Tujina

Bushu pada podpora

New York, 14. 10. 2005 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Javnomnenjska podpora delu ameriškega predsednika Georgea Busha med Američani še naprej pada.

Irak, Katrina in visoke cene bencina delajo predsednika Busha vedno bolj nepriljubljenega
Irak, Katrina in visoke cene bencina delajo predsednika Busha vedno bolj nepriljubljenega FOTO: Reuters

Javnomnenjska podpora delu ameriškega predsednika Georgea Busha med Američani še naprej pada, čeprav si je predsednik v zadnjem času s številnimi javnimi nastopi prizadeval, da bi si jo znova pridobil. Anketa raziskovalnega centra Pew je pokazala, da Bushevo delo na položaju predsednika ZDA podpira le še 38 odstotkov Američanov. Podobno številko so pokazale tudi ostale večje raziskave.

Kot je pokazala anketa centra Pew, 41 odstotkov Američanov meni, da se bo Bushevo predsednikovanje v zgodovino vpisalo kot polomija, le 26 odstotkov pa jih meni, da bo ocenjeno pozitivno. 35 odstotkov jih meni, da je še prezgodaj za ocene. Kar 70 odstotkov anketirancev je izrazilo željo, da bi naslednji predsednik ZDA vodil povsem drugačno politiko od Busha, le 29 odstotkov Američanov pa meni, da gre država v pravo smer.

Predsednik se je s svojo stranko naenkrat znašel v hudih težavah. Podpora v javnosti mu je začela padati še pred orkanom Katrina zaradi slabega položaja v Iraku in rasti cen bencina, po Katrini pa se je vsul plaz. Bela hiša mu je od začetka septembra organizirala osem obiskov območja Mehiškega zaliva, ki sta ga prizadela orkana Katrina in Rita, ter kopico javnih govorov o nevarnosti terorizma. Vendar pa se to prepleta z novicami o škandalih in razkolu med republikanci zaradi kandidatke za vrhovno sodnico.

Bush je dobil negativne ocene glede proračunske, davčne, izobraževalne, zdravstvene in ekonomske politike, prav tako pa večina Američanov meni, da je povečal razlike med bogatimi in revnimi. Edina svetla točka za Busha je nacionalna varnost, saj 47 odstotkov anketirancev meni, da jo je izboljšal, 30 odstotkov pa, da jo je poslabšal.

Tudi četrtkov neposreden prenos pogovora z vojaki v Iraku je klavrno propadel, saj ameriški mediji poročajo, da je bil pogovor povsem zrežiran. Tiskovni predstavnik Bele hiše Scott McClellan se je v četrtek otepal novinarjev, ki so ga spraševali o tem, če so vojaki res vnaprej dobili Busheva vprašanja in če so določili, kdo med njimi bo na kakšno odgovoril. Kot je pojasnil McClellan, so pogovor usklajevali s Pentagonom, zato naj se novinarji obrnejo na Pentagon. Sodelujoči vojaki, večinoma častniki, so Bushu sicer opisovali izjemno pozitivno podobo Iraka.

Bela hiša je v strahu

Bush je potrdil načrt direktorja obveščevalne agencije CIA Porterja Gossa, po katerem bo vse pristojnosti za ameriške vohune na tujem dobila nova služba v okviru CIA, ki se bo imenovala Nacionalna tajna služba (NCS). Gre za preoblikovanje obstoječega direktorata za operacije CIA v NCS s pristojnostmi za usklajevanje dejavnosti ameriških vohunov na tujem in pomeni pomembno birokratsko zmago za agencijo in Gossa, potem ko je ugled CIA nedavno utrpel več težkih udarcev.


Bela hiša poleg tega trepeta pred neodvisnim tožilcem Patrickom Fitzgeraldom, ki preiskuje izdajo identitete tajne agentke CIA Valerie Plame, med glavnimi osumljenci pa sta Bushev politični strateg Karl Rove in šef kabineta podpredsednika ZDA Lewis Libby. Predvsem Rove je ključnega pomena za delovanje Busheve Bele hiše in če bo obtožen, bo to velik udarec.

Republikanska stranka se zaradi nominacije ideološke neznanke Harriet Miers na položaj vrhovne sodnice deli na tiste, ki zaupajo predsedniku, in na skrajne konservativce, ki menijo, da Mierseva ni dovolj ognjevita. Busha kritizirajo komentatorji, ki so bili doslej kritični le do demokratov, kot sta na primer Ann Coulter in Rush Limbaugh.

Republikanci so v težavah tudi v kongresu

Trenutno poteka zvezna preiskava proti voditelju senatne večine Billu Fristu zaradi prodaje delnic na podlagi prepovedanih notranjih informacij, demokratski tožilec iz Teksasa pa je uspel prepričati dve veliki poroti, da sta izdali vsaka po eno obtožnico proti voditelju republikanske večine v predstavniškem domu Tomu DeLayju.

Vladajoča stranka je v težavah, vendar pa se upad javne podpore pri republikancih doslej še ni izrazil v rasti podpore demokratom, ki se v tem položaju še ne znajdejo, saj se še vedno niso uspeli poenotiti niti oblikovati razumljivega in enostavnega političnega sporočila volivcem.