Slovenija

Zvezda boksarskega ringa že druge praznike v zaporu

Dob pri Mirni, 19. 12. 2023 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
32

Začel je pri osmih letih in gotovo mu ni bilo enostavno prebijati se čez številne dvoboje, da je prilezel tako visoko. Na spletu je nešteto posnetkov, kjer lahko vidimo njegove hitre, natančne udarce, spretno izmikanje nasprotnikovim pestem in zmagoslavno dvigovanje rok.

Zato je še toliko težje razumeti, da je človek, ki je prišel  tako daleč, bil je celo evropski prvak, svetovni podprvak, v kvalifikacijah za olimpijske igre v Sidneyu leta 2000 celo premagal našega velikega šampiona Dejana Zavca, pristal za zapahi.  

Ob srečanju v našem največjem zaporu na Dobu, kjer 42-letnik iz Novega Sada prestaja triletno zaporno kazen, sem že od daleč, ko se mi je približeval, videla, da ne gre za običajnega mišičnjaka, ki ima v zaporu dostop do uporabe fitnesa. Nisem sploh še vedela, za koga gre, a takoj sem pomislila, da se ukvarja z enim od borilnih športov.

Obsojenec Geard Ajetović
Obsojenec Geard Ajetović FOTO: Sara Volčič

 Odločna hoja, izrazito širok ramenski obroč, močne vratne mišice so nakazovale, da ne gre le za priložnostno dvigovanje uteži. "V zaporu sem že eno leto in osem mesecev. Šlo je za neumnost v mojem življenju. Nisem dovolj dobro premislil, v kaj se spuščam," je začel pogovor srbski državljan Geard Ajetović, a ni želel v podrobnosti svoje odločitve, ki ga je pripeljala na Dob. Tako kot večina tujcev, ki pri nas polnijo zaporniške sobe, je tudi njega policija prijela zaradi tihotapljenja ilegalnih prebežnikov. 

Že druge praznike bo zato preživel na hladnem v sobi s še 12 obsojenci, stran od svoje velike družine. "Imam štiri otroke, dva sinova in dve hčerki.  Ena hčerka bo kmalu stara 19, druga ima 17 let, potem imam še 15-letnega sina in najmlajši jih ima komaj štiri," pove z razočaranjem v očeh. Vse praznike so namreč do zapora preživljali skupaj, v družinskem krogu. 

Tudi ostali zaprti imajo v času praznikov  še dodatne stiske, vsaj tisti, ki prihajajo z našega kulturnega območja. Zato so v tem času zaposleni bolj pozorni nanje, na možne padce v razpoloženju, ki se tako kot zunaj zapora pojavljajo pogosteje pri tistih, ki nimajo dobre socialne mreže oziroma nimajo dobrih vezi s svojci. "Velikokrat je opazno poslabšanje razpoloženja, večjo razdražljivost ali stiske, ki so povezane z osamljenostjo, pomanjkanjem stiskov z domačimi," je povedala Katarzyna Karpljuk, ki je psihologinja v našem največjem zaporu na Dobu. Tako na Dobu kot tudi v ostalih slovenskih zaporih zato v jesensko zimskem času okrepijo dejavnosti, ki blagodejno vplivajo na padec razpoloženja, prav tako pa imajo tudi različne  praznične prireditve in delavnice. Na Dobu, kjer imajo ravno danes svojo že tradicionalno čajanko, smo s kamero posneli, kako skrbno in natančno obsojenci izdelujejo praznične voščilnice, ki jih bodo lahko poslali svojim domačim. Štirje od njih so nam svoje želje za prihajajoče leto tudi zaupali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3