Slovenija

ZZZS opozarja na prikrito uvajanje novega prispevka v zakonu o dolgotrajni oskrbi

Ljubljana, 08. 12. 2021 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
67

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je ministrstvu za zdravje poslal številne pripombe k predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi. Med drugim opozarjajo, da predlog zakona določa novo obveznost plačevanja obveznega zdravstvenega zavarovanja za določene skupine ljudi. V nekaterih primerih pa bi lahko posamezniki ostali brez pravic v sistemu dolgotrajne oskrbe, čeprav bi plačevali prispevek za dolgotrajno oskrbo.

ZZZS je posredoval številne pripombe k predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi.
ZZZS je posredoval številne pripombe k predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi. FOTO: Bobo

Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar je ministrstvo za zdravje v dopisu opozorila, da so v procesu sprejemanja predloga zakona o dolgotrajni oskrbi podali več vsebinskih pripomb in predloge dopolnil, ki pa so bili upoštevani v manjši meri. Tako znova predlagajo in pozivajo, naj se v tretji obravnavi predloga zakona v DZ odpravijo vsaj nekatere največje neskladnosti in napake, "zaradi katerih dela ZZZS ne bo mogoče zagotavljati na pravno skladen in zakonit način". Če pa to ne bo mogoče, naj pripravijo predlog novele zakona o dolgotrajni oskrbi, predlagajo v javni zdravstveni blagajni.

Na ZZZS denimo opozarjajo, da zakon o dolgotrajni oskrbi med drugim določa, da bodo morali nosilci obveznega zdravstvenega zavarovanja predvidoma od januarja 2022 naprej plačevati prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje za družinskega člana zakonca ali starša, ki je zavarovan preko njih, čeprav predlog zakona ne uvaja nobenega prispevka za obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo. Tako bi moralo po podatkih ZZZS skoraj 67.000 ljudi (od tega skoraj 13.000 zavarovanih oseb, ki ne prebivajo v Sloveniji) po novem plačevati mesečno zavarovanje tudi svojim partnerjem, zakoncem ali staršem, ki sami niso zavarovani – ta znesek letos znaša 27,66 evra mesečno – medtem ko so ti ljudje trenutno zavarovani preko prispevka nosilca in ne predstavljajo dodatnega stroška.

Po mnenju ZZZS je tudi nerazumljivo, da predlog zakona o dolgotrajni oskrbi uvaja nov prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje, hkrati pa ne tudi za obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo.

 "Menimo, da je poseg v zakon o zdravstvenem varstvu v tem delu nesistemski in neusklajen s širšo javnostjo. Uvajanje novega prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje mora biti transparentno in opredeljeno z zakonom, ki določa prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje, zainteresirana javnost mora biti z njim seznanjena in o tem mora biti sprejet širši družbeni konsenz." (ZZZS)

Nekateri bi lahko plačevali zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, do pravic pa ne bi bili upravičeni

Na ZZZS hkrati opozarjajo, da v predlogu zakona kljub številnim opozorilom ostaja določba, da se kot pogoj za pridobitev pravic do dolgotrajno oskrbe določi le stalno prebivališče, ne pa tudi začasno. Ker se zavarovanje za dolgotrajno oskrbo veže na zavarovanje za obvezno zdravstveno zavarovanje, bodo osebe vključene v obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo. A ker se za pridobitev pravic iz dolgotrajne oskrbe dodaja še pogoj stalnega prebivališča, bodo zavarovane osebe v dolgotrajni oskrbi, ki tega pogoja ne izpolnjujejo – obvezno zdravstveno zavarovanje za kar nekaj kategorij zavarovancev namreč pogoja stalnega prebivališča ne zahteva – ostale brez pravic iz dolgotrajne oskrbe.

Čeprav plačujejo zavarovanje, bi nekateri ostali brez pravic dolgotrajne oskrbe.
Čeprav plačujejo zavarovanje, bi nekateri ostali brez pravic dolgotrajne oskrbe. FOTO: Dreamstime

Pri tem gre predvsem za zaposlene osebe, kot so obmejni delavci, osebe, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost, družbeniki osebnih družb, ustanovitelji zavodov, kmetje, vrhunski športniki, brezposelne osebe, ki prejemajo denarno nadomestilo pri Zavodu za zaposlovanje ipd., a ker nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, jim pravice do dolgotrajne oskrbe ne bodo pripadale. 

"Po uvedbi obveznega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo bo celo nastala situacija, ko bodo posamezne zavarovane osebe za dolgotrajno oskrbo kljub plačevanju prispevkov ostale brez pravic v sistemu dolgotrajne oskrbe, čeprav bi bile glede na druge pogoje do njih lahko upravičene," opozarjajo na ZZZS.

"Na ZZZS ob pregledu trenutnih določb predloga zakona o dolgotrajni oskrbi dnevno ugotavljamo nove pravne praznine, neskladnosti in nejasnosti, ki jih bomo v prihajajočih dneh še dodatno izpostavili."

Neustrezen prenos sredstev z obveznega zdravstvenega zavarovanja na dolgotrajno oskrbo

Poleg številnih datumskih neusklajenosti v predlogu zakona pa na ZZZS opozarjajo še na določbo, po kateri je previden mesečni prenos sredstev v deležu 3,8 odstotka celotnih prispevkov iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. "Prenašanje finančnih sredstev v obliki prenosa sredstev iz zdravstvene blagajne z določitvijo deleža prihodkov zdravstvene blagajne ni ustrezen, saj ne upošteva dejstva, da gibanje višine prihodkov zdravstvene blagajne – prispevki so odvisni od gospodarskih ciklov – nima povezave z nastalimi stroški, ki jih ta pokriva," svarijo v zdravstveni blagajni.

Tako določen delež bi po oceni ZZZS ustrezal le v izhodiščnem letu, v prihodnjih letih pa ne bi odražal resničnega gibanja obsega stroškov storitev, prenesenih v sistem dolgotrajne oskrbe. Poleg tega ocenjujejo, da je predviden delež prenosa prevelik in da bi bila glede na trenutno dostopne ocene o stroških zdravstvenih storitev, ki jih bo na novo krila blagajna za dolgotrajno oskrbo, ustreznejša stopnja prenosa 2,79 odstotka, kar znaša 86 milijonov evrov na leto. Posledica bo neustrezno zmanjšanje sredstev zdravstvene blagajne, opozarjajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
09. 12. 2021 16.03
✍️Dragi slovenceljni. Sekta hoče na silo spraviti zakon čez proceduro. S pomočjo koalicijskih satelitov ji bo to uspelo. Kot vedno do sedaj. Res, potrebujemo en pameten Zakon o dolgotrajni oskrbi. Tale skup spackan zakon, kot se ga predstavlja pač ni pametna rešitev. Preveč nedorečenosti je v njem. Predvsem iz katerega vira se bo črpal denar. Janez res ponuja, ne pove pa koga bo to udarilo po žepih. In odgovor je enak vsem doslej : DAVKOPLAČEVALCE. Kot vedno. Samo kot izgleda, tega ne želi obelodaniti. Se bomo čudili "post festum". Oziroma ne bo se treba čuditi, nam bo vzel, preden se bomo sploh zavedali. Tko... na horuk se gre ta vlada. Pljuvali bodo pa po naslednji. To je pač pri njih v praksi. Zakuhajo sranje, drugi naj ga pa rešujejo. In po vsem si dovolijo še pljuvati po tistih, ki rešujejo nastalo situacijo. 😎
Jaka Jack
08. 12. 2021 20.52
+1
Pri levici je stvar še hujša. Ukinili bi dodatno, ki je reguliran s strani države, da so rezbremenili gospodarstvo in gre dodatno iz neto plače... Najprej je treba dvigniti plače na sosednjo A, šele nato si bodo nekateri lahko plačevali dolgotrajno oskrbo
Kr en tam dol
08. 12. 2021 20.22
+1
Še en kraja s strani ssds a
number46
08. 12. 2021 20.09
+1
Ali ste resno verjeli da vam nebojo račun izstavili.
GozdniJoža
08. 12. 2021 19.35
+6
To je tista , ki se bori, da delavci slučajno ne dobijo višjo neto plačo ?
GozdniJoža
08. 12. 2021 19.37
+3
Antoniozmaj
08. 12. 2021 19.30
+5
se pravi spet, samo častilci pacienta in sekte sds, bi nekako imeli pravice do uveljavljanja
skorpijon968
08. 12. 2021 18.48
+6
Lopovi so v vladi, kjer so sestavili tak zakon.
Antoniozmaj
08. 12. 2021 19.31
+1
Houdre
08. 12. 2021 18.47
-3
Iqos
08. 12. 2021 18.39
+3
Nobenega zakona ali odloka se več ne sprejema z odprtimi kartami, vse zavito v celofan.
Antoniozmaj
08. 12. 2021 19.31
+1
mzz66
08. 12. 2021 18.08
-3
Sam jamrate, ko bo vas pa doletela hujša bolezen, kot se je zgodilo npr. v naši družini in je že do zdaj šlo za zdravljenje čez milijon evrov, pa pametujte. Še premalo plačujemo za vse. Pa ne si mislit, da kaj ni dosegljivo pri nas Vse je, tudi oskrba za starejše bo. Edino pravilno. Sam dam raje zdaj, ko delam še 50€ več za zdravstvo, ker potem, ko bom star bom pač vse to porabil. A kdo kaj prišpara npr. za te namene? Niti ficka, pa bi vsi vse radi. Utihnite že enkrat, negativci.
olidata
08. 12. 2021 18.56
+4
Ti zdaj plačuješ, lopovi sproti kradejo, zato ti ne boš imel kaj koristit na stara leta! Odpri oči!
Geres
08. 12. 2021 19.22
+3
A ja, kar utihnemo naj, zato ker si ti zadovoljen? In se premalo placamo zato, da se caka na prvi pregled pri revmatologu 1 leto? Mars!
biggbrader
08. 12. 2021 17.57
-2
Brez nič ni nič, lewakci.
Spacapal
08. 12. 2021 17.35
+15
ZZZS zakaj denar ne sledi bolniku?????? Zakaj imste take dobicke ce je denar namenjen zdravstvu????? Se bojite da se ZZZS ukine in denar sledi bolniku??????????
bojer
08. 12. 2021 17.35
+17
Še ena "bianco menica" trenutni vladi. Ne morem verjet, da so slovenci res tako zanimive pameti in podpirajo taka sr....
MucaNeGrize
08. 12. 2021 17.25
+14
je že na noratv v službi resnice....najboljša vlada do sedaj...odlična vlada...vlada dela dobro...
MucaNeGrize
08. 12. 2021 17.25
+1
manjka mini dodatek ...zase in svojo kliko
bronco60
08. 12. 2021 17.15
-12
Ne razumem opozicije, tako pametni, tako sovražni, ko so bili pa na oblasti, pa niso naredili nič.
JOCR1255
08. 12. 2021 17.21
+10
Apoteka
08. 12. 2021 17.23
+16
pokraculja21
08. 12. 2021 17.28
+8
Geres
08. 12. 2021 17.13
+7
Prvi pogoj za delujoče javno zdravstvo je ukinitev monopola ZZZS. Ne, ni to praksa po Evropi. Nemčija, Nizozemska... imajo večje število zavarovalnic. Država predpiše pogoje: kdo plača in koliko, kakšne so pravice, zavarovana je seveda celotna populacija. Zavarovalnica ne sme nikogar zavrniti ali računati drugače, kot je določeno z zakonom. Posameznik si sam izbere zavarovalnico. Povejte mi, kaj lahko naredite sedaj, ko ZZZS določi, da na leto plača xx operacij kolkov in zaradi tega čakate 1 leto? Popolnoma nič, ker je ZZZS nedotakljiv in mu pogodbe ne morete odpovedati. Če bi vam zavarovalnica za avto rekla, da boste na vrsti čez eno leto, jo v sekudni zamenjate, pa še nacionaolni škandal bi bil. Pri najbolj osnovni stvari, zdravju, pa smo to kar sprejeli za dejstvo.
INAZ
08. 12. 2021 17.10
+5
Ljudje, ki so zavarovani po svojih partnerjih ali kakem drugem sorodniku ne predstavljajo dodatnega stroška? Halo? Ko zbolijo so strošek, kot vsak drug zavarovanec, ki zase plačuje zavarovanje.
pa dobr no
08. 12. 2021 17.10
+24
dajmo referendum: dol z obcinskimi upravami, zupani in podzupani in imejmo regijske obcine. skupaj pet ali sest. ukinit stotine nepotrebnih administrativnih mest. ukinit razne agencije. uredit nabave v zdravstvu brez posrednikov. ukinit bonitete javnemu sektorju in izenacit zaposlene v gospodarstvu in javnem sektorju. omejit place vodilnim v javnem sektorju. cudezno bo ostal denar in ne samo za ta prispevek ampak stotine drugih nadomestil. pa bo denar in za penzije in za zdravstvo. pa se ostalo ga bo.
SlovenŠtima
08. 12. 2021 17.00
+16
Čimprej sabotirati državo, pa naj se futra kakor ve in zna. Tisti, ki zna delati, ne bo nikoli lačen. Državna nepokorščina, je edini način, da se ustavi nesposobnežem, ki nas vodijo v prepad.
kek?e
08. 12. 2021 17.36
+3
aghr
08. 12. 2021 16.59
+17
Na referendum!