Slovenija

Zveza svobodnih sindikatov z ustavno presojo zakona o 'prisilnem upokojevanju'

Ljubljana, 10. 01. 2021 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Staša Lozar
Komentarji
156

V Zvezi svobodnih sindikatov so prepričani, da je sedmi protikoronski zakon v delu, ki se po njihovih besedah nanaša na prisilno upokojevanje starejših delavcev, diskriminatoren in ustavno sporen. Zato bodo predlagali ustavno presojo in začasno zadržanje uveljavitve te določbe. Doslej sta se z upokojitvijo morala strinjati tako delavec kot delodajalec, po novem pa bi delodajalec lahko delavca brez njegovega soglasja napotil na pokojninski zavod.

Da je država z določbo v sedmem protikoronskem zakonu, ki dovoljuje delodajalcem, da brez soglasja delavca tega kar upokojijo, vrgla skozi okno ves trud preteklih desetletij, s katerim se je načrtovalo dolgoživo družbo, sindikati očitajo vladi. 

Vladi še očitajo, da določbe ni dala v javno razpravo, pač pa sta jo kot amandma v zakon kar vrinili SDS in NSi. Dodajajo, da odločevalcev očitno ne zanima, kakšne posledice bo imelo prisilno upokojevanje za pokojninsko blagajno. "Ponovno bo nastalo nesorazmerje med tistimi, ki delajo, in tistimi v pokoju. Povzročilo pa bo tudi izpad v pokojninski blagajni, ki lahko znaša več kot 200 milijonov evrov," opozarja Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov. 

Sindikati pa ob tem še, da je nekaj manevrskega prostora še odprtega, da vse pravne možnosti še niso izčrpane. K presoji o morebitni diskriminatornosti vladne odločitve so zdaj pozvali zagovornika načela enakosti in varuha človekovih pravic, ki lahko sprožita ustavni spor. "Nobenega jamstva ni, da bodo na delovnih mestih, ki jih bodo starejši izgubili, tudi v resnici zaposlili mlade, poleg tega je to ljudi spravilo v položaj, na katerega se nimajo časa pripraviti,"  pa je jasen Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti. 

Prišlo bo do izpada v pokojninski blagajni, opozarja Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov.
Prišlo bo do izpada v pokojninski blagajni, opozarja Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov. FOTO: POP TV

Vlada sicer vztraja, da ne gre za nikakršno prisilno upokojevanje. "Mislim, da toliko pozitivnih odzivov, kot sem jih prejel zaradi tega ukrepa, še nisem prejel," se je v torek pohvalil minister Janez Cigler Kralj

Da je treba delovna mesta sproščati za mlade in imeti mehanizem za upokojevanje starejših, pa menijo tudi delodajalci, med njimi Drago Delaut iz Združenja delodajalcev: "Če želi delavec še naprej delati, bo sklenjena nova pogodba, po njej pa bo naprej plačan."

Sindikati pa dodajajo še, da ne bodo odnehali. O določbi bodo obvestili Evropsko komisijo in evropske sindikalne organizacije.  

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
11. 01. 2021 08.36
+3
Čisto zavajanje, ker ne gre za "prisilo", ampak za upokojevanje, ko nekdo izpolni pogoje pa bi še vedno zasedal delovno mesto iskalcem zaposlitve in mladim. To bi moral biti avtomatizem, če pa kdo želi delati naprej, ga lahko delodajalec zaposli po podjemni pogodbi, ki je sicer najdražja, ampak tako je prav. S takšnimi rešitvami ni starejšim prikrajšana nobena ustavna pravica, bi pa bila iskalcem zaposlitve, ker bi morali čakati kdaj bi se starejši njih usmilili ali kdaj bodo umrli, da se bi oni lahko zaposlili. Kam peljemo našo Slovenijo???
junij66
10. 01. 2021 21.59
+1
Ustavimo uvoz tuje del.sile ki na nam odžira ktuh.
marker1
10. 01. 2021 21.58
+6
Sindikati se ne borijo za delavce. Borijo se za tiste tovariše, ki nočejo v pokoj, ker se imajo dobro v službi. . Ti pa ne delajo, vsaj fizično ne. Če bi morali delati, nihče ne bi podaljševal delovnega razmerja. Lagodno delo brez odgovornosti, tajnica, kavica in topla pisarna
riss
10. 01. 2021 21.56
+1
Junij66: tako bo ja, pisalo se bo leto 2056 in npr. 94 letno predsednico rdečega sindikata Jerkičevo, bo zamenjal mladi 67 letni Miha Kordiš.
Recenzor
10. 01. 2021 21.56
+3
Primer - voluhar na državni upravi nek uradnik z jambrekovim faksom ima med 3000 in 4000 bruto plače. Za vsako leto dela v državni upravi mu pripada ena tretjina te plače in če je tam 40 let, bo pokasiral 40 jurčkov. Dober tek pametnjakoviči!
marker1
10. 01. 2021 21.53
+4
Kdor ima vse pogoje za upokojitev, to je polno delovno dobo in starost mora oditi v pokoj. Izjeme so deficitarni poklici, kot so v zdravstvu. Kdor ima polno delovno dobo, je tudi že dovolj star za pokoj, tako da pogoj starost sploh ni smiseln.
junij66
10. 01. 2021 21.52
+1
Na zavodu za zaposlovanje razpis za del.mesto voznika tov.vozila. Zaposlimo več voznikov tov.vozil kategorije C,E...obvezno izven EU. Le kako bo šla država naprej če se tako dela.
gongash
10. 01. 2021 21.57
+1
Ne ustvarja država služb anpak firme. Vprašaj tiste ki so objavili tak oglas.
Podborsky
10. 01. 2021 21.51
+3
Kdor je dober mlad kader, ze sedaj dobi sluzbo brez problema, ker ni mladih, da bi delali. Zakaj je Nemcija uvozila toliko migrantov? Ker primankuje delovne sile in grozi, da bo pokojninski sistem razpadel. Res me zanima, kaj boste pisali potem, ko bodo delovna mesta zasedli tujci in migrantje, ker mladih preprosto ni, rodnost pada. In potem boste imeli multi kulti mesta, kot je ze nam blizu Dunaj. Bodite brez skrbi, profesorji, zdravniki in pripadniki prave politicne barve, ter elita, bodo vedno lahko delali brez omejitve. Toliko mladih, Jansa pa vlece fosile iz pokoja in jih zaposluje. Ups, to so pa nenadomestljivi kadri, krvavo potrebni za obstoj drzave. Upokojence nastavljajo v nadzorne odbore in to ne v enega, edden je ze v treh. Dokazano.
junij66
10. 01. 2021 21.58
+0
A Janša vleče fosile iz pokoja? Zadnjih 10,12let je pa kdo podpiral in sprejemal kvote za uvoz tujih delavcev iz bih,srbije,kosova,makedonije. Papež slučajno? Leve stranke so omogočale uvoz del.sile in s tem manjšo zaposlenost naših državljanov.
mackon08
10. 01. 2021 21.51
+4
Jaz sem eno leto v penziji pa sem si dodatno delo našel, lenuhi pa se bojijo penzije ker jim za delo ni. Zdaj dosti manj delam kot če bi bil v redni službi zaslužim pa več.
riss
10. 01. 2021 21.51
+0
resslovenka: imaš moj plus v tem primeru, čeprav vem, da si podpornica levičarjev, ki pa zagovarjajo takšno rešitev in podaljševanje dela "spočitim in nenadomestljivim kadrom". Minuse dobivaš od svojih ali pa od tistih, ki niti ne berejo in te poznajo, da si politično opredeljena, pa ne predvidevajo, da včasih tudi misliš s svojo glavo, kot v tem primeru.
junij66
10. 01. 2021 21.46
+8
Tako je. 83 letnega dekana fakultete,ki je umrl bo zamenjal njegov 81 letni asistent. Tako gre to.
Lisec7
10. 01. 2021 21.44
+4
... pa tam pri 60+ je že tu in tam kak z DEMENCO-- recimo, da je pozabil it lulat.
resslovenka
10. 01. 2021 21.42
+7
Jaz ne vidim v tem nič spornega. Če delavec doseže vse pogoje za upokojitev naj se upokoji in prepusti mesto mladim, ki so brezposelni. Delavec v proizvodnji, trgovci, medicinske sestre... prav gotovo komaj čakajo, da dosežejo vse pogoje. Razni svetovalci, šefi, neki profili ki ne prinašajo nobene dodane vrednosti ... te potrebe nimajo. Koliko je izgorelih delavcev pri nas, ki se še ne morejo upokojiti, ker nimajo vseh pogojev??? S tem se nihče ne ubada. Naj Lidija Jerkič, objavi, kateri profili delavcev si želijo delat še potem? Me res zanima. Veste, dokler delodajalci komaj čakajo da se znebijo delavcev, ki so stari 50+ in takega kadra ne iščejo na Zavodu za zaposlovanje, je to zgolj neko sprenevedanje. Kaj pravijo delodajalci? Ne razna ministrstva in službe v javnih in državnih ustanov, kjer se passe preveč takih, ki bi morali že zdavnaj v pokoj ker presegajo tudi 70 let in več, vlečejo pa lepe plače in vse kar zraven gre. Toliko je anomalij, da pojma nimate. Sindikati? Hja, sem videla in doživela kako to tam gre. Zato ne me farbat, ker je življenje preresna zadeva. Tisti, ki so ga izkusil tudi po tej plati, se bodo verjetno z menoj strinjali. Za druge mi ni mar. 🙄
VAREN
10. 01. 2021 21.45
+2
Če bi bila tvoja pamet bolj razvita, bi mogoče pomislila, da nekoga upokoji in ne zaposli drugega. Ali pa se tebe naveliča, če ga grdo pogledaš in si na cesti. A to je zate že prevelik umski zalogaj.
Recenzor
10. 01. 2021 21.42
+5
Mater ste pametni - upokojil bodo neznano število voluharjev po državni upravi, z mastmimi odpravninami po par deset tisoč ojrčkov. Sicer pa bo to šlo iz vaših žepov!
mackon08
10. 01. 2021 21.46
+0
Recenzor Za odpravnine se ne ve kakšne bi naj bile ali?
Lisec7
10. 01. 2021 21.41
+1
az imam 40 let 0 mesecev in 0 dni-------a ni dost? zdaj sem pa na čakanju že 4 leta. Čakam, da me ON pokliče k sebi na prisilno delo. Državi in sebi sem dal pa dovolj, zdaj pa naj še ona daje kaj meni. Če bi lahko jaz predlagal bi rekel, da je 25 let dovolj. Pa penzije malo povišat, pa bo vsak rad šel v penzijo. komaj čakam, da pride na oblast Damjan Erjavec.
gongash
10. 01. 2021 21.47
+2
Nekateri delajo tudi večvkot 40let recimo še plus tri leta ker TAKO ŽELIJO in si s tem izboljšajo mizerno pokojnino. Država ne bo nič dala sama od sebe. Že plače ti država pol pobere šebpreden jobsploh dobiš na račun.
Marko Podganjek
10. 01. 2021 21.30
+4
Tale sindikat je čist zabluzil. Oni naj bi skrbeli za delavce in ne upokojence. Saj teli ko se jih pošlje v penzijo ne postanejo brezposelni in ne ostanejo brez zaslužka.
VAREN
10. 01. 2021 21.36
+3
Tvoja premajhna in zaostala pamet ne bo nikol dojela, da boš ti še zaposlen, če boš kdaj, letel iz službe tisti hip, ko boš šefa samo grdo pogledal. Za mal več tvoje splošne razgledanosti pa ti pojasnim, da delavec ni upokojenec.
riss
10. 01. 2021 21.29
+6
Predhodnik Jerkičeve v ZSSS Dušan Semolič, član centralnega komiteja zveze komunistov je bil predsednik sindikata do 70-ega leta. Verjetno bi pa sedanja predsednica rada ostala na položaju vsaj do 90-ega leta. Zato je treba dati ustavno presojo, da se ji omogoči zakonska podlaga. Nisem preveril, če je bila tudi ona članica zloglasne partije. Če pa lahko ugibam, pa odločitev ni težka!
Betuul
10. 01. 2021 21.33
+1
Ja s tem da je bilo prejt v yu srp in kladivo in ZPS združeno podjetje strojegradnje. Kar se je sčasoma preoblikovalo in prišlo v ZSSS
John_Gotti
10. 01. 2021 21.27
+11
Ne se hecat, tu so mladi brez služb, ostale v penzijo takoj, ko pride čas za pokoj in basta🤦🏾‍♂️
VAREN
10. 01. 2021 21.30
+2
In ko se te bo delodajalec naveličal, ker boš prepameten, boš na istem s svojo kurjo pametjo sedaj.
Betuul
10. 01. 2021 21.33
+1
SMOKVAsarma
10. 01. 2021 21.27
+6
Poznam take, ki sedijo na 2 stolih. Te, ki poznam, so taki delavci, da so cel svoj delavnik na kavicah in čikih. Tu pa tam gredo od pisarne do pisarne in klatijo neumnosti. Plača 1.400 eur. Sem za, da lahko podaljšajo le tisti, ki že tako prejemajo minimalno plačo. Druge pa ven!
Lisec7
10. 01. 2021 21.45
+1
hondoid
10. 01. 2021 21.26
+13
Sindikat,kaj nabijaš.. starejši v industriji..ipd.komaj čakamo,da delo predamo mladim,spočitim delavcem. Mi smo dovolj garali.
1955123
10. 01. 2021 21.37
+4
hondoid Tako kot ti razmišljajo vsi ,ki delajo ali so delali v gospodarsvu .Raznim privilegirancem kateri so še iz prejšnega sistema zasedajo nepotrebna delovna mesta. pa bi bilo treba reci ADIJO.