Slovenija

Ministrstvo: Bolniški listi in dostopnost na daljavo morajo biti zagotovljeni

Ljubljana, 22. 01. 2024 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L., U.Z., STA
Komentarji
147

V času stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je po mnenju ministrstva za zdravje nujno, da zdravniki še naprej zagotavljajo zdravstvene storitve, ki so ključne tudi za socialno varnost zavarovancev. Pravici do izdaje bolniških listov in dostopnosti na daljavo morata biti med stavko zagotovljeni, so sporočili. Javnim zdravstvenim zavodom so že prejšnji teden poslali dopis, v katerih jih opozarjajo, da imajo osebni zdravniki "ekskluzivno" dolžnost in hkrati možnost, da za paciente urejajo bolniške staleže.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Damjan Polh in Denis Kordež o zaostrovanju zdravniške stavke
    12:26
    Iz 24UR ZVEČER: Damjan Polh in Denis Kordež o zaostrovanju zdravniške stavke
  • Iz SVETA: Osmi dan zdravniške stavke
    04:31
    Iz SVETA: Osmi dan zdravniške stavke
  • Iz 24UR: 'Stavka zdravnikov je nepotrebna'
    03:00
    Iz 24UR: 'Stavka zdravnikov je nepotrebna'

 

Zdravniška stavka se nadaljuje tudi ta teden, celo v bolj zaostreni obliki, kar pa povzroča vedno več slabe volje tudi med pacienti. Veliko razburjenja je povzročila novica, da lahko ob odpovedih pregledov in operacij zdaj ostanejo tudi brez bolniških napotitev. 

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Shutterstock

Iz sindikata Fides so v petek sporočili, da vzdrževanje poti naročanja ter izdaja zdravniških potrdil in zdravniških spričeval, na primer bolniških listov, ni obveznost zdravnikov v času stavke, razen v že znanih in objavljenih izjemah. "Predlagamo, da bolniki, ki v času zdravniške stavke ne pridobijo potrebne dokumentacije, zahtevajo od ministrstva za zdravje potrdilo, da dokumentov zaradi stavke ne morejo pridobiti," so navedli v sindikatu.

A v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) poudarjajo, da so zdravniki tudi v času stavke dolžni zavarovanim osebam zagotavljati zdravstvene storitve, ki so nujne za socialno varnost zavarovanih oseb. V okvir teh zdravstvenih storitev med drugim sodi tudi obravnava zavarovancev z namenom uveljavljanja njihove začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni ali poškodbe. Kot pojasnjujejo, zavarovane osebe zgolj na podlagi bolniškega lista pri delodajalcu dokazujejo svojo začasno zadržanost od dela ter pravico do nadomestila plače, zato šteje zdravniški pregled zaradi izdaje bolniškega lista za zdravstveno storitev, ki jo je treba zagotoviti tudi v času stavke. 

"Če gre za začasno zadržanost od dela, za ugotavljanje katere je pristojen imenovani zdravnik ZZZS, je nujno potrebno, da izbrani osebni zdravnik pravočasno izda tudi listino "Predlog imenovanemu zdravniku", s katerim predlaga ugotavljanje potrebe po nadaljnji začasni zadržanosti zavarovanca od dela in na ta način zavarovancu omogoči nemoteno uveljavljanje pravic, ki mu iz tega naslova pripadajo (zadržanost od dela, nadomestilo plače)," pravijo na ZZZS. 

V ZZZS so jasni: "Zaradi stavke zdravnikov ne sme biti ogrožena eksistencialna socialna varnost državljanov Republike Slovenije". Ministrstvo za zdravje so že pretekli teden pozvali, naj posreduje obvestilo vsem izvajalcem zdravstvenih storitev, da tudi v času stavke obravnavajo zavarovane osebe zaradi uveljavljanja začasne zadržanosti od dela, kar pomeni, da jim tudi v tem času izdajajo elektronske bolniške liste in izstavljajo listino "Predlog imenovanemu zdravniku". 

Ministrstvo: Pravici do izdaje bolniških listov in dostopnosti na daljavo morata biti med stavko zagotovljeni

Danes so z ministrstva sporočili, da omejevanje dostopnosti pacientov do nujnih zdravstvenih storitev v času stavke ni dopustno. Izvajalci morajo poleg izdajanja bolniških listov omogočiti različne oblike naročanja. To poleg osebnega dostopa do ambulante velja za telefonsko in elektronsko naročanje, kot je določeno v zakonodaji. Nujna je tudi obravnava zavarovancev, ki potrebujejo potrdila za začasno zadržanost od dela zaradi bolezni ali poškodbe. Ohranjanje socialne varnosti državljanov mora biti v ospredju, tudi ob morebitnih stavkah zdravnikov.

V skladu z zakonom o delovnih razmerjih so zavarovanci dolžni pravočasno obvestiti delodajalca o svoji odsotnosti od dela, daljši od pet dni, ter ga seznaniti z razlogi za svojo odsotnost. Neupoštevanje tega pravila lahko privede do izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Zavarovanci težko naprej vedo, ali jim bo začasna odsotnost od dela naknadno odobrena, zato bi morebitne neupravičene odsotnosti nosili sami, opozarjajo na ministrstvu.

Glede zagotavljanja dostopnosti na daljavo zakon o zdravniški službi določa, da morajo zdravniki v času stavke izvajati vse storitve, katerih opustitev bi hitro privedla do nepopravljive hude okvare zdravja ali smrti. Prav tako morajo zagotavljati zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti, bolnike nad 65 let, storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, so še pojasnili na ministrstvu.

Ministrstvo je tako javnim zdravstvenim zavodom že prejšnji teden poslalo dopis, v katerih jih opozarjajo, da imajo osebni zdravniki "ekskluzivno" dolžnost in hkrati možnost, da za paciente urejajo bolniške staleže, je po koncu današnjih pogajanj s Fidesom povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

Zdravniška zbornica: Treba je upoštevati tudi ustavno pravico delavcev do stavke

V Zdravniški zbornici Slovenije pravijo, da se sicer strinjajo s stališčem ZZZS, da je treba zagotoviti socialno varnost državljanov Republike Slovenije, vendar je pri tem treba upoštevati tudi ustavno pravico delavcev do stavke. 

Zato so v zbornici ministrstvu za zdravje in ZZZS predlagali, da pripravita ustrezna navodila, s katerimi se bo doseglo uveljavljanje pravice delavcev (zavarovancev) do začasne zadržanosti z dela zaradi bolezni oz. poškodbe na način, da se ne bo posegalo ustavno pravico zaposlenih zdravnikov do stavke, ki jo veljavni zakoni že omejujejo. 

Dodatno je zbornica ministrstvu in ZZZS predlagala, da naj se širšo javnost (zlasti delodajalce in računovodske servise) seznani, na kakšen način naj obračunajo plače oz. nadomestila plač, če bodo zaradi uveljavljanja pravice do stavke bolniški listi izdani naknadno. 

Na ZZZS so potrdili, da so danes prejeli dopis, a se do njega še niso opredelili. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starima?ek 1
23. 01. 2024 11.41
+1
Sprejeti zakon,da zdravniki,šolniki,vzgojitelji,vojska,policija,ne morejo štrajkat. Govorijo,da so peobremenjeni,izčrpani,kako pa lahko še delajo pri zasebnikih,gradbeniki,gostinci,ki delajo po 12 ur ali več,se jim sanja ne o delu po službi v vročini,mrazu,od nedelje do nefelje,komaj za družino poskrbijo.
pamba
23. 01. 2024 09.03
+2
Bolniki v bolnicah postajajo talci zdravnikov z njihovimi življenji nas izsiljujejo za še več denarja koliko ljudi bo umrlo zaradi stavke je to novi sev kovida .Predsednik Fidesa je povedal da zahteva za povišanje plač za 5000 ni pomembna kdo pa si lahko danes privošči dvig plač za 5000 eur kdo je tu normalen
txoxnxy
22. 01. 2024 21.59
+3
Ministerstvo ukinat saj ne vedo kaj naj kdo in za kaj dela . Vlado pa tud.2 muhi na en mah .
vvvilice
22. 01. 2024 21.55
-1
Potrebna bo kazenska odgovornost. Pred sem zaFIDES
Betuul
22. 01. 2024 21.37
+2
A na daljavo tudi zobe popravljate! Tako da daš v usta mobi in vklopiš smart tipko! ?? Bi šlo!
Omas1313
22. 01. 2024 21.11
-1
Zmetat te požrešneše hipokratske na ceste kaj pa mislijo da so … ljudje na blagajnah delajo , ko butale za minimalca in so tiho …
User300173
22. 01. 2024 20.44
+9
Upor in sovraštvo do zdravnikov in njihove neupravičene stavke? Takšnih in v tolikšni meri negativnih mnenj se nisem doživel. Dobesedno vse ne odobrava stavke in zahteva ukrepe. Mislim, da so zdravniki v pacientih in občani dobili dejanskega sovražnika. Naj se zamislijo kar delajo, ker to ni v redu.
Svetec 2021
22. 01. 2024 20.39
+1
Naj Ministrstvo pogleda kako delajo v ZD Ormož !!!! Sploh nočejo bolniške uredit........... to da pa so vrata ob 22.00 zvečer zklenjena pa boljše da se ne menimo....katastrofa
sencina
22. 01. 2024 20.33
+5
Zakaj se skrivajo njihovi zaslužki?Uni redni pa še fuš popoldan.2 mesca pa pol dopusta za fuš
peresni
22. 01. 2024 20.31
+4
Vrednote iz časa covida so nova zaprisega zdravnikov....zaslužki in čim manj dela.
Misika1967
22. 01. 2024 20.25
+7
Prenehanje delovnega razmerja,vrnit vse stroske za solanje in naj gredo delat drugam. Sram vas naj bo,sram.
extradeluxe
22. 01. 2024 20.02
Domoljub1991
22. 01. 2024 19.52
-2
važno da sta Robi in Tina poskrbela za nutrije. Mi pa tut če vsi pocrkamo, jima je čisto vseeno
JB007
22. 01. 2024 19.51
+13
Naj bodo njihove plače v vpogled vsem davkoplačevalcem saj so javna uprava pa da vidimo kakšni so njihovi dohodki
tali?ni tom
22. 01. 2024 19.48
+9
pa kakšna pomoč na daljavo,bo zob plombiral od doma al kaj? če se da vse na daljavo,pol ne rabmo naših predragih dohtarjev,nas bojo iz amerike zdravli,al pa iz afganistana! ne moreš verjet,vem da ma vsak rad dnar,vem da imajo odgovorno delo,pa vendar,ne odgovarja pa tudi nobeden nič ko zafura,ne izgubi licence ,četudi je napaka,samo da je plača zadosti velika,za to jim je mar! država slovenija je zavozila do skrajnosti,na vseh področjih,vsi posvečeni bi evropskli standard,folk ki za to gara pa dobi minimalko in zanič penzijo,pa še servisirat ga nočejo ker stavkajo! bedno!
pamba
22. 01. 2024 19.40
+10
Ljudje imajo z ustavo zagotovljeno pravico do zdravstvene oskrbe zdravniki pa jo morajo izvajati državljani smo jih izšolali jih dobro plačujemo .Pacienti ki potrebujejo zdravljenje pa ga ne dobijo priporočam da začnejo vlagati odškodninske tožbe in od zdravnikov zahtevati odškodnine saj nobena stavka ni vrednejša od zdravja in smrti ljudi zaradi neopravljenega plačanega dela.Danes je zdravnica v izjavi povedala da ljudi mlajše od18 in starejše od 65 zdravijo za rakom kaj pa ostali dodo sedaj zdravniki glede na starost določali kdo bo zdravljen je ta zdravnica članica SDS
IvanJaJo
22. 01. 2024 19.33
+8
Janševe 🐑💆‍♂️💆‍♀️🐑💸🤣
nostalgik
22. 01. 2024 19.13
-8
VLADA - GOLOB, MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE- MINISTRICA/ KAJ DELAŠ V PARIZU KO IMAŠ DOMA RAZSULO/ DOKONČNI RAZPAD DRŽAVE
Macesen
22. 01. 2024 18.46
+7
Prostozidarji namenoma uničujejo zdravstvo, šolstvo... Molimo, da omilimo učinke. Kličimo Jezusa.
Con-vid 1984
22. 01. 2024 18.50
+2
Kaj nam pomaga to razodetje, če ni nobenega upora. Jahweh in Jeshua.
Ivar The Boneless
22. 01. 2024 18.44
+12
Ko mi bodo vpili cepi se bom rekel, da za vrečo denarja mogoče in da sem prepričan, da razumejo, saj se sami ženejo za isto stvarjo.
Con-vid 1984
22. 01. 2024 18.52
+2
Skeširat jih boš moral za lažno registracijo.