Tujina

21-letni nogometni up se je po letu dni zbudil iz kome: takoj je prepoznal družino

Amsterdam, 21. 08. 2018 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Abdelhak "Appie" Nour je bil nekoč velik nogometni up nizozemskega Ajaxa in nacionalne reprezentance do 19 let. Vse dokler se ni zgrudil na igrišču in padel v komo, zdravniki pa so družini dejali, da so možganske poškodbe tako hude, da mladenič, četudi se zbudi, ne bo nikoli več videl, hodil, jedel ali govoril.

Abdelhak Nouri
Abdelhak Nouri FOTO: AP

Vseeno se družina ni vdala. In v začetku meseca so dočakali nekaj, kar celo zdravniki opisujejo kot čudež. Nour se je zbudil iz kome, njegova družina pa je zdaj sporočila, da že komunicira z najbližjimi. Šlo naj bi za komunikacijo z gibi in stiski rok.

Nekdanji nogometaš je trenutno v ustanovi za dolgotrajno oskrbo, ob njem je njegova družina. Svojci so bili po pisanju nizozemskih medijev presrečni, ko so ugotovili, da jih je, ko se je zbudil, prepoznal.

"Sami smo mu že dali hrano in zdravila. Moramo začeti čim prej, saj želimo, da se kmalu vrne domov," je za nizozemsko televizijo dejal oče Mohammed. Za družino je sicer peklensko leto, a nikoli niso izgubili upanja na srečen konec. Med drugim ga je oče redno obiskoval in se s sinom, ki je bil v komi "pogovarjal" o nogometu.

Pred mladim nekdanjim športnikom je zdaj mučno okrevanje. Najbolj črna prognoza zdravnikov se ni uresničila in Nour je preživel, a velika verjetnost je, da bo vse življenje odvisen od pomoči družine. Če so mu strokovnjaki pred leti napovedovali, da se bo najverjetneje razvil v enega najboljših profesionalnih nogometašev, je zdaj zanj velik dosežek ta, da premika glavo - družina to jemlje kot znak, da bo z rehabilitacijo in trudom mogoče doseči še več pozitivnega napredka in samostojnosti.

Družina za sinovo tradično usodo sicer vsaj delno krivi nogometni klub, ki naj bi že vse od leta 2014 vedel, da ima Nour prirojeno srčno napako, a so jo zdravniki ocenili kot "neškodljivo", niso ga napotili na nadaljnje preiskave, prav tako so diagnozo zamolčali staršem.

Klub se je družini opravičil, a to je slaba tolažba, menijo svojci, ko Noura - namesto na nogometni zelenici - gledajo privezanega na bolniško posteljo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zahovic47379
23. 04. 2019 19.32
Slo zdravstvo, ter celoten zdravniški sistem razen v ukc ljubljana intenzivni oddelek kjer jih lahko pohvalim,ostalo je vse tako zelo žalostno ljudje zbudite za zdravnike smo mrtva črka na papirju.... žal banana slovenija
Hachi
21. 08. 2018 22.24
+2
samo tole bom rekel: veckrat so zdravniki najvecji pacienti. v celju so mi recimo zeleli operirati desni glezenj. ko mi je zacela briti nogo, sem jo opozoril, da mi morajo operirati levi glezenj in me sestra prav neumno pogleda, kaj ji pametujem. no, potem pa prebere kartoteko in vidi, da tudi tam pise, da imam operacijo desnega gleznja. ko pa pogledajo RTG slike in izvide, opazijo, da mi morajo dejansko operirati levo nogo!!! leto kasneje si poskodujem koleno. po 4 letih tezenja in na koncu samoplacniske magnetne resonance, ugotovimo, da imam strgano vez in poskodavn meniskus. no, znan celjski strokovnjak pa mi je 4 leta govoril, stavi leda, bit ce bolje!!! toliko o zdravnikih. se dobro, da obstajajo Valdosra in podobne ustanove, da danes kolikor toliko normalno hodim! ce bi racunal na strokovnjake v Celju, bi bil verjetno frankenstein 2.0
ne rabimo predsednika
21. 08. 2018 21.25
+3
Kar se tiče možganov je tudi v medicini bolj vse na približno , neznano Verjetno bo ostal na tej stopnji....
Ramzess
21. 08. 2018 21.10
+2
Zdravniki ga s prognozami tudi često mahnejo mimo.
Ramzess
21. 08. 2018 21.10
-3
Zakaj je ne bi prepoznal, to ni pogoj za komo oz. ...