Tujina

V Jemnu je zaradi streljanja izredno stanje

Sana, 18. 03. 2011 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jemenski minister za turizem je zaradi streljanja, med katerim je umrlo najmanj 40 ljudi, napovedal svoj odstop. Predsednik Saleh pa je izjavil, da v državi velja prepoved nošenja orožja in da obžaluje tragedijo.

V Jemnu je bil med streljanjem ubit poročevalec častnika Al-Masdar. Po uradnih podatkih gre za prvega novinarja, ki je umrl, odkar so se začeli nemiri v tej državi.

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saled je povedal, da je obrambni svet v državi uvedel izredno stanje, zaradi streljanja med jutranjo molitvijo, ko naj bi bilo ubitih več kot 40 ljudi. Izjavil je še, da za državljane velja prepoved nošenja orožja. Hkrati je dejal, da obžaluje jutranje tragične dogodke. Povedal je tudi, da so se spopadle različne tolpe protestnikov ter da policija ni bila prisotna na kraju streljanja. Poudaril je, da so med protestniki zagotovo taki, ki so oboroženi.

Protestniki zahtevajo takojšen odstop predsednika Saleha.
Protestniki zahtevajo takojšen odstop predsednika Saleha. FOTO: Reuters
Jemenski minister za turizem Nabil Hasan al-Faqih se je odločil, da zaradi dogodkov, ki pretresajo državo, odstopi s položaja in zapusti vladajočo stranko.

Streljanje je sicer izbruhnilo po petkovi muslimanski molitvi, ko so varnostne sile poskušale preprečiti odhod protestnikov s trga, na katerem so se prvotno zbrali, potem pa so se od tam hoteli odpraviti na protestni pohod po mestu.

Več deset tisoče Jemencev se je zbralo na molitvi in protestih, na katerih so zahtevali takojšen odstop predsednika Saleha, medtem ko so med njimi krožili lističi s predlogom podjetnikov, da se pat situacija med protestniki in predsednikom čim prej konča.

Minister za notranje zadeve je sicer povedal, da je v streljanju umrlo 25 ljudi. Po poročanju tamkajšnjih zdravnikov pa naj bi bilo smrtnih žrtev 42.

Jemen že vrsto tednov pretresajo demonstracije, ki so spodkopale Salehovo oblast. Združene države Amerike, ki so v Salehu dolgo časa videle okop pred aktivnostjo Al Kaide v Jemnu, so v preteklosti že obsodile prelivanje krvi, a vztrajajo, da se lahko izhod iz politične krize doseže zgolj preko dialoga.
 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
19. 03. 2011 00.05
In kdaj bo (zločinska) UN pripravila "vojaško posredovanje" zaradi pobijanja civilistiv ????? . Ups.... saj res.... Saleha so nastavile ZDA, zato lahko pobija protestnike brez strahu pred vpletanjem UN.... .
_dolfi_
18. 03. 2011 18.12
''Združene države Amerike, ki so v Salehu dolgo časa videle okop pred aktivnostjo Al Kaide v Jemnu,'''...hahahaha...vse te na * vrže...kakšne smejšnice pišejo...heheheh
odbogaposlan
18. 03. 2011 17.36
a tukaj pa NAto ne bo posredoval? ni nafte in ni sovražnih vodij na oblasti, a ne?
b77
18. 03. 2011 17.35
muslimanov je preveč in vsi bi vse imeli, vendar je njihovo znanje in delovne navade in običaji na nivoju izpred 1000 let! torej revolucija brez veze!
skodelica kave
18. 03. 2011 15.45
stepi_me
18. 03. 2011 13.28
Kaj zdaj ne bo posredovanja 3 velikih ?