Svet

30.000 kubičnih metrov strupene zemlje: Stonex s sanacijo še ni začel

Celje, 20. 11. 2019 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
2

Že več kot eno leto na Kidričevi cesti v Celju stoji 30.000 kubičnih metrov strupene zemljine, prežete s težkimi kovinami. Podjetje Stonex pa kljub skorajšnjemu izteku roka, da zemljino predela v nenevarno in očisti okolico, z deli sploh še ni začelo. Poleg tega Agenciji za okolje že eno leto ne zmorejo dokazati, da so sposobni iz zemlje, polne svinca, narediti nenevaren odpadek.

Zemlja, ki je onesnažena s svincem in cinkom, dvema težkima kovinama, ki naj bi ju v nenevaren odpadek predelalo podjetje Stonex, je prekrita le z zaščitno folijo. Pogodbo so z Direkcijo za infrastrukturo podpisali junija lani. Maksimalni rok za izvedbo naročila je bil določen na 24 mesecev. Da bo podjetje pridobilo vso potrebno dokumentacijo za izvedbo predelave ali odstranitve, pa so določili osem mesecev.

Podpisali že dva aneksa s katerim so podjetju podaljšali rok

Podjetje naj bi v tem času torej pridobilo okoljevarstveno soglasje. Ker ga ni, so z njim podpisali že dva aneksa za podaljšanje roka. "Ker smo ugotovili, da to ni vse v njegovi domeni, smo mu rok podaljšali," je povedal Dejan Jurkovič z Direkcije za infrastrukturo, saj da naj izvajalec na to ne bi imel vpliva, če se trudi za pridobitev soglasja.

Do prekoračitve rokov je po beseedah direkcije prišlo zaradi Arsa.
Do prekoračitve rokov je po beseedah direkcije prišlo zaradi Arsa. FOTO: Kanal A

Strokovnjaki za področje javnega naročanja so nas najprej opozorili na nenavaden razpisni pogoj – da mora izbrano podjetje soglasje pridobiti v osmih mesecih. Medtem ko gre za tretjo institucijo, ki ga izdaja Agencija za okolje ali ministrstvo za okolje (Arso), na kateri pa direkcija nima vpliva.

Direkcija odgovarja, da je po njihovih izkušnjah to možno ob primerni angažiranosti izvajalca. Da pa je do prekoračitve rokov prišlo zaradi Arsa.

"Tudi mi smo se vključili v te postopke, pomagamo izvajalcu. Z Arsom imamo težave tudi na ostalih projektih. Tudi nam ne gredo stvari pri Arsu tako, kot bi si jih sami želeli," je povedal Jurkovič. Ko smo ga vprašali, zakaj se zatika, nas je napotil na Arso.

Predelan odpadek bi Stonex vgradil v nasip pod jezeri

Podjetje Stonex je za okoljevarstveno soglasje zaprosilo šele konec oktobra lani, torej štiri mesece po podpisu pogodbe. Arso jih je zaprosil za dopolnitev vloge, Stonex je ni dopolnil, marca letos pa jih je Arso preusmeril na ministrstvo za okolje. Tam bi morali pridobiti integralno soglasje, ki vključuje tudi gradbeno dovoljenje, saj naj bi na tem mestu zgradili predelovalnico te zemljine.

Če bi odpadek vgradili pod jezeri, bi se onesnaženje lahko širilo po vodi tudi do reke Pake.
Če bi odpadek vgradili pod jezeri, bi se onesnaženje lahko širilo po vodi tudi do reke Pake. FOTO: Kanal A

Tudi ministrstvo za okolje jih je večkrat zaprosilo za dopolnitev vloge. A je Stonex ni dopolnil. Ministrstvo pa nam je povedalo, da je Arso podal mnenje, da podjetje ni uspelo dokazati, da bo po predelavi zemljina postala resnično inertna in nenevarna.

"S tehnološkim postopkom se dodajo neke snovi. Izvajalec ima tehnologijo, dobi t. i. slovensko tehnično soglasje in na osnovi tega materiala to postane gradbeni proizvod, ki ga lahko nekam vgradimo. To potem to ni več nevaren odpadek," je povedal Jurkovič.

In kam bi Stonex vgradil ta gradbeni nenevaren odpadek? Po naših podatkih v nasip pod vodo med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom, kjer pa Arso že beleži slabšanje kakovosti vode. Material bi se izpiral v vodo, onesnaženje pa bi se širilo po vodi tudi do reke Pake.

Zakaj Stonex ne dokaže, da bo naredil nenevaren odpadek, ki ga lahko vgradi kamorkoli, ni znano, saj direktorja po zaprosilu nismo več dobili. Očitno pa je, da bo podpisan še kakšen aneks in da bodo Celjani še nekaj časa ob železnici gledali kup svinca in cinka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
21. 11. 2019 07.37
+5
A nismo bimboti. CINKARNA CELJE in seveda železnice so vse to onesnažile in pustile svinjarijo. Sedaj pa krivijo tisto podjetje STONEX, da je za vse ono krivo. Dovoljenja po mojem nočejo urediti zato, ker vsi vedo, da ni samo ta dodatek, ki ga omenjajo v članku ampak je še mnogo drugih dodatkov, ki so prav tako škodljivi. Zato sedaj mutijo kako bi vse to speljali. Zato Slovenija nikoli nebo napredovala in bo še vedno del BALKANA pa če hočemo ali ne.
Smartbtm
21. 11. 2019 10.01
+1
ja preiskave so pokazale, da je cel koktajl strupov,...kar nekaj zavajajo. Še do Vojnika seže previsoka koncentracija, prijatelj v Vojniku ima kadmij dvakrat povišan od dovoljene vrednosti. V Celju je tak 100x ali 1000x slabše.