Tujina

'Ustvarjanje države ni zločin'

Zagreb, 05. 08. 2010 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Kninu poteka slovesnost ob 15. obletnici vojaške operacije Nevihta, s katero je Hrvaška leta 1995 znova prevzela nadzor nad večino svojega ozemlja.

Na osrednji slovesnosti ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter 15. obletnici operacije Nevihta v Kninu je hrvaška premierka Jadranka Kosor poudarila, da ne bo nihče revidiral hrvaške zgodovine in izbrisal zgodovinske resnice, da je bila Hrvaška v vojni žrtev in da je v Nevihti branila svojo domovino in svoj dom. "Nikomur ne dovolimo, da bi se vtikal v naše svetinje, Nevihta pa je bila ena od njih. Minili so časi, ko so nam govorili, kaj naj proslavljamo. Proslavljali bomo Nevihto, ker s tem slavimo zmago in mir," je poudarila pred zbranim državnim in vojaškim vrhom, vojnimi veterani ter vojaki in policisti na mestnem stadionu. Dodala je, da brez vojnih veteranov ne bi bilo hrvaške države, zato se jim je zahvalila in dodala, da bi jim morali izražati hvaležnost vsak dan, piše hrvaški Večernji list.

Operacija nevihta je potekala pred 15 leti.
Operacija nevihta je potekala pred 15 leti. FOTO: Reuters

Hrvaški predsednik in vrhovni poveljnik vojske Ivo Josipović je poudaril, da je bila Nevihta izvedena v skladu z vsemi pravili vojskovanja in ob spoštovanju mednarodnih konvencij ter da je zato treba izraziti priznanje vsem, ki so jo načrtovali in so v njej častno sodelovali pod vodstvom prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Josipović je obljubil, da bo Hrvaška poskrbela za saniranje posledic vojne, vrnitev beguncev in izgradnjo porušenih krajev ter za kaznovanje vseh vojnih zločinov. Povedal je še, da se je sestal z udeleženci Nevihte, od katerih so nekateri utrujeni in razočarani zaradi krivic, kriminala in kraj v privatizaciji.

Med Jospovićevim nagovorom pa je bilo iz publike slišati mnoge žvižge, kljub temu pa na koncu tudi aplavz.

Tudi Kosorjeva in predsednik sabora Luka Bebić sta izpostavila veliko vlogo Tuđmana. Bebić je poudaril, da ne bodo nikomur dovolili, da bi jo zmanjševal, Kosorjeva pa je pozvala k preseganju delitev na Hrvaškem in k poudarjanju "zgodovinske vloge Tuđmana pri vzpostavitvi in obrambi suverene, demokratične in samostojne Hrvaške". Tistim, ki imajo Nevihto za zločin, je Bebić še sporočil, da "ustvarjanje države, osvoboditev Hrvaške ni zločin". Zločin so storili tisti, ki so hoteli Hrvaško zasužnjiti in postati njen gospodar. Skrajni čas je, da se kaj naučijo iz svojih političnih zablod in vojnih porazov, je dodal Bebić, ki je s tem mislil na Srbijo oziroma njenega predsednika Borisa Tadića, ki je v torek Nevihto znova označil za zločin.

Dvig zastave za začetek

Kosorjeva pravi, da z Nevihto slavijo zmago in mir.
Kosorjeva pravi, da z Nevihto slavijo zmago in mir. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovesnosti so začeli s slovesnim polaganjem vencev na kninskem mestnem pokopališču in dvigom velike državne zastave na trdnjavi nad mestom. Dvigovanja zastave se je udeležil omenjeni državni in vojaški vrh, vsi člani vlade, 32 pripadnikov enote, ki je sodelovala v Nevihti, številni poslanci ter predsednik opozicijske SDP Zoran Milanović. Ob dvigu zastave je na ulicah mesta potekal slovesen mimohod hrvaških vojnih veteranov.

Dogodek se bo končal z večernim koncertom, na katerem bodo zbirali sredstva za gradnjo spomenika Nevihti. Zgradili naj bi ga v letu dni, do proslave 5. avgusta 2011. Gradnja spomenika, ki ga bodo postavili v središču Knina in bo visok 12 metrov, imel pa bo obliko črke V kot "zmaga", naj bi stala 1,1 milijona evrov. Vlada je zanj namenila 340.000 evrov.

Pisalo se je leto 1995 ...

Hrvaške varnostne sile so Nevihto začele 4. avgusta 1995 zjutraj, že naslednji dan pa so bili v središču Knina, ki so ga prebivalci večinoma zapustili. V napadu na 630 kilometrov dolgi fronti je po hrvaških virih sodelovalo približno 150.000 pripadnikov hrvaške vojske, policije in hrvaških vojakov iz BiH. Nasproti jim je stalo okoli 40.000 srbskih vojakov. Z njo je tako Hrvaška znova prevzela nadzor nad večjim delom svojega ozemlja, ki so ga leta 1991 ob pomoči Srbije zasedli tamkajšnji Srbi.

Čeprav Nevihto tudi v mednarodnih vojaških učbenikih opisujejo kot primer uspešne vojaške akcije in jo imajo na Hrvaškem za legalno potrditev svoje državnosti, pa v Srbiji in med hrvaškimi Srbi večinoma menijo, da je pomenila "etnično čiščenje" in "največji eksodus Srbov iz Hrvaške".

Po hrvaških virih je v času Nevihte državo zapustilo približno 90.000 hrvaških Srbov, kot to navaja tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. V Srbiji medtem trdijo, da je svoje domove v avtomobilskih in traktorskih kolonah zapustilo od 200.000 do 250.000 Srbov.

V Srbiji komemoracije zaradi pregona Srbov

Po nevihti so kolone Srbov zapuščale Hrvaško.
Po nevihti so kolone Srbov zapuščale Hrvaško. FOTO: Reuters

Drugače pa je v Srbiji, kjer Nevihto pojmujejo kot nacionalno katastrofo, etnično čiščenje in vojni zločin nad hrvaškimi Srbi. Po hrvaških virih je v času Nevihte državo zapustilo približno 90.000 hrvaških Srbov, medtem ko v Srbiji trdijo, da je bilo z domov pregnanih najmanj 200.000 Srbov. Tudi zato v Srbiji vsako leto ob obletnici Nevihte pripravijo komemoracijo v spomin na pregon Srbov iz Hrvaške.

V beograjski cerkvi svetega Marka so že v sredo s pravoslavno slovesnostjo obeležili spomin na žrtve Nevihte. Slovesnosti sta se udeležila tudi srbski predsednik Boris Tadić in podpredsednik vlade Jovan Krkobabić. Mašo za srbske žrtve vojne na Hrvaškem je vodil srbski patriarh Irinej, ki je dejal, da je bila "edina krivda ubitih v tem, da so bili pravoslavci in Srbi".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

J83
08. 08. 2010 12.07
Čigav je ta medij,da kar tako ene cenzurira druge ne?FUJ
badi 27
07. 08. 2010 02.32
Arsenal2 ti pa očitno piješ ali kaj ker trezen človek ne more dajat takih izjav
badi 27
07. 08. 2010 02.30
J83 če se že delaš pametniga vsaj preveri kaj vse more bit da se lahko nekoga definira kot vojaka. Odkrito nošenje orožja, uniforma in odkriti znaki pripadnosti. Ne napamet za to so knige pa internet
slosap@yahoo.de
07. 08. 2010 00.11
@Arsenal2: Kdo pa vas mara? samo madžari, ki vas ne razumejo. Tvoje trabunjanje si nisem niti prebral, ker je isto kot srbsko. Vi vsi južni sosedi padate na zgodovino. Sorry jaz ne. Hrvaška je bila do leta 1995 država dveh konstitutivnih narodov, pa če je tebi hrvaški lulček všeč ali ne. Tako je in bo ostalo. Evropa by the way, bo še svoje povedala....Pa kot sem rekel, thompsona povabite na dvig spomenika 340.000 eurov oz Srbov, saj vam je en srb vreden en evro pri ugodni menjavi vaše valute, ki je by the way iz NDH.... Drugače pa... Shalom, toda in ahava
TheGreatRusia
06. 08. 2010 23.43
-1
j83, koga ste vi to zmagal???? HRVAŠKA JE DANES TIK PRED KOLAPSOM, PRETI JI ZLOM!!! NOBENE PRIHODNOSTI NI V NJEJ, ČE NE BI BILO MORJA BI POCRKALI KOT RIBE!!! NAJ TE POUČIM, DA JE TAKA ZMAGA, ZMAGA NAD SAMIM SEBOJ IN SVOJIMI IDEALI, GOVORILI SO O NEKIH NEMŠKIH ULAGANJIH V "lepo vašo" PA NEVEM KAJ USE, KJE STE DANES??? LEPO TE PROSIM, KOSOVO JE PA POGLAVJE ZA SEBE, KI PA ŠE NI KONČANO! SREČO IMAJO, DA ŠEŠELJA ŠE NI IZ HAAGA, KO PA PRIDE SE PA STVAR REŠI NA DRUGAČEN NAČIN.PO NJEGOVO SEVEDA!!! REVČKI, 4 LETA SO RABILI, DA SO KONČNO PREVZELI OBLAST NAD KAO SVOJIM OZEMLJEM!!! HALO, NA OBMOČJU DALMACIJE, LIKE, BANIJE, KORDUNA IN ZAHODNE SLAVONIJE SO SRBI ŽE STOLETJA IN ZDAJ JE TO HRVAŠKA??? LEPO TE PROSIM, NIKOLI JE NE BOM PRIZNAL KOT LEGITIMNO IN LEGALNO DRŽAVO, AMPAK NA Z GENOCIDOM TVORJENO REVŠČINO!!!!
Arsenal2
06. 08. 2010 12.46
@ slosap,čim e dokumentarc od RTS,veš kok je ura. Dejstvo je da je g. Garašanin leta 1857 napisal da bodo Srbi na Jadranu in da boto use naredili da se to ustvari.Od takrat dalje imajo do tedaj dokaj normalni sosedje,velik apetit po lepi Hrvaški.Pa še enkaj dej ne govor bedarij ti in usi ostali ustaše pobile tok in tok ljudi.Vse se je začelo z ponižavanjem in uničevanjem Hrvatov v Kraljevini Jugoslaviji,ter atentato na Stijepana Radića v Jugoslovanskem parlamentu.Od takrat dalje je nastala organizacija Tako imenovane Ustaši,ki prvotno pomeni ustanek proti kralji,ter se seveda maščevali.Hrvat ni niti enega Srba ubil,samo Bosno želijo nazaj kar je tudi bila zustanovitvijo Kralja Tvrtka I,vse do zavzetja Otomanov,kje so začeli poislamenjevati Hrvaško prebivalstvo.Ampak seveda Srbi kokr so nerazgledani,zakaj bi se nekaj mučili,ko pa lahko kar prevzamejo hrvaško zamisel in začnejo govoriti isto z to razliko da so bili namest Hrvatje pač Srbi.Ni čudno da jih noben sosed nemara
mjolnir
06. 08. 2010 12.28
J83 Nimaš ti pojma! Sam propagando navajaš! A res misliš da bi lohk ena majhna država, ki je bila komajda od včeraj neodvisna, z slabo vojsko in ne ravno impresivnim arzenalom (vsaj glede topništva npr) pahnila v vojno celo Evropo! Zakaj pa so Nemci in Avstrijci imeli tako izdelane načret za napad na Srbijo oz Rusijo, Belgijo itn. Od kod vohunske afere med nasprotnicami v 1. sv. vojni leta in leta pred vojno! Vsaj uni film o polkovniku Redlu si poglej, če že ne veš brato zgodovinskih knjig!
J83
06. 08. 2010 12.22
pepermint,civilisti so od vojske dobili orožje.Civilist z puško je vojak če ne veš.Za vse srbijanci niso imeli uniform.Agresorji bi zdaj radi bili žrtve.V Rusiji jim je milošević,naj ga vprašajo zakaj je hotel veliko srbijo.Da bi drugi za njih delali.Vse balkanske in 1.svetovno so srbijanci zakuhali.Brat je brata v srbiji zakalal,da je prevzel oblast.Nima več smisla.Važno je,da je Hrvaška zmagala.Pa Kosovo tudi,bravo.
slosap@yahoo.de
06. 08. 2010 12.06
@Dzugasvili: in zahvaljujoč Tudjmanu....oba sta bila akterja v tem....
slosap@yahoo.de
06. 08. 2010 12.05
jah Tonček Balonček, mi znamo bolš ignorirat:):):):)
Dzugasvili
06. 08. 2010 12.02
To pa je bila traktoriada, zahvaljujoč Miloševiću, ki je naredil Srbiji več škode kot Turki v 600 let vladavine.
slosap@yahoo.de
06. 08. 2010 11.25
država bankrot, ampak spomenik v obliki V bodo pa zgradil za 340.000 EUR (no pa smo prišli do resnične številke pregnanih in ubitih Srbov)....Ne vem zakaj ne postavijo spomenika v obliki črke U, ki jo tako nekateri tam ljubijo? Pa na otvoritev naj pride še Thompson, pa bo zadeva končno resnična kot jo sami vidijo....
slosap@yahoo.de
06. 08. 2010 10.28
na youtubu je zanimiv dokumentarec Televizije Srbija Pad Krajine, ki pravzaprav dokaj objektivno obdeluje temo oluje. V njem sodelujejo akterji iz takratnega časa. Iz dokumentarca izhaja neumnost in aroganca Miloševića, na drugi strani pa tudi način provokacij s hrvaške strani...pa tudi Tudjmanove izjave o Srbih... Upam, da bo enkrat resnica o dogajanjih prišla na dan tudi v sosednji državi in se bodo zazrli v svojo zgodovino objektivno.
kolcamož
06. 08. 2010 09.35
hrvaška bi morala bit kaznovana za to početje,kaj če bi mi tako naredl vse tja do pule , me zanima......
bnam 2707
06. 08. 2010 08.13
Vse je odvisno na kakšen način ustvarjaš državo....
busta-rusta
05. 08. 2010 23.23
Še ko so SS-brigade zasedle neko območje nislo ljudje tako naglo bežal - etnično čiščenje.
slosap@yahoo.de
05. 08. 2010 23.12
a spet so naši hrvatarji prevzel minuskanje...resnica vedno boli...boščki, pa sej vas ne bomo več blokiral pri vstopu, vas bo itak Hag
TV-MindControl
05. 08. 2010 22.45
brez amerike bi se razbežali po evrope kot njihovi predniki v 2 sv.vojni.sanje ante pavelića so se ureničile.
anzi_mahackala
05. 08. 2010 22.27
brez amerike bi se zdaj vsi stiskali v istri...ali pa še to ne..
Juzni
05. 08. 2010 22.26
Arsenal2 iz bos.Posavine je bilo pregnano veliko hrvatov. Ma uprasaj se zakaj preden zacnes pametovat. Seveda civilisti niso krivi. Pozabljas da so hrvati iz vseh koncev Hrvaske prihajali v posavino in ropali srbe posebej tiste,ki so vozili hrano iz Srbije v Banja Luko. V Banja Luki so umirali otroci,ker niso imeli zdravila oz. hrvati in muslimani niso dovolili prevoz hrane. Srbi so bili primorani naredit posavski koridor.