Tujina

27 let zapora za Krajišnika

Haag, 27. 09. 2006 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haaško sodišče je nekdanjega predsednika skupščine Republike srbske oprostilo genocida. Odzivi so mešani.

Krajišnika je obtožnica bremenila genocida in zločinov proti človečnosti na začetku vojne v BiH
Krajišnika je obtožnica bremenila genocida in zločinov proti človečnosti na začetku vojne v BiH FOTO: Reuters
Haaško sodišče je Krajišnika spoznalo krivega umorov, nasilnih deportacij in preganjanja civilnega prebivalstva, niso pa mu mogli dokazati namena, zato so ga oprostili genocida.

Nekdanjega predsednika skupščine Republike srbske Momčila Krajišnika je obtožnica bremenila genocida in zločinov proti človečnosti na začetku vojne v BiH. Tožilstvo je zanj zahtevalo dosmrtno zaporno kazen, obramba pa je tričlanskemu senatu ob zaključku sojenja predlagala, naj ga oprosti odgovornosti.

Sodišče je nazadnje 62-letnega Krajišnika zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo obtožbe genocida in sodelovanja pri genocidu. Zato pa so ga spoznali za krivega zločinov proti človečnosti, kršenja vojnega prava, grobih kršitev Ženevskih konvencij in drugih nečloveških dejanj v obdobju od 1. julija 1991 do 31. decembra 1992.

Obsodili so ga na 27 let zapora, šest let je že odsedel, saj so ga aretirali že leta 2000. 

Banja Luka: Kazen previsoka

Krajišnika so aretirali 3. aprila 2000 na Palah pripadniki mednarodnih sil SFOR. Isti dan so ga odpeljali v pripor haaškega sodišča v Sheveningenu, soditi pa so mu začeli 3. februarja 2004. Obtožnica proti Krajišniku sicer ni bila javna in tudi nalog za njegovo aretacijo je haaško sodišče izdalo le poldrugi mesec pred priprtjem.

Predsednik in premier Republike srbske, Dragan Čavić in Milorad Dodik menita, da je haaško sodišče odmerilo previsoko kazen Krajišniku. Čavić je sodbo označil za "šokantno", kajti Krajišnik je bil kot predsednik skupščine Republike srbske "prvi med enakimi, zato je mogoče sodbo proti njemu šteti tudi kot sodbo proti celotnemu prvemu takratnemu skupščinskemu sklicu".

Tudi drugi vodilni politiki srbske entitete v BiH menijo, da je 27 let zapora prestroga kazen, vendar so vsi zadovoljni, ker ga je sodišče oprostilo odgovornosti za genocid.

Sarajevo: Kazen je premila

Generalni sekretar bošnjaške Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić pa je zatrdil, da je 27 let zapora za Krajišnika premila kazen. "Znano je, da je bil Krajišnik ob Karadžiću in Mladiću ključni človek ter da je vedel za vse zločine, ki so se zgodili," je še povedal Zukić. 

Zločini nad Hrvati in Bošnjaki

Obtožnica na sedemnajstih straneh je Krajišnika bremeni la hudih zločinov nad bosanskimi Muslimani, bosanskimi Hrvati in tistimi bosanskimi Srbi, ki se niso strinjali s politiko Velike Srbije. Posamično je naštetih več kot 1300 imen ljudi, ki so umrli med ali po srbskih napadih na ujetniška taborišča.

Jacques Chirac in Momčilo Krajišnik v Sarajevu aprila 1998
Jacques Chirac in Momčilo Krajišnik v Sarajevu aprila 1998 FOTO: Reuters

Krajišnik naj bi bil za zločine odgovoren tako kot posameznik kot tudi v vlogi nadrejenega. Skupaj s takratnim predsednikom Republike srbske Radovanom Karadžićem in vojaškim voditeljem bosanskih Srbov Ratkom Mladićem, ki sta še vedno na begu, je Krajišnik "nadziral vojaške sile bosanskih Srbov ter vse organe takrat vladajoče Srbske demokratske stranke (SDS) in vlade, ki so bili udeleženi pri teh zločinih", so zapisali v obtožnici.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.