Tujina

10 tisoč tožb iz Srebrenice

Sarajevo, 27. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
E.K./V.P.
Komentarji
0

Ženske, ki so preživele pokole v Srebrenici, pripravljajo več kot 10.000 tožb, s katerimi nameravajo zahtevati materialno nadomestilo za vsakega ubitega in izginulega prebivalca Srebrenice. Pri sestavljanju tožb jim pomagajo tudi odvetniki iz Nizozemske.

Število mrtvih in pogrešanih presega 10.000
Število mrtvih in pogrešanih presega 10.000 FOTO: Reuters

Srebreničankam pri sestavljanju okoli 10.000 tožb pomaga večje število odvetnikov, katerim naj bi se pridružili tudi znani odvetniki iz Nizozemske.

Srebrenčanke ne želijo povedati, na kateri naslov bodo tožbe naslovljene. Poznavalci pa menijo, da bo med naslovniki zelo verjetno tudi Republika Srbska,kjer je po navajanju sarajevskega dnevnika Oslobođenje že sestavljena 20-članska skupina odvetnikov, ki pripravljajo obrambo.

Kot kaže, naj bi šlo za do sedaj največji sodni postopek voden v Evropi, saj bo za vsakega izginulega ali ubitega Srebreničana posamično dvignjena tožba. Ni še znano, kolikšno denarno nadomestilo naj bi Srebrenčanke zahtevale, Združeni narodi pa naj bi že prej za vsako ubito ali izginulo osebo ponudile okoli 7.500 evrov, kar so Srebrenčanke zavrnile.

Med vojno v BiH je bilo samo v Srebrenici ubitih osem tisoč muslimanskih mož in dečkov. Predsednica Združenja žensk Srebrenice Hajra Čatić je za 24ur radijske novice povedala, da se je na društvo obrnilo že okoli 5500 družin z zahtevami za vlogo tožbe. Čatrićeva je pojasnila, da bo združenje "tožilo mednarodno skupnost, torej ZN, ki bi morali preprečiti genocid v Srebrenici". Tožnike bodo zastopali štirje odvetniki iz Mostarja, katerim so pomoč ponudili tudi kolegi iz Francije in Nizozemske.