Slovenija

ZZZS noče pokrivati izgub bolnic

Ljubljana, 23. 01. 2008 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Namesto kritja 'minusa' bolnic predlagajo širitev nekaterih programov, s čimer bi prispevali h krajšim čakalnim dobam.

v ZZZS nasprotujejo porabi dela njihovega presežka za pokrivanje negativnega poslovanja nekaterih bolnic v lanskem letu.
v ZZZS nasprotujejo porabi dela njihovega presežka za pokrivanje negativnega poslovanja nekaterih bolnic v lanskem letu. FOTO: Dare Čekeliš

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se ne strinja s predlogom Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije o porabi dela presežka ZZZS. V ZZZS menijo, da je predlog usmerjen predvsem v saniranje negativnega finančnega poslovanja nekaterih bolnišnic in predlagajo, naj se ta sredstva raje porabijo za širitev nekaterih programov. Izgube zdravstvenih zavodov bi po njihovem mnenju moral kriti ustanovitelj, torej država.

Koliko denarja je ostalo?

Okoli 80 milijonov evrov, kolikor znaša presežek ZZZS, je sicer deloma že razporejen. 17,5 milijona evrov bo šlo za odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju, 2,3 milijona evrov za dodatne programe, opravljene v letu 2007, ki še niso bili plačani, 15 milijonov evrov pa v rezervni sklad. Nerazporejenega bo ostalo 46,7 milijona evrov.

S širjenjem nekaterih programov, za kar bi namenili 25 milijonov evrov, bi po mnenju ZZZS prispevali h krajšanju čakalnih dob. Poleg tega predlagajo, naj se dodatnih osem milijonov evrov porabi za specialistične ambulantne dejavnosti.

Dodatna sredstva za programe

ZZZS partnerjem v zdravstvu predlaga širitev tistih programov, ki so jih predlagal že v okviru dogovorov za splošni dogovor za letošnje leto. Poleg tega predlagajo, naj se namenijo dodatna sredstva za programe, ki jih je kot prioritetne opredelil zdravstveni svet, za ustrezno vrednotenje dežurstev v skladu s spremembo kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, za programe zgodnjega odkrivanja raka debelega črevesja in danke (program Svit) ter raka dojk (program Dora). Dodatna sredstva pa bi namenili za širitev programov magnetne resonance in računalniške tomografije.

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin je spomnil, da če pogajanja za plače v javnem sektorju uspejo oz. bo zahteva po 3,5-odstotnem povišanju plač uresničena, bo samo za plače v zdravstvu potrebnih dodatnih 40 milijonov evrov letno.

"Izgube zdravstvenih zavodov naj krije ustanovitelj, torej država," meni generalni direktor ZZZS Samo Fakin.
"Izgube zdravstvenih zavodov naj krije ustanovitelj, torej država," meni generalni direktor ZZZS Samo Fakin. FOTO: POP TV

Glede predloga poslanke Zares Cvete Zalokar Oražem, naj se del sredstev zavoda nameni za financiranje programov negovalnih oddelkov, je direktorica področja za zdravstvene analitike in ekonomike ZZZS Sladjana Jelisavčić spomnila, da nekega programa ni mogoče zagnati samo za eno leto oz. do porabe sredstev. To pa so enkratna sredstva. Zavod sicer vsako leto povečuje sredstva, namenjena neakutni bolnišnični obravnavi. Povečujejo pa jih skladno z odpiranjem novih negovalnih mest v javnih ustanovah, je še dodala.

Če bodo partnerji v zdravstvu upoštevali njihov predlog, bo to porušilo sanacijske načrte direktorja Onkološkega inštituta Aljoše Rojca. Ta je namreč načrtoval, da bo del "minusa", ki ga je zavod pridelal v lanskem letu, lahko pokril prav iz pogajanj za aneks k splošnemu dogovoru.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
23. 01. 2008 22.23
AJ TONČEK BALONČEK KJE SI PA VIDEL DA SVETE KRAVE KRADEJO BICIKLE TO ŠE KLOŠARJI NE POČNEJO VEČ,,,PREFINJENA KRAJA...PREFINJENA KRAJA ,,,,PREFINJENAKRAJA,,,,SLOVENSKA JUŽINA
Tonček Balonček
23. 01. 2008 18.28
A ta Fakin, koi vsako popoldne služi v invalidskih komisijah, misli, da bo z zdravstvom kaj bolje, ko bodo profitabilene? Kako je vodil Celjsko bolnišnico, itak vemo!! Taki kadri so najboljši, iz kriminala v nadzor, vedo vse zanke in uganke!! Tako se dela!! Seveda ni bilo dokazov, saj ni kradel biciklov!