Tujina

15 mrtvih po streljanju v parlamentu

Zürich, 27. 09. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.M./STA/Reuters
Komentarji
0

V parlamentu švicarskega kantona Zug je v policista preoblečen možakar streljal na ljudi in jih 14 ubil. Med njimi tudi tri člane regionalne vlade.

Reševalci pred parlamentom
Reševalci pred parlamentom FOTO:

Po zadnjih podatkih je med napadom umrlo 15 ljudi, vključno z napadalcem, veliko pa je tudi ranjenih. Med skupno sejo predstavnikov kantonske vlade in članov parlamenta je do zob oborožen storilec vstopil v prostore parlamenta ob 10.35 uri. Začel je kričati in žaliti kantonske poslance, ker parlament ni obravnaval njegove pritožbe. V policista preoblečen možakar je pričel divje streljati okrog sebe, vrgel pa je tudi ročno granato. Očividci so povedali, da je streljal nekaj minut. Slišati je bilo tudi eksplozijo, iz parlamentarne dvorane pa se je valil dim.

Med smrtnimi žrtvami so trije člani vlade, mrtev pa je tudi napadalec, 35-letni Švicar iz Züricha. Iz bolnišnice poročajo o osmih ranjencih, med njimi jih je pet v kritičnem stanju. Hudo ranjen je tudi predsednik kantonske vlade Hanspeter Uster. Hudo poškodovanega napadalca so policisti uspeli obvladati, vendar je kmalu za tem umrl.

Peter Hess, predsednik zveznega parlamenta je prekinil sejo
Peter Hess, predsednik zveznega parlamenta je prekinil sejo FOTO: Reuters

Predsednik švicarskega parlamenta Peter Hess je prekinil zasedanje zveznega parlamenta in povedal, da je "zelo šokiran, zlasti potem, ko sem izvedel za imena mrtvih članov regionalne vlade."

V bližini regionalnega parlamenta so policisti našli avtomobil z večjo količino orožja. Našli so tudi pismo, v katerem je govora o "dnevu srda nad mafijskimi prišleki". Napad naj bi bil v povezavi z neko pritožbo, ki jo je kantonski svet danes zavrnil. Med streljanjem je storilec zahteval vnovično obravnavo njegove pritožbe.

Mesto Zug slovi po najnižjih davkih v Švici, kar privlači mnoga mednarodna podjetja, finančne ustanove in bogate posameznike iz vsega sveta. Pred nekaj desetletji je kanton Zug veljal za revnejši del Švice, ki je živel predvsem od kmetijstva. Kanton se je začel začel razvijati, ko je zvezna vlada sklenila, da bo podjetja privabila z nižjimi davki. V Zugu ima svoj sedež mednarodni koncern za luksuzne dobrine Richemont, tam pa živijo tudi mnogi vodilni švicarski poslovneži.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou