Tujina

20 let od tragedije

Edinburgh, 21. 12. 2008 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Veliki Britaniji in v ZDA so se spomnili 270 žrtev terorističnega napada na letalo ameriške družbe PanAm, ki se je zgodil pred natanko 20 leti.

V Veliki Britaniji in ZDA so se danes spomnili 270 žrtev terorističnega napada na letalo ameriške letalske družbe PanAm nad škotskim Lockerbiejem, ki se je zgodil pred natanko 20 leti. Spominske slovesnosti so se odvile v Lockerbieju, na londonskem letališču Heathrow in tudi v ZDA, kamor se je za božične praznike vračala večina žrtev.

Obletica PanAm
Obletica PanAm FOTO: Reuters

Na letalu družbe PanAm, ki je 21. decembra 1988 poletelo s Heathrowa proti New Yorku, je po 40 minutah leta in na višini 9400 metrov odjeknila eksplozija, ki jo je sprožila bomba v prostoru za prtljago. Eksplozija je ubila vseh 259 potnikov in članov posadke, poleg tega pa je pod gorečimi razbitinami letala, ki je strmoglavilo na Lockerbie, umrlo še enajst prebivalcev škotskega mesta.

Umrlih so se spomnili tako v Lockerbieju kot na letališču Heathrow, pa tudi na drugi strani Atlantika, kamor je bilo letalo namenjeno. Na univerzi Syracuse v zvezni državi New York so se poklonili spominu na 35 svojih študentov, ki so se vračali s študija v Londonu in Firencah.

Škotski premier Alex Salmond je ob okrogli obletnici pisal prebivalcem Lockerbieja in svojcem žrtev izrazil sožalje. Pri tem se mu je pridružil britanski minister za Škotsko Jim Murphy, ki se je tudi udeležil slovesnosti v škotskem mestu. "To je bil najhujši teroristični napad v Veliki Britaniji," je spomnil Murphy.

Preiskava grozljivega napada se je leta 2000 končala s 27-letno zaporno kaznijo za nekdanjega uslužbenca libijske obveščevalne službe Abdelbaseta Alija Mohmeta Al-Megrahija, ki je v zaporu zbolel za rakom in se sedaj bori za izpustitev. Al-Megrahi še vedno trdi, da je nedolžen. Sodišče bo naslednje leto že drugič začelo z obravnavo njegove pritožbe na obsodbo.

Obletica PanAm
Obletica PanAm FOTO: Reuters

Napad, v katerem je umrlo 180 Američanov – največ pred terorističnimi napadi septembra 2001 –, je tudi zaostril odnose med Libijo in Zahodom. Ti so se otoplili šele, ko je Libija leta 2003 prevzela odgovornost za teroristični napad na PanAmovem letalu in se je odrekla orožju za množično uničenje.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prim00z
21. 12. 2008 20.44
apostoli
21. 12. 2008 19.57
SOZALJE SVOJCEM IN AMERICANOM.