Slovenija

ZZZS objavil število obravnav po zdravnikih. 'Podatki so brez konteksta'

Ljubljana, 10. 05. 2023 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.B., N.L.
Komentarji
190

ZZZS je na svoji spletni strani objavil poimenski seznam zdravstvenih obravnav pri zdravnikih za letošnji januar, februar in marec. Medtem pa se v strokovni javnosti pojavljajo kritike, da je poteza vlade nesmiselna in nekonstruktivna, saj da seznam ne prikazuje zahtevnosti obravnav in ne razkriva načina zbiranja. Tudi v Zdravniški zbornici Slovenije poudarjajo, da objava delnih podatkov ne sledi cilju povečevanja transparentnosti in zaupanja v zdravstveni sistem. "Objavljeni podatki so brez konteksta, zato podajajo nepopolno in izkrivljeno sliko," so se na objavo podatkov odzvali v Zbornici.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je objavljene tabele delila na družbenih omrežjih, ob tem pa pripisala: "Končno dostopna storilnost v zdravstvu." A ravno storilnost je tista, kjer sindikati vidijo največjo težavo – številke namreč ne pričajo o učinkovitosti dela. 

"Predstavljanje surovih in nepopolnih podatkov brez poznavanja delovanja zdravstva in njihove ustrezne umestitve in interpretacije bo le okrepilo nezadovoljstvo tako med izvajalci zdravstvene dejavnosti kot med uporabniki zdravstvenih storitev," so ob objavi poimenskih seznamov zdravstvenih obravnav po zdravnikih dejali v sindikatu Fides.

"Strateški svet je podprl, da se začnemo pogovarjat o teh podatkih, ocenili pa smo, da javno objavljanje teh podatkov ne bo imelo nobene koristi razen nekega naslajanja," je do objav kritičen vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj.

Javna objava podatkov sicer ni samovoljna ideja ZZZS, pojasnjuje generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar.
Javna objava podatkov sicer ni samovoljna ideja ZZZS, pojasnjuje generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar. FOTO: Bobo

Težava predstavljenih podatkov je, da obračunane storitve ne zajemajo vsega dela, ki ga zdravniki opravijo, in povsem spregledajo dejstvo, ali so bili zagotovljeni osnovni predpogoji za učinkovito delo nosilcev zdravstvene dejavnosti. Zato lahko že vnaprej napovemo, da bodo na ta način prikladno orodje za medijske diskreditacije zdravništva in lov na čarovnice, kot smo ga vajeni, so prepričani pri sindikatu.

Na ZZZS pravijo, da lahko podatke celovito interpretirajo le izvajalci zdravstvenih storitev, ki kot delodajalci razpolagajo s podatki o lastni organizaciji dela in kadrih.

Prav takšni parcialni podatki ZZZS so bili po navedbah Fidesa namreč že zlorabljeni v javnosti in povzročili škodo tako izpostavljenim zdravnikom kot celotnemu zdravništvu. Podatki na primer ne pojasnjujejo, kdo od zdravnikov je bil odsoten zaradi zdravstvenih razlogov, dela na drugem delovišču ali drugih razlogov ter obsega zaposlitve določenega zdravnika pri delodajalcu, ali je bilo za izvedbo zdravstvene storitve na razpolago dovolj podpornega kadra, opreme in namestitvenih kapacitet zaradi zapiranja oddelkov, so zapisali pri sindikatu.

Prav tako podatki po njihovih navedbah ne pojasnjujejo težavnosti posameznih obravnav ali obravnav, ki so bile odpovedane zaradi neprihoda bolnikov, ki jih je po javno predstavljenih podatkih ministrstva za zdravje 20 odstotkov, oz. drugih zadržkov.

"Zase lahko povem, jaz sem včeraj delal operacijo devet ur, danes sem delal eno tri četrt ure. Ali je to enako? V ambulanti sem v ponedeljek pogledal 60 ljudi, to je kirurška ambulanta, ki je hitra. Internist tega ne more, lahko dela osem ur, trdo dela in jih pogleda 15," je do številk kritičen Brecelj. 

"Ironija je, da bolj kot je zdravnik obremenjen, sploh v zdravstvenem domu, manj bo imel teh storitev, ker bo moral izbrat najbolj zahtevne storitve in to so tiste, ki ogrožajo življenje, te pa so zelo zamudne," na pomen razumevanja širšega konteksta opozarja tudi predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um Igor Muževič.

Fides sicer pozdravlja korake k transparentnosti

"Fides je verjetno edini sindikat, ki že leta zagovarja načelo, da nismo vsi enaki in da je treba nagraditi najboljše. Pozdravljamo vsak korak k transparentnosti in preglednosti dela zdravnikov, saj lahko samo pregledne in uravnotežene informacije prikažejo, kako lahko izpeljemo zdravstveno varstvo prebivalstva v državi, kjer po ocenah Evropske komisije manjka 1400 zdravnikov, da bi dosegli evropsko povprečje," so poudarili.

Zato so, kot pravijo, vztrajali, da stroka opredeli standarde in normative zdravniškega dela in s tem visokega nivoja strokovne obravnave, ki je lahko edini merodajni kriterij spremljanja kakovosti. "Prav ZZZS temu najbolj goreče nasprotuje in vztraja na preživetem modelu zelene knjige. Zato nam je sistem družinske medicine praktično razpadel," so opozorili.

ZZZS začel z javnim objavljanjem podatkov

Iz ZZZS so v torek sporočili, da so iz različnih razlogov, med drugim z namenom večje preglednosti, pa tudi na podlagi mnenja Informacijskega pooblaščenca, začeli javno objavljati podatke o opravljenih zdravstvenih obravnavah poimensko po zdravstvenih delavcih. Podatke lahko celovito interpretirajo le izvajalci zdravstvenih storitev, ki kot delodajalci razpolagajo s podatki o lastni organizaciji dela in o kadrih, so ob tem poudarili.

Javna objava podatkov sicer ni samovoljna ideja ZZZS, pojasnjuje generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar. Pobudo je dalo že ministrstvo z aneksom k splošnemu dogovoru za leto 2022. In podatki, ki jih dobijo prek obračunskih dokumentov, so podatki izvajalcev in niso namenjeni laični javnosti, pravi Mlakarjeva, pač pa prav vodstvom zdravstvenih zavodov. 

"Zavodi bodo te podatke opremili še z dodatnimi informacijami o deležu zaposlenosti, o dopustih, bolniških, delu na različnih deloviščih, jih popravili in potem uporabili za nagrajevanje učinkovitosti, kakovosti, storilnosti," še pojasnjuje Mlakarjeva. 

Na Ministrstvo za zdravje smo že naslovili vprašanja, kaj šteje za obravnavo in na kakšen način zbirajo informacije o zdravniških, zobozdravstvenih, ginekoloških in drugih specialističnih obravnavah. Na njihove odgovore še čakamo.

Zdravniška zbornica: Podatki ne vključujejo vsega opravljenega dela zdravnikov in so brez konteksta

Podatke lahko celovito interpretirajo le izvajalci zdravstvenih storitev, ki kot delodajalci razpolagajo s podatki o lastni organizaciji dela in kadrih, so ob tem poudarili v Zdravniški zbornici Slovenije

Objavljeni podatki so brez konteksta, zato podajajo nepopolno in izkrivljeno sliko, saj ne vključujejo obsega zaposlitve (skrajšanih delovnikov), vrsto odsotnosti z dela, posebnosti v organizaciji dela, na kar v pojasnilih na spletni strani opozarja tudi sam ZZZS, so sporočili z zbornice.

Tako objavljeni podatki po njihovem prepričanju kažejo predvsem na nujnost potrebe po izboljšanju zbiranja podatkov in poenotenju informacijskih sistemov, na kar vseskozi opozarjajo tako v zbornici kot tudi v zdravniških organizacijah. Slike o dostopnosti in kakovosti zdravstvene oskrbe pa podatki še vedno ne dajejo, je opozorila zbornica.

V Zdravniški zbornici opozarjajo na izredno previdnost pri interpretaciji objavljenih podatkov.
V Zdravniški zbornici opozarjajo na izredno previdnost pri interpretaciji objavljenih podatkov. FOTO: Bobo

Izkušnje ob v preteklosti objavljenih delnih podatkih ZZZS po njihovih navedbah kažejo, da takšen tip zbiranja in objave podatkov predvsem ne vključuje vsega opravljenega dela zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, denimo dela na bolniškem oddelku, sodelovanje pri zahtevnejših posegih, konzultacijah, dela v dežurstvu, pedagoškega in razvojno-raziskovalnega dela, vodenja kakovosti ter izobraževanja, ki je potrebno da zdravniki lahko varno in kakovostno opravljajo svoje delo.

Iz tako objavljenih podatkov ni mogoče neposredno sklepati o obsegu opravljenega dela tudi zato, ker se različne storitve namreč evidentirajo in obračunavajo po zelo različnih obračunskih pravilih. "Poleg tega poudarjamo, da ZZZS na podlagi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju izvajalcem zdravstvenih storitev neposredno ne refundira plač zaposlenih, temveč plačuje za storitve, pri čemer je plača le del cene storitve," so izpostavili.

Zato so v zbornici presenečeni, da se je ZZZS ob vsem tem in vseh opozorilih, ki jih je sam navedel ob objavi podatkov, odločil za javno objavo delnih podatkov še pred njihovim preverjanjem pri izvajalcih, s katerimi bi lahko skupaj odpravil vse naštete pomanjkljivosti.

Na podlagi vsega navedenega vse opozarjajo na izredno previdnost pri interpretaciji objavljenih podatkov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nopino
21. 06. 2023 14.38
+1
Replika na izvajanje g. Kralja na seji državnega zbora a v zvezi z zdravstvom. Poskušal bom obrazložiti na lastnem primeru: od zobozdravnika sem dobil napotnico za čiščenje zobne korenine z nasvetom na katerega koncesionarja naj se oglasim. Ubogal sem ga in napotil v Ljubljano. Prvi problem pri koncesionarju je bil, da v tem trenutku nima dostopa do spletne napotnice. Ker sem imel sprintano napotnico me je sprejel in povedal, da je na napotnico čakalna doba cca 3 meseca. Ker so bile bolečnine prisotne sem ga vprašal ali to uredi samoplačniško. Lahko, je povedal in pogledal v en zvezek, lahko pridete pojutrišnjem. Sem potrdil, nakar me vpraša a imam danes popoldan čas, ena stranka je odpovedala (?) pa me lahko sprejme. Povedal mi je tudi ceno in to cca 270 eur. Zaradi bolečine sem ponudbo sprejel. Popoldan ob dogovorjeni uri mi je uredil problem v času največ 20 minut. Zelo čudno me je pogledal, prižgal računalnik in mi takoj sprintal račun. Doma sem konkretneje pogledal račun. Oblika samega računa enkratna z naslednjimi pripombami: bil je oktober, številka računa št:1, mesto za naslovnika prazno, vsi ostali podatki, ime, številka pacienta, številka napotnice, obširno opisan postopek del, brez podpisa in štampilke izvajalca. Zaradi vsega navedenega sumim, da je ista faktura z vsemi potrebnimi podatki romala tudi v blagajno ZZZS. To je koncesionarski nastop pacienta. Opravičujem se korektnimi izvajalci zdravstvenih storitev, po tem sodeč so tudi takšni, ki bi morali ostati tudi brez licence, žal.
zavetnik
11. 05. 2023 13.49
+2
Ko zdravniki pokažejo svojo nadutost tudi Brecelj je krvav pod kožo nakladač in nič več in nič manj
pridigarka
11. 05. 2023 11.47
+2
Kje pa je ta seznam?
User300173
10. 05. 2023 21.52
+8
Ne hodim rada v Ljubljano, ampak če ta minister in vlada ne ukinejo dvoživk, bom hodil v Ljubljano na vsak protest ali miting in iz Obale bom.zastonj z avtom vozil kdor bo želel na protest. Tega je dovolj, lopovscina in hinavščina sta prezrli to državo. Ja, se spomenike partizanom rusite in RKC klerofasiste za mministre.postali so prave podgane.
vvvilice
10. 05. 2023 21.44
-3
Brez konteksta? Hm, so ostali brez teksta!
vvvilice
10. 05. 2023 21.43
-3
Sindikat misli, da bo kar tako odpravil situacijo, češ da je brez konteksta. Verjetno pa je nekaj konteksta.
vvvilice
10. 05. 2023 21.42
-3
Mačka in rep, cviljenje.
ReAnDa
10. 05. 2023 21.02
+5
A zato je moj zdravnik na zadnje govoril zelooo hitro tako, da sem ga komaj sledil.
Hulk Zalepi
10. 05. 2023 20.55
+1
a zato me skoz klicarjo iz ZD, pa nc mi ni
borjac
10. 05. 2023 20.46
+10
Zelo zanimiva reakcija Fidesa, takoj ko se pojavijo kakšne številke o njihovi zasedenosti, izgorelosti, plačah, Kovid dodatkih, računih v Hongkongu, korupcijskih odstotkih pri Farmacevtskih gigantih, korupciji pri naročanju medicinske opreme, napakah na delovnih mestih, eksotičnih dopustih ............. takoj ko to javnost vidi, Fides gre agresivno v akcijo, pa tudi Zdravniška zbornica ne zaostaja, čeprav mislim da so si zelo velik del kredita s strani ljudi v njihovo poštenost že zapravili, ljudje pač niso neskončno naivni in bedasti, samo še to jih drži nad vodo, da se vsi mi zavedamo da jih v končni fazi potrebuje jemo takrat ko zbolimo, to tudi oni dobro vedo in to tudi izkoristijo v odnosu z nami potencialnimi bolniki, samo še o osebni izkušnji , ko seštejem vse odsotnosti mojega Zdravnika, dopust, izobraževanje, praznični mostovi, kot je bil ta zadnji med 26.4. in 8.5. na koncu seštevka ugotovim, da je res da delajo, nimam nobene zamere , da ne bi skrbeli zame razen "zdravljenja preko telefona", seštevek mi pove da Zdravnik od 12 mesecev naredi 9,5 meseca, se pravi da so iz ambulante odsotni 2,5 meseca na leto, torej tudi zato, da si izgorelost pozdravijo si vzamejo čas, saj so vendar zdravniki.
Bombardirc
10. 05. 2023 20.37
+8
Znana borka proti covidu beowitch je v celem marcu pregledala točno 19 pacientov, se pravi niti enega na dan.
Antena
10. 05. 2023 20.34
+0
Brecelj je lepo povedal. Predlagam, da on ocenjuje delo doktorjev in ne laična javnost.
User300173
10. 05. 2023 19.37
+13
Mislim, da je sprenevedanja s strani FIDES konec. V kolikor niso do sedaj dojeli, da so ga lomili in bili podvrženi politiki, potem si res zaslužijo puklastega za šefa. To vodstvo FIDES-a je grabezljivo in politično zaslepljeno, da se človek vpraša, kdo nas pa sploh zdravi.
devlon
10. 05. 2023 19.15
+10
NDM
10. 05. 2023 19.02
+14
naj nehajo stokat in naj si zasluzijo svojo plačo in ce ne privat. jaz ze delam 30 let privat za 900eurov in bodo videli kako je.. zamudim 5 min mi tezijo konec dela ni nikoli tocen zmeraj cez, kaj pa zdravniki kje zacnejo tocno delat???? +
Ivar The Boneless
10. 05. 2023 19.03
+9
devlon
10. 05. 2023 19.16
+9
Oni ful delajo.. ker poleg redne sluzbe delajo še pri 5ih zasebnikih..
Špinača
10. 05. 2023 19.00
+10
plače objavit, ker so javne.
Ljhdsvd
10. 05. 2023 19.02
-6
Qwerty
10. 05. 2023 19.09
+10
medusa
10. 05. 2023 18.58
+2
Še kamere v ambulante in štepljanje za na skret ... pol bojo pa kar drvel delat v javno zdravstvo...
trdovrat
10. 05. 2023 18.54
+0
So pa tile na zavarovalnici res majstri. Še nikoli jim ni bilo treba delati. Sedaj za svoje svinjarije (neplačevanje) storitev zdravstvenim izvajalcem krivijo izvajalce! Pa jim bo le uspelo spraviti gnev (upravičen) na drug naslov in to z manipulatorskim spiskom! SMRT FAŠIZMU
slayer2
10. 05. 2023 18.53
+9
Ko mački stopiš na rep,zacvili!!!
Ivar The Boneless
10. 05. 2023 18.54
+4
Če gre WHO pogodba čez, je edina rešitev upor.
Ivar The Boneless
10. 05. 2023 18.52
+7
Vaši covid podatki so brez so teksta. Verjetno tudi podpira ta FIDES WHO pogodbo, ki nam bo vzela suverenost, samo da bodo dodatki.
Ivar The Boneless
10. 05. 2023 18.55
+10
Ena oddaja je bila na TV, pa je Beovička takoj jokala. Naj dokaže, da je cepljena.
Ivar The Boneless
10. 05. 2023 18.56
+4
Drugače pa molk. Ljudje pojma nimajo kaj nam kuhajo zadaj.
Ivar The Boneless
10. 05. 2023 18.59
+2
Naprimer, na ukaz Tedrosa lahko uvedejo pbvezno cepljenje, lockdowne, potovnice itd. Ni teorija, je resnica, vse dostopno. Kaj se dolpči kot kriza je samo presoja WHOja. Ni kriterijev.
Ivar The Boneless
10. 05. 2023 19.00
+1
Naša vlada pa modro in hinavsko tiho. Uf če bi vi vedeli...
Ivar The Boneless
10. 05. 2023 19.04
+1
Če država sama ne more uresničiti prisil, se pošlje UN vojska. Preberite si, vse javno.