Golf

Štirn: Predsodki o golfu se brišejo ...

Ljubljana, 11. 10. 2012 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

15-letni slovenski golfist Žan Luka Štirn je prvič za golfsko palico prijel pred slabimi 13. leti, od takrat pa gre krivulja njegovih rezultatov strmo navzgor. Drugi dan sklepnega turnirja SLO toura 2012 na Bledu je postavil celo osebni rekord z belih udarjališč (67 udarcev).

Ob zaključku sezone vam je uspelo postaviti 'osebni rekord' na kraljevem blejskem igrišču?
"To je moj absoultni rekord z belih udarjališč. Z rumenih sem v preteklosti že igral pet pod parom igrišča v Smledniku. Že dva dni pred turnirjem sem se počutil zelo dobro, veselil sem se tega turnirja, nato pa zaključek, ki sem si ga lahko le želel. Prvi dan turnirja sem dobro začel pa na koncu ohranil le udarec pod parom, drugi dan pa sem imel že po šestih luknjah -5 in nato ohranil povsem mirne živce ter uspel dosežek še za udarec izboljšati."

Po izjemnem dosežku je 15-letnik odhitel očetu Marku, ki je v živo spremljal izjemno igro sina.
Po izjemnem dosežku je 15-letnik odhitel očetu Marku, ki je v živo spremljal izjemno igro sina. FOTO: Mirko Kunšič
Je takšen rezultat posledica večje količine treninga, ali sporščenosti, ki ste ji dajali toliko poudarka?
"Rekel bi, da vsakega po malo. Treniral sem res dobro, tudi količinsko več kot v preteklosti. Na zadnjih turnirjih sem udarjal zelo lepo in samemu sebi dokazal, da lahko sproščeno skoraj vedno odigram pod parom igrišča. Razumljivo pa je svoje naredil tudi skorajšnji konec sezone, zaradi katerega sem še dodatno sproščen."

Kje opažate največji napredek?
"Letos sem dajal veliko več pomena kratki igri, ki me je v preteklosti stala dobrih rezultatov. Če recimo zgrešim zelenico to ni več tolikšna težava kot je bila v preteklosti, saj sem natreniral kratko igro in se znam rešiti. Pomembna pa je tudi sama koncentracija pri igri, ki se je s količino treninga tudi močno izboljšala."

Kot srednješolec prihajate v najbolj občutljiva leta. Kako je z osredotočenostjo na šolo in šport, glede na to, da so tu še tretje in četrte stvari?
"Moja velika želja je že od nekdaj bila, da bi v golfu naredil kakšen odmeven rezultat. O tem sva nenazadnje veliko govorila tudi z očetom in zavedam se, da je šola na prvem mestu in takoj zatem golf. Resnično ni veliko prostora za kaj drugega, a napočijo dnevi, ko imam čas tudi za prijatelje oz. tretje in, kot ste dejali tretje in četrte stvari."

Štirn je na Bledu postavil osebni rekord z belih udarjališč.
Štirn je na Bledu postavil osebni rekord z belih udarjališč. FOTO: Mirko Kunšič

Kakšen pa je pogled sošolcev na golf? Še naprej govorijo, da gre za udarjanje žogice?
"Dejal bi, da se je vtis močno popravil. Za nekatere je to še vedno udarjanje žogice s palico. Obiskujem heterogeni razred športnega oddelka Gimnazije Šiška, kjer smo zbrani dijaki desetih različnih športnih disciplin. Menim, da se ti predsodki o golfu ekspresno brišejo."

Imate že zastavljene golfske cilje za prihodnost?
"Moja želja je, da bi v prihodnje še več treniral, skušal narediti vse, da postanem državni prvak, se kvalificirati na kakšen pomemben turnir – denimo British amateur Open -, kjer bi si z dobrim dosežkom zagotovil kakšno povabilo za katerega izmed močnejših turnirjev. Čeprav sem šele zakorakal med srednješolce pa upam, da bom nato šolanje nadaljeval na kateri izmed ameriških univerz, ki imajo golfski program."

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9