Tujina

18 let od jedrske nesreče v Černobilu

Kijev, 26. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mineva 18 let od najhujše jedrske nesreče v zgodovini človeštva. Obletnice so se spomnili v vseh državah nekdanje Sovjetske zveze.

Černobil
Černobil FOTO: Reuters

26. aprila 1986 sta v ukrajinski jedrski elektrarni Černobil ob 1.23 zjutraj odjeknili dve eksploziji in razdejali četrti reaktor elektrarne. Pri tem je po uradnih podatkih umrlo 31 ljudi, v zraku pa je nastal smrtonosni radioaktivni oblak, ki se je razširil nad vso Evropo. Obletnice so se po vseh državah nekdanje Sovjetske zveze spomnili s prižiganjem sveč, polaganjem cvetja in protesti.

V cerkvi v Kijevu, posvečeni žrtvam nesreče, se je davi zbralo nekaj sto ljudi, ki so prižgali sveče in položili cvetje ob spominski plošči, na kateri so vklesana imena žrtev.

Sovjetske oblasti so informacije o najhujši jedrski nesreči skrivale tako pred domačim prebivalstvom kot pred ostalim svetom. Šele lani so ukrajinske oblasti odprle tajne dokumente o napakah in kršitvah varnostnih predpisov v elektrarni, zaradi katerih je do izpusta radioaktivnih snovi prišlo že večkrat pred usodno eksplozijo.

Ukrajina je zadnji delujoči reaktor černobilske elektrarne zaprla decembra 2000, vendar problem ni rešen. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da je pokrov iz betona in železa, s katerim so pokrili poškodovani reaktor, potreben nujnih popravil. Oblasti medtem trdijo, da ni resnejših groženj varnosti.

Številni ljudje, ki so bili v nesreči poškodovani ali pa so se morali preseliti, se pritožujejo nad nezadostno pomočjo države. Sergej Švetsov, vodja ruskega združenja černobilskih žrtev, pravi, da v Rusiji 40.000 ljudi, ki so pomagali pri odpravljanju posledic nesreče, dobiva iz leta v leto manj sredstev, ki jim pripadajo.

Aktivisti organizacije za varovanje okolja Greenpeace so pripravili manjši protest pred ruskim uradom za nadzor nad jedrsko varnostjo, v ukrajinskem mestu Slavutič, ki so ga zgradili za preseljene delavce iz Černobila, pa so pripravili slovesnost v spomin na umrle sorodnike, prijatelje in sodelavce.

Po podatkih ukrajinskega ministrstva za zdravje se je do leta 2004 v ukrajinskih bolnišnicah za boleznimi, povezanimi s katastrofo, zdravilo več kot 2,32 milijona ljudi, med njimi je bilo 452.000 otrok. Poleg tega so zabeležili okoli 4400 smrtnih žrtev.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA