Tujina

19-letnici nameravajo odvzeti britansko državljanstvo

London / Damask, 19. 02. 2019 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

19-letno najstnico, ki se je pred leti prostovoljno pridružila IS, zdaj pa se želi vrniti v Veliko Britanijo, bi oblasti ob prihodu najprej podrobno zaslišale, nato pa lahko tudi aretirale. "To bi morala pričakovati," ob tem pravijo pristojni. Britansko notranje ministrstvo naj bi ji sicer nameravalo odvzeti britansko državljanstvo.

Komisarka Cressida Dick je potrdila, da bo policija Shamimo Begum po prihodu v Veliko Britanijo nemudoma zaslišala.
Komisarka Cressida Dick je potrdila, da bo policija Shamimo Begum po prihodu v Veliko Britanijo nemudoma zaslišala. FOTO: Metropolitanska policija

19-letno Shamimo Begum bi lahko ob vrnitvi v Veliko Britanijo aretirali, je sporočila vodja in komisarka Metropolitanske policije Cressida Dick. Po njenih besedah bodo oblasti lahko ukrepale, če bodo imele proti najstnici dovolj dokazov.

Najstniška podpornica samooklicane Islamske države (IS) bi "morala pričakovati, da bo ob morebitni vrnitvi nemudoma zaslišana, morda tudi aretirana," je za Sky News potrdila komisarka.

"Če bo preiskava pripeljala do zadostnih dokazov za pregon, bo ta tudi sledil"

"Če bo prišla do naših meja, lahko pričakuje – kot tudi vsakdo v podobnih okoliščinah – najprej zaslišanje. Če se bo izkazalo, da je to potrebno, tudi nadaljnja preiskava in ne nazadnje aretacija," je še dejala Dickova.

Ta primer, kot tudi vsi drugi podobni, le resnično kažejo na to, kako grozne so bile in so še zmeraj razmere v Siriji, ter kako nevarno je za naše državljanje potovati tja Cressida Dick, vodja Metropolitanske policije

Po njenih besedah se bodo pristojni ukvarjali s tem, kaj sledi. "Obstajajo sicer načrti za spremembo zakona, na podlagi katerih bi potovanja do določenih terorističnih žarišč postala nezakonita, a tudi če se zakon spremeni, ga ne bomo mogli retrospektivno aplicirati na njen primer," pravi Dickova.

"Če pa ne bo dovolj dokazov za pregon, je naša naloga, da preučimo grožnjo, ki jo 'povratniki' iz Sirije predstavljajo za našo državo. To storimo za vsakega posameznika, ki se vrne iz Sirije, 'nevarnost' pa nato preučimo skopaj z obveščevalnimi agencijami," še pojasnjuje komisarka.

Shamima Begum je dejala, da je britanske oblasti ne bi smele obravnavati kot grožnjo.
Shamima Begum je dejala, da je britanske oblasti ne bi smele obravnavati kot grožnjo. FOTO: AP

Britanski notranji minister Sajid Javid je sicer že pred dnevi napovedal, da se bo najstnica morala "spoprijeti s posledicami", ki jih je s seboj prinesla podpora teroristični organizaciji. Sprva je priznal, da Združeno kraljestvo ne more preprečiti, da bi se britanska državljanka vrnila v domovino in da mednarodno pravo preprečuje, da bi nekdo ostal brez državljanstva, a so pozneje britanski mediji poročali, da naj bi ji britansko notranje ministrstvo želelo "odvzeti britansko državljanstvo". Njena družina je nad odločitvijo razočarana, je za Sky News sporočil odvetnik družine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Je pa Javid še dejal, da britanska vlada "ne more prezreti grožnje" tistih, ki so zapustili Veliko Britanijo in se odpravili v Sirijo in Irak, da bi podprli ali se pridružili terorističnim skupinam. Teh naj bi bilo po njegovih podatkih približno 900, od tega je bilo 20 odstotkov ubitih v spopadih, 40 odstotkov (350) naj bi se jih vrnilo domov, podobno število naj bi jih bilo še vedno na Bližnjem vzhodu.

"Ne glede na vlogo, ki so jo imeli v tako imenovanem kalifatu, so vsi podprli teroristično organizacijo in pri tem pokazali, da sovražijo našo državo in vrednote, za katere se zavzemamo," je dejal Javid. "To je kult smrti, ki je zasužnjeval in posilil tisoče jazidskih deklet ter proslavljal napade na Veliko Britanijo, vključno s tragičnim bombnim napadom v Manchestru, ki je bil namenjen mladim dekletom."

Na manchestrski napad se je sicer odzvala tudi Begumova in za BBC dejala, da je bil to nekakšen povračilni ukrep za napade v Baghuzu, kjer "ženske in otroci vsak dan umirajo". Voditelji IS naj bi jim ob tem pojasnili, da gre za "dvosmerno stvar" in takšna utemeljitev se ji je zdela "poštena" oziroma "pravična".

"Britanske oblasti me ne bi smele obravnavati kot grožnjo"

Ta primer, kot tudi vsi drugi podobni, le resnično kažejo na to, kako grozne so bile in so še zmeraj razmere v Siriji, ter kako nevarno je za naše državljanje potovati tja Cressida Dick, vodja Metropolitanske policije

Je pa Shamima Begum za ITV povedala še, naj je britanski notranji minister Javid ne jemlje kot grožnjo. "Sem 19-letno dekle z novorojenčkom. Nimam nobenega orožja, nikogar ne želim raniti, tudi če bi imel orožje," pravi in dodaja, da minister nima nobenega dokaza za to, da predstavlja grožnjo, "razen tega, da sem pripadnica IS".

Že pred tem je sicer poudarila, da ne obžaluje, da se je pridružila IS, ji je pa žal za vsakogar, ki so ga njegova dejanja prizadela. V intervjuju za Sky News je še razložila, da je bila pretekla štiri leta "le gospodinja". Tri tedne po prihodu v Sirijo se je poročila z mladim nizozemskim borcem Yagom Riedijkom. Priznala je, da se zaveda dejanj ekstremistov, vendar jih odobrava, ker da so "v skladu z islamom".

Med bivanjem v begunskem taborišču v Siriji so jo na začetku februarja srečali novinarji časnika The Times, ki jim je dejala, da se po padcu samooklicanega kalifata, izgubi dveh otrok in zaprtju moža želi vrniti domov. Zato da bi lahko v miru skrbela za svojega otroka, je poudarila. Najstnica je v nedeljo v sirskem begunskem taborišču rodila dečka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
20. 02. 2019 10.44
+19
Kljub vsem poskusom, da bi našel kako opravičilo, npr, da je bla naivna, zavedena, omejena, zasuta s propagando,....ga enostavno ne najdem. Kdor je sposoben imeti otoke, mora bit sposoben dojemanja sveta, kaj je prav in kaj ne. Taki ki so s svojim odhodom pripomogli k izvajanju bolane ideologije, so v poleg muslimakega sveta še več škode naredili poštenim muslimanskim vernikom v celem zahodnem svetu!? Če pa nam jih Tramp želi vsiliti, naj jih raje ponuca za delovno silo gradnje mehiškega zidu!? In nazadnje kakšen je to "človek", ki je podpiral nečloveškost zdaj prosi za človeškost!?
Malinha
20. 02. 2019 11.02
+3
"dojemanja sveta, kaj je prav in kaj ne". In kdo pravilno dojema svet, kdo ne? Ter kaj je prav in kaj ne? Če sem malce sarkastičen, potem ga še najbolje dojemajo in vedo kaj je prav, kaj ne, kot inteligentna bitja, delfini. Delfini ne ločujejo, tako kakor mi, človeškost in nečloveškost.
HorstWiesel
20. 02. 2019 11.08
+10
Če se malce spotaknem ob: "Priznala je, da se zaveda dejanj ekstremistov, vendar jih odobrava, ker da so "v skladu z islamom"." Če ta punca početje teh teroristov odobrava in jih dojema kot nekaj skladnega z islamom, potem je ali s to punco nekaj narobe ali pa z islamom.
Malinha
20. 02. 2019 11.30
+2
Iz njene izjave je očitno razbrati, da ne razlikuje med vahabizmom in islamom. Ali je sama tako naivna, ali so jo pa tako učili. Marsikdo njene starosti v Evropi, ki je na pol veren (katolik, protestant, pravoslavec, etc.) na pol ateist, ima lahko slične zaključke. Iz česar gre tudi sklepati, da verjetno zelo malo pozna zgodovino tako Evrope kakor bližnjega vzhoda, oz. da je njena splošna razgledanost majhna.
KAPIBARA
20. 02. 2019 10.43
+11
... nameravajo vzeti državljanstvo.. ? Pa kaj, a ga še ima, in to celo, vse do sedaj.. ??
Turo
20. 02. 2019 10.50
+1
SAF1
20. 02. 2019 10.37
+12
Izgleda da Britanci še uporabljajo tisto kar imajo med ušesi.
Equilibre
20. 02. 2019 10.22
+21
ne razumem kaj je tu sploh za govorit? kakršni koli zadržki tu bodo kaznovani 2x bolj. Ta ženska je terorist in vsi ki so se pridružil ISIS so večni sovražnik. Nevem kako lahko sploh imaš maralne zadržke ob tem problemu ? nevem a so ljudje res tako zabito naivni ?
SenecaLucius
20. 02. 2019 10.20
+13
Sem že velikokrat napisal, pa bom spet: Pri migrantih ni praktično nikoli problem s prvo generacijo priseljencev, ki običajno pridejo skromno delat in si izboljšati socialno stanje. Problemi nastanejo v drugi in tretji generaciji, ker imajo ti potomci veliko težavo z lastno identifikacijo in posledično jih velik % zaide v kriminal ali celo terorizem.
SenecaLucius
20. 02. 2019 10.16
+16
Vsaka vlada mora ukrepati zelo ostro, da bo služilo kot opomin vsem bodočim somišljenikom pri ev. novih ustanovitvah islamskih kalifatov!
Andree
20. 02. 2019 10.05
+21
Trojanski konj. Doma bo takoj našla somišljenike
morituri
20. 02. 2019 09.49
+37
Šla je k teroristom, ker je samo med njimi našla tako dobrega moža. V Angliji torej ni bilo moškega, ki bi je bil vreden. Zdaj ko teroriste vrag jemlje pa bi se ona z islamskim otrokom prislinila nazaj tja kjer bi ji šlo dobro. Ne obžaluje ničesar, ker vse kar se dogaja tam, je v skladu z islamom. Kdo je zdaj tu nor ali cel svet ali pa ona?????? Ta si pa res ne zasluži, da bi jo mi zdaj futrali!!!!
pa dobr no
20. 02. 2019 09.42
+41
Tam je šla in naj tam ostane. Sirija se počasi stabilizira in ima vse pogoje. Če pa je bila v skupini kriminalcev , pa naj nosi posledice. Tako kot vsi ostali fanatiki.
SenecaLucius
20. 02. 2019 10.17
+13
Po moje bi za take bil najbolj primeren islamski zapor v Siriji in podobno!
Pozitiven
20. 02. 2019 09.35
+4
To se dela za skesanci.
giiinem
20. 02. 2019 09.28
+1
kaj je "ne lepa"
blazter
20. 02. 2019 09.26
+10
No, vsak si izbere svojo življensko pot. Napačno?
gekados
20. 02. 2019 09.24
+19
ma naj pride v slovenijo, sprejeta bo odprtih rok, dobila bo 400 eurov sociale, ob morebitni deportaciji pa se ji ne bo zgodilo nič, še več, kordiš bo jo odpeljal v državni parlament....
Bolfenk2
20. 02. 2019 10.06
+7
400 eurov sociale dobijo Slovenci. Za migranta država nameni 1850 evrov mesečno skupaj z vsemi ugodnostmi.
gekados
20. 02. 2019 15.18
+2
bolfenk, recimo, da sem govoril o pavšalu, heh, ta ženska v eu nima več kaj iskati
lvclvc
20. 02. 2019 09.19
+10
Vse kar omeni 70mil za migrante se danes brise. Jaz imam cel dan casa in drzavljansko dolznosti, pa ti mod?
Larissa13
20. 02. 2019 09.17
+35
Dejstvo je, da je zdaj mati. In tam v Siriji je lakota in vsakdanje bežanje, ropanje, posiljevanje.... Želi si na mirna tla. Torej, da bi njen sin preživel in da ne bi umrl od lakote. Čisto normalna želja matere. Dobila bi finančno podporo in živela v civilizaciji. V resnici pa je še vedno tempirana bomba.
wolfterier
20. 02. 2019 09.20
+30
Kar je želela to je dobila.Zdaj bo pa že Asad poskrbel zanjo !
SDS_je_poden
20. 02. 2019 09.21
+25
Larissa13: Na tuji televiziji je dotična ženska dajala izjave, da ji je bilo v Siriji lepo. Ne vem, zakaj potem rine nazaj, če ji je bilo tam tako zelo lepo. Otrok vsekakor ni kriv in prav bi bilo, da Britanija otroka sprejme. Njej pa naj plačajo karto do Sirije.
Mich Diam
20. 02. 2019 09.38
+8
V bistvu pa je lahko vse zmontirano in pripravljeno za akcije v GB!
A si ti mal bogi
20. 02. 2019 09.59
+5
KAPIBARA
20. 02. 2019 10.45
+0
@ lar - vzemi si jo na dom, pa si jo hrani..
BenQurer24
20. 02. 2019 09.16
+21
Vsak ki pride v eu. bi moral podpisati pogodbo ki ga bi zavezala kaj lahko dela, govori. Pogoji bi morali biti pisno sklenjeni z razlago zakaj te pogoji. Npr. ne more nosti črnega pregrinjala, ker jo bo družba takoj zavrnila. Ne more govort da ji je blo super v siriji a prosi da se vrne nazaj v prejšne življenje. Ona ko je odšla se je vsemu temu odpovedala. ona ni begunec.
Malinha
20. 02. 2019 09.17
-4
Skratka, uvedel bi neke vrste evropsko diktaturo. Pametno, Polde.
BenQurer24
20. 02. 2019 09.17
+5
garantno pismo je nujno pri tem primeru z 100.000eur tako je v ameriki.
wolfterier
20. 02. 2019 09.21
+5
Malinha
20. 02. 2019 09.56
-6
Morala je tudi diktatura, še posebno takšna, kakor jo predlaga Hamb: 100.000 e. Zgled pa je tu ameriška morala. Super, ali ne?
Mich Diam
20. 02. 2019 09.08
+46
Pravilno da se ji vzame državljanstvo! Takšna oseba nima kaj iskati v Britaniji!
lvclvc
20. 02. 2019 09.02
+24
Tanja je danes objavila novih 70 mil EU (davkoplacevalskega) denarja za migrante. Pomni Slovenija.
lvclvc
20. 02. 2019 09.02
+6
OlalaKokoĐambo
20. 02. 2019 08.53
-8
RKC= ISLAM.....LP
lvclvc
20. 02. 2019 09.00
+13
Niti blizu. Kje RKC narekuje da je na vse kar ni njeno prost lov? Kje RKC nevernike oznacuje za manj kot ljudi? Nisem veren ma malo objektivnosti ne skodi.
Malinha
20. 02. 2019 09.19
-10
Nisi veren, čeprav si, pa se tega niti ne zavedaš, objektiven pa vsekakor nisi niti kanček.
SDS_je_poden
20. 02. 2019 09.24
+6
lvclvc: Veš zakaj tega RKC SEDAJ ne počne? Ker ji zakoni to prepovedujejo, še nedolgo nazaj pa je počela isto, iskala, lovila in ubijala je heretike, čarovnice, prešuštnice, morila nedolžne otroke..... To kar pravi vsenaić sploh ni daleč od resnice, samo malo nazaj v zgodovino je treba pogledat.
Malinha
20. 02. 2019 10.04
+4
Dandanes RKC 'mori' na civiliziran način: Vatikan ima v svojih bankah javnosti neznano vsoto denarja, to je vloženi kapital za lastne potrebe; kapital, kapitalizem ni ravno humana družbenopolitična ideologija, vsekakor pa s tistim pravim, 'dušnim' verstvom nima nič skupnega. Islam in katolištvo sta torej verstvi, navedek 'vsenaić' torej bolj vsebuje, nakazuje dejansko resnico, kakor neresnico.
Ve?ni optimist
20. 02. 2019 08.49
-3
KAJ JE VSE VREDU. TO TEMO LAHKO KOMENTIRAMO, NE, ........