Tujina

15 let Vladimirja Putina na čelu Rusije: Od besed 'Rusija je del evropske kulture' do jezdeca 'zgoraj brez', ki Zahodu kaže mišice

Ljubljana, 07. 05. 2015 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tik preden je bil leta 2000 izvoljen na mesto ruskega predsednika, je Vladimir Putin dejal, da je po njegovem "Rusija del evropske kulture". Danes je država v sporu z Brusljem, Putin pa domačo javnost (zlepa ali zgrda) ob sebi drži z močnim kultom osebnosti.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters

Mineva 15 let, odkar vrh ruske politike - kot predsednik države ali vlade - kroji Vladimir Putin. Tik preden je bil leta 2000 izvoljen na mesto ruskega predsednika je v intervjuju za britanski BBC dejal, da je po njegovem "Rusija del evropske kulture" in da "ne izključuje možnosti priključitve zvezi Nato".

"Ne predstavljam si, da bi bila moja država izolirana od Evrope in vsega, kar pogosto imenujemo civiliziran svet," je takrat dejal Putin, ki je na predsedniškem mestu zamenjal Borisa Jelcina, ki je nenadoma odstopil na novoletni večer leta 1999.

Obnovljene sanje o veliki Rusiji

In 15 let kasneje? Britanski Guardian ocenjuje, da je generacijo kasneje Rusija pod Putinom res drugačna, a ne v skladu s takrat izrečenimi besedami. Trenutno je zaradi sankcij, ki so državo doletele zaradi njene vloge v ukrajinskem konfliktu, precej osamljena, besedne puščice med Rusijo in Zahodom švigajo hitro in nepredvidljivo, po mnenju nekaterih je na vidiku celo nova hladna vojna. A zanimivo - kljub naštetemu in očitnemu gospodarskemu ohlajanju, Putin uživa visoko podporo domače javnosti, ta je februarja znašala 86 odstotkov.

Od kod torej navdušenje Rusov? V času, ko številni Rusi še niso preboleli razpada Sovjetske zveze, so Putinove ozemeljske težnje zagotovo obliž na njihovo rano. Tisti, ki jih je presenetila ruska priključitev Krima so najbrž že pozabili, da je šest let pred tem Putin svojo voljo uveljavljal v Gruziji. Le da je tokrat - za razliko od takrat - svetovna javnost reagirala prej, nekaj več nezadovoljstva je bilo tudi doma - v Donecku in Lugansku so namreč umirali tudi Rusi, ko so prišle sankcije, pa se je to marsikomu poznalo v lastni denarnici.

Mož, ki je okrepil rusko samozavest

Za razliko od svojega predhodnika Jelcina, ki je na televiziji svoje ideje pogosto razlagal z rahlo jecljajočim glasom in kdaj dajal vtis nekoga, ki je pregloboko pogledal v kozarec, je Putin dobrodejno vplival na rusko samozavest s svojo odločnostjo in podobo - od neustrašnega lovca do jezdeca zgoraj brez.

Da na narodovo samozavest vplivajo tudi športni uspehi, je Putin želel izkoristiti tudi z organizacijo zimskih olimpijskih iger v Sočiju. Te so navzven minile uspešno, brez varnostnih ali organizacijskih zapletov, v državo so prišli tuji voditelji in zvezdniki. Malo manj glamurozen podatek je, da je korupcija odnesla okoli 30 od 50 milijard dolarjev, kolikor je znašal njihov proračun. Mimogrede - čeprav Putinova administracija boj proti korupciji izpostavlja kot eno od prioritet, je država na lestvici korupcije še vedno na 136 mestu med 175 državami.

Kult osebnosti in obračunavanje z nasprotniki

Vmes je Putin trdo delal na svojem avtokratskem načinu vodenja države in gradnji kulta osebnosti, kar mu gre tako dobro do rok, da je lep del ruske javnosti prepričal, da je nepogrešljiv - tudi mednarodno, kjer bi naj pomenil protiutež Zahodu. V svojem času je dosegel tudi, da so dolžino predsedniškega mandata podaljšali s štirih na šest let, prav tako ne izključuje ponovne kandidature leta 2018, kar bi ob zmagi pomenilo, da bi se uvrstil na seznam politikov z najdaljšim stažem.

Kljub številnim poskusom, ruski opoziciji Putinovega vpliva nikakor ne uspe zamajati. Nekateri menijo, da ne zgolj zato, ker ne najdejo pravega besednega orožja zoper njegove poteze in politiko, ampak tudi zato, ker Putin z nasprotniki neusmiljeno obračuna. Seveda ne neposredno ali na način, ki bi ga bilo mogoče jasno dokazati, a številni menijo, da za atentati kot je bil tisti na novinarko Ano Politkovsko ali opozicijskega voditelja Borisa Nemcova stoji prav Putin, ki bi se pač naj "takšnih metod naučil še med svojim delom za KGB".

Tudi svoboda govora v Rusiji ne pomeni isto kot kje drugje - mediji in celo splet so pod strogim nadzorom, da slučajno ne bi širili (preveč) "neresnic". Putin pa se je v medijsko branžo vrgel tudi preko svojih medije Sputnik News in Russia Today.
Prav tako se je Putin odločil, da bo njegova država "visoko moralna". Zato je na primer uvedel strogo zakonodajo zoper istospolno usmerjene osebe.

Gospodarska rast, ki pa se ustavlja

Rusi se Putina tudi spomnijo kot nekoga, ki jim je prinesel večjo blaginjo. Ko je prišel na čelo države, je Rusija plavala v težavah po katastrofalnih tržnih reformah in finančni krizi. Kakšne večje gospodarske vizije takrat ni imel. Se je pa odločil za nacionalizacijo za državo ključnih sektorjev - začel je pri obračunu s političnim nasprotnikom Mihailom Hodorkovskim, ki je bil takrat načelu naftnega giganta Jukosa.

Povečanje izvoza in rast cen nafte je Rusiji prineslo gospodarsko okrevanje in zadovoljstvo ljudi, ki se še ni poleglo do te mere, da bi jih skrbele napovedi, da bo Rusija prihodnje leto padla v recesijo.

Nekdanji finančni minister Alexei Kudrin pa opominja, da je bila ruska gospodarska rast ob koncu prvega Putinovega mandata 7-odstotna, lani pa je znašala samo še 0.6 odstotka.

Iskanje zaveznikov med uporniki

Čeprav je torej pred leti trdil drugače, je Putin predvsem v zadnjih letih postal velik zagovornik sveta, ki ima več velesil, ki vlečejo vsaka na svojo stran. V tem duhu se je usmeril predvsem k večjemu sodelovanju z Azijo. Lani je tako Rusija na primer podpisala 400 milijard dolarjev težko pogodbo za dobavo zemeljskega plina Kitajski. Letos se državi odpravljata na skupne vojaške vaje.

Na drugi strani ob poslabšanju odnosov z Brusljem, Putin išče zaveznike tudi Evropi, predvsem med nezadovoljnimi članicami povezave in tistimi evropskimi državami, ki še niso del povezave.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
08. 05. 2015 12.50
+0
kot zgleda so nekateri res za hlapce rojeni ... a so hlapci kavbojcem iz ZDA, ali pa so dupolizniki ruskemu kavbojcu.
appollyon
08. 05. 2015 07.11
-10
moderni diktator, ki zakone spreminja da ga ovce (tudi na tem forumu) imajo za demokratično izvoljenega superjunaka!
aaaaaa122121
08. 05. 2015 10.46
+1
rusi ga podpirajo v vecini, oni ze vedo, bolje od.proameriskih ofc, ki jim sovrastvo.megli um, ce ga sploh imajo kaj:)
pkorosec
08. 05. 2015 11.42
+1
aaaa122121, na tem forumu nisem zasledil se nobene proameriske ofce, ki bi bila tako velika ofca kot si ti. Svoje karakteristike (ofca, sovrastvo, ozkogledost ) projeciras na vse, ki ne sledijo isti pastirski palici, kot ti.
aaaaaa122121
08. 05. 2015 18.59
+0
ja in:) jst vedno za ljudi, ce nisi opazil:)
dreko123
07. 05. 2015 19.11
+22
Putin je mož ki se je uprl novemu svetovnemu redu in peščici "elite" zionistom ki vodijo zahodni svet in bi radi ustvarili unipolarni svet in centralno vlado... raje bi to napisali - da je eden redkih ki se ni pridružil ali prodal tem satanistom ki sedaj proti njemu s svojim aparatom izvajajo gonjo in sankcije... oz. jih izvajajo nad vsemi ki se jim niso pokorili, prodali ali pustili zasužnjit!
aaaaaa122121
08. 05. 2015 10.49
+1
nevski
07. 05. 2015 19.06
-1
Putin je car, ampak po Putinu pa bo v Rusiji zavladal resnični Car, potomec Romanovih.
AnonimniSlo
07. 05. 2015 18.45
+13
Svoboda govora kaj? A zato mi tako vztrajno brišete komentarje? Niti ne pustite da bi kdo slučajno kaj linkal z drugih strani. Tudi če je kaj napisano v angleščini že brišete vse. Russia Today ne sežete niti do kolen. Medtem ko so oni poročali o slovenski zombie cerkvi, Pahorjevem SRAMOTNEM intervjuju o ruski agresiji, BRICS zavezništvu in še bi lahko našteval pol ure.. se vi tukaj preseravate in delate neumne kot da se to ne dogaja. Spregledali ste SAMO 50% POMEMBNIH NOVIC, ki so zagotovo pomembne za vsakega bralca ki spremlja še kaj drugega kot big brother. Ravno včeraj sem bral da imata Londonska in ZDA wall street elita namen strmoglaviti EVRO v kolikor Grčija zapusti EU ( Jean-Claude Junker je to rekel ) na RT. Zagotovo novica ki sploh ni pomembna kajne?? Zato verjetno manjka? Kaj pa piše pod 24ur - gospodarstvo? Beograd bo postal balkanski Dubaj!! Noro. Vedno se postavite na stran tehnokratske elite, ta žalostni članek pa je le še en dokaz da ste na povodcu. Vaša dvoličnost ne pozna meja.
Dule Med
07. 05. 2015 19.12
+1
Imerilistični imperij se ruši jupiiiiiiiiiiiiiii zadnji čas, da zapustijo planet zemlja njihovo mesto je Orijon in Sirijos B vsiljeno zlo marš iz planeta !
Klimova
07. 05. 2015 22.05
+6
Res je Anonimni. Če želijo biti ljudje na tekočem s svetovnimi novicami, naj si vsaj občasno pogledajo RT. Do danes še nisem zasledila nobene manipulacije, čeprav jih zahod vztrajno obtožuje, da uporabljajo zelo prefinjeno prorusko propagando. Bi rekla, da je zahod že tako zmanipuliran od lastnih medijev, da resnico dojemajo kot laž. In zakaj slovenski mediji niso obširneje poročali o Borutovem intervjuju na RT? Borat se je sam osramotil, medtem, ko mu je njihova novinarka postavljala čisto neposredna in preprosta vprašanja. Sam ne mi rečt, da Rusi lažejo, če ste sami podn.
aaaaaa122121
08. 05. 2015 10.47
+1
res je, evro bo padel, vse v zeljibpo se vecji integraciji evropskih drzav, nastajajo ZDE, katerim pa se moramo upreti z vsem.
aaaaaa122121
07. 05. 2015 18.41
+8
ej kavbojdi dej napiste se kej kako Pentagonovi usluzbenci uporabljajo sluzbene kartice za igre na sreco ter spremljevalke. in naj.mi se en prodaja meglo da se tam gre komu za ljudi.:)
aaaaaa122121
07. 05. 2015 18.14
+15
In Ukrajino so kavboji, s pomočjo EU, dobesedno zlorabili, da bi lahko uvedli sankcije Rusiji. In tako pritiskali tudi na novo Evrazijsko skupino. A v bistvu gre pri teh sankcijah za že 30 let star scenarij, katerega je Putin nedvomno preučil do potankosti, kakor tudi ukrepe nanje. ZDA so namreč pred 30 leti, pod vladavino Reagana, ravno tako poskušale izvreči takratno Sovjetsko zvezo iz svetovnega tržišča energentov. Tudi takrat so ZDA, s pomočjo Savdske Arabije, sunkovito spustile cene nafte in tako onemogočale SSSR devizne prihodke. S pomočjo evropskih zaveznikov so preprečili izgradnjo drugega plinovoda iz Sovjetske zveze, obenem pa je bilo vsem prepovedano Moskvi dajati kredite in sodobno tehnologijo, še posebej tisto za odkrivanja nafte v morju in severnih delih. Za politično spodkopavanje Moskve so takrat ZDA uporabile Poljsko z Lechom Walesa in papežem Woytilo na Zahodu in Afganistanom na jugu SSSR. Danes je namesto Poljske uporabljena Ukrajina, namesto Afganistana pa posebna skupina ISIL, islamski ekstremisti, brutalni morilci katere so usposabljale ZDA in ki imajo v svojih vrstah tudi militante ruskega severnega Kavkaza. Seveda se kavboji z vsem tem in preprečitvijo gradnje Južnega toka, s pomočjo članic NATA, tudi Slovenijo, ne mučijo zaradi lepšega, ampak zaradi gradnje “svojega” plinovoda iz Irana, skozi Irak do Sirije, odkoder bi se iranski plin dobavljal v južno Evropo, tudi s povezovanjem na katarski plinovod s plinom iz Perzijskega zaliva. Za kaj takšnega pa bi morali kavboji sproducirati še nekaj tisoč novih človeških žrtev v imenu njih demokracije. Seveda se glavna ovira tega projekta ZDA in njenih sužnjev v NATU imenuje – Vladimir Putin. Katerega pa se lahko poskušajo rešiti z neposrednim izzivanjem Rusije v vojno v Ukrajini, čeprav jim je Putin že jasno povedal, da to odpade. Ali pa da uporabijo že viden demokratičen scenarij plačljivih “petokolonašev”, tokrat v Rusiji, s pomočjo katerih bi zrušili Putina. Scenarij ZDA že viden v Jugoslaviji in Ukrajini, pa še kje po svetu, kjer vsiljujejo svojo demokracijo, a Rusi seveda niso takšne ovce, da bi nasedle na to finto.
Nightyfly
07. 05. 2015 18.45
+5
Apostol1
07. 05. 2015 20.50
+5
Zanimiv in podroben komentar s katerim se v celoti strinjam ++++
IQ007
07. 05. 2015 22.00
+1
Klimova
07. 05. 2015 22.14
+0
Apostol1
07. 05. 2015 17.50
+4
Tako kot vsi imajo tudi veliki voditelji napake ki so pod drobnogledom celega sveta in to drži tudi za Putina. Vendar Putin je postavil Rusijo zopet na zemljevid svetovnih velesil in se odločno uprl Ameriški ekspanziji ki želi imeti čim večji vpliv v nekdanjih državah Varšavskega pakta in nekdanje SSSR ki so se sedaj osamosvojile , pri tem pomagajo Ameriki ravno te države ki so po domače nasedle raznim Ameriškim obljubam o lepšem in demokratičnem življenju in večina nas ve da te so te Ameriške obljube več ali manj laž. Zadnje žarišče kjer je Amerika pripomogla k državljanski vojni je Ukrajina ,se je pa uštela ker pol Ukrajine je Rusov in Ukrajinci so začeli naravnost zločinsko in rasistično zatirati Ruse ,rezultat upor Rusov in zakonita referendumska odcepitev in priključitev Rusiji : Tako kot smo Slovenci izrazili na referendumu pravico do samostojne Slovenije in priključitev Evropi tako so Tudi Rusi z vso pravico to naredili in šele tedaj je Putin popolnoma zakonito priključil ta del Ukrajine Rusiji in prav je naredil ker je s tem pokazal da on in njegova Rusija ne bo nikoli lutka Amerike in Evropskih hlapcev ravno v tem je kljub vsem mogočim napakam veličina Putina in tudi sedanje Rusije kot velesile.
aaaaaa122121
07. 05. 2015 18.09
-1
IQ007
07. 05. 2015 22.01
+0
appollyon
08. 05. 2015 07.10
-3
Kdo je lani postal največji okupator?!? Nihče drug kot rus, z okupacijo krima! in ti s prstom kažeš na američane, ki so tako veliko kot takrat ko so nastal!
aaaaaa122121
08. 05. 2015 10.48
+3
okupacijo krima, a pol smo tut slovenci okupiral slovenijo, in to z pomocjo plebiscita:)jao uboge ofce
nikhrast
07. 05. 2015 17.09
-19
Ne vem zakaj folk v Sloveniji tako leze Putinu v rit. Verjetno je folk še vedno navajen na avtokrata, kot so rekli v prejšnem režimu, "če hočem tvoje mnenje, ta ga morem najpre dati".
Dule Med
07. 05. 2015 17.26
+7
Ti si slep ali frekfenčno obdelano bitje !
aaaaaa122121
07. 05. 2015 17.46
+2
aaaaaa122121
07. 05. 2015 17.51
+5
po vsaki logiki smo blizje rusoom, ne razumem proameriskih ofc, kaj se delajo v slo, ce je tam nekje raj:)
Nightyfly
07. 05. 2015 18.47
+0
nikhrast 07.05.2015 17:09:59 -5 Ne vem zakaj folk v Sloveniji tako leze Putinu v rit. *********************povedaati lastno mnenje pomeni lizati ne vem kaj ? Kako naj clovek potem kvalificira vase pisanje ?
alko82
07. 05. 2015 15.53
+0
Putin kot vodja pa tak. Se pogodbe o dobavi 12 migov 29 M/M2, ter jakov-130 se ne drži, kje si sele upa namestit v Sirijo iskanderje-M proti zahodnemu ščitu. Ko bo naredu te poteze je zame car, vsi ostali pa lahk mislite kar zelite.
Dule Med
07. 05. 2015 17.27
+0
Je previden dela po načrtu Plejadancev ni zaletav kakor večina prodanih politikov !
rezervni
07. 05. 2015 14.27
+11
HITR SPRAVTE ČLANEK KO VIDTE DA MA NAROD RAJ PUTINA KOKR OBAMO??! ;)
rezervni
07. 05. 2015 14.33
+5
Shisui
07. 05. 2015 14.36
+12
Kaj je pa tu novega, povej mi katerega ameriškega predsednika je imel Balkan raje kot Putina?
Shisui
07. 05. 2015 14.25
+2
Neskončne milijarde čistega dobička od nafte in plina, ljudje pa vseeno nimajo za golf 2. Vodja pa tak, ni čudno, da mora pobijati protestnike, da se lahko obdrži na koritnem prestolu.
totalkar1
07. 05. 2015 14.18
+16
Red mora biti. Putin pridi v Slovenijo!!!
Berdem
07. 05. 2015 14.16
+7
Kapitalistična Rusija grozi kapitalističnim ZDA in Evropi. Treba si je pač najti sovražnika. Evropa ne bi smela poslušat Američanov in bi morala do Rusije vodit drugačno politiko. Nemci se še kar uklanjajo ZDA in se še vedno počutijo , kot da so Američanom dolžni za povojne usluge.
Sporo
07. 05. 2015 14.06
+7
Slovenska mati, kaj res nisi sposobna rodit človeka, kot je Putin. Čakamo, čakamo...
nogood
07. 05. 2015 13.53
+10
Cпасибо.
ONniON
07. 05. 2015 13.40
+23
ne razumem amerike in ostalega večino zahoda zakaj goji sovraštvo in faušijo do rusije , meni niso nič naredili pač imajo svoj način življenja in razmišljanja kot vsaka država , če pa komu kaj ne paše pa naj ga pusti pri miru
Berdem
07. 05. 2015 14.17
+7
anaheim812
07. 05. 2015 14.49
-7
Tolar zakaj pol ti gojiš sovraštvo do Američanov? pol sam sebe tud ne razumeš zgleda, tudi oni ti niso nič nardili, imajo svoj način življenja, pa vseeno pod vsak članek napišeš "ne maram Amerike"... zdej pa razumi to, če lahko...
puspan
07. 05. 2015 14.53
-2
Tolarja lahko hitro pogruntas, samo odvisno, kam veter piha. Danes npr. piha iz vzhoda.
frako
07. 05. 2015 13.36
+17
Dejte raj kkšn člank spisat, kako izraelski vojaki pričajo da ko so šli v gazo so mel navodila da strelajo na vse kar ni izraelsko.
frako
07. 05. 2015 13.47
+8
Aja sm pozabu izrael je glavni zaveznik amerike, se ne sme o tem pisat ni vano kolk vojakou priča kaj so počeli.
alko82
07. 05. 2015 13.34
+2
Putin kje je tos-1 buratino, jak trenaznik, prenovljena izvedenka miga 29, ter s300 obljubljene stvarce za Sirijo?
nevski
07. 05. 2015 19.09
+2
Te stvari bo Sirija dobila, ko bo Asad spet trdno vladal v Siriji.
g600
07. 05. 2015 13.26
+14
Sploh ne berem teh propagandnih člankov mal poklikam, da vidm komentarje...