Tujina

Tri mesece na terminalu: ko letališče postane tvoj dom 

Kuala Lumpur, 09. 07. 2018 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sirski begunec Hasan Al Kontar je že tri mesece ujet na letališču v Kuala Lumpurju. Za rešitev njegove situacije se zavzemajo aktivisti po vsem svetu. V Kanadi so s peticijo zbrali že skoraj 20.000 podpisov, s katero se zavzemajo, da vlada dovoli Hasanu prihod v deželo javorjevega lista. A primerov, ko so ljudje prebivali na letališču dlje časa, poznamo precej.

Izvor težave sirskega begunca Hasana Al Kontarja sega v leto 2011, ko je živel in delal v Združenih Arabskih Emiratih, poroča BBC. Takrat je namreč v njegovi domovini, Siriji, začela divjati vojna, Hasan pa je zavrnil vpoklic v vojsko, ker, kot pravi, v vojno ne verjame. Sirske oblasti so ga zato začele preganjati, Združeni Arabski Emirati pa so ga bili pripravljeni izročiti. Po protestu in vztrajanju, da ga lahko pošljejo kamorkoli drugam, so ga poslali v Malezijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ujet na letališču v Kuala Lumpurju

Pred leti je odmeval tudi primer ameriškiga ubežnika, ki je medijem razkril podatke o prisluškovanju ameriških tajnih služb, Edwarda Snowdna. Na moskovskem letališču je leta 2013 preživel 39 dni, potem ko so mu ZDA preklicale potni list, letališče Šeremetjevo pa je zapustil, ko mu je Rusija izdala začasni azil.

Po treh mesecih prebivanja v Maleziji, kolikor mu je bilo največ dovoljeno, je moral najti drugo rešitev. Svojo srečo je iskal v državah, ki za Sirce ne zahtevajo vize. Najprej je poletel v Kambodžo, a so ga poslali nazaj. Nato je kupil vozovnico za Ekvador, a mu turški letalski prevoznik ni dovolil vkrcanja. Tako je porabil ves svoj denar in ostal ujet na letališču v Kuala Lumpurju.

Dan preživi z branjem in brskanjem po internetu, Airasia pa mu priskrbi tri obroke dnevno. Dejaven je na družbenih omrežjih, s pomočjo katerih išče rešitev in se zavzema za pridobitev vizuma v katerikoli državi, ki bi ga bila pripravljena sprejeti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Peticija za Hasanov sprejem v Kanadi

36-letnik zase pravi, da je optimistična oseba, kar mu pomaga v boju z depresijo. "Najprej sem bil jezen na vse, dokler nisem spoznal, da me vse te države ne zavračajo iz osebnih razlogov, ampak ker sem Sirec, ker sem del sirske begunske krize, ki se je začela leta 2011," pravi 36-letnik, ki na kualalumpurskem letališču biva že od 7. marca letos.

Malezija je ena redkih držav, ki Sirijcem izda vizum ob prihodu, a država ne sprejema beguncev.

Aktivisti po vsem svetu se zavzemajo za rešitev njegovega položaja. Na spletu že skoraj 20.000 podpisnikov peticije prosi kanadsko vlado, naj omogoči Hasanu prihod v Kanado.

"Dostojanstvo, človekove pravice, ljubezen, mir, možnost zaposlitve in priznanje pravnega obstoja je vse kar prosim," dodaja.

V izvirni zamisli avtorjev filma Terminal naj bi bil glavni lik Slovenec in državljanska vojna naj bi divjala v Sloveniji. Načrt so spremenili po priporočilu nekdanjega častnega konzula Slovenije v Los Angelesu Marka Ryavca, saj naj bi nekateri Slovenijo dojemali kot novo Švico. Ryavec je avtorjem svetoval, da film, posnet leta 2004, ne bo izpadel kredibilno, če bi državljanska vojna izbruhnila v eni izmed novih članic Evropske unije.

Iranec na pariškem letališču prebival 18 let

Hasan Al Kontar pa ni prvi ’ujeti’ potnik na enem od svetovnih letališč. Morda najbolj znan je primer Iranca Mehrana Karimija Naserija, ki je na pariškem letališču Charles De Gaulle preživel neverjetnih 18 let. Leta 1988 je pristal v francoski prestolnici in želel pot nadaljevati v Anglijo. A njegov potni list in potrdilo Združenih narodov, da je begunec, so mu ukradli in francoske oblasti mu niso dovolile zapustiti letališča in ostal je na terminalu ena. Kasneje naj bi se njegovo duševno stanje poslabšalo in iz različnih razlogov bi naj Naseri zavrnil več možnosti za odhod iz letališča. Končno so ga leta 2006 hospitalizirali, vzrokov pa niso navedli.

Iranec Mehran Karimi Naseri je na pariškem letališču živel kar 18 let.
Iranec Mehran Karimi Naseri je na pariškem letališču živel kar 18 let. FOTO: AP

Njegova zgodba naj bi navdahnila znanega ameriškega režiserja Stevena Spielberga, ki bi naj po nekaterih govoricah za zgodbo Irancu ponudil četrt milijona dolarjev. Spielberg je leta 2004 posnel film Terminal s Tomom Hanksom v glavni vlogi. V filmu Hanks igra lik Viktorja Navorskega, prebivalca izmišljene države Krakozije, ki na newyorškem letališču JFK obtiči potem, ko v njegovi domovini izbruhne državljanska vojna, njegovi dokumenti pa zato med letom postanejo neveljavni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Erin Straus
18. 01. 2021 17.23
+1
lahko bi prisel k nam, kot tisti frizer iz irana,metelkove pogledat!
David Mastnak
10. 07. 2018 12.28
+0
Nihče ne verjame v vojno! Pot srca je pot poguma. Pomika se v neznano. Preteklost pušča za seboj in se prepušča prihodnosti. Pogum pomeni gibanje po nevarnih poteh. Življenje je nevarno in samo strahopetci se lahko izognejo nevarnosti – no, sicer pa so že mrtvi. Človek, ki je živ, res živ, vitalno živ, se bo vedno pomikal proti neznanemu. Nevarnost obstaja, vendar je pripravljen tvegati. Srce je vedno pripravljeno tvegati. Srce ni preračunljivo. Strahopetnost izvira iz poguma! Sirija mu je dala življenje, ... dostojanstvo v pomenu časti in ponosa je izgubil, mogoče se motim. Išče milost, in upam, da jo najde!
blef
27. 11. 2018 21.51
+0
Sirija mu ni dala življenje....življenje si je izboril oziroma sta mu ga dala starša. Narobe je tudi pojmovanje, da tisti, ki ne gre v vojno strahopetec.
emilzapata
09. 07. 2018 20.00
+10
kaj ni Malezija muslimanska, a tako se muslimani vedejo do svojih bratov po veri.
Houdor
09. 07. 2018 19.28
-1
kje si pa telefon fila, kje se umiva, kdo mu plačuje za jest...
Houdor
09. 07. 2018 19.29
-4
krnekilojz
10. 07. 2018 13.36
-1
če že ne znaš brati ali prebrati: Dan preživi z branjem in brskanjem po internetu, Airasia pa mu priskrbi tri obroke dnevno.
MrKrmar
09. 07. 2018 17.10
-3
Taki si domovine ne zaslužijo, kdo pa se bo bojeval namesto njega, žena. Tipično arabsko.
darlok
09. 07. 2018 17.31
+2
S tvojo prvo povedjo se strinjam, z zadnjo pa ne. Bolj bi rekel: "Tipično pomehkuženo zahodnjaško."
alicante123
09. 07. 2018 16.20
+16
Ta vojne sploh ni videl če je ves ta čas živel v Združenih Arabskih Emiratih, potem mu je verjetno iztekla delovna viza in je tam bival ilegalno, zato so ga morali deportirati ampak direktnega leta v Damask že nekaj let ni,pa so ga dali na prvo letalo iz države. Zakaj pa ni zaprosil za azil v Emiratih ?
Bott
09. 07. 2018 14.31
+22
Ne verjamem v begunce
Mladi? Plasto
09. 07. 2018 15.30
+6
Uporabnik599200
09. 07. 2018 14.22
-4
darlok
09. 07. 2018 14.15
+17
Zavrnil vpoklic v vojsko, ker "ne verjame v vojno." A ne verjame, da obstajajo vojne ali kako? Navaden dezerter. Take so včasih streljali. Zdaj pa so ti dezerterji "žrtve", "begunci" in ne vem kaj še vse.
ivan.z Doba
09. 07. 2018 14.27
+17
Ti si en tak "kavč vojak"! Te kar vidim, kako bi se ti "boril"! Dokler ne vidiš ljudi umirati v živo je vse skupaj samo kratka novica na TV.
KAPIBARA
09. 07. 2018 14.51
+12
darlok
09. 07. 2018 15.06
+3
ivan.z Doba, nisem noben "kavč vojak". Boril se še nisem, sem pa vsaj opravil vojaški rok. Če bi me danes Slovenija vpoklicala v vojsko, bi se pa zagotovo odzval vpoklicu in ne bi dezertiral. Itak pa ni tu govora o MENI, pač pa o nekom, ki je dejansko dezertiral. Tudi če bi sam bil neverjeten strahopetec, to ne spremeni dejstva, da je človek dezertiral in pustil na cedilu svojo državo.
Mladi? Plasto
09. 07. 2018 15.14
-2
darlok .... tvoj ego je neverjeten ... si človek brez spoštovanja ,ki ne zna razmišljati s svojo glavo .... ta oseba se je kot MNOGI v Sloveniji odločila , da ni za orožje . Tudi v Sloveniji je obstajal instrument za civilno služenje . Reklo se mu je ugovor vesti . In ti ljudje so služili v domovih za ostarele , pri gasilcih itd ..... tvoje pametovanje je kretensko ... pa lp
Ramzess
09. 07. 2018 16.35
+3
Država še prehitro pusti na cedilu 'svojega' vojaka.
darlok
09. 07. 2018 17.30
+5
Mladič Plasto, zakaj je moj ego neverjeten? Pač verjamem, da je domovino potrebno braniti. Ugovor vesti smo res imeli, a si vseeno moral odslužiti (kot si tudi sam povedal). A to se nanaša na vojaški rok. Ko pa je potrebno braniti domovino, ga pa ni "boga takega", ki bi mi to preprečil. Jaz verjamem v vojsko in branjenje ozemlja z orožjem. Sem pač človek, ki je imel stare starše v vojski, ko so se borili za svoj narod v 2.sv.vojni in so mi to miselnost prenesli. Kakorkoli že naj bo, sem pa še vedno človek, ki spoštuje zakone. In če sirski zakon zahteva to in ono, potem ga je potrebno spoštovati. Zakone je potrebno spoštovati, sicer pride do kaosa. Poglej samo primer z begunci. Če bi se EU držala lastnih zakonov, ne bi imeli teh problemov. Begunec pride v EU, zaprosi za azil in nato se mu ga odobri v državi VSTOPA ali pa se ga izžene. EU pa je razposlala vse te kvazi begunce po vsej EU, sedaj pa imamo težave.
darlok
09. 07. 2018 17.36
+2
Mladič Plasto, prosim te, če ne uporabljaš takšnih besed za nekoga, ki ga ne poznaš (mene) in si si ustvaril mnenje zgolj na podlagi enega komentarja. Nisem noben kr*ten, pametujem tudi ne, izražam pa svoje mnenje, ki pa ti morda ni všeč. Morda si še mlad in še nimaš veliko izkušenj v življenju. Ne vem. Zgolj ugibam. Pri svojih 25ih letih sem tudi jaz imel oster jezik, a sem z leti ugotovil, da je vsepovsod potreben pogovor in še posebej argumentiranje. Ne zgolj napad z žaljivkami. No, midva ne bova rešila ničesar. Lahko zgolj argumentirava svoje izjave na tem portali, da si "sprostiva dušo". :)
Mladi? Plasto
09. 07. 2018 17.49
-2
ne vem kok si star ampak očitno premau ..... če braniš domovino pred zunanjim sovražnikom je to smiselno ... iti z glavo v državljansko vojno je pa neumnost (če že nisi glih tam) .... za ideale pa ginu samo bu da le :D
Mladi? Plasto
09. 07. 2018 17.59
-2
dartlok .... vprašanje ? .... v severni koreji vsi spoštujejo njihove zakone .... zakaj je potem severna koreja problem ?? .... če ti nekdo torej sprejme zakon ,ki zahteva , da se ti z glavo eno uro na dan butaš v steno ?!! ... boš spoštoval? izvajal ta zakon ? ... mora biti še kanček zdrave pameti , etike , morale , empatije zraven pol pa ja ...
Alteist
09. 07. 2018 22.16
+1
krnekilojz
10. 07. 2018 13.55
+2
ugovor vesti so uporabile jokice, narejeni na levi navoj in mamine maze.
Morana7
10. 07. 2018 19.27
Kak vojni dnevnik si preberite. V začetku polni idealizma za državo, čast in slavo....kaj kmalu pa so ti fantje ugotovili, da v blatnem jarku brez nožnega palca merijo puško v nekoga, ki ima tudi doma par otrok, starše, prijatelje, da je vse povsod okoli njih smrt in da ti, ki dajejo ukaze in jih bodrijo po radiu itd., ne delijo njihove usode. So le kmetje na šahovnici.
matej1111
09. 07. 2018 14.11
+0
Prvo dobesedno vujde in vse pusti doli, zdaj pa tu žrtev špila. Da bi vsaj tiho bili in se ne bi izpostavljaji. Ampak takšni točno vedo, da po svetu živi ne premalo oprancev, ki bodo stopili za njega.
Lev07
09. 07. 2018 14.25
+11
Ni ušel, ampak je živel in delal v ZAE. In če te vpokličejo, država te hoče izročiti, ti nočeš v vojno (a je kaj čudnega?) valjda, da boš šel drugam. Tudi jaz bi!
dvojnidupe
09. 07. 2018 14.06
+13
no ja no medtem njegovi bratje in sorojaki, mladi otroci, umirajo v vojni medtem, ko on na telefonu pravi ne vrjamm v vojno, spusti me v svojo državo, jst pa lih tega ne spoštujem
Lev07
09. 07. 2018 14.26
+2
Ti bi pa tekel se borit pa glavo naprodaj nosit!
Ramzess
09. 07. 2018 16.36
Zmaga Ukrajini ..
09. 07. 2018 13.57
+1
Eni še kar mislijo, kako je bilo temu tipu fino na letališču. Takim pravim naj kar sami poskusijo, ker imajo hude težave z razumevanjem v vživetjem v usodo nekoga manj srečnega.
aljoteam
09. 07. 2018 13.47
+20
Take ljudi kot je Hasan res spustujem. Ce bi vsi rekli vojni ne, vojn niti bilo ne bi. In za nagrado je clovek brez drzave zaprt v zaporu nekaj stavb v Kuala Lumpurju. Ko sistem ustvarja krivice brez potreb, tako pac imamo na nasi ljubi in edini Zemlji.
the kop
09. 07. 2018 14.26
-2
Mladi? Plasto
09. 07. 2018 15.36
+1
kop .... TI CVET INTELIGENCE .... dej pove .... za koga se boriš v džavljanski vojni ??? .... proti komu ???!!!!!!!!!!! ..... v Siriji imaš asada in ruse , pa islamiste in američane ..... ZA KOGA BI SE TI UBIL ???????!!!!!!!! SERONJA
kopalisce
09. 07. 2018 13.44
+10
Mi se delamo malce nori iz te situacije in se slisi precej "super" zadeva. Ampak ko si vbistvu omejen na nek prostor pa ni tako preprosto. Nic kriv, nic dolzan, ampak zaradi nekaterih sodrzavljanov, ki so se sli oz. se grejo vojno nastradajo mnogi.
kopalisce
09. 07. 2018 13.42
+4
Terminal: final episode
TellingTheTruth
09. 07. 2018 13.09
+34
Sušlja se, da je Luka Mesec že rastegnil kavč zanj. Sicer ne bi bilo treba, če bi bil sam on, toda kam bo potem pa šamija dal?
Mladi? Plasto
09. 07. 2018 15.20
-5
če se bojiš šamija ,ki se je naučil našega jezika ... pol si bogi .... pomagati nekomu v stiski je pa pač človeško ... zgleda , da ti nisi človek .... bi zdele rad vidu tvojo fotko :D ....
optimistikus
09. 07. 2018 13.08
+14
ma dajte no, sploh ne vem kako ga ne odstranijo, pa saj ne moreš kr na letališču živet, kaj sploh misli da je in še izsiljuje kr naprej, če ne dobiš dovoljenja za bivanje v državi se ve, transport nazaj milom ili silom
Zmaga Ukrajini ..
09. 07. 2018 13.54
+5
Ne razumeš. Saj ne gre za to, da bi hotel živeti na letališču. Gre za to, da dobesedno obtičiš. Ne moreš nikamor, ne naprej, ne nazaj. Oblasti ti ne dovolijo nadaljevati let v "x" državo, hkrati pa ti ne pustijo zapustiti "mednarodnega območja" na letališču. V bistvu si talec oblasti. O tem govori tudi zgodba v filmu Terminal. Nikakor ne gre za prostovoljno ali namerno ujetništvo na letališču.
fiško
09. 07. 2018 13.07
+30
Naj še malo zdrži, ko bo Luka Mesec v vladi bo falcona poslal po njega in ga odpeljal v deželo, kjer se cedita med in mleko.
mario7
09. 07. 2018 12.55
+29
Ni hotel v vojsko. Torej je dezerter...
Mladi? Plasto
09. 07. 2018 15.24
-3
mladiček zgleda , da nimaš pojma kako te stvari grejo ker si se rodil v sistem s profesionalno vojsko .... si mladiček slišal kdaj za UGOVOR VESTI ... no to je izraz ,ki SMO ga uporabljali v Sloveniji , da smo imeli možnost služiti civilno vojaški rok .... torej med slovenci imaš po tvoje cca 15 % ljudi ,ki so za pobit ????? .... če je temu tako potem TI NISI NORMALEN temveč bi moral v institucijo zaprtega tipa ... pa lp
muceli
18. 01. 2021 19.11
Mladic Plasto, ugovor vesti pomeni služiti domovini brez orožja. Dolžnost je "služiti", pravica je "brez orožja". Menim, da je v državi, ki se spopada z hudo krizo potreben vsak zdrav odrasel moški. Tudi kot gasilec, reševalec, negovalec ... Toliko o ugovoru vesti.
ZRC
09. 07. 2018 12.40
+23
Viktor Navorsky :)
METKA102
09. 07. 2018 13.11
+5