Tujina

Na letališču rumeni, v mestu rdeči

Bangkok, 30. 11. 2008 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šest dni po tem, ko so nasprotniki tajske vlade zasedli letališči v Bangkoku, so vrste združili tudi njeni pristaši. V središču mesta so pripravili veliko zborovanje, zaznamovano z rdečo barvo.

Kontrolna točka na bangkoškem letališču
Kontrolna točka na bangkoškem letališču FOTO: Reuters

Tajska policija je privržence Ljudskega gibanja za demokracijo (PAD), ki že šesti dan zasedajo bangkoški letališči, pozvala, naj se razidejo. V nasprotnem primeru jim grozi sodni pregon. Prav tako je po novem na obeh letališčih prepovedano združevanje v skupinah, večjih od pet. Podobna opozorila so protestniki doslej ignorirali, njihovo sporočilo pa je bilo: vztrajali bomo, dokler premier Somčai Vongsavat ne odstopi.

Čeprav tako ena kot druga stran trdita, da se ne bosta zatekali k uporabi nasilja, se številni bojijo spopadov. Strah je še toliko večji, potem ko je eksplozija granate pred vladnim poslopjem, ki je prav tako v rokah upornikov, ranila več kot 50 ljudi.

Veliko provladno zborovanje v središču Bangkoka

Pristaši tajske vlade so se zbrali v središču Bangkoka.
Pristaši tajske vlade so se zbrali v središču Bangkoka. FOTO: Reuters
Barva nasprotnikov tajske vlade je rumena in predstavlja kralja. Trdijo namreč, da želijo ohraniti monarhijo, medtem ko naj bi si nasprotna stran z nekdanjim premierjem Taksinom na čelu prizadevala za njeno ukinitev. Vladni pristaši pa se med seboj prepoznajo po rdeči barvi.

Vse glasnejši pa so tudi Somčaijevi pristaši, ki prihajajo predvsem iz revnejših slojev prebivalstva. V tajski prestolnici prav zdaj poteka veliko zborovanje v podporo vladi. Zbralo se je okoli 20 tisoč ljudi, še vedno pa prihajajo novi. Opozoriti želijo na pristranskost ustavnega sodišča, ki naj bi nameravalo prepovedati delovanje treh koalicijskih strank. V tem primeru bi dobili tako Somčai kot več njegovih tesnih sodelavcev prepoved političnega udejstvovanja.

Množica sicer vzklika Somčaijevemu sorodniku Taksinu Šinavatri, nekdanjemu premierju, ki je oblast izgubil po državnem udaru leta 2006. Opremljeni so z njegovimi fotografijami in tajskimi zastavami, oblečeni pa so v rdeče. To je namreč njihova barva, medtem ko je nasprotna stran izbrala rumeno.

Turisti bi šli domov

Čakanje ...
Čakanje ... FOTO: Reuters

Posledice protestov v Bangkoku najbolj občuti turizem. Po nekaterih ocenah kar 100 tisoč domačinov in tujcev čaka na možnost odhoda iz mesta, še več pa je takih, ki so potovanje na Tajsko odpovedali. Ta trend se bo še nadaljeval, opozarja namestnik premierja Olarn Čaipravat. Po njegovi oceni se je močno zmanjšal ugled države, zato bi se lahko število tujih obiskovalcev prepolovilo. To bi ogrozilo milijon delovnih mest, opozarja. Finančni minister Suchart Tada-Tamrongvech pa svari, da bo posledice čutilo celotno gospodarstvo, rast pa naj bi se zmanjšala za dva odstotka.

Tajska vlada bo naslednji mesec za pomoč tistim, ki so morali nenadejano podaljšati počitnice v državi, namenila 30 milijonov ameriških dolarjev. Zagotovili naj bi jim brezplačna prenočišča in hrano.

Turisti, ki so obtičali na Tajskem, medtem vse bolj pritiskajo na svoje države, naj jim pomagajo. Španski celo načrtujejo protest pred ambasado, da bi tako pritegnili pozornost Madrida. Tam so že napovedali, da bodo ponje poslali tri letala. Dobro novico pa je dočakalo tudi 460 muslimanov, ki so se pred šestimi dnevi odpravili na romanje (hadž) v Meko, a so obstali na letališču. Neka iranska družba je ponje poslala letalo, vzleteli pa bodo iz oporišča v bližini Bangkoka.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
30. 11. 2008 19.37
janezpo: Kot sem ti ze nekje drugje v odgovor na isto vprasanje napisal, Phatra obstaja, ampak se bolj briga za njen silk shop kot za konzulat. anitasilk.com Kar se pa letalskih kart tice - U-Tapao letalisce v Rayongu je odprto, Check-In counters so v Mariott hotelu ter pritlicju Centara World (Central World - bivsi WTC) sredi Bangkoka, od koder z avtobusi peljejo potnike do U-Tapao letalisca (cca. 3 ure proti jugovzhodu). Prav tako Tourism Authority of Thailand stane nastanjanje in prehrana turistov 2 milijardi bahtov na dan (cca. 40 milijonov evrov na dan), lahko pa ti najdem spisek hotelov, kjer lahko potniki zastonj bivajo ter dobijo obroke hrane. Razen IBIS-a so vsi s 4 ali 5 zvezdicami. Tako, da jim slabo ne gre, je pa seveda sila nerodno, ce se zaradi cesa moras vrniti na dolocen datum domov. Tudi sam sem imel let, ki sem ga moral opraviti na dolocen dan, sem pac izbral pot preko Malezije. Dodaten prevoz je bil poceni (si upam dodati, da cenejsi kot razlika med ceno letalske karte na Thai Airways iz BKK in Cathay Pacific iz KL), je pa seveda bilo dodatnih 30 ur v vsako smer vlacenja po cesti do Penanga, in od tam z letalom v KL. Povedati, kaj se dogaja pa dejansko ne more nihce. Ker nihce ne ve, kako dolgo bo to se trajalo. AOT (operater letalisc) je ze parkrat napovedal, kdaj naj bi se letalisca odprla (v upanju, da se bodo protestniki spakirali, ko jim je to sodisce ukazalo), pa so morali vsakic na novo prestavljati datume. Zdaj mi bolj odgovarja, ne racunam vec na odprto letalisce v BKK in pac najdem alternativo. Ceprav iz Evrope prihajajo vecinoma prazna letala v U-Tapao, se dejansko da leteti v obe smeri za Azijske destinacije. HK, SG, KL... Sam sem sicer dobil to informacijo prepozno, a morda je pravocasno za koga drugega. Sicer pa poglej na thaiair.com ter klikni na link na dnu strani - information update, za zadnje informacije in dodatne lete, ki so organizirani, da se potnike spravi s Tajske. Upam, da to kaj pomaga. Cheers :)
janezpo
30. 11. 2008 16.45
PA DOBR KAJ JE ZDEJ TO !!!! NAši ljudje, ki so dol ne vejo nic kaj se dogaja, na koga se morajo obrniti in kaj naredit i!!!!???? TISTE ŠTEVIKE OD KONZULATA PA NEJ SI NEKAM UTAKNEJO, KER SE NIHČE NE JAVI !!!!!!!!!! Zdej je idealna prilika, da se nas zunanji minister malo izkaze-- PO vsej verjetnosti bodo morali kupiti nove letalske , karte, katerih ne morjo kupit, ker jih ni , nevejo, kdaj se bodo stvari umirile, od kod leteti , ali vojasko letalisce res vozi, nič....!!! Moje mislenje izpred parih dni se je rahlo spremenilo. Nisem vec umirjen, vendar besn. (najbolje je , da gremo na Brnik, ter naklucnim (ali pa kar vsem) turistom zagrenim zivljenje, zato ker mi gre G. Rupel na zivce.... Pa tu ne krivim Tajce, vendar dajte ljudem, ki so ze nekaj dni dol ujeti kako resnicno informacijo, ČE PA NIC NE VESTE PA TO PRIZNEJTE! ne pa talat stevilk od \"časnega\" konzulata ki morda sloh ne obstaja
klemen456
30. 11. 2008 15.55
ja kle cela novica kok so se eni zbral u rdeči barvi pol pa kr en posntek k itk že usi wemo kaj hočjo ti u rumeni barvi .... dei 24ur mau se poprau no al kai ste pijani na delu :| KATASTROFA!!!
HopsiPolzela
30. 11. 2008 12.28
ahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D
tevton
30. 11. 2008 12.01
konstantinopel
30. 11. 2008 10.59
Dragi tašči želim dolge počitnice na Tajskem.