Novice

Slovenka navdušuje s svojo sladico

LJ, 26. 10. 2023 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po 12 letih predanega dela s številkami se je Darja Šolar, diplomirana ekonomistka in računovodkinja, odločila za drzen korak. Skupaj z možem Gregorjem sta prevzela čebelarsko kmetijo in se podala na novo poslovno pot. Ta preobrat ju je pripeljal do prekvalifikacije v čebelarja, čebele pa so tako postale osrednji del njune nove poklicne poti.

"Delo v računovodstvu je bilo utečeno in lagodno, mesečna plača zagotovljena, vendar sem pri tem pogrešala osebni razvoj in delo v naravi, zato je bila odločitev za prekvalifikacijo v čebelarko precej lahka. Po končanem izobraževanju za apiterapevtko pa sem sprejela dokončno odločitev za samostojno pot, namreč kot apiterapevtka sem pridobila ogromno znanja o čebeljih pridelkih, njihovi uporabi in shranjevanju. Takrat se mi je odprl nov svet, drugačen od ekonomije, in prepričanje v načelo, da dober apiterapevt zna pridelati lastne čebelje pridelke, jih na pravilen način in v pravih količinah ponuditi tudi ljudem. Tako je bila vsaka prebita ura v pisarni zame izguba časa in komaj sem čakala, da zaključim in da dneve začenjam pri čebelah," je svojo odločitev za karierno pot pojasnila Darja Šolar.

Podjetnica in kmetovalka se ob tem zaveda, da je čebelarstvo v splošnem postalo zelo tvegan posel: "Klimatske razmere so nam iz leta v leto manj naklonjene, kar tudi vpliva na čebele in možnost pridelave medu." Vsakomur, ki razmišlja o tem, da bi tudi sam postal poklicni čebelar, zato polaga na srce, da jih mora to delo prvič veseliti, drugič pa je ključno, da se dela lotijo odgovorno, s čimer cilja na to, da naj najprej pridobijo ustrezna znanja in izkušenega mentorja.

Na kmetiji Šolar tako skupaj z možem in občasno pomočjo štirih hčera pridobivajo med, ki je ključna sestavina izdelka Emini medenjaki, s katerimi se bosta širši Sloveniji in tržišču bolje predstavila tudi v oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju, ki je vsako nedeljo ob 18.45 predvajana na POP TV.  Darja nam je razkrila, kako ta postopek pridobivanja medu poteka: "Kadar so ugodne klimatske razmere, v naših krajih točimo med dvakrat v čebelarski sezoni. V prvi polovici v mesecu maju čebele pridelajo akacijev, cvetlični in gozdni med. V drugi polovici čebelarske sezone, to je v začetku julija, pa stočimo še lipov in kostanjev med. Glavna sestavina v naših medenjakih je ravno 15 odstotkov slovenskega medu, pridelanega na našem čebelarstvu."

Na podlagi presoje o kvaliteti pridobljenega medu sta zakonca Šolar od čebelarske zveze Slovenije prejela certifikat kakovosti in zaščitno oznako Slovenski med z zaščiteno geografko označbo. "S tem strankam zagotavljamo, da je med višje kakovosti, kontroliran in s 100-odstotnim slovenskim poreklom," poudarja Darja. 

Že omenjene Emine medenjake na kmetiji Šolar pečejo po recepturi, ki je stara več kot 100 let. Na vprašanje, kako jim jo je uspelo dobiti v svojo last, pa je Darja odgovorila: "Ko je pred štiridesetimi leti tast pridelal prve kaplje medu, je moja tašča začela izdelovati medenjake. Sama je kot majhna deklica večkrat pomagala svoji teti pri prodaji na stojnicah, tudi medene dobrote iz bližnje slaščičarne. Tako je veliko let v njej tlela želja, da začne izdelovati medene dobrote iz lastnega medu. Recept je odkupila od medičarja, ki je bil star 85 let. Torej je receptura stara že več kot sto let."

Emini medenjaki
Emini medenjaki FOTO: POP TV

 

Preverjeni recepturi pa je Darja kot vsaka prava gospodinja z leti dodala še nekaj svojega pridiha: "Pri prevzemu kmetije mi je tašča predala vse znanje o izdelavi  medenjakov, ki sem ga potem tudi sama skozi leta izpopolnjevala. Danes sva s taščo zaslužni, da smo za naše Emine medenjake ponosni prejemniki že devetih zlatih priznanj iz  ocenjevanj kmečkih dobrot na Ptuju."

Medenjaki so izdelani iz skrbno izbranih kakovostnih sestavin, njihova glavna sestavina pa je že omenjenih 15 odstotkov slovenskega medu, pridelanega na njihovi kmetiji. Njihova posebnost je, da ne vsebujejo jajc, maščob in mleka in da vsebujejo stara vzhajalna sredstva, tako da testo najprej nekaj dni počiva, nato pa jih pečejo na čebeljem vosku.

Zakaj pa se je družina Šolar odločila, da bo na slovenski trg poslala prav svoje medenjake? Darja Šolar pojasnjuje: "V okolju, v katerem živimo, nas ljudje dobro poznajo po pristnem slovenskem medu in odličnih medenjakih. Naše kakovostne Emine medenjake pa želimo ponuditi tudi vsej Sloveniji, namreč medenjaki so slovenski izdelek, narejeni ročno in z ljubeznijo, kar bodo potrošniki v njih gotovo tudi sami najbolj prepoznali."

Poišči izdelke v vseh trgovinah Interspar in z nakupom podpri slovensko podeželje. Glasuj za HIT PRODUKT in sodeluj v nagradni igri.

Sponzorirana vsebina