Tujina

255 tisoč žrtev cunamijev

Kolombo/Lizbona/Bangkok, 19. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Število žrtev v Indoneziji je naraslo na 166 tisoč, kar pomeni, da je azijska katastrofa skupno terjala najmanj 225 tisoč življenj.

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je število žrtev v Indoneziji naraslo na 166.320, tako da je azijska katastrofa skupno terjala nad 225.000 življenj.

Preživeli Šrilančani živijo v šotoru, potem ko so ostali brez doma (Foto: Reuters)
Preživeli Šrilančani živijo v šotoru, potem ko so ostali brez doma (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Mednarodni denarni sklad je ocenil, da bodo posledice nesreče gotovo hujše, kot so predvidevali, in da bodo imele pomemben vpliv na gospodarsko rast in inflacijo. Indonezijske oblasti pa pozivajo svetovno javnost k večji pomoči, saj se soočajo s hudo lakoto.

Enotnejša Šrilanka

Močno razdeljena vlada in opozicijski voditelji v Šrilanki so s položitvijo temeljnega kamna začeli izvajati skupni načrt obnove dela države, ki so ga decembrski katastrofalni potres in cunamiji najhuje prizadeli. Načrt, ki predvideva izgradnjo 62 novih mest, bo stal pol milijarde dolarjev.

Predsednica Šrilanke Chandrika Kumaratunga je položila temeljni kamen za prvega od več kot 6000 novih domov, ki jih bodo izgradili v sklopu načrta za ponovno naselitev več tisoč družin na območju Hambantota, enem od območij Šrilanke, ki so jih potres in cunamiji 26. decembra lani najhuje prizadeli. Kumaratungin načrt vsebuje izgradnjo 62 mest s sodobnimi bivalnimi objekti, parki, avtobusnimi postajami in drugo infrastrukturo.

"Gre za zgodovinski trenutek, saj so vse politične stranke postavile svoja nesoglasja na stran in združile sile za proces obnovitve prizadetih področjih," je na slovesnosti povedala predsednica države. Opozicijski poslanec za območje Hambantota Sajith Premadasa je v svojem govoru temu pritrdil. "Zavezujemo se, da bomo nudili popolno podporo za obnovo države," je dejal Premadasa. Šrilanški politični voditelji, ki sicer ne soglašajo skoraj glede ničesar, vključno s tem, kako končati državljansko vojno s tamilskimi uporniki na severu, so s tem vsaj začasno presegli politična nasprotja.

Sistem za opozarjanje pred cunamiji do junija 2006

Koordinator ZN za pomoč Jan Egeland je dejal, da bi morali vodilno vlogo pri ustvarjanju sistema za zgodnje opozarjanje pred cunamiji v Indijskem oceanu prevzeti ZN, začetne stroške pa bi lahko pokrili z delom od štirih milijard dolarjev, ki so jih obljubile države z vsega sveta.

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) pričakuje, da bo sistem za zgodnje opozarjanje pred cunamiji v Indijskem oceanu vzpostavljen do junija 2006, kasneje pa naj bi ga razširili tudi na druge regije, kot je karibsko otočje. Na svetovni konferenci ZN o zmanjševanju naravnih nesreč v japonskem mestu Kobe pa so strokovnjaki posvarili pred pretiranimi pričakovanji. Za dejansko učinkovit opozorilni sistem so potrebna dolgotrajna prizadevanja, da bi ljudem posredovali znanje o cunamijih in okrepili njihovo zavedanje, je povedal generalni sekretar Komisije za oceane pri UNESCO Patricio Bernal.

UNESCO je predlagal sistem globokomorskih boj, merjenja valov in regionalnih opozorilnih centrov, ki bi stal 30 milijonov dolarjev in bi ga lahko izgradili do junija 2006. Različni pogledi na sistem so vzbudili skrbi, da bodo spori o njih upočasnili uresničevanje načrta. Egeland je glede tega povedal, da te načrte ne vidi kot konkurenčne, temveč kot komplementarne.

Portugalski nogometaši za indonezijskega dečka

Usoda indonezijskega dečka, ki so ga našli dobre tri tedne po rušilnih cunamijih v jugovzhodni Aziji, je na Portugalskem sprožila širšo humanitarno akcijo. Sedemletni Martunis je na opustošeni plaži v provinci Aceh sam preživel tri tedne, ko pa ga je našla britanska novinarska ekipa in posnela, je imel na sebi dres portugalske nogometne reprezentance, ki mu je prinesel delček sreče v izjemni tragediji.

Deček v bolnišnici v Acehu (Foto: Reuters)
Deček v bolnišnici v Acehu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Pop pevci z vseh koncev sveta bodo nastopili v živo ali na posnetkih na koncertu, ki ga bo glasbeni televizijski kanal MTV prihodnji mesec pripravil v korist žrtev cunamijev. Koncert bo 3. februarja v Bangkoku in na njem bo v živo nastopilo najmanj enajst pevcev, kot so Asha Bhosle iz Indije, Good Charlotte iz Združenih držav, Jay Chou s Tajvana, Tata Young s Tajske in Simple Plan iz Kanade. Alicia Keys se bo po pričakovanju prav tako udeležila dogodka.

Selektor Felipe Scolari in zvezdniki izbrane vrste ob državnem dresu seveda niso ostali ravnodušni. Scolari je organiziral zbiranje prostovoljnih prispevkov, s katerimi bodo dečku oziroma njegovi družini zgradili novo hišo in jim omogočili nov štart v normalno življenje. Osebno so pomoč obljubili tudi nogometaši Luis Figo (Real Madrid), Nuno Gomes (Benfica Lizbona) in Christiano Ronaldo (Manchester United) ter nekdanji zvezdnik Eusebio. Med drugim bodo dečka povabili tudi na Portugalsko, kjer si bo lahko ogledal reprezentančno srečanje.

"Martunis je lep vzor za vse nas. Pokazal je, da je tudi v najtežjih pogojih moč veliko doseči," je pokomentiral Scolari. Besede so več kot resnične. Fantič je kljub le sedmim letom ob obali sam preživel tri tedne in se hranil skoraj izključno s surovimi rezanci in vodo iz luž. Ko so ga našli novinarji je bil že povsem podhranjen in popolnoma popikan od komarjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3