Tujina

16 zveznih držav s tožbo proti Trumpovi razglasitvi izrednega stanja

Washington, 19. 02. 2019 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
55

V ZDA so na nacionalni praznik dan predsednika potekali protesti proti predsedniku Trumpu. 16 zveznih držav, na čelu s Kalifornijo, pa je medtem tudi vložilo tožbo proti njegovi razglasitvi izrednega stanja zaradi razmer na južni meji. Trump je v govoru sicer zagrozil venezuelski vojski, če ne bo spustila v državo humanitarne pomoči, ki čaka na kolumbijski meji.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek razglasil izredno stanje zaradi nezakonitih prestopov meje in tihotapljenja mamil preko meje z Mehiko, s čimer poskuša mimo kongresa priti do dodatnega denarja za svoj zid na meji z Mehiko. Vladna statistika predsednikovih trditev o izrednem stanju ne potrjuje, saj nezakoniti prestopi iz leta v leto padajo, mamila pa tihotapijo preko uradnih mejnih prehodov, ne pa tam, kjer bi to lahko ustavil zid.

Protesti v velikih mestih niso bili množični

Trump je med petkovim govorom sam povedal, da se ne mudi in bi lahko z razglasitvijo izrednega stanja počakal, na čemer sedaj njegovi nasprotniki utemeljujejo tožbe, saj je sam povedal, da izrednih razmer ni.

Trumpa je pred govorom predstavila prva dama ZDA Melania Trump v vlogi 'preživele' socializma. Ameriški mediji so njen nastop pospremili s komentarjem, da se je rodila v 'komunistični' Sloveniji, sama pa je poudarila, da ve, kako je biti blagoslovljen s svobodo, potem ko je živela v socializmu.

Protesti po večjih mestih ZDA niso bili množični, ker gre v bistvu za to, da si Trump prisvoji okrog 6,7 milijarde dolarjev (slabih šest milijard evrov) proračunskega denarja brez odobritve kongresa in za Američane, ki so počasi že utrujeni od protestiranja, ne bo nobenih vidnih posledic. Protestiralo se je pred prazno Belo hišo v Washingtonu, ko je bil Trump na Floridi, v Los Angelesu, San Franciscu, New Yorku in Chicagu ter drugje.

Prvo tožbo so v petek že vložili trije lastniki zemljišč ob meji v Teksasu, kjer naj bi gradili zid, in okoljevarstvena skupina. V ponedeljek so predsedniku za darilo ob dnevu predsednika zvezne države dodale svojo tožbo v Kaliforniji, kar skoraj zagotavlja razplet po scenariju, ki ga je v petek opisal Trump.

Dejal je, da ga bodo tožili in bo izgubil, potem bo odločalo prizivno sodišče v Kaliforniji in bo spet izgubil, na koncu pa bo zadeva pred vrhovnim sodiščem ZDA, kjer zaradi konservativne večine pričakuje "pošten razplet".

Trump si želi z razglasitvijo izrednega stanja prisvojiti osem milijard dolarjev

Lastniki zemljišč iz Teksasa Trumpa tožijo zaradi poseganja v zasebno lastnino in kršenja ustave, slednje pa je tudi glavna utemeljitev tožbe 16 zveznih držav.

Po ustavi o razdelitvi proračunskega denarja odloča kongres, vendar pa zakon iz 70. let prejšnjega stoletja predsedniku ZDA dovoljuje uvedbe izrednega stanja, v katerem lahko po svoje razporeja sredstva. Trumpovi predhodniki so to počeli redko in le v primerih, ko je bilo jasno, da bo sledila podpora kongresa.

Lastniki zemljišč iz Teksasa Trumpa tožijo zaradi poseganja v zasebno lastnino in kršenja ustave.
Lastniki zemljišč iz Teksasa Trumpa tožijo zaradi poseganja v zasebno lastnino in kršenja ustave. FOTO: AP

Trump je za zid oziroma po novem železne stebre na meji v zadnjem proračunskem dogovoru, s katerim so preprečili novo zaprtje vlade, dobil 1,4 milijarde dolarjev (1,24 milijard evrov). Zahteval je 5,7 milijarde (dobrih pet milijard evrov), z izrednim stanjem pa si želi prisvojiti skupaj z odobrenimi sredstvi okrog osem milijard (7,1 milijarde evrov).

"Predsednik je v nasprotju z voljo kongresa uporabil izgovor umetno ustvarjene krize nezakonitega priseljevanja, da razglasi izredno stanje in preusmeri denar, namenjen boju proti mamilom, vojaškim gradnjam in policijskim pobudam, v gradnjo zidu na meji z Mehiko," pravi tožba zveznih držav.

Trump grozi vojaškim poveljnikom Venezuele

Trump je v govoru o Venezueli pred venezuelskimi in kubanskimi izseljenci v Miamiju izrekel podporo samooklicanemu začasnemu predsedniku Juanu Guaidoju in zagrozil venezuelskim vojaškim poveljnikom, da bodo izgubili vse, če se ne postavijo na pravo stran in med drugim dovolijo vstop humanitarne pomoči v Venezuelo.

Generalom je sporočil, da tvegajo svojo prihodnost in življenja, ker ne bodo našli zavetišča in izhoda, ampak bodo izgubili vse. Trump si želi mirno tranzicijo oblasti, vendar pušča odprte vse opcije, kar pomeni tudi vojaško.

Ameriški mediji so nastop Melanie Trump pospremili s komentarjem, da se je rodila v 'komunistični' Sloveniji.
Ameriški mediji so nastop Melanie Trump pospremili s komentarjem, da se je rodila v 'komunistični' Sloveniji. FOTO: AP

Trump je obsojal socializem, predsednika Venezuele Nicolasa Madura in izražal podporo Guaidoju. Vojaškim poveljnikom Venezuele, ki so še vedno na strani Madura, je pred tem grozila že tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je povedala, da ZDA vedo, kje po svetu imajo skupaj s svojimi družinami skrit denar.

"Socializem obljublja blaginjo, vendar prinaša revščino"

Jug Floride je poln kubanskih priseljencev, tam pa živi tudi okrog 100.000 priseljencev iz Venezuele oziroma njihovih potomcev. "Socializem je popolnoma razdejal Venezuelo, kjer niti največje rezerve nafte na svetu niso dovolj za prižgano luč. To se nam ne bo nikoli zgodilo. Socializem obljublja blaginjo, vendar prinaša revščino," je dejal Trump z mislijo tudi na naraščanje zahtev po večji enakopravnosti znotraj ameriške družbe.

Demokratski politiki Floride sicer opozarjajo, da Trump glede Venezuele poje eno, pleše pa drugo pesem. Predsednica demokratov Floride Terrie Rizzo je spomnila, da Trumpova vlada na primer redno zapira in izganja venezuelske prosilce za azil, ki bežijo pred lakoto in režimom, ki ga želi Trump odstraniti.

Trump je Madura in vojaški vrh obtožil, da blokirata dostop humanitarne pomoči lačnemu prebivalstvu, kar je res. Režim je pot pomoči preko meje v soboto iz Kolumbije blokiral s cestnimi zaporami. Maduro trdi, da v državi ni nobene humanitarne krize.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Romantik
19. 02. 2019 19.43
+0
potem pa že v samem prispevku zgolj opozorilo, da 'ne bi rabil' razglasiti izrednega stanja, ima pa vso pristojnost, da to naredi - Trump s svojim ravnanjem zgolj zagotavlja, da bo brez težav dobil volitve leta 2020, kjer mu bo glavni kandidat z vso verjetnostjo senilni socialist Bernie Sanders - obeta se še en poraz za demokrate
kure bedne
19. 02. 2019 18.34
+0
Včasih ste vsak dan mleli Kim Kardashian, sedaj jo je pa Trump zamenjal al kaj? En trač zamenjate z drugim.
Romantik
19. 02. 2019 19.45
+1
Trumpove novice so povezane z dejanji, ki neposredno vplivajo na življenje ljudi v ZDA, Kardašijanke pa vplivajo zgolj na število plastičnih operacij v dotičnem mesecu ali letu
nightifly
19. 02. 2019 17.05
-2
Svetujem ljudem , da si poslusajo (mogoce celo nabavijo prevajalca ) govor Melanije , do takrat pa nehajte klamfati in potvarjati .
korintos23
19. 02. 2019 18.51
+0
Čuj stara kajla, meni govor našega premierja ali predsednika več pomeni! Melani je vredi puca samo kam je gledala, je v najboljših letih ima pa moža v zadnjem bekslnu!
puspan
19. 02. 2019 16.55
-3
Točno se ve, zakaj ta bedak na vsak način želi postaviti visok zid. Če zmaga drugič, bodo začeli njegovi zemljaki bežati iz najbolj uspešne države na svetu. Brez skrbi je lahko, ker ne bodo, saj bo kmalu konec z njim.
iga_biba
19. 02. 2019 16.21
+2
uboga Melanija, pravi čas je odšla, da je lahko "preživela"
nikhrast
19. 02. 2019 16.10
-1
Poglej kaj govorijo v Texasu. Na kateri strani bi zgradil zid na reki Rio Grande? Pa kako boš zgradil zid, neurje, dež..., voda se odteka, samo kako če je na obrežju zid. Bi skopal tunele, luknje... pod zidom da se voda odteka? Pa bi gradil ta zid na privatni zemlji na meji, pa bi to zemljo eksproprierali, folk ob meji ni navdušen nad tem.
Transformerji
19. 02. 2019 14.35
+2
Na njihovi zastavi je mnogo več zvezdic.
wolfterier
19. 02. 2019 16.18
+0
To je približno tako,kot če bi Romska skupnost tožila Šarca !
the kop
19. 02. 2019 14.25
-4
protestirali so zagotovo brezdelneži ki častijo socializem!!
nightifly
19. 02. 2019 13.54
+2
Casopisi se ne pisejo , bo pa danes ali jutri sigurno objavljeno kako se je nekaj clanov osebja igralo s 25. amand majem ,ki dopusca ´´umaknitev´´ predsednika s polozaja ,recimo zaradi zdravja ali nezmoznosti za opravljanje funkcije . Toda to naj bi bil en tihi poskus drz .udara .... prav rad bi videl kaj bo iz tega . Casopisi pa tudi nic ne pisejo ,da komisija (bipartisan) ni ugotovila sodelovanja Trumpa z Rusi pri volitvah 2016 . Dve leti so zapravili in en kup milionov zato ,da bi Trumpa sesuli , pa nic iz tega .
nikhrast
19. 02. 2019 16.01
-2
Nisi gledal 60 Minutes prejšnji teden, McCabe in Rosenstein sta že omenjala da bi Trumpa odstranili zaradi nesposobnosti, mediji so pa ves teden obravnavli to.
nightifly
19. 02. 2019 16.59
+1
nikhrast ,,,,, mogoce pa ne znate prebrati kaj sem napisal . Ce ne bi jaz to bral nekje -a ne - ne bi mogel napisati ,,,torej najverjetneje tudi vi ,na podlagi tega ne bi sel to preveriti in zdaj to meni oporekati - a ne ? Kaj pravite ,a se niste malo zaplezal ?
KAPIBARA
19. 02. 2019 10.40
+2
Ne daj se Donald
?ebula
19. 02. 2019 10.38
+9
Melanija je izjavila, da ve kako je biti blagoslovljen s svobodo, potem ko je živela v socializmu. Sram naj jo bo, v socializmu v Sevnici ji ni prav nič manjkalo. In tega zabitega sevniškega zeta si je še kako zaslužila.
jg57
19. 02. 2019 11.51
+1
Socializem v Jugi je bil en velik s*hit, zato je pa šel v maloro. Če pa si ti bila pri koritu, potem ti je šlo malo boje in si lahko uživala da gre drugim slabše. Tudi danes ni bistveno bolje, a če znaš resno oceniti situacijo boš videla, da državo upravlja ista klika kot v socializmu.
nikhrast
19. 02. 2019 16.02
-3
Če bi takrat živel v Jugi, bi vedel kakšna revščina je bil socializem.
NPC24ur
19. 02. 2019 10.32
+2
Trump pusti to venezuelo pri miru. Zdaj imajo levaki neke bedaste izgovore, da so blokade krive za nesposoben ekonomski model. V vsakem primeru se bo drzava sesula sama iz sebe. Damo upam, da res ne pride do vojne.
SDS_je_poden
19. 02. 2019 10.00
+8
Tole samovoljno delovanje najbolj zabitega slovenskega zeta me močno spominja na eno desno vlado, ki je na vrat na nos sprejela ZUJF, za katerega je potem sodišče naknadno ugotavljalo, da je nezakonit. Modus operandi je desnuhom povsod po svetu enak, lupaj po revežih. Bagra od ljudi!
peresni
19. 02. 2019 09.58
+8
le kdaj bo kritična masa ljudi z zdravo pametjo stopila skupaj? A kaj, ko v državi religiozne uradne norosti tega skorajda ni za pričakovati. Le upajmo, da pri nas ne dovolimo prevzeto oblast takšnim skrajnežem trumpovcem.
MountainVibes
19. 02. 2019 09.47
-12
Trump legenda, nj že končno zgradi zid :)
Apostol1
19. 02. 2019 09.45
-4
O Trumpu smo že toliko povedali ,da pravzaprav ni več kaj dosti za povedat in kot opažamo zadnje čase , poizkuša hoditi po stopinjah največjih diktatorjev v zgodovini , vseeno pa so ZDA zaenkrat še vedno na nek način demokratična država ,ki jo vodijo sicer bogataši ampak zaenkrat to še ni možno, da bi čisto vse niti vlekel.
Malinha
19. 02. 2019 09.53
+2
Demokracija in kapital ne gresta skupaj. Kapitalisti lahko demokratično delujejo zgolj na podlagi korupcije. Je pa Trumpek tako bedast, da ga pač tako 'monetarno' od zadaj vlečejo kot lutko.
nikhrast
19. 02. 2019 16.17
-3
Kaj češ, če si ambiciozrn, podjeten..., potem ni težko da postaneš bogataš. Da si milijoner v dolarjih ali eurih pa res ni nič posebnega, bajta in pokojninski sklad, pa si milijoner. Samo poglej sindikate, multi- milijardske pokojninske sklade vodijo.
CestniKolesar370Wattov
19. 02. 2019 09.27
-2
Kaj se kaj dogaja z Jussijem Smolettom, ko ste kakšen teden nazaj pisali, da je bil žrtev zločina iz sovraštva?
trumpet2018
19. 02. 2019 09.46
+2
seveda se 24 ur ne bo opravičil za to lažno novico, sicer se pa še nikoli ni, potem se pa imajo za najbolj brane in podobne neumnosti, pa med seboj si delijo neke fake novinarske nagrade. nula od novinarstva. res se mi ne da več tukaj pisat, ko pa kaj resnićnega napišem, pa brišejo resnico
nikhrast
19. 02. 2019 16.20
-2
Poglej medije, saj stalno poročajo o tem, vsak večer na ABC News, policija preizkuje to, mogoče hoax.
Ka pa mislis
19. 02. 2019 09.23
-2
klumpa nihce ne mara
CestniKolesar370Wattov
19. 02. 2019 09.06
+2
Na vrhovnem sodiscu pa bo gospod Kavanaugh, ki se dobro spomni kako so ga demorati vlekli cez morje greznice, ampak na breg je priplaval cist kot solza.
Vest-naroda
19. 02. 2019 08.56
+19
Melonija nikakor ne prikazuje Slovenije v pozitivni luči, dela več škode, kot koristi.
KAPIBARA
19. 02. 2019 09.36
-7
Največjo nam delajo, vsiljeni nam, predstavnik oblasti..
dreka?1
19. 02. 2019 09.50
+5
JohannDoe
19. 02. 2019 10.10
+0
KAPIBARA
19. 02. 2019 10.40
-3