Tujina

Suu Kyi obiskala sedež stranke

Yangon, 17. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Voditeljica mjanmarske opozicije in Nobelova nagrajenka za mir Aung San Suu Kyi, ki ji je vladajoča vojaška hunta 6. maja, po skoraj 20 mesecih, odpravila hišni pripor, je obiskala sedež svoje stranke v predmestju Yangona.

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi FOTO: Reuters

To je bil prvi preizkus njene politične svobode, odkar je na prostosti. Vojaška hunta ji je septembra 2000 odredila hišni pripor, ko ni upoštevala prepovedi vlade, da ne sme zapustiti mesta.

Vojaška hunta v Mjanmarju je prišla na oblast leta 1988 z zadušitvijo demokratičnega gibanja, v katerem se je proslavila Aung San Suu Kyi, hči heroja boja za mjanmarsko neodvisnost, generala Aung Sana, ki je bil ubit leta 1945. Potem ko je leta 1989 zanjo odredila hišni pripor, je vlada leta 1990 razpisala splošne volitve, na katerih je zmagala njena stranka, vendar vojaška hunta volilnih rezultatov ni priznala in stranki NLD ni prepustila oblasti. Suu Kyi je bila leta 1995 izpuščena, vendar ni smela zapustiti države. Oblasti so jo v hišni zapor znova spravile septembra 2000, potem ko je skušala kljub prepovedi odpotovati iz Yangona. Za svoj nenasilni upor proti režimu je leta 1991 prejela Nobelovo nagrado za mir, ki jo je v njenem imenu sprejel njen sin.

Mjanmarsko vodstvo je jeseni 2000 ob posredovanju Združenih narodov začelo pogajanja z Aung San Suu Kyi. Od takrat je bilo iz zapora izpuščenih približno 250 privržencev opozicije, v številnih mestih pa so znova odprli urade NLD. Po različnih ocenah pa sedi v zaporih še vedno od 1000 do 2000 nasprotnikov režima. V Mjanmaru so že od leta 1962 na oblasti različni vojaški režimi.

SORODNI ČLANKI