Slovenija

Sindikat družinskih zdravnikov: 'ZZZS manipulira s podatki'

Ljubljana, 11. 04. 2019 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je ZZZS objavil podatke o tem, koliko dela v ambulantah opravijo družinski zdravniki, so se odzvali v sindikatu Praktikum in na Zdravniški zbornici Slovenije – opozorili so, da so številke Nacionalnega inštituta za javno zdravje drugačne, čeprav podatki prihajajo iz istega vira. Odziv ZZZS je sprožil še bolj ostre obsodbe s strani sindikata Praktikum.

Spomnimo – pisali smo že o podatkih, ki jih je objavil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za lansko leto, in sicer o tem, koliko dela opravijo v ambulantah družinski zdravniki.

V sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum so opozorili, da so podatki povsem v neskladju z realnostjo in se pri tem oprli na podatke NIJZ za leto 2017, pri čemer izpostavljajo, da NIJZ podatke zbira z namenom, da ugotovi, koliko pregledov se opravi v družinski medicini, ZZZS pa z namenom financiranja, pri čemer ZZZS financira "le omejeno število pregledov, saj je na število pregledov postavil kapico".

Po ugotovitvah NIJZ je zdravnik za fizično obravnavo bolnika imel v povprečju le pet do sedem minut, medtem ko je po podatkih ZZZS obisk pacienta pri družinskem zdravniku trajal v povprečju 9,3 minute. Igor Muževič, predsednik sindikata Praktik.um, je dejal: "Vabimo ZZZS, da javno povabi neodvisne raziskovalce, da pogledajo, kako je ZZZS prišel do svojih številk. Zanima nas predvsem, ali je prišlo do človeške napake, ali pa je šlo za kaznivo dejanje ponarejanja podatkov."

Kontaktirali smo ZZZS z vprašanjem, kako komentirajo drugačne podatke NIJZ in dejstvo, da ima zdravnik družinske medicine v povprečju od pet do sedem minut za obravnavo pacienta, kar poudarjajo tudi v sindikatu Praktikum.

Na ZZZS pri izračunu ne upoštevajo samo dnevov, ko je zdravnik prisoten v službi.
Na ZZZS pri izračunu ne upoštevajo samo dnevov, ko je zdravnik prisoten v službi. FOTO: Shutterstock

Odzvali so se s pojasnilom, da so podatki Muževiča metodološko napačni, saj njegova predpostavka, da 1 ambulanta družinske medicine opravi 187 delovnih dni, ne upošteva vseh odsotnosti. Prav tako po podatkih ZZZS ne drži podatek, da je v Sloveniji samo 860 splošnih ambulant, saj jih je v resnici 911. Pojasnjujejo, da v izračunu upoštevajo pogodbeno dogovorjenih 1430 ur efektivnega dela na leto, kar pomeni 220 delovnih dni, če upoštevamo 6,5 ure efektivnega dela na dan.

"Da bi šteli samo dneve, ko je zdravnik prisoten (torej izvzeli bolniške, izobraževanja ...), kot je to storil g. Muževič, ni metodološko pravilno. Prvič zato, ker ZZZS plačuje ure ordinacijskega časa, ne zdravnika, drugič pa zato, ker si mora izvajalec (zdravnik) zagotoviti nadomeščanje za primere odsotnosti. V izračunu je ZZZS upošteval vse storitve, ki so jih sporočile ambulante družinske medicine ZZZS-ju za obračun opravljenih storitev," dodaja Damjan Kos z ZZZS.

Zdravniška zbornica Slovenije je objavila razpis specializacij zdravnikov za letošnje leto. Skupaj je razpisanih 275 mest, od tega za specializacijo družinske medicine 62. Takšna je bila tudi napoved ministrstva za zdravje, ki v tem vidi enega od ukrepov za dolgoročno reševanje težav v primarnem zdravstvu.

Skoraj polovico (45 %) vseh obiskov predstavljajo t. i. kratki obiski, pri katerih pacient ni vedno prisoten v ambulanti (npr. telefonski ali elektronski posvet), zato so ti obiski krajši. Če bi upoštevali, da kratek obisk traja 5 minut, bi povprečni obisk v ambulanti v letu 2018 trajal 13,2 minute. "Gre za statistične in povprečne podatke, ki jih zdravniki z največ opredeljenimi osebami (med te sodi večina zdravnikov koncesionarjev) presegajo, mnogi zdravniki pa jih ne dosegajo," razlagajo svoja izhodišča na ZZZS. Poudarjajo, da obstajajo tudi sezonska nihanja, saj je v času prehladnih obolenj obiskov bistveno več, v času poletnih počitnic na primer bistveno manj.

Izpostavljajo, da so v Evropi številne države, kjer je obisk zdravnika še krajši kot v Sloveniji – v Avstriji traja na primer pet minut, v Estoniji devet minut, na Madžarskem šest minut, na Slovaškem pa med štiri in pet minutami.

'Na ZZZS manipulirajo s podatki, saj se zavedajo, da nimajo prav'

Igor Muževič iz sindikata Praktikum je dejal, da je ZZZS s svojim odzivom pravzaprav potrdil, da so njihovi podatki namenjeni manipuliranju. V svojem odzivu so namreč pojasnjevali, da je financiranih 911 timov družinske medicine, in ne 860, kot trdi Muževič, čeprav so bili upoštevani edino podatki za leto 2017, ko je bilo financiranih timov res le 860. 

Muževič ZZZS obtožuje manipuliranja s podatki.
Muževič ZZZS obtožuje manipuliranja s podatki. FOTO: POP TV

"Izjava, da je metodološko nepravilno upoštevati vse odsotnosti zdravnikov, je seveda iz trte izvita, saj manjkajoče zdravnike ne nadomeščajo imaginarni zdravniki, ampak isti zdravniki, ki so že v sistemu in so takrat toliko bolj obremenjeni," dodaja Muževič. "Le upamo lahko, da ZZZS tudi tu zavestno manipulira, saj se sicer pod vprašaj postavlja njihova opravilna sposobnost glede interpretacije enostavnih podatkov," je še oster Muževič. 

Poziv, da skupaj pregledajo podatke

Iz sindikata Praktikum so sporočili, da so pozvali ZZZS k določitvi terminov, ko bi se v prostorih zavoda lahko oglasili predstavniki družinske medicine, da bi skupaj pogledali surove podatke, ki jih obdelujejo in interpretirajo.

Predlagajo jim tudi, da sami določijo neodvisne raziskovalce, da bi skupaj ugotovili, kako so prišli do trditev o obremenjenosti zdravnikov v Sloveniji, na podlagi katerih stanje primerjajo z drugimi državami. 

V sindikatu poudarjajo, da "gre za izredno pomembne podatke, saj ZZZS na podlagi teh podatkov predlaga prenovo obračunskega modela v zdravstvu". Ko gre za tako pomembne stvari, ki imajo lahko usodne posledice za zdravje prebivalcev, ne sme biti prisotnega dvoma o kakovosti podatkov, pa še poudari Muževič. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
12. 04. 2019 08.39
+1
Ko se želi narediti spremembe se zdravniški sindikati zmeraj oglasijo in grozijo s stranki. Zavedati pa bi se kljub vsemu morali da jim je šolanje plačal mali delavec z majhno plačo in da imajo vsaj 4 do tudi 19 in več plač tega delavca ki je tudi njihov pacient na mesec. Mogoče bi lahko imeli tudi višje plače toda to bo možno samo če bo imel več tudi tisti ki jih plačuje
Terezinka
12. 04. 2019 08.33
+2
Kljub naročeni uri čakaš ker zdravnika ni v ambulanti
Bigbadjohn
12. 04. 2019 07.59
+2
In sedaj se bodo do nezavesti prepirali, "al` prav se piše kaša, ali kasha?"...
nikhrast
11. 04. 2019 20.43
+3
Pa kje si videl da zdravnik dela ya mesečno plačo, računa naj za vsako storitev, potem bo pa delal koliko bo hotel, pa sprejel toliko pacientov koliko bo hotel. Precej posla pa tako opravijo tajnice in sestre, zdravnik pa samo laufa od ene sobe do druge, pacienti so pa že tako pripravljeni, setra vzame pritisk, da injekcije..., tajnica uredi napotnice, nove datume, plačila...
cyra
11. 04. 2019 18.04
+8
Vse te zbrane podatke bi morala analizirati neodvisna komisija, gre za stvar narodnega interesa in zadeva vse nas. Izjave ZZZS pa je potrebno vzeti s kančkom soli - to je kot bi dali lisico v kurnik in potem pričakovali, da prizna, da ima karkoli z vedno manjšim številom kokoši... Možno je, da nima nič s tem, ampak vseeno... Saj dlje od tega kaj delajo npr. v zobozdravstvu ni treba iti - plačali bomo za x posegov na mesec in za najslabši možen material, za vse ostalo pa naj plača posameznik, če pa di tega ne želi pa naj se lepo postavi v vrsto. Res lepo od njih. Poleg tega, da je 9,3 min za neko obravnavo v ambulanti družinca za kogarkoli, ki je malo bolj bolan res srednja žalost in nič o čemer bi se morali hvaliti... Moramo se odločiti, kaj želimo, kvantiteto, da je vsak, ki pride na pregled le številka na tekočem traku ali kvaliteto. Ta situacija je prava mizerija na vseh nivojih. Politika še vedno bluzi po svoje naprej, namesto da bi se združili s stroko in delali v interesu naroda... Ampak to stane, penezi pa se ve kam morajo iti...
Transformerji
11. 04. 2019 16.16
+2
Kakšno pomembno delo pa opravljajo naši poslanci? Pa naj bo to v našem parlamentu ali evropskem.
Bigbadjohn
12. 04. 2019 08.01
+1
Odgovor se glasi: Oni SO! (tako, kot v reklami za čokoladice -"Merci..hvala, ker SI!"
devlon
11. 04. 2019 15.36
-4
igor mutevič
TitCankar
11. 04. 2019 15.24
-1
Tile zdravniki pa so vredni svojega denarja. Zastojn študirajo medicino, ki je eden najdražjih študijev nato pozabijo na hipokratovo prisego nazadnje se gredo biznis. Tisti ki so pošteni delovni in sposobni delajo in se ne puntajo. Vso grajo si zasluži večni puntar in sindikalna fatamorgana Kondrad Koštrin še niti enkrat ni rekel, da zdravniki delajo slabo delajo neprestane nadure in ustvarjajo čakalne dobe nekateri se preveč družijo z Zemljaričem.
Skunk Works
11. 04. 2019 15.34
+14
A nima vsak pri nas možnost študija?...res pa je da mora za tako resen in zahteven študij biti sposoben, inteligenten, priden in neznansko trmast....Drugi pač raje furajo izi lajf na kakem družboslovnem faksu, potem bi se pa radi enačili s takšnimi....e ne bo šlo...tile vam bodo lepo poihali v tujino, če ne boste cenili (in plačali) njihovega znanja in vanj vloženega truda....tako je to na tem sveti.....
puspan
11. 04. 2019 16.39
+0
Sem jim že predlagal dober biznis, kjer lahko zaslužijo, kolikor sami hočejo. Obiranje Lubadarja iz dreves v slovenskem gozdu. Zaslužek po učinku, oz. po številu zbranih živalic. Izgleda, da jih je moja pobuda navdušila, saj sedaj poleg družinskih zdravnikov, tudi drugi dajejo skupinske odpovedi.
Skunk Works
11. 04. 2019 15.14
-2
NA sovjetski način pač zadeve niso, ne in ne bodo laufale, pa lahko delate stoje na trepalnicah kolikor hočete....Ve se kaj v svetu deluje odlično in praktično samo od sebe....prosti trg in zdrava konkurenca privatiziranega zdravstva v razvitih državah.....Ampak butalci pač želijo še naprej po butalsko....pol pa kar tako naprej v nadaljnje razpadanje in propadanje.....
Netajkun
11. 04. 2019 15.11
+8
Ah , na ZZZS so se " zatipkali " in izračunali , kot da ima ura 100 minut . . . pa jih ima samo 60 ( torej je pravilno 9,3 min. x 0.6 = približno 5.6 min za pacienta ) . . malo heca , mogoče je pa celo res !
Uporabnik1375217
11. 04. 2019 14.59
-3
Bolj zdravniki manipulirajo s podatki kot pa ZZZS. ZZZS je koncno rekla bobu bob in izpostavila manipulacijo kvazi slovenske elite. Pojdite k osebnemu zdravniku, ce boste prvi narocen bodo ze zamujali vsaj pol ure, ni nobenega reda. Noter so pa ljudje krepko cez 15 minut.
Antena
11. 04. 2019 14.53
+3
Ta sindikat sam lomi škatle. Vedno imajo neke svoje številke
proofreader
11. 04. 2019 14.42
+9
Če se prične striktno beležiti čas prihoda in odhoda pacientov na minuto natančno, bodo prišli do zanimivih podatkov. Kdaj je bil prvi, kdaj zadnji.
Opta Musi
11. 04. 2019 14.39
+9
Zzzs je itak kriva za vse kar se dogaja v zdravstvu.
Janez Novak 1
11. 04. 2019 14.29
+23
ZD Kranj. Naročen sem bil ob 7:30 zjutraj. V ordinacijo sem kot prvi pacient vstopil ob 8:45 (1 uro 15 minut kasneje). V tem času so bile v ordinaciji prisotne sestre in zdravniki ostalih ordinacij ki so kofetkali in se pogovarjale o privat zadevah kar se je dobro slišalo na hodnik. Čakalnica se je med tem že konkretno napolnila. Ni čudno da je potem treba hitet če se štarta z več kot eno urno zamudo… ZD Kranj ordinacija zdravnice, ki je zaradi preobremenjenosti tudi dala odpoved
Janez Novak 1
11. 04. 2019 14.22
+13
ZD Kranj. Naročen sem bil ob 7:30 zjutraj. V ordinacijo sem kot prvi pacient vstopil ob 8:45 (1 uro 15 minut kasneje). V tem času so bile v ordinaciji prisotne sestre in zdravniki ostalih ordinacij ki so kofetkali in se pogovarjale o privat zadevah kar se je dobro slišalo na hodnik. Čakalnica se je med tem že konkretno napolnila. Ni čudno da je potem treba hitet če se štarta z več kot eno urno zamudo… ZD Kranj ordinacija zdravnice Simone Jenko ki je zaradi preobremenjenosti tudi dala odpoved
StAnalitik
11. 04. 2019 14.28
+17
V Škofji Loki je isto sranje.Kot industrija.Niti malo ni mar tem zdravilcem.
Janez Novak 1
11. 04. 2019 14.01
+2
ZZZS obročuna le del izvedenih storitev zdravnika, dejstvo, da ne bo pomote, kaj bodo priznali kot obravnavo pa sporoči v ZD šele, ko izračuna, koliko denarja bo ZD nakazal. Vse kar jev od predvideno se pač ne obračuna. COOL. A bi še kdo svoje podizvajalce rad tako plačeval. Kar na listo k ZZZS.
tedoVV2HCmedo
11. 04. 2019 13.19
+33
Ja, pri zdravniku nismo dolgo, v čakalnici sedimo pa tudi eno uro in več.
smajser1
11. 04. 2019 13.57
+9
... doma pa cakas na oregled keto in vec.. za teh deset nestrokovnih minut... hvala za rmtako pokvarjeno zdravstvo v katerega se orelivajo milijoni, ki jih eni s pridom izkoriscajo in bogatijo
24 cenzur
11. 04. 2019 13.10
+36
Jaz ne vem od kje dobijo te kratke čase, pred mano je vedno en noter vsaj pol ure če ne več
periot22
11. 04. 2019 13.47
+19
Ja nekateri so lahko dolgo noter zato pa morajo drugi po hitrem postopku ven!
srecnii
11. 04. 2019 12.53
+39
Jaz nisem bil že 10 let pri zdravniku, ker zaradi malenkosti kot nekateri ne hodim. Če bo kaj nujnega pa se razume. Ljudje hodjo popolnoma zdravi k zdravniku, ker se bojijo. Namesto tega bi svoj čas posvetil zdravi prehrani, gibanju in čistoči (pogosteje pranje perila, posteljnine, brisač....)
srecnii
11. 04. 2019 12.54
+14
...lastne nege, umivanje rok in brisanje rok v čiste brisače....
periot22
11. 04. 2019 13.54
+14
Če si ti zdrav se ne pomeni da so drugi imaš pač srečo je pa res tudi veliko takšnih ki hodijo k zdravniku guzvo delat pa jim nič ni!