Tujina

Grabar-Kitarović: Prijelo me je, da bi vzela puško in odšla na bojišče

Knin, 05. 08. 2019 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaška slovesno obeležuje dan zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter 24. obletnico vojaške operacije Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem. Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je dejala, da se je treba obrniti v prihodnost, premier Andrej Plenković pa si je zaželel več pravičnosti in manj korupcije v državi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Obletnica Nevihte
    02:20
    Iz SVETA: Obletnica Nevihte
  • Iz 24UR: Hrvaška slavi dan zmage
    03:04
    Iz 24UR: Hrvaška slavi dan zmage

Na osrednji državni spominski slovesnosti v Kninu, ki se je začela s polaganjem vencev ob spomeniku padlim, je hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović poudarila, da se je treba obrniti v prihodnost. Hrvaška mora postati država blaginje in svobode, v kateri se cenita življenje in človek, ne pa osebni interesi, prazne obljube ter prepiri, ki krepijo brezup in delitve, se je po zavzela predsednica.

Citirala je tudi medvojnega hrvaškega generala Anteja Gotovino, da je "vojna končana, obrnimo se v prihodnost". Zagotavljanje te prihodnosti je odgovornost predvsem politike, a tudi navadnih državljanov, je dejala. Treba je vzpostaviti državo, v kateri se bo cenilo delo, saj so zato hrvaški branilci dali svoja življenja, se je še zavzela hrvaška predsednica.

Hrvaška vojska je v slabih štirih dneh povrnila skoraj petino ozemlja.
Hrvaška vojska je v slabih štirih dneh povrnila skoraj petino ozemlja. FOTO: AP

Tudi premier Andrej Plenković se je v svojem nagovoru na slovesnosti obrnil v prihodnost, pri čemer si je zaželel predvsem bolj pravično Hrvaško, brez korupcije in nezakonitosti.

Z operacijo Nevihta in osvoboditvijo države je sicer Hrvaška po besedah Grabar-Kitarovićeve poslala svetu močno sporočilo, da "smo Hrvati ponosen narod in da imamo nesporno in nedeljivo pravico, da sami odločamo o svoji usodi in da smo to pravico pripravljeni braniti pred komerkoli in kadarkoli".

Tradicionalno so se slovesnosti na Kninski trdnjavi udeležili predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik vlade Andrej Plenković in sabora Goran Jandroković. Na trdnjavi so dvignili zastavo, območje pa je preletela akrobatska skupina hrvaškega vojaškega letalstva "Krila Nevihte". Kot vsako leto so med slovesnostjo spomnili na zgodovino operacije in prebrali imena 238 pripadnikov hrvaške vojske, ki so bili ubiti med Nevihto, ter še dveh, ki sta izginila.

Plenković je izpostavil, da je bila Nevihta preobrat v hrvaški zgodovini in da bi morali Hrvati iz te akcije črpati samozavest in optimizem. Tudi on je poudaril, da je hrvaški narod z Nevihto in dvigom zastave na Kninski trdnjavi sporočil svetu, da sam odloča o svoji usodi.

Poudaril je še, da je bila operacija Nevihta legitimen odgovor okupatorju in ključna bitka, ki je zadala "končni udarec velikosrbskemu poseganju po hrvaški zemlji". Dejal je, da si bo še naprej prizadeval razkrivati vojne zločine in iskati izginule. "Samo pravica, ki temelji na resnici, bo lahko žrtvam dala mir in spokoj ter zacelila rane njihovih svojcev," je še dejal hrvaški premier.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik sabora Gordan Jandroković, nato pa so se zbrani podali na Kninsko trdnjavo na tradicionalni dvig zastave. Tam so prebrali tudi imena 238 pripadnikov hrvaške vojske, ki so bili ubiti med Nevihto, ter še dveh, ki sta izginila.

Grabar-Kitarovićeva: Hrvaška se brani v Afganistanu

Na predvečer proslave je hrvaška predsednica na kninski trdnjavi izjavila, da je na začetku operacije začutila potrebo po tem, da vzame puško in odide na bojišče, da pa se je zavedala svojih dolžnosti v ministrstvu za zunanje zadeve. Govor predsednice je trajal 20 minut, od tega je polovico časa govorila v angleškem jeziku.

Grabar-Kitarovićeva se je dotaknila tudi vloge Hrvaške pri zagotavljanju varnosti domovine s sodelovanjem v mednarodnih vojaških akcijah. Povedala je, da se "Hrvaška brani v Afganistanu", saj bi se v primeru zloma te azijske države proti Evropi napotilo sedem milijonov beguncev. Ob tem je dejala, da je ponosna na preminulega vojaka Josipa Briškega, ki je prejšnji mesec umrl v samomorilskem napadu severno od Kabula.

Vučić: Srbija je postala pametnejša

Medtem ko na Hrvaškem operacijo Nevihta slavijo, letos pa se slavje odvija tudi v luči bližajočih se predsedniških volitev, pa jo v Srbiji vidijo kot eno največjih katastrof srbskega naroda in zločinsko operacijo etničnega čiščenja hrvaškega ozemlja.

To je v soboto ponovil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je letos na visoke hrvaške predstavnike naslovil vprašanje, kam je "izginilo" 400.000 Srbov in Jugoslovanov, ki so bili na Hrvaškem pred vojno, danes pa jih ni več. Lani je operacijo celo primerjal z nacističnim holokavstom.

"Nekateri danes slavijo ob pesmih, ki jih pristojni ljudje ne bi mogli niti poslušati, v katerih se poveličujejo ustaški in nacistični pozdravi ter izrekajo grožnje, da nas bo njihova roka dosegla onstran Drine, v Srbiji. A naš odgovor – njim in Tuđmanu, ki je v pripravah na Nevihto dejal, da je cilj operacije, da Srbi za vedno izginejo iz Hrvaške – je, da so Srbi odšli, a niso izgnili," je v govoru ob žalni slovesnosti na Fruški gori dejal Vučić.

Srbski predsednik je dejal, da se je Srbija naučila na svojih napakah in tistim, ki slavijo operacijo Nevihta sporočil, da naj ne mislijo, da Srbija ni sposobna odgovoriti še močneje, a da "tega ne bo storila, ker je postala pametnejša".

Obe strani še vedno navajata različno število žrtev.
Obe strani še vedno navajata različno število žrtev. FOTO: AP

Z operacijo Nevihta si je Hrvaška leta 1995 v samo treh dneh, od 4. do 7. avgusta, povrnila skoraj petino ozemlja, ki je bilo pod nadzorom srbskih upornikov, v tem času pa je bilo po srbskih ocenah s hrvaškega ozemlja pregnanih najmanj 250.000 Srbov. Okoli 2000 naj bi jih umrlo. Po drugi strani na Hrvaškem trdijo, da so Srbi odšli sami in da jih je bilo približno 90.000. Nazaj na Hrvaško naj bi se jih sicer po vojni vrnilo le nekaj deset tisoč.

Z operacijo Nevihta se je potem praktično končala vojna na Hrvaškem, ki se je začela leta 1991. Bila pa je tudi odločilna za konec vojne v sosednji Bosni in Hercegovini (1992–1995).

Med operacijo, ki se je začela 4. avgusta, so hrvaške sile v vsega 84 urah osvobodile skoraj petino ozemlja, ki je bilo tedaj pod nadzorom srbskih upornikov.

Vendar pa je kljub obtožbam, da je bila operacija Nevihta "zločinski podvig", haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavijo opralo krivde vse hrvaške generale in tudi politike. Na Hrvaškem zato vsako leto izpostavljajo, da je bila operacija "čista kot solza".

Poleg tega pa se slovesnosti ob obletnici Nevihte vsako leto izkoristijo ne le za krepitev domoljubja, ampak tudi za izzivanje nacionalnih strasti proti Srbom. Letos je poleg tega hrvaško javnost razburil tudi koncert Marka Perkovića Thompsona, ki je znan po svojih proustaških in protisrbskih stališčih. Na koncertu na splitski rivi, ki se ga je v nedeljo zvečer udeležilo okoli 10.000 ljudi, so odmevala tudi ustaška gesla "za dom spremni" in druga. Med koncertom je sicer dvakrat zmanjkalo elektrike, vendar pa to koncerta ni zmotilo preveč.

V Trilju kakih 50 kilometrov stran pa je potekal tudi koncert Miroslava Škora, ki je napovedal predsedniško kandidaturo in bi lahko bil resen nasprotnik Grabar-Kitarovićevi na predsedniških volitvah, ki so napovedane za jesen. Tudi ta koncert je imel izrazito politično noto, navaja portal Index.hr.

Sicer je končno vnovično kandidaturo za predsednico danes v Kninu posredno potrdila tudi Grabar-Kitarovićeva. V izjavi novinarjem je nakazala, da njena vnovična kandidatura sploh ni vprašljiva. Najprej je izjavila, da "se vidimo naslednje leto", nato pa tudi, da bo naslednjih pet let predsednica ona, še navaja portal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (694)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Myway
06. 08. 2019 20.26
-6
Redeče zvezdaše očitno zelo moti,da so sosedi povrnili ozemlje, ki jim ga je skušalo odvzeti veliko srbstvo,seveda pod okriljem rdeče zvezde. Zasesdi so hrvaški teritorij pod finto, da branijo etično manjšino in Hrvati so imeli vso pravico izgnati agresorske morilce. Si predstavljate, da bi bil župan Zagreba Srb? V SLO pa je od vse osamosvojitve ostalo le ime, državo vodijo malikovalci rdeče zvezde, župan glavnega mesta je Srb, A ste res vsi na drogah al kaj???
Frane Šajn
06. 08. 2019 18.56
+6
A pravi , da jo je prijelo?, no hvala bogu jo je tudi hitro minilo O ti zmedene babe na kupu Ha,ha,ha,ha,...
Juzni
06. 08. 2019 16.50
+11
Ni zlocin samo ubijanje,ropanje,unicevanje....zlocin je tudi,ce dajes potuho zlocincem in jih ne obsodis. Ravno tak zlocin dela EU,ki ne reagira na hrvaske ispade.
resnicaosvobaja
06. 08. 2019 15.03
+8
Oluja1 ali Jasenovac 2?
Misija1
06. 08. 2019 14.08
+33
Nimam posebnih čustev ne do enih, ne do drugih, ampak golo dejstvo je, da je bila operacija Nevihta, hrvaško Oluja, angleško Storm, organizirana s strani ameriške vojske. Kdor je vsaj malo poučen o teh tematikah, ve, da američani vsako desetletje svoje operacije imenujejo enako. Tako je bil napad na Irak leta 1991 poimenovan Desert Storm, hrvaška operacija pa Storm. Ni nobena skrivnost, da so američani na veliko pošiljali opremo hrvatom. Tudi če pogledate uniforme hrvaške vojske, lahko vidite, da gre za ameriški vzorec in njihove uniforme. Prav tako so američani vzpostavili bazo na enem izmed hrvaških otokov od koder so z droni preletavali teren in hrvatom sporočali pozicije srbske vojske. Vsak, ki ima vsaj kanček logike ve, da je to v vojni daleč največja prednost. In na podlagi teh podatkov so hrvati enostavno uničevali pozicije srbske vojske že na daleč s topništvom. Torej, dajmo si nalit čistega vina in vsak pošten hrvat bi moral vedeti, da tu ni šlo za nobeno superiornost hrvaške vojske, pač pa ameriški plod znanja in vojaške moči. Hrvati namreč nikoli in nikdar sami brez tuje pomoči ne bi premagali srbske vojske. Pa še enkrat poudarjam, da ne gojim nikakršnih čustev ne do enih, ne do drugih. Samo nimam rad, ko se zgodovina upogiba.
Frane Šajn
06. 08. 2019 19.01
+4
Čudi se temu lahko samo naš Pahor, on je sanjal , da jih bo on kao mi Slovenci očitno vozil za rokco v EU. No sedaj vidi ampak žal se še ni zbudil. Preden smo se mi samosmodili so bili Hrvati izbranci NATA in Ameriške politike v svojih mejah držijo namreč celoten trebuh Balkana. Ampak naši novodobni "asamasvajitelji niso kljub vojaškim šolam in nadetimi generalskimi čini z šlosarsko nedokončano šolo, to tudi spregledali ne gre nepismen in politična elita skupaj kajnede senčniki????
Frane Šajn
06. 08. 2019 19.09
+8
Največja abota je pa to , da si naši senčniki in pomladniki to asamasvajitev lastijo kot neko zgodovinsko dejanje. O bog nam pomagaj. Ko sedaj berem o tem v knjigah tujcev zardevam kako to, da so me ujeli v pasti tistih deset dni. Še danes mi pljuvao v ksiht se z mano in nami igrajo slepe miši in me in nas filajo z zahodnjaškimi nabulozami! Res je!Če si majhen bodi srečen, da si živ! In še danes in vedno bolj spoštujem tisto hereojstvo tistih raztrganih revežev v hosti med drugo vojno in njihovi hrabrosti in samozavesti. Bravo oče bil si zame car s tisto naroke izrezano peterokrako zvezdo , ko te gledam še danes na sliki ovešen z Angleškim bren-nom!
NeukrotljiviNoj
06. 08. 2019 10.00
-11
U boj u boj za narod svoj...
korintos23
06. 08. 2019 11.51
+10
srebrnibreg
06. 08. 2019 14.36
+4
wolfterier
06. 08. 2019 15.51
-1
Juzni
06. 08. 2019 17.00
+8
Ja,ja...vecina v Nemcijo pomivat posodo v srbske restavracije.
lahunin
06. 08. 2019 09.17
+17
KO ZAGLEDAS HRVATA ZAPIRAJ VRATA
Petur
06. 08. 2019 08.29
+1
Ce bi tja sla,bi resila vsaj karero posiljeno,med tolikmi razgretim.zahrbtni nacionalisti , da sami sebi rep grizejo.
Exiip
06. 08. 2019 08.21
+4
Pa knini je biv prodano mesto vsak k ma kj v glavi to ve...ne moreš v 3 dneh osvojiti mesto....nastradu je pa narod....ne vem zakaj noben ne odgovarja za zločine v kninu...kje je zdaj haag...ne pa da sm srbe obsojajo..
wolfterier
06. 08. 2019 15.52
+5
Če deci zbežijo,lahko zavzameš mesto v treh urah,a ne.
Juzni
06. 08. 2019 16.58
+7
Srbi so izgubili Knin,ker je to bilo v interesu zahoda. Ce bi bil interes zahoda da Srbi dobijo vojno bi danes Hrvaska bila le avtonomija v nekaksni srbski drzavi. Ce pogledamo tudi danes a mislite da zahodni del Hercegovine ne bi zelel prikljucitev Hrvaski? Seveda bi samo nedobijo zeleno luc tako kot Republika Srbska,ki caka zeleno luc za dokoncno prikljucitev Srbiji.
hoks
05. 08. 2019 21.58
-2
traktorijada haha
Klotilda H
05. 08. 2019 21.47
+1
DEJSTVA POVEDO VSE: 1. slovenija je osvobodila državo v manj kot enem mesecu 2. hrvaška je osvobodila državo po več kot štirih letih!!!
Nimasmisla
05. 08. 2019 21.39
+10
mogoče bi pa bla dobra bolničarka
JApajaDAja
05. 08. 2019 19.56
+10
to je pa rezultat, če v tej vročini mešaš belo in rdeče...vino namreč!
ivan.z Doba
05. 08. 2019 19.54
+10
Kolinda drži se ti Kitarovičeve "kitare". Srbi so dobili od Memuranduma en klinc! Od velike Srbije je ostal beogradski pašaluk, ki poskuša zaviti svoje izgubljene iluzije in krivdo v hrvaški ustašoidni nacionalizem, ki je nastal kot stranski produkt propadle velike Srbije . Na žalost se ustaštvo krepi preko vseh razumnih mej. Četniki pa niso nič boljši. Vučić je en navaden miloševičevski .ezde. Sami Srbi ga ne marajo.
wolfterier
05. 08. 2019 20.43
-3
Ja,Ivangrozota,ampak Hrvati so v svoji državi lahko,kar hočejo,en slovenski komunajzar jih pač ne bo usmerjal,a ne.
Zmaga Ukrajini ...
05. 08. 2019 19.43
+12
Ta je res kraljica patetike. Quqush
wolfterier
05. 08. 2019 20.43
-9
ivan.z Doba
05. 08. 2019 19.02
+19
Prijelo jo je- in minilo!
PUTINOVI?
05. 08. 2019 18.49
+11
ofčke se kregajo kdo je kriv,amerčani so podprli ustaše, rusi pa so pozabil na srbe. ampak so bli vseeno zadovoljni z raspadom juge ker je bila trn peti tud njim...no zdej ste dobil vsak svojo vazalne državice zdej ste lahko kralji na kmetih ,tito pa je biu kralj v mestu....zdej lahko srbi skačete za putina lahko tudi mal zame putinoviča :-),bosnaci pa za svojga erdogan,hrvati imajo malo komplekse ker ima njihov šef trumpek slovensko ženo ki pa itak nebo nič nardila za slovenijo...janez pa bi mel malega orban in salvianija k sreči kučan ne sisa nebonemu zato ga spoštujem!ko bojo balkaske ofce dojele da so samo sateliti bomo mogo nardil tudi kak premik....
samuray1
05. 08. 2019 18.46
+16
Če resno analiziramo zadnjih 100 let hrvaškega nacionalnega divaštva, se lahko le vprašamo odkod jim še obraz da lahko nekomu pogledajo v oči. Ljudje božji , gre se za češ narod ki se nikoli ni boril za svojo državo. Vse ji je bilo dobesedno šenkano,skratka od jezika do nacije. Drugače pa so zelo znani kot vojni morilci in najemniki v tujih armadah. Že to pove vse o hrvatih če omenim da se je v 2 WW zbrala pešica hrvaškega gnoja in se kot takšni odpravili v RUSIJO pobijat Ruse v Staljingradu. Da ne omenjam Jasenovca in edinega na svetu taborišča za otroke, ali pa nemške in italijanske vojaške operacije zoper Pavelićevih češ domoljubov toda nagnusnih klavcev. Podobno so vzhanjal 90 let. Recimo javno obešanje civilistov po drogovih semaforjev v Karlovcu. Še živega človeka so hrvaški domoljubi pekli na ražnju...
JApajaDAja
05. 08. 2019 19.02
+13
Žac
05. 08. 2019 19.20
+7
Drugi so dali ukaz za to. Tako da so Slovenci samo pokimali. A kdaj boste vi traktoristi v EU?
Žac
05. 08. 2019 19.47
+0
Žusterno ne boš komentiral? Kdaj se šlo za Dubrovnik si se poročil z tipkovnico. Tebe bi rad spoznal da vidiš kako se gre naprej a nazaj gleda.
yaxscdvf
05. 08. 2019 19.54
+5
In kaj je z žusterno? Aja, smrdi pa fekalije so notri. Isto se vsakič zgodi nasproti Reke, ko taprav veter zapiha. V Njivicah baje da bruhaš...
JApajaDAja
05. 08. 2019 20.01
+0
žac...bodi bolj pozoren, če že nekaj komentiraš...dubrovniška in koprska (lani piranska) morska kanalizacija sta bila deležna mojega negativnega komentarja...ne hvalim kar ni za hvalit!
Žac
05. 08. 2019 20.02
-1
"A si ti tudi not pado"? Da ti razložim. Takšni slučaj je bil v Dubrovniku,v kratkem nazaj. Ta lik se norčeval celi dan s tega. Ok? Zdaj ko se to zgodilo na njegovem dvorišču je zlezel pod kamen,glede tega. Kapiš?
JApajaDAja
05. 08. 2019 20.17
+3
wolfterier
05. 08. 2019 20.45
+3
Milan Oni?
05. 08. 2019 17.35
+0
Predsednik Vučić, bi se najprej moral vprašati kdo je napadel Hrvaško, od tukaj naprej, se je namreč možno pogovarjati!
samuray1
05. 08. 2019 18.24
+9
Hrvaško ni nihče napadel glupane, ampak so hrvati napadli srbe na prostoru nekdanje SR Hrvaške.
ivan.z Doba
05. 08. 2019 19.07
+13
@samuray, Zakaj neki je Miloševič napadel kosovske albance? In zakaj je napadel Vukovar? Da se niso sami?! Srbi ste sami sebi skopali jamo in "popušili". Vučić ssmo nadaljuje nateg lastnega ljudstva. Tokrat za EU in ZDA. Balvan revolucija se vam je razbila na vaših glavah.
wolfterier
05. 08. 2019 20.46
-2
Bravo,Ivan,tokrat se strinjava,a se ti je Marija prikazala...
wolfterier
06. 08. 2019 16.02
-2
A dej no,samuraj,a so Hrvati balvane podirali in voznike ropali.
srebrnibreg
05. 08. 2019 17.08
+18
wolfterier 05.08.2019, 15:47:12 -4 Državo Jugoslavijo so zgradili lenuhi,štrajkači in saboterji.In tako je tudi končala ! ................... Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev: Po porazu Avstro-Ogrske in sil osi sta hrvaški sabor v Zagrebu in ljudski shod v Ljubljani 29. oktobra 1918 razglasila narodno osvoboditev in ustanovitev samostojne Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s središčem v Zagrebu. Nevarnost s strani Italije, ki je zasedla Primorsko in Istro ter dele Dalmacije, in pritisk Srbov po združitvi v skupno državo, sta povzročila 1. decembra 1918 združitev Države SHS s Kraljevino Srbijo v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. ...............Le kdo so bili ti lenuhi? Lahko razložiš in mi pojasniš, ker ne vem? Hvala.
samuray1
05. 08. 2019 18.03
-11
srebrnibreg
05. 08. 2019 18.20
+8
A bejž no. Pa me razsvetli z resnico in se obenem takoj pritoži na wiki...
samuray1
05. 08. 2019 18.50
-13
Wiki je priročnik za neuke.Svetujem ti da obiščeš kakšen resen državni arhiv.
srebrnibreg
05. 08. 2019 20.04
+2
wolfterier
05. 08. 2019 20.48
-2