlicne pristope vzgoje. Kdor da eno cez rit, ga jaz osebno ne obsojam. Ce en otrok torej rece v soli, da jih je dobil po rit, mogoce mama kritizira oceta ki je sel z drugo ali obratno, uciteljica gre torej klicat csd in one babe tam kar odlocijo, da se mora otroka vzet al kaj?? Res mi ni jasno, kako to poteka. Moji otroci imajo ene zelo poredne sosolce, mame in oceti se ne brigajo kaj dosti za njih.. zakaj se pa njim ne odvzame otrok? Oz. Kje je torej meja???
ChelseaFC :)
27. 05. 2020 17.21
+0
Ne odvzamejo zaradi ene cez riti. Ne govorit neumnosti
ChelseaFC :)
27. 05. 2020 17.22
+6
Primer preuči kriminalistična policija za mladoletne, mnenje pa dodajo še CSD, šola in zdravstveni dom. In verjemi, ne odvzamejo otrok zarad ene po riti
The_Duke
27. 05. 2020 20.30
+2
Mah ne bluzi! Edini problem, ki ga vidite tako imenovani zaščitniki otrokovih pravic je, da so otroke vzeli mami. "Mama je vsemogočna in kaj takega se ne sme zgoditi" vpijete po komentarjih. Amapk veste kak zgodilo se je samo to, da so ugotovili, da do otrokom bolje pri očetu!!! Mama pa je seveda kot zadnje orožje uporabila otroke, jih prestrašila, naščuvala, pripravila na njen boj proti očetu. Toliko o odnosu 90 % "mamic samohranilk" do očetov njihovih otrok. ŽALOSTNO JE RAZMIŠLJANJE SLOVENCEV
Krneki23
27. 05. 2020 17.04
+33
Kjerkoli je zraven CSD tam ni strokovnosti
waris
27. 05. 2020 17.14
+13
Se popolnoma strinjam, sedeti za pisalno mizo je najlažje, treba je iti v realo!!
NotMe
27. 05. 2020 17.03
+41
Pravzaprav bi morali odvzet mamo in jo strpat na hladno. Kdo je že omejeval stike, hujskal otroke? Zakaj je bilo to potrebno? Zakaj mama ni dovolila stikov? Zakaj se ni zmenila z očetom? In tudi če so bili dodeljeni - njej bi potem pripadali stiki. Lahko bi jim lepo povedala, da se bodo videvali in se imeli fajn.
marickapomagej
27. 05. 2020 20.00
NotMe...res ne razumem, zakaj se spuscate komentirat in nekoga obtozujete, ce zadeve ne poznate? Veckrat smo videli, da jih je mama prosila naj grejo z ocetom, pa niso hoteli iti. Oce ni pocakal niti minute, ampak se hitro odpeljal na policijo prijavit, da mu mati ne da otrok. Tako vidite je to! In z ocetom se zal ni mozno nic dogovorit, ker ima psihicne tezave in ker je bivsi zeni obljubil, da jo bo psihicno unicil.
BOJANA ŽVOKELJ
27. 05. 2020 20.29
-1
Ste živeli štirindvajset ur na dan z njim, da poznate situacijo.
visoki
27. 05. 2020 16.56
+5
vsi očetje,ki imate otroka za vikend v krik in s televizijo jokat,da otrok ima travme pri mamicah
Leviizgubljeni
27. 05. 2020 16.52
+37
Sodnici naj odvzamejo mandat in stalno funkcijo! Ona ima sigurno druge grehe, ne samo to.
waris
27. 05. 2020 17.15
+7
Et vesoljcek
27. 05. 2020 16.50
+32
Kaksne grozote...obcutke so morali dozivljati te ubogi otroci ki so zaznamovani za vse zivljenje
Leviizgubljeni
27. 05. 2020 16.50
+24
Sodnico v zapor zaradi krsotve otrokovih pravic po varnosti ib narocanja nehumanega in grdega ravnanja, ki je zacelo potekat po tistem, ko jo je izvrsitelj prosil za prekinitev odvzema!
EEgon
27. 05. 2020 17.09
+8
To pa ne bo šlo. V SLO je sodnija nedotakljiva. Niti enega sodika še niso zaprli!
StrikeOne
27. 05. 2020 16.34
+18
Najhujše in najbolj ogabne so ovce med nami, ki opravičujejo postopke sodišča kot da so oni lastniki naših otrok in naših življenj, ko pa isti rabijo denar pol pa prosijo in grozijo da jim plačamo davke!
Uporabnik1839091
27. 05. 2020 16.24
+4
Ne človeško ne etično mama je prva in edina s katerim ima kateri koli otrok stik po rojstvu in to je bistvo sveta , mama mama, ob smrti tudi mama, če mama prej umre je hudo, tile sodniki imajo kamen namesto čustev in srca
visoki
27. 05. 2020 16.35
+1
korintos25
27. 05. 2020 19.29
angelika105
27. 05. 2020 16.23
+19
Kje ste bili zadnji dve leti? Spoznajte zgodbo, potem se pa oglašajte v medijih.
waris
27. 05. 2020 17.16
+0
kolbek460
27. 05. 2020 16.22
+4
Tak ukrep je skrajen je pa dolgoročno pozitiven ,
reakcionar
27. 05. 2020 16.08
+48
Temeljno je vprašanje zdaj: Zakaj sta se otroka tako oklepala mame? Mar je šlo zgolj za čustveno manipulacijo, ali pa morda mama želi najboljše otrokoma, ona dva to čutita in imata rada mamo. Glede na to, da v članku ni opisan konkreten razlog odvzema, je možno da gre lahko tudi za neke vrste pravno maščevanje bivšega moža. Skratka nikoli ne bomo vedeli kaj je in kaj ni. Ampak dejstva so: nesprejemljiv način postopanja sodnice, gre dejansko za nasilje uniformiranih lic do otrok, ki se upirata, da ju bi ugrabili (tako ona to dojemata).
JoniBravo
27. 05. 2020 16.00
+4
Mama si je neznosno želela, da pride do take skrajnosti, ko bo treba otroke odvzet po izvršitelju. Prostovoljno itak ni imela namena spoštovati nobene odločitve, zdaj bo pa ena Zveza prijateljev tukaj pamet solila kako naj se opravi prisilna izvršba. Raje naj vprašajo mamo, zakaj je dopustila, da stvari pridejo tako daleč, da je treba otroke prisilno vzet. Zakaj v zavoljo njih ni dopustila, da grejo otroci k očetu brez takšnih skrajnih dejanj. ZATO ker je hotela medijsko podporo. Zato ker hoče igrati na vlogo "ŽRTVE" s katero bo narod simpatiziral (ker se kdaj tudi sami počutijo žrtve), ampak nimajo pojma zakaj se je šlo tukaj.
waris
27. 05. 2020 17.18
+2
Se ti ne zdi, da preveč pametuješ??? Mi vsi, ki tega nismo doživeli, ne moremo dojeti kaj in kako