Slovenija

ZZZS po petih mesecih zadolžen in brez razpoložljivih lastnih sredstev

Ljubljana, 01. 07. 2020 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je od januarja do maja pridelal za 129 milijonov evrov primanjkljaja, kar presega njihova razpoložljiva lastna sredstva. Za poravnavanje tekočih obveznosti se ZZZS zato že zadolžuje pri državni zakladnici, vlado in DZ pa poziva k zagotovitvi dodatnih sredstev iz proračuna.

ZZZS je v prvih petih mesecih imel 1303,7 milijona evrov prihodkov oz. za 3,2 odstotka ali za 43,4 milijona evrov manj od načrtovanih s finančnim načrtom. Odhodki zavoda so v tem obdobju znašali 1432,8 milijona evrov in so za 38 milijonov evrov oz. za 2,7 odstotka večji od načrtovanih za to obdobje. Med razlogi za to so na ZZZS izpostavili večji prenos plačil zapadlih obveznosti iz leta 2019 v leto 2020 za 18 milijonov evrov, skrajšanje plačilnih rokov v času epidemije in večjih odhodkov za bolniški stalež.

ZZZS
ZZZS FOTO: Bobo

Zdravstvena blagajna je konec maja po več letih brez zadolževanja beležila primanjkljaj prihodkov nad odhodki v višini 129.097.028 evrov. "Za pokrivanje tega primanjkljaja je ZZZS porabil že vse presežke iz preteklih let in se zato za poravnavanje tekočih obveznosti zadolžuje pri državni zakladnici," so opozorili.

Z informacijo o letošnjem poslovanju se je seznanil upravni odbor ZZZS, ki ga zelo skrbi zaradi "kritične finančne situacije v celotnem sistemu zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji". Upravni odbor prav tako skrbi podaljševanje čakalnih dob in posledično poslabšanje zdravstvenega stanja zavarovanih oseb v državi.

Da bi preprečili motnje pri financiranju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in nezmožnost financiranja izvajalcev zdravstvene dejavnosti, kar zavodu grozi najkasneje decembra letos, je upravni odbor pozval vlado in DZ h ukrepom za zagotavljanje dodatnih finančnih sredstev iz državnega proračuna. Ob tem so na ZZZS spomnili na ustavno določbo gleda zagotavljanja pogojev za delovanje obveznega zdravstvenega zavarovanja s strani države.

Upravni odbor ZZZS je zato pozval vlado, da iz proračuna zagotovi dodatna sredstva za financiranje vseh stroškov epidemije covida-19 in za pokritje primanjkljaja prihodkov nad odhodki zdravstvene blagajne.

ZZZS je sicer večkrat, nazadnje ob sprejemanju interventne zakonodaje za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, pozval vlado, da z zakonom zagotovi dodatna sredstva za stabilno financiranje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Te se v pretežni meri, okoli 95-odstotno, financirajo iz prispevkov, zato je financiranje javne zdravstvene blagajne izrazito odvisno od gospodarskih nihanj in podvrženo negativnim vplivom gospodarskih kriz.

V letu 2020 se bodo na podlagi junijske makroekonomske napovedi Umarja zaradi nižje rasti prispevne osnove oziroma mase plač vplačani prispevki zmanjšali za 190 milijonov evrov. Hkrati dodatni stroški v zdravstvu zaradi obvladovanja epidemije, kot so daljši časi obravnave pacientov in zvišanje delovnih normativov, dodatni zaščitni ukrepi pri izvajanju zdravstvenih storitev in nove oblike obravnave, še povečujejo tekoče primanjkljaje prihodkov nad odhodki v letih 2020 in 2021. Teh ZZZS ne more pokriti iz lastnih virov, so navedli v ZZZS.

Ob odsotnosti dodatnih sredstev iz državnega proračuna bo v letu 2020 moteno financiranje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in plačevanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti za opravljene zdravstvene storitve, so še opozorili v zavodu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boris Valen?i? 1
22. 07. 2020 09.36
ZADNJA SVETOVNA TOTALITARNA UTRDBA – V EVROPI ! Poleg severno Korejskega predsednika Kim Jong Un-a, še zadnje dva komunistična DIKTATORJA na svetu, Milan Kučan in Janez Janša ter njune tolpe! Resnično neverjetno, to se dogaja v središču Evrope, v Sloveniji! Oba KOMUNISTIČNA DIKTATORJA imata povsem različne strateške cilje, njuna skupna točka je le ropanje ter popolno uničenje avtohtonega prebivalstva, srednjega sloja, uničenje Slovenije in njenega gospodarstva. Komunistični DIKTATOR Milan Kučan je za Miloševičem naslednik in glavni VELIKO SRBSKI voditelj, skupaj z Dizdarevičem in Mesičem ponovno združujejo bivšo Jugoslavijo v VELIKO SRBIJO, kjer se bo Milan Kučan oklical za VELIKO SRBSKEGA KRALJA. Je Putinova in Ruska sramota. Komunistični DIKTATOR Janez Janša, NOSILEC TITOVE ŠTAFETE je pristal v Evro-Ciaških rokah, je le njihov hlapec, kateri prav tako ne deluje za interese SLOVENIJE in avtohtonega prebivalstva. Njegovo Evro-Ciaško poslanstvo je le popolna uvedba imperialističnih interesov, brez sleherne demokracije, uničevanje zasebnega in družbenega gospodarstva. Ta KOMUNISTIČNI DIKTATOR Janez Janša ima nalogo pripraviti celotno Slovenijo za izvedbo Ameriškega napada na Ruse, poleg drugih vzhodno evropskih držav. Ne ostane vam nič drugega, kot da pričnete prepevati PRAVO SLOVENSKO HIMNO: Boris Valenčič, slovenski KRALJ JJ - POGREBNI MINISTER SLOVENIJE in grobar slovenskega naroda! Ta skrajno ekstremen OSTUDNEŽ Janez Janša, je za vekomaj zapečatil SLOVENSKI NAROD v genocidno pozicijo in s svojim povsem banditskim početjem, podredil še presostale avtohtone Slovence brutalnemu VELIKO SRBSKEM komunističnem APARTHAIDU, pod vodstvom Milana Kučana. Sokrivci ste vi vsi, kateri ste nasedli že v letih 90 DEMOSU in njihovi uničevalski tolpi. Jaz sem že takrat močno deloval proti njim, kakor proti tolpi Milana Kučana. Tukaj ni več kaj dodati, več kot razvidno je da sta Janez Janša in Igor Bavčar le vojna žločinca in zločinca proti človeštvu. Njuno "herojstvo" se izraža le v izropanju in uničenju SLOVENIJE. SLOVENCI, res ste ene ŠLAPE in DUHOVNE SIROTE!
siFBI
19. 07. 2020 21.22
Vladajoče elite naj denar prinesejo nazaj!
Ibržnik
03. 07. 2020 10.23
+22
Preverite plače na zzzs in vam bo takoj jasno zakaj so brez denarja.
Slava_Rusiji
02. 07. 2020 15.55
-17
Dvignite dodatno zavarovanje pa bo denar. Jaz ga ne plačujem.
Nimasmisla
02. 07. 2020 08.14
-10
ja nič bojo pa dvignili dodatno na 50 eurov noben problem
bojer
01. 07. 2020 21.48
+12
Prenos zapadlih obveznosti iz leta 19 v leto 20...To potezo so naredili zavestno in sedaj naj zopet (zaradi virusa kar vse vprek) poravnavamo slabo poslovanje. Halo...
Sosed Sosedov
01. 07. 2020 21.48
+7
Ja nič, ostanite pol doma. Vam bo že Jelko @zaprimo vse #ostanimo odgovorni docukal.....
bogdajmir
01. 07. 2020 21.46
+5
javni paraziti! uvesti UTD, ukiniti socialne prispevke, vsem lepo 300-400€ brez pardona, brez dodatkov za neke marginalizirane družbene skupine, razen za invalide trojni znesek - tile javni delavci pa naj začnejo delati nekje, kjer bodo nekaj ustvarjali
blazter
01. 07. 2020 21.39
+10
Pa jaz 2 leti nisem koristil ničesar. Pa nisem edini. Gremo zbirat zamaške al kako?
blazter
01. 07. 2020 21.39
+12
Pozabu, lepo stavbo imajo, na odlični lokaciji.
Švaba
01. 07. 2020 21.35
+7
Itak.... če kradete lopovi slovenski, država zafurana
Geres
01. 07. 2020 21.21
+18
1. Ukinit dodatno zavarovanje in uvesti participacijo za vsak pregled (5 EUR) in vsak recept (3 EUR) z Max letnim plačilom 500 EUR, da se zaščiti najbolj bolne. 2. Ukiniti monopol ZZZS. Predpisati pogoje (plačilo v % of plače z max prispevkom, ki ne sme presegati 300 EUR na mesec) in omogočati, da katerakoli zavarovalnica sklepa zavarovanje. Seveda zavarovalnica ne sme nikogar zavrniti in plačujejo zgolj zaposleni, za ostale se krije iz proračuna. 3. Zavarovalnica sklepa pogodbo z vsemi zainteresiranimi izvajalci ne glede na lastništvo. Če je privatnik za isti denar pripravljen narediti UZ trebuha kot državni UKC, toliko bolje. Privatnik napravo namreč kupi iz svojega žepa, ljudje pa imamo večjo izbiro. 4. Omejiti Max bolniško na povprečno plačo in Max tri leta. Če človek v treh letih ni sposoben vrnitve na delovno mesto vsaj za polovični delovni, potem je pač potrebno osebo upokojit.
bodi
01. 07. 2020 21.10
+32
Za časa korone ni bilo pregledov ni bilo posegov ni bilo nobenega posebnega dela in sedaj pravijo koliko so zapravili .Tukaj nekaj ni vredu in zopet bo kriv JJ kot lahko pričakujemo.
Teflonka
01. 07. 2020 21.45
+3
nemo1
01. 07. 2020 20.52
+15
Če so samo kradli, zdej pa ni več, pograjspano dno
galop
01. 07. 2020 20.43
+24
Naj se ukine plačevanje dodatnega zavarovanja nekim sumlivim zavarovalnicam in naj gre denar direkt zzzs.
Geres
01. 07. 2020 20.59
+18
Ko berem take komentarje, mi je jasno, da v tej državi ne bo nikoli bolje. Kdo določa koliko slikanje z magnetno resonanco, koliko operacij kolka na leto? Dame in gospodje: državni ZZZS. Niti Nemčija, niti Nizozemska itd nimajo ene zavarovalnice za javno zdravstvo. Država predpiše pogoje - koliko kdo plača (Nemčija kot pri nas v % of plače, Nizozemska vsi enotno tarifo - in to zgolj cca 105 EUR na mesec, v obeh primerih plačujejo zgolj zaposleni, za ostale se krije iz proračuna). Skratka država predpiše pogoje, zavarovalnica ne sme nobenega zavrniti, zavarovanje pa lahko trži več zavarovalnic. Ker so pač ugotovili, da ena državna zavarovalnica ni najboljši model. Monopolistu ni bilo še nikoli mar za stranke.
ILikeIke
01. 07. 2020 20.40
+37
Ma kaj k#*@c jamrajo? Plače in nagrade si naj znižajo! Pa tudi vseh teh marmornatih plošč po tleh in štengah ne rabijo! Pa režijo naj zmanjšajo! Če samo za primer: ZZZS ima 130 zaposlenih z povprečno bruto plačo 2850€ (v to ni vštet direktor!) in z povprečnim RVC na zaposlenega natančno in točno 0(nič, nula...). In vsako leto na koncu prikažejo dobiček.... ZANIMIVO....
galop
01. 07. 2020 20.38
+13
A zavarovalnice ki grabijo denar za dodatno zdravstveno ,zavarovanje so tudi zadolžene?
BeGood
01. 07. 2020 19.44
+55
Ko se je pa predlagalo, da bi se skenslalo dodatno zavarovanje in bi se zneski direktno nakazovali ZZZS, pa spet ni bilo v redu. Naj Vzajemna in ostali dve zavarovalnici priskočijo na pomoč, saj so si v času karantene samo polnile račune.
ALEXBADBOY
01. 07. 2020 19.42
+37
Spet se okoriscajo na naš račun. Najdrazja premija u sloveniji pol pa k u lekarno prideš pa doplačilo.👿
Uporabnik1262524
01. 07. 2020 19.19
+76
Kako, če ni bilo rednih obiskov zdravnikov ???
Geres
01. 07. 2020 19.14
+60
Ne vem zakaj vztrajamo pri sistemu, ki je unikum v Evropi. Saj vem, da to ni v interesu velikim živinam, ampak a je res tako težko kopirati avstrijski, nemški ali nizozemski model? Brez skrbi, vse države poznajo javno zdravstvo, a za razliko od našega za paciente funkcionira! Pri nas pa je pacient vsem odveč, pri enormni večini zdravnikov dobiš jasen signal, da si jim odveč in da nehaj težit...