Novice

Slovenka, ki je ustvarila edinstven izdelek za boljši svet

LJ, 10. 11. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Alenka Leber Vračko je dolga leta vodila družinsko kmetijo, nato pa se je svoje poslanstvo odločila predati hčerkama. Sama je svojo pot nadaljevala pri ustvarjanju inovativnega izdelka, s katerim želi vse spodbuditi k bolj trajnostnemu razmišljanju in načinu življenja.

Alenka Leber Vračko je ena od sedmih podjetniških kmetov, ki sodelujejo v letošnji sezoni Štartaj, Slovenija: na podeželju, kjer predstavljajo izdelke, ki jih lahko kupite na vseh policah Intersparov širom Slovenije. Alenka je tako na tržišče poslala svoje naravne slamice, ki jih sama izdeluje iz stebel žita tritikale, križanca med pšenico in ržjo. 

Gre za posebno podjetniško idejo, za katero jo je navdušil članek iz nemške podeželske revije. "Članek opisuje, kako je kmetica z mnogimi dejavnostmi začela z izdelavo. Ugotovila sem, da imam podobno podlago za to, predvsem pa pogum za nekaj novega. To ni fizično težko in predstavlja nov izziv ob koncu delovne kariere. Postopek je zdrav, ne ustvarjamo smeti, največ pa pripomoremo k temu, da umaknemo plastične slamice iz uporabe. Vse, kar ostaja, uporabimo na vrtu za zastirko in na koncu za kompost. Sem edina v Sloveniji s to idejo in izdelavo. Ta unikatnost pa pomeni posebno zadovoljstvo," je o tem ponosno povedala Alenka.

Naravne slamice iz tritikale
Naravne slamice iz tritikale FOTO: POP TV

Na trgu je sicer v ponudbi kar nekaj alternativ, a Alenka poudarja, da se te ne morejo kosati s kvaliteto njenih naravnih slamic. "Slamice so bolj vzdržljive kot papirnate," poudarja. Vse so namreč ročno izdelane, neprepustne in se v tekočinah ne razgradijo ali uničijo. Po uporabi lahko slamice preprosto odvržete v biološke odpadke ali na kompost. Ker so slamice naravne in ročno izdelane, se sicer lahko dolžina in širina slamic razlikujeta.

Alenka ponosno dodaja tudi, da je izdelek primeren za vse generacije, tako mlade kot stare. Ker je tritikala povsem naravna in trajnostna surovina, uporaba slamice v nobenem pogledu ne škoduje okolju. V procesu izdelave slamic namreč ne zavržejo nobenega dela žita, saj stebla uporabijo za slamice, klasje pa za krmo živali. Projekt naravna slamica je bil obenem tudi sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Slamice je Alenka pričela izdelovati, ker je želela sama prispevati k boljšemu svetu z manj plastike. Podobno inovativnost pa je izkazovala že prej – z možem sta v času, ko je bilo to prepovedano, zgradila leseni hlev, na hleve in druga poslopja sta postavila sončne elektrarne, saj to vidita kot rento za stara leta.

Alenka Leber Vračko s ponosom predstavlja svoj unikaten izdelek.
Alenka Leber Vračko s ponosom predstavlja svoj unikaten izdelek. FOTO: POP TV

Njeno sporočilo vsem potrošnikom, ki želijo prispevati k bolj trajnostnemu načinu razmišljanja, pa se glasi: "Spoštujte in cenite slovensko sadje, zelenjavo in vse pridelano na slovenskem podeželju. S tem omogočate sebi več zdravja in pristnega okusa. Ko se boste sprehajali ali vozili po Sloveniji, se zavedajte, da ste z nakupom domačih izdelkov storili veliko, da bo pokrajina obdelana in poseljena. Kmetijska pridelava v Sloveniji je nadstandardna v primerjavi s pridelavo v Evropi ali Ameriki. Jejmo manj, a tisto naše, pristno, domače. Imejmo se radi, poslušajmo se in stopimo korak soncu naproti."

Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj, Slovenija, tokrat v prenovljeni podobi – Štartaj, Slovenija: na podeželju. Letos vas na policah trgovin Interspar čakajo izdelki sedmih izjemnih podjetniških kmetov, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.45 oglejte njihove življenjske zgodbe, ki so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.

Poišči izdelke v vseh trgovinah Interspar in z nakupom podpri slovensko podeželje. Glasuj za HIT PRODUKT in sodeluj v nagradni igri.

Sponzorirana vsebina