Slovenija

Minister za zdravje: Vtis, da množično primanjkuje zdravnikov, ne drži

Ljubljana, 07. 02. 2019 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
/ A.K., U.Z./ STA
Komentarji
72

Po številnih opozorilih o obremenjenosti zdravnikov sta se odzvala tako Fides kot minister za zdravje Samo Fakin. Fides je izrazili podporo zdravnikom na primarni ravni. Predlagali bodo spremembo uredbe o povečanem obsegu dela, ki se bo nanašala izključno na delo zdravnikov po standardih in normativih. Minister pa miri, da razmere v zdravstvenem sistemu niso kritične.

Potem, ko so kranjski zdravniki opozorili na nevzdržne razmere in prenehali vpisovati nove bolnike, jih je v torek obiskalo vodstvo Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenija Praktik.um.

Predsednik sindikata Igor Muževič je ob robu srečanja dejal, da so podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) o ambulantah Zdravstvenega doma Kranj, ki nimajo dovolj glavarine, manipulativni, saj naj ne bi upoštevali, da nekateri zdravniki delajo tudi v metadonski ambulanti ali v domu starejših. V zdravstvenem domu so minuli teden pojasnili, da jim sicer manjkajo štiri ambulante družinske medicine.

Po oceni sindikata družinskih zdravnikov višje plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev.
Po oceni sindikata družinskih zdravnikov višje plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev. FOTO: iStock

Muževičevo izjavo so na ZZZS zavrnili in pojasnili, da pri izračunih opredeljenih bolnikov na zdravnika sorazmerno zmanjšajo zgornjo mejo števila opredeljenih oseb pri tistih zdravnikih, ki poleg ambulante družinske medicine opravljajo tudi delo v domu za starejše ali v metadonski ambulanti. Obremenjenost teh zdravnikov je zato lahko sorazmerno nižja v primerjavi s tistimi zdravniki, ki delajo polni delovni čas v ambulanti družinske medicine.

Po podatkih ZZZS je danes v kranjskem zdravstvenem domu 48 družinskih in otroških zdravnikov, od katerih je 12 takih, ki še ne presegajo slovenskega povprečja obremenitve in so zato dolžni sprejemati nove bolnike, so še izpostavili.

Ob tem so opozorili na nekatere netočne interpretacije glede odklanjanja bolnikov. Zdravniki, ki presežejo obremenitev 1995 glavarinskih količnikov, namreč ne smejo avtomatično odklanjati zavarovanih oseb, so opozorili. To je po navedbah ZZZS upravičeno le v izjemnih, redkih primerih in ob upoštevanju pogojev iz določb splošnega dogovora za leto 2018.

Obremenjenost družinskih in otroških zdravnikov, ki je lahko razlog za upravičeno odklanjanje zavarovancev, se spremlja na ravni države in ne več na ravni 55 izpostav ZZZS, kot se je do sredine leta 2017. To pa pomeni, da je lahko po novem znotraj posamezne izpostave več zdravnikov, ki presegajo slovensko povprečje in zato lahko upravičeno odklonijo zavarovano osebo.

Na ZZZS ob tem ugotavljajo, da obstoječa določba ne zagotavlja enakomerne preskrbljenosti na področju cele Slovenije, saj je zavarovancem, ki bi se radi opredelili na področju izpostav, kjer je že preseženo slovensko povprečje, močno otežena izbira izbranega zdravnika. Zato predlagajo, da bi zdravniki na primarni ravni lahko odklonili opredeljevanje novih bolnikov, ko bi za 10 ali več odstotkov presegli povprečje glavarinskih količnikov v izpostavi ZZZS, torej ne več na ravni države. O tem predlogu bo odločala vlada v okviru splošnega dogovora za letošnje leto.

Ob napovedi ministra za zdravje Sama Fakina o višjem plačilu za zdravnike z več opredeljenimi bolniki v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije opozarjajo, da niso preobremenjeni le zdravniki. Kot so zapisali, ne morejo razumeti, da minister pri tem povsem ignorira medicinske sestre, ki so prav tako preobremenjene in izgorele.

Podatki kažejo, da trenutno 42,3 odstotka oziroma 595 družinskih in otroških zdravnikov ne presega obremenitev slovenskega povprečja. To so torej zdravniki, ki jih lahko zavarovane osebe praviloma izberejo. Upravičeno lahko bolnike odklanja 812 (57,7 odstotka) zdravnikov.

Če imajo zavarovanci težave pri izbiri osebnega zdravnika zaradi nespoštovanja določbe splošnega dogovora, naj se z vprašanjem oziroma pritožbo najprej obrnejo na vodstvo zdravstvenega zavoda, nato pa na območno enoto ZZZS, so še svetovali.

Muževič: To je napeljevanje k malomarnemu zdravljenju

Iz odgovora ZZZS je zaslediti ne le, da manipulirajo s podatki, pač pa da imajo njihovi predlogi elemente kaznivega dejanja napeljevanja k malomarnemu zdravljenju, je naknadno sporočil Muževič.

Predlog ZZZS, da bi zdravniki na primarni ravni lahko odklonili opredeljevanje novih bolnikov, ko bi za 10 ali več odstotkov presegli povprečje glavarinskih količnikov v izpostavi ZZZS, v praksi po njegovih besedah pomeni, da če bi v posamezni izpostavi bil prisoten le en zdravnik, da bi le-ta moral imeti opredeljenih več 10 tisoč bolnikov in bi potemtakem moral opraviti tudi več tisoč pregledov dnevno.

Zakon o pacientovih pravicah, Zakon o zdravniški službi, Zakon o varnosti in zdravju pri delu in Kodeks medicinske etike jasno nalagajo zdravniku, da mora delati skladno s strokovno doktrino. Le-te ni mogoče uveljavljati ob normativih, ki bi jih želel vsiliti ZZZS, in ki nimajo zveze s strokovnim delom. "Vsi zdravniki v ZD Kranj preverjeno presegajo strokovno določene normative glede števila opredeljenih bolnikov. Relativizacija ZZZS in poskus svojskega interpretiranja pogodb, ki nimajo zveze z zakonitim in strokovnim ravnanjem, ne spremeni tega dejstva," je še zapisal.

Ne le, da manipulirajo s podatki, predlogi ZZZS imajo elemente kaznivega dejanja napeljevanja k malomarnemu zdravljenju, pravi Muževič.
Ne le, da manipulirajo s podatki, predlogi ZZZS imajo elemente kaznivega dejanja napeljevanja k malomarnemu zdravljenju, pravi Muževič. FOTO: POP TV

Po oceni sindikata družinskih zdravnikov višje plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev

Po vse glasnejših opozorilih primarnih zdravnikov o obremenjenosti je minister za zdravje Samo Fakin v torek pojasnil, da so zdravniškima sindikatoma predlagali spremembo kolektivne pogodbe tako, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Po njegovih besedah so se v sindikatih na delovnih sestankih neformalno strinjali.

Iz Praktik.uma pa so včeraj sporočili, da je minister na sestanku s sindikatom sam omenjal nagrajevanje obremenjenih zdravnikov kot možnost rešitve problematike, kar so zdravniki družinske medicine "z začudenjem poslušali". Povedali so mu, da bi to lahko pomenilo iniciativo za manj strokovno delo, kar je ravno nasprotno od tega, kar zahtevajo. "Nobeno plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev družinskih zdravnikov. Še več, ministru smo predlagali, da se financiranje nad strokovno določenim normativom omeji," so poudarili v sporočilu za javnost.

Med ukrepi, ki jih še predlagajo v sindikatu, so tudi zagotavljanje financiranja ambulant glede na strokovne normative, radikalna debirokratizacija dela, omogočanje fleksibilnega načina zaposlovanja, še posebej v ruralnih predelih, omogočanje enostavnega sklepanja pogodb z zunanjimi zdravniki in omogočanje zdravnikom prosto izbiro dela bodisi v javnih zavodih bodisi v skupinskih praksah, tako kot to poznajo v skandinavskih državah ter na Nizozemskem in Danskem.

"Razumemo stisko ministra, ki je omejen s parlamentarno politično voljo in sam ne more ponuditi sistemskih rešitev. Treba je sprejeti sistemske ukrepe, ki bodo povečali zanimanje za družinsko medicino in povečali verjetnost, da bo zdravnik družinske medicine v določenem okolju ostal dalj časa," so zapisali. Po njihovi oceni se pravi pozitivni učinki družinske medicine za zdravje ljudi dokazano pokažejo, ko se postopoma zgradi zaupanje z bolniki.

V Fidesu pravijo, da je ZZZS monopolna organizacija, ki v Sloveniji v zdravstvu odloča o vsem.
V Fidesu pravijo, da je ZZZS monopolna organizacija, ki v Sloveniji v zdravstvu odloča o vsem. FOTO: POP TV

Fides: Spremembe ali konflikt

V zdravniškem sindikatu Fides so danes izrazili podporo zdravnikom na primarni ravni. Predlagali bodo spremembo uredbe o povečanem obsegu dela, ki se bo nanašala izključno na delo zdravnikov po standardih in normativih, tako za primarno kot tudi sekundarno in terciarno raven. Še ena njihova zahteva pa bo izstop iz enotnega plačnega sistema.

Zadevo ves čas spremljamo in za nas ni nobeno presenečenje, da je prišlo do takšnega nezadovoljstva, so na današnji tiskovni konferenci povedali na sindikatu Fides. "Tisti, ki so odgovori za zdravstveni sistem, od dneva, ko sta bila podpisana sporazum o prekinitvi stavke in aneks h kolektivni pogodbi, niso opravili svojega dela," je poudaril predsednik Konrad Kuštrin.

"Ko smo dosegli uspeh desetletja – uvedli standarde in normative kot pravico, bi se morali Ministrstvo za zdravstvo, ZZZS in Združenje zdravstvenih zavodov dogovoriti, kateri so potrebni organizacijski in finančni ukrepi, da bi se vzpostavili pogoji, ko se bodo standardi in normativi lahko začeli izvajati. Pa se ni zgodilo nič! ZZZS je celo rekel, da se nima z nami kaj pogovarjati in se je spet pokazal kot monopolna inštitucija, ki v Sloveniji v zdravstvu odloča o vsem."

"Lahko zagotovim, da je sistem kot tak pod kontrolo, pojavljajo pa se določeni individualni odkloni, ki jih ne gre posploševati na Slovenijo.
"Lahko zagotovim, da je sistem kot tak pod kontrolo, pojavljajo pa se določeni individualni odkloni, ki jih ne gre posploševati na Slovenijo. FOTO: POP TV

Po njegovem mnenju je to "popolnoma nekoristna in škodljiva organizacija, ki ni sposobna narediti ničesar, razen tega, da kasira zdravstveni denar, namenjen izvajalcem in uporabnikom".

Zdravniki na primarni ravni svojega dela ne morejo opravljati ne z empatijo in ne dovolj poglobljeno, ker za to nimajo časa, je še dejal Kuštrin in dodal, da ta hip niso izpolnjeni pogoji, zaradi katerih je bila stavka pred dvema letoma prekinjena.

"Ali bo šla ta država v spremembo zdravstvenega sistema ali pa bo prišlo do konflikta in bomo zdravniki morali sami poskrebeti zase, ne glede na očitke, ki jih bomo deležni? je vprašal in dodal, da od ministra pričakuje, da bo sprejetih 1895 glavarinskih količnikov kot 100-odstotno plačilo za enega zdravnika.

Odziv ministra za zdravje Sama Fakina

Minister za zdravje Samo Fakin ocenjuje, da razmere v zdravstvenem sistemu niso kritične. Po številnih kritikah in opozorilih o obremenjenosti primarnih zdravnikov, so na ministrstvu zato v ponedeljek sklicali sestanek z direktorji vseh zdravstvenih domov, na katerem se bodo natančno seznanili z aktualno situacijo v primarnem zdravstvu.

Na ministrstvu pospešeno vodijo aktivnosti v zvezi z "domnevnim razpadom primarnega zdravstvenega varstva", za katerega sicer ocenjujejo, da ga ni. Posvetovali so se z zdravstvenimi domovi in po ministrovih besedah praktično nihče ne opaža, da bi bilo kaj bistveno drugačnega, kot je bilo v preteklih letih. V posameznih zdravstvenih domovih imajo sicer zaradi gripe nekaj bolniških odsotnosti zdravnikov.

"Lahko zagotovim, da je sistem kot tak pod kontrolo, pojavljajo pa se določeni individualni odkloni, ki jih ne gre posploševati na Slovenijo. Sindikat si seveda to lahko privošči, ministrstvo za zdravje si tega ne more," je poudaril.

Zato so za ponedeljek sklicali sestanek vseh direktorjev zdravstvenih domov, na katerem se bodo natančno seznanili s situacijo v primarnem zdravstvu. Takrat bodo po ministrovi napovedi operirali z vsemi podatki, ki bodo dokončno povedali, kaj je res in kaj ne. "V preteklih dneh smo bili priča velikim besedam, ampak brez podatkov," je bil kritičen.

Fakin je spomnil, da se je v zadnjih letih število zdravnikov v sistemu povečalo za 40 odstotkov, diplomiranih medicinskih sester pa za 60 odstotkov. "Število zdravnikov raste, število medicinskih sester raste, bolniki ostajajo bolj ali manj isti, vzorci obolevnosti se niso pretirano spremenili, imamo 600 milijonov evrov več denarja - pa mi vi povejte, če je to kriza," je ob tem dejal minister.

'Vtis, da množično primanjkuje zdravnikov, ne drži'

Izpostavil je tudi, da je 90 odstotkov bolnikov že opredeljenih pri zdravnikih. Vtis, da množično primanjkuje zdravnikov in da se bolniki ne morejo opredeljevati, ki ga nekateri poskušajo ustvariti, ne drži, je poudaril Fakin.

Opozoril je tudi, da so se v preteklosti dogovorili za znižanje glavarinskih količnikov brez resnih analiz, in napovedal resno prevetritev obračunskega modela. Število glavarinskih količnikov po ministrovih besedah še ne pomeni, da so zdravniki obremenjeni. Obremenitev je po njegovih besedah treba gledati na dnevni bazi, torej koliko bolnikov in s kakšnimi težavami dnevno pride v ambulanto. "Po naših podatkih na leto 300 bolnikov od 1800 opredeljenih sploh ne pride k zdravniku. Se pravi, da ima zdravnik 1500 bolnikov na leto, s katerimi dela, kar je pa približna zahteva Fidesa," je še dejal.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je po današnji seji glavnega odbora kritično nastopil do razmer v zdravstvu, je še izpostavil, da napovedana zakonodaja ministrstva za zdravje o upravljanju javnih zdravstvenih domov, avtomatično izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. "To pomeni samo, da bo možno nagraditi tiste, ki delajo več," je na to odvrnil minister. "Ko enkrat uvedeš plačilo po delu, jih en del ni zadovoljnih," je bil še kritičen.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

optimistikus
08. 02. 2019 21.33
-3
Gospod Fakin ima še kako prav in je edini ki je bogovom v belem upal stopiti na prste, zdravnikov je več kot dovolj, pa tudi denarja v zdravstvu prav tako, skoraj noben zdravnik ne začne delati pred osmo uro zjutraj čeprav bi moral začeti ob sedmih, ob pol enih, najpozneje ob pa ob enih pa že lepo odkoraka domov in ostane še samo sestra ki pa mora delati do dveh. Ve se koliko časa morajo biti v službi in takrat je treba delati, idite malo po ambulantah pa boste videli da imam še kako prav.
trdovrat
09. 02. 2019 09.50
+2
Le v katere ambulante ti hodiš? Mogoče si zamešal in se znajdeš v farovžu, in opazuješ verouk! Pridi enkrat k nam na podeželje, pa boš videl kdaj naša zdravnica začne in kdaj lahko gre! Večkrat sem že napisal, pa bom še enkrat, pojdi raje k šintarju!
migi
08. 02. 2019 11.05
+1
Ko si enkrat Fakin.....si zmeraj "fakin"...haha....podaljšana roka Milojke...nič dobrega se nam ne piše!!!!!!!!
Casey Ry
08. 02. 2019 11.00
+3
A da ne? Zakaj pa poj ful penzicev dela, ker kadra ni???
hopcefizelj
07. 02. 2019 22.42
+3
On pa naj bo tiho, nikoli ni delal v sistemu, pojma nima kako je...bi ga potegnil iz fotelja in dal v ambulanto s 100 pacienti na dan...
trdovrat
07. 02. 2019 19.49
+1
To, da jim nalagajo vedno več administrativnega dela, je pa za Fakina nepomembna smetka? Pa še tole, dokler ne bo ukinil dodatnega odiranja zavarovancev, naj se vsaj ne oglaša, ker sploh nima kredibilnosti! Bil je v zavarovalnici, pa lahko ve, koliko je tam presežka za izbrane dobavitelje! Pa še vsem pljuvačem po zdravnikih, le zakaj jih obiskujete, pojdite k šintarjem! SMRT FAŠIZMU
mali grizli
07. 02. 2019 19.48
+0
Fakin naj takoj odstopi
FAUSTOS1
07. 02. 2019 19.20
+4
dejstvo da zdravnikov primankuje je resnično a prav zdravniki so vedno nasprotovali uvozu zdravnikov se spomnim ko je minister keber želel uvoziti 100 zdravnikov iz češke in slovaške naši zdravniki so si celo drznili dvomiti v njihovo strokovnost čeravno velja praška medicinska univerza med najboljše v evropi-a pri nas gre vedno le za denar dali smo miljone za skrajšanje vrst a so te še daljše-nekdo tu ne govori resnice
Castrum
07. 02. 2019 18.35
+0
40 % več zdravnikov in 60% več medicinskih sester kot pet let nazaj, a čakalne dobe nič krajše. Ma dobro, kaj nas imate res za m*ne?
drobiž
07. 02. 2019 15.17
+6
Papir vse prenese. Realnost je drugačna mar ne ??
Enmajstr
07. 02. 2019 15.11
+6
Kitajce jim dat za vodje, tak kot v Gorenju, bo vse drugače.
lakala28
07. 02. 2019 15.11
+3
Višek sprenevedanja je ta FIDES. Že pred desetletjem se je na glas govorilo, da se umetno ustvarja pomanjkanje zdravnikov, za čemer je stal kdo drugi kot FIDES. Sedaj, ko se je umetno ustvarjeno stanje pričelo krpati, pa rešujejo kar se še rešiti da, dokler je pomanjkanje. Seveda je govora o denarju. To je očitno edino, za kar so beli majstri izrekli Hipokratovo prisego. Za bruhat.
Enmajstr
07. 02. 2019 15.08
+4
Če bi bile v zdravstvu storitve kvalitetno opravljene, bi bilo manj pacientov, manj čakalnih vrst, manj obremenjeni zdravniki. Karje najpomembneje ljudje bolj zdravi. Ampak očitno zdravniki in sindikati sami želijo kaos, da lahko izsiljujejo.
anakondabox
07. 02. 2019 14.43
+5
Ako reče minister za zdravje, bo že držalo. Vedno verjamem ministrom, saj so do danes zgolj sto krat zgrešili. Ne bojim se več. Moje življenje se utegne odvijati do smrti, ako ji bodo (smrti) ministri za zdravje tako naročili. #odličnost
01xxy
07. 02. 2019 14.32
+3
Ti zdravniki, verjetno uvrščeni, se obnašajo, kot da jim je nekdo nekaj dolžan! Kdo? Šarec? Ali Janša?
murinar
07. 02. 2019 14.24
+14
Najhujša MAFIJA v Slo je zdravstvena nato so druge ...
Jogi
07. 02. 2019 14.07
+9
janezdollar
07. 02. 2019 13.57
+10
Spet zdravniki jamrajo...ne moreš, da verjameš...najbolj (pre)plačani in najbolj jamrajo...
grumf
07. 02. 2019 13.56
+12
Res... dobre pol leta je trajalo, da so spet začeli lajati. Nikoli jim ne bo dovolj. Dost jih mam že..
ecnarf
07. 02. 2019 13.47
+17
Pa kdo plačuje te nakladače naj gredo ceste pometat da vsaj nekaj odslužijo
murinar
07. 02. 2019 13.41
+21
Že izsiljujejo !
Karlo
07. 02. 2019 13.51
+11