Tujina

Odziv avstralskih oblasti: za sabotažo hrane od 10 let zapora

Sydney, 19. 09. 2018 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralsko javnost je pretresel in prestrašil škandal, potem ko so v kar štirih zveznih državah našli igle in bucike v jagodah. Da bi preprečili podobne primere in posnemovalce, bodo uvedli novo zakonodajo. Tistemu, ki bo poskušal posegati v izdelke, namenjene za prehrano ljudi, in s tem ogrozil zdravje ali življenje ljudi, bo odslej grozilo od deset do petnajst let kazni.

Oblasti se trudijo, da bi povrnile zaupanje potrošnikov in preprečile strah pred morebitnimi podobnimi primeri. Doslej so, kot poroča the Guardian, potrdili več kot 100 primerov sadja, v katerem so našli bucike in igle. Strah se je razširil po vsej državi, kar je povzročilo, da so trgovci odpoklicali določene blagovne znamke in prekinili sodelovanje z nekaterimi kmeti.

Morrison je pozval parlament k hitremu sprejemu zakonodaje, da bo vsem jasno, da jim za takšna neodgovorna in nepremišljena dejanja grozi zapor.
Morrison je pozval parlament k hitremu sprejemu zakonodaje, da bo vsem jasno, da jim za takšna neodgovorna in nepremišljena dejanja grozi zapor. FOTO: AP

Visoka nagrada za informacije

Čeprav so na družbenih omrežjih svarili pred bucikami tudi v drugem sadju, kot so banane, je šlo za nekaj osamljenih primerov, ki so jih večinoma povzročili posnemovalci. Preiskava se je namreč še dodatno zapletla, ko so žensko ujeli, ko je vstavljala iglo v banano v trgovini v mestu Mackay. Gre za posnemovalko, ki pa naj bi imela hude psihične težave, so zaključili.

Za informacije o tistih, ki so povezani s sabotažo sadja, so razpisali visoko nagrado.

Čeprav so na družbenih omrežjih svarili pred bucikami tudi v drugem sadju, kot so banane, je šlo za nekaj osamljenih primerov, ki so jih večinoma povzročili posnemovalci.
Čeprav so na družbenih omrežjih svarili pred bucikami tudi v drugem sadju, kot so banane, je šlo za nekaj osamljenih primerov, ki so jih večinoma povzročili posnemovalci. FOTO: AP

Deset let zaporne kazni

Avstralske oblasti bodo kot odgovor in kot ukrep, da se to ne bi več ponovilo, uvedle nove kazni. Premier Avstralije Scott Morrison je napovedal, da bodo najvišjo kazen za sabotažo živil povišali iz deset let na 15 let zaporne kazni.

Uvedli bodo novo kaznivo dejanje 'brezobzirnosti oziroma nepremišljenosti', kar bo olajšalo pregon posameznikov, ki bi poskušali ogroziti prehransko varnost v Avstraliji. Tako bodo opredelili pojem sabotaže, ki bo pomenila tuje posege v dobrine, namenjene za prehrano ljudi.

Morrison je pozval parlament k hitremu sprejemu zakonodaje, da bo vsem jasno, da jim za takšna dejanja grozi zapor. Ob tem je premier Morrison dejal: "Vsak idiot, ki misli, da lahko gre v trgovino in prične vtikati šivanke v sadje ter to objavi kot šalo na Facebooku, naj se zaveda, da je takšno dejanje nepremišljeno in nedopustno, za to pa vam grozi deset let zapora." Dodal je še: "To ni šala, to ni smešno. V nevarnost spravljate delovne avstralske državljane in strašite otroke. Če boste to počeli v naši državi, vas bomo našli in kaznovali."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IS58
19. 09. 2018 19.44
+3
V Australiji je vecji red. V predmetju Sydnija sem videl na zelezniski postaji kjer je velik pano opozarjal vsakogar,ki bi brezglavo preckal zeleznisko progo,da bo kaznovan z 70000 au dolarji. Pa naj kdo proba.
antilevi?ar
19. 09. 2018 14.01
+2
Naj to zakonodajo razširijo še na GMO,.E-ji,.pesticidi,...
sonofabitch
19. 09. 2018 11.30
+2
A nimajo kamer v trgovinah?
User416781
19. 09. 2018 11.13
+10
Zakaj sploh mediji poročajo o takih zadevah? S tem tile psihopati dosežejo namen, raznorazni i.dioti po svetu pa dobijo idejo...tudi pri nas je precej neuranovešencev, ki so sposobnih takih neumnosti.
TOX6
19. 09. 2018 11.08
+22
najbolj fascinantno je hitro ukrepanje australskih oblasti! če se človek zamisli kako bi bilo v slo, prelagali bi odgovornost iz birokrata na birokrata iz ministerstva na ministrrstvo, na koncu bi tistega ki je to povzročil še nagradili oz bi ga predlagali za sekretarja kakega od ministerstev!!!!
Bassettt
19. 09. 2018 10.50
+26
A ste slisali?! 10 let zapora ukaz avstralskih oblasti... da ja se komu ne pade na pamet kaj takega... A se lahko kdaj zgledujemo po najboljsih?!
antilevi?ar
19. 09. 2018 14.03
-4
Ne se zgledovat po njimi, butastega naroda še nisem videl, ko na letališču hoče moj telefon, da vidi kam grem, pa prebira po stikih in sporočilih.