Tujina

30 let iskal cepivo proti bolezni, ki vsaki dve minuti vzame otroško življenje: 'Za ta trenutek smo delali'

Ljubljana, 12. 05. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
140

Malarija je ena najbolj smrtonosnih bolezni na planetu. Po podatkih WHO zaradi te bolezni vsaki dve minuti ugasne eno otroško življenje. Večinoma v Afriki, kjer bolezen letno terja več kot 250.000 življenj. Največ smrtonosnih zapletov, povezanih z malarijo, se namreč pojavi pri malčkih, mlajših od pet let. Na svetovni ravni je statistika še bolj črna – za boleznijo letno zboli okoli 200 milijonov ljudi, okoli 430.000 jih umre, več kot polovico žrtev predstavljajo otroci.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta opozarjala na problem. Vendar pa še tako velik trud ni prinesel želenih rezultatov. "Zaščitne mreže za postelje in druga zaščitna sredstva so v zadnjih 15 letih pripomogla k velikemu napredku na področju zmanjševanja števila žrtev malarije, ampak žal je ta napredek v zadnjem času kar nekoliko obstal oziroma spet beležimo višje število žrtev na nekaterih območjih. Več kot očitno je, da za boj s to boleznijo potrebujemo nova sredstva," je na spletni strani WHO zapisal njen generalni direktor dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kaj je malarija?

Malarijo povzročajo paraziti.
Malarijo povzročajo paraziti. FOTO: Shutterstock

Na spletni strani NIJZ razlagajo, da malarijo povzročajo paraziti – plazmodiji, ki jih s pikom na človeka prenašajo kužne samice komarjev Anopheles. Gre za komarje, ki so najbolj aktivni od mraka do zore, zato največja nevarnost preti ponoči ter med in po deževni dobi. Privlačijo jih temne in žive barve, znoj in izraziti vonji – na primer parfumi, losjoni, mila … Kot pojasnjujejo strokovnjaki, obstaja pet vrst plazmodijev, ki lahko povzročajo malarijo pri človeku.

Najpogostejši povzročitelj malarije v svetu je Plasmodium falciparum, ki povzroča tudi najnevarnejšo obliko malarije, ki se brez zdravljenja lahko konča s smrtjo, povzroča pa tudi nevarne zaplete z okvarami možganov in ledvic. V Aziji in Južni Ameriki malarijo pogosto povzroča Plasmodium vivax, redkejša povzročitelja sta Plasmodium ovale in Plasmodium malariae, še redkejši pa Plasmodium knowlesi.

Bolezen se najhitreje pojavi sedem dni po piku okuženega komarja, lahko pa se bolezenski znaki pojavijo tudi več mesecev po okužbi. Najznačilnejši znak bolezni je vročina, ki jo spremljata mrzlica in potenje, lahko se pojavijo bolečine v mišicah, sklepih, glavobol, prebavne težave, kašelj, zlatenica in motnje zavesti, še navajajo na spletni strani NIJZ. Zdravljenje poteka s protimalaričnimi sredstvi, pomembno pa je, da bolnik pomoč poišče hitro. Prebolela bolezen sicer ne pomeni popolne imunosti pred ponovno okužbo in boleznijo.

Malarija je razširjena v več kot 100 državah sveta, v skoraj vseh državah Podsaharske Afrike, nekaterih državah Srednje in Južne Amerike, državah Bližnjega vzhoda, Osrednje, Južne in Jugovzhodne Azije ter na nekaterih tihomorskih otokih.

Nad bolezen s cepivom 

Svetovna zdravstvena organizacija si je v povezavi z omejevanjem števila smrti zaradi malarije zadala ambiciozne cilje, a je kmalu postalo jasno, da so z običajnimi preventivnimi sredstvi in zdravili nedosegljivi.

Cepivo za malarijo
Cepivo za malarijo FOTO: Shutterstock

V zadnjih tednih se bolezni lotevajo z novim sredstvom – cepivom. Cepivo, znano kot RTS,S ali Mosquirix, je pri kliničnih testiranjih preprečilo štiri od desetih primerov malarije, tri od desetih primerov hude malarije in šest od desetih primerov bolezni malaria anaemia, ki je najpogostejši vzrok, da otroci zaradi malarije umrejo. Čeprav torej cepivo ni stoodstotno zanesljivo, bi lahko v kratkem času preprečilo na tisoče smrti. "Malarija je ogromna grožnja afriškim skupnostim. Najbolj trpijo najrevnejši otroci na odročnih območjih, kjer ni dostopa do zdravnikov, medicinskih sester, bolnišnic, kjer bi jim lahko ustrezno pomagali," na spletni strani WHO piše Matshidiso Moeti, regionalni vodja WHO za Afriko.

Na ta območja zdaj prihaja pilotni projekt cepljenja malčkov, mlajših od dveh let, s cepivom proti malariji. Cepiti so začeli v Malaviju, del projekta sta še Gana in Kenija.

Pri WHO verjamejo, da bi lahko s kombinacijo cepiva in nadaljevanjem preventive s pomočjo mrež za postelje in insekticidov pomembno zmanjšali število otrok, ki umrejo zaradi malarije. Pilotni projekt predvideva, da bodo v treh sodelujočih državah na leto cepili 360.000 otrok, območja, kamor bodo poslali cepivo, pa bodo določila tamkajšnja ministrstva za zdravje.

Po cepilnem načrtu, naj bi otroci prejeli štiri odmerke cepiva. Tri med petim in devetim mesecem starosti ter še en odmerek okoli drugega rojstnega dne.

Proizvajalec cepiva doniral 10 milijonov odmerkov 

Cepivo je izdelek družbe GSK. Thomas Breuer, ki bdi nad oddelkom cepiv in s katerim smo se pred kratkim pogovarjali med njegovim strokovnim obiskom v Ljubljani, pravi, da upajo, da bodo s tem cepivom storili pomemben korak k lajšanju enega najtežjih globalnih zdravstvenih bremen, ki ga predstavlja prav malarija.

Dan, ko je pilotni projekt zaživel, je bil eden najpomembnejših predvsem za tiste, ki so se desetletja trudili, da bi izdelali učinkovito cepivo. "Veliko zaposlenih se namreč za delo v naših laboratorijih odloči prav zato, da bodo spremenili stvari na globalni ravni. Kot vemo, je bilo že veliko poskusov, da se razvije cepivo proti malariji, ki pa so bili neuspešni. Tokrat so se uspešni rezultati pokazali s pomočjo kombinacije adjuvanta in antigena." Trenutno edino odobreno cepivo proti malariji je zeleno luč regulatorjev dobilo leta 2015.

GSK je v razvoj cepiva vložil okoli 700 milijonov dolarjev: "To seveda ni cepivo, ki bi se "komercialno izplačalo". Vendar pa je pomembno, zato se trenutno že dogovarjamo z različnimi deležniki, da bi tudi po pilotnem projektu zagotovili, da bo cepivo na voljo."

Pilotni projekt je rezultat javno-zasebnega partnerstva, v katerem pod koordinacijo WHO sodelujejo zdravstvena ministrstva sodelujočih držav, neprofitna organizacija PATH in proizvajalec cepiv GSK. Slednji kljub očitkom dela javnosti, še posebej nasprotnikov cepljenja, da so del cepilne industrije, ki naj bi do leta 2023 obračala več kot 50 milijard dolarjev, vztraja, da niso zgolj na lovu za denarjem, dokaz pa naj bi bila prav cepiva, ki ne bodo nikoli kovala velikih dobičkov, bi pa lahko rešila veliko življenj.

"Lahko sem samo gledala, kako se bori za življenje"

Medtem ko v javnosti torej pogosto poteka ostra, bolj s čustvi kot z dejstvi podprta debata o cepljenju, je običajno nekoliko manj znanega o znanstvenikih, ki v laboratorijih skušajo izdelati zanesljiva cepiva. Večine, v nasprotju s prepričanji kritikov, ne vodi pohlep.

Dr. Nekoye Otsyula danes z GSK sodeluje v programu cepiv za Vzhodno Afriko. Kako resna bolezen je malarija, je videla na lastne oči. "Ko je bila moja hči stara pet let, je hudo zbolela zaradi malarije. Odpeljali smo jo v bolnišnico, kjer sem lahko le nemočno gledala in upala, da bodo razpoložljiva zdravila delovala, ona pa bo popolnoma ozdravela. Moja deklica je preživela. Na žalost pa veliko drugih otrok nima takšne sreče," razkriva v spletnem zapisu.

Med tistimi, ki začetek cepljenja v okviru pilotnega programa doživljajo najbolj čustveno, pa je Joe Cohen, ki je iskanju cepiva za malarijo posvetil 30 let, pa čeprav ni bil strokovnjak za malarijo, ko mu je delodajalec, GSK, leta 1987 naložil vodenje enote, ki se je lotila raziskav. "Tega se ne da opisati z besedami," je o svojih čustvih dejal leta 2015, ko je cepivo dobilo odobritev.

Čeprav v času raziskovanja niso naleteli na kakšno zelo veliko oviro, je delo potekalo nekoliko počasneje, kot so upali, prav tako končni izdelek ni tako učinkovit, kot bi si želeli – vendar pri smrtonosni bolezni že trenutna učinkovitost pomeni velik korak naprej. Pa ne le, ko gre za zdravje ljudi, ampak tudi za ekonomijo teh že tako revnih držav. Študije namreč kažejo, da bi lahko že deset odstotkov manj smrti zaradi malarije pomenilo 0,3 odstotka višji BDP v državah, kjer je smrtnost zaradi malarije najvišja.

Znanstvenik, ki je razvoju cepiva posvetil 30 let 

Joe Cohen
Joe Cohen FOTO:

Cohen je o 30 letih raziskav, ki so na koncu pripeljale do cepiva, spregovoril za spletno stran WHO. Ob predani ekipi strokovnjakov, ki se ni vdala tudi, ko niso napredovali, kot bi si želeli, je izpostavil svojega delodajalca, podjetje, ki je milijone pošiljalo v program, ki se je le počasi prebijal in ene faze v drugo. 

"Imel sem srečo, da sem lahko bil zraven vse od začetka raziskovanja pa skoraj do konca kliničnih študij," pravi. Potem se je upokojil. A ker razvoj cepiv traja tako dolgo, številni njegovi kolegi ne dočakajo njihove dejanske implementacije.

Na vprašanje, zakaj je trajalo tako dolgo, da je bilo cepivo razvito, s prstom pokaže na "nasprotnika" – parazit: "Imamo veliko cepiv proti virusom, imamo cepiva proti bakterijam. Nismo pa imeli cepiva proti parazitom. Glavna težava, ko imate na drugi strani parazita, je, da gre za kompleksne organizme. Zelo so odporni na obrambne mehanizme človeškega telesa, imajo učinkovite mehanizme, kako preživeti. Mislim, da je bila vse skupaj dobra učna ura tudi za znanstvenike, ki se lotevajo razvoja drugih cepiv."

Čeprav cepivo "ni popolno", je z doseženim zadovoljen: "Imelo bo velik učinek na javno zdravje, rešilo bo na tisoče življenj. In to je tisto, za kar smo delali – ne samo jaz, ampak na stotine ljudi, ki so bili v teh 30 letih vpleteni v proces. Ko sem prejel fotografijo, kako cepijo prvega otroka, sem bil presenečen, kako močno se me je dotaknila. Morda nekoliko nenavaden odziv. Seveda vem, kako pomemben trenutek je to, ampak vseeno – na fotografiji je "samo" otrok, ki ga cepijo. Ampak meni je ob pogledu nanjo začelo srce hitreje biti, čutil sem naval adrenalina. Mislim, da se je nekaj podobnega zgodilo še številnim drugim, vključenim v projekt. To je ogromen dosežek, zelo pomemben trenutek v boju z malarijo." Kot pravi, je to, da je njegovo delo danes postalo sredstvo, ki rešuje življenja, nekaj, o čemer je na začetku kariere lahko le sanjal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
13. 05. 2019 13.21
+3
Mislim, da tukaj komentira v glavnem mladina, ki še nima pojma, kakšno življenje jih čaka. Mladi optimisti s svojimi cilji....se kdo od vas vpraša, kaj pomeni beseda pogoltnost?? V kakšni družini in državi živite?? Samo to si zapomnite - pogoltnost uničuje vse, uničuje življenja in planet! Živimo v čisto narobe svetu - tako ni bilo nikoli mišljeno.
Transformerji
13. 05. 2019 13.23
-1
Zato tudi bogovi ne obstajajo, saj tudi vere dokazujejo, da se jim gre samo za pogoltnost.
Transformerji
13. 05. 2019 11.56
+0
To menda ni cepivo, ki bi se komercialno izplačalo - to ne drži. Poglejmo, kaj se dogaja v ustvarjanju NWO: iščemo zdravila, istočasno se pa dobavlja orožje za upore, terorizem, in vojne za zemeljsko bogastvo. Pri tem se pobija vse povprek - tudi otroke. Potem bodo pa vse te velike države, ki podpirajo in morajo podpirati NWO, sem pa tja plačale razna cepiva. In omejeni naivci, ki niso sposobni razmišljanja na dolgi rok, ti bodo hvalili ravno tiste, ki so se izkazali s donacijami kot dobrotniki. Potem se pa tukaj in vsepovsod pregovarjamo, katera velika zemeljska država je dobra. Pamet v roke, ljudje.....
giiinem
13. 05. 2019 11.28
+2
Kaj pa ce bi naredili zdravilo? Aja, cepivo se prodaja se zdravim.Razumem razumem...
MrKritik77 .
12. 05. 2019 15.09
+12
Ja, cepiva imajo definitivno vsaj en, povsem dokazan, stranski učinek: manj mrtvih otrok.
topo
13. 05. 2019 12.32
+1
Bolje
13. 05. 2019 13.54
-1
"Pohablenih" se piše z -j (pohabljenih). Upajmo, da nihče izmed komentatorjev na tej strani ni intelektualno pohabljen.
Krta?a 21
12. 05. 2019 13.14
-11
Človek je bitje ki živi v sožitju z vsemi mogočimi bakterijami. Bakterije nam pomagajo recimo pri prebavi in presnovi hrane, so povsod v telesu. Ni šans da se jih otresemo. Niti najmanjše šanse. Problem nastane ko število bakterij tako naraste, da to sožitje spravi iz ravnovesja. Takemu stanju pravimo bolezen. Vse kar zdravila pomagajo naredit je, da spravijo število v normalne količine in ozdravimo. Bodo tudi to znanstveniki demantirali?
Bolje
12. 05. 2019 13.27
+31
Ja, človek živi v sožitju z veliko raznih bakterij. Ne pa z vsemi. Pri malariji tudi ne gre za bakterijo, ampak virus. Sicer pa me zanima, kako bi ti živel v sožitju z bakterijo, kot je antraks. Nimaš pojma o čem klamfaš po tipkovnici.
MladostNiNorost
12. 05. 2019 13.31
-2
Krta?a 21
12. 05. 2019 19.42
+7
Bolje
13. 05. 2019 09.55
+2
Ne, pri malariji ne gre za zajedalca, ampak virus. Nimaš pojma!
topo
13. 05. 2019 12.42
-1
Malarijo zdravit ni danes nobenega problema več skoraj na vsakem vrtu že rase sladki pelinka je potrjeno le človek mora vedeti več kot profitni strokovnjaki ki spustijo virus na plan potem pa priporočajo zdravljenje z njihovimi izdelki,to pa te bu d a l e ki pišejo po postu ne vejo.kot naprimer obvezno ceplenje domačih živalo proti modremu jeziku,posledica veliko mrtvih rojenih živali divjat ki pa je prenasična za našo naravo pa to prenaša pa je vse vredu,ker nima skom plačat.
Bolje
13. 05. 2019 13.49
Nekateri vrtičkarji ste tako pametni, da boste kmalu dobili Nobelovo nagrado. Če malarije ni problem zdraviti,zakaj potem na leto zaradi nje umre več kot milijon ljudi? Patogen malarije postaja tudi odporen na zdravilno učinkovino iz sladkega pelina, tako da ne lapaj v tri krasne.
Krta?a 21
12. 05. 2019 13.08
-2
Zakaj ne dopuščate in pogledate vsaj mms testimonials? Zadeva je izredno poceni in učinkovita. Noben GSK ni potreben. Pošteni znanstveniki bi pretehtali in ovrednotili vse možnosti zdravljenja. Nepošteni pa tiste kjer ni profita takoj zavrnili. Toliko o humanosti znanstvenikov.
Bolje
12. 05. 2019 13.31
+7
Zato ker je MMS testimonials nategancija. To je enako kot priporočilo, da bi si ženske v vagino morale vstavljati kamnita jajca. Ti se kar zdravi s tem.
Krta?a 21
12. 05. 2019 19.43
-3
Slepo verjameš vsemu kar ti naloži mož v beli halji. A ko ti človek predoči prave dokaze s filmskimi posnetki ne verjameš nič? Kako spran moraš torej bit?
Bolje
13. 05. 2019 09.51
+2
Kateri mož v beli halji? Misliš na deset tisoče zdravnikov, ki zagovarjajo cepljenje? Kot rečeno, ti se kar zdravi z mazaškimi pripravki, jaz se ne bom
Josh
12. 05. 2019 12.28
+10
NPC24ur
12. 05. 2019 12.12
+14
Se bojo za par let nasli google zdravniki, ki bodo nasprotovali tudi temu
Iniesta
12. 05. 2019 12.10
+19
Vsaka cast znanstvenikom, ki delajo za dobrobit navadnih ljudi ...
Transformerji
13. 05. 2019 14.10
+1
Transformerji
13. 05. 2019 14.10
+1
Vsak dela za svojo dobrobit - še niso ugotovil???
MladostNiNorost
12. 05. 2019 11.56
+18
ljudje so skozi zgodovino delali in posvecali lastna zivljenja za napredek in razvoj druzbe. seveda so se podobni zbirali in delali skupaj, saj so bili tako mocnejsumu, vedno bolj specializirano, nastajale so stroke in kasneje podjetja - taadaa - medicina. zakaj? da lahko danes neuke narcisticne(kar google za definicijo) osebe zavracajo vse to? bi vse take prisklednike v srednji vek poslal, pa da vidim veleume forumske, kako bi se znasli :)
MladostNiNorost
12. 05. 2019 11.57
-3
El Koronito
12. 05. 2019 11.30
-2
"To seveda ni cepivo, ki bi se "komercialno izplačalo". Gotovo ne ... Vse to delajo za splošno dobrobit ljudi celega sveta, posebej tistih nerazvitih državah. A veste, da so se mi orosile oči. Toliko dobrote farmacevtskih korporacij. Kar zastonj delijo. Nič jim ne pomeni cca 30 milijard, kolikor pokasirajo od uvedbe vsakega novega cepiva. Mogoče se zaradi tega v ZDA cepijo že proti 39 boleznim, če bo vse po sreči pa bodo v ZDA do l. 2015 prejeli že 230 odmerkov cepiva, namesto današnjih 70 (do 18. leta). Zdaj lahko mirno spim.
Bolje
12. 05. 2019 12.13
+11
Nihče niti v ZDA niti v Sloveniji do svojega 18. leta ne prejme 70 odmerkov cepiva. Takšne stvari bi moral psihiatru razlagati, ne na forumu, ker tu ni nihče dovolj usposobljen, da bi ti lahko pomagal.
backdraft
12. 05. 2019 18.53
+0
RamzesII
12. 05. 2019 11.26
-8
30 let za ... še vedno je neučinkovito oz. bo to nekakšna loterija, katerih tisoč bo dobilo. Ne morem verjeti, da se proizvajalci hvalijo s takim izdelkom, ki ga za povrh pred svetom še lepo in rožnato prikazujejo. Počakajmo raje na prave rezultate, šele potem sledi debata.
Polis123
12. 05. 2019 11.45
+5
Bolje
12. 05. 2019 12.16
+5
Kaka debata? Ljudje s končano osnovno šolo bodo razpravljali o znanstvenih vprašanjih? "Počakajmo raje na prave rezultate" "Mi" ne bomo nič čakali, ti pa kar.
El Koronito
12. 05. 2019 11.13
+0
Super. Se grem kr cept. Nikol ne veš ...
MladostNiNorost
12. 05. 2019 12.00
+1
bi take cepil ja, mogoce nebi tocno vedeli, s cem natancno, bi bilo zabavno videti :D cakaj malo, so te ze??
RamzesII
12. 05. 2019 11.02
-15
"Čeprav torej cepivo ni stoodstotno zanesljivo, bi lahko v kratkem času preprečilo na tisoče smrti." Ja, nekaj tisoč od pol milijona mrtvih. Še vedno je preveč mrtvih, to ni lepa statistika in s tem oni upravičujejo svoj uspeh in zraven še malo napihnejo.
RamzesII
12. 05. 2019 10.59
-6
"prav tako končni izdelek ni tako učinkovit, kot bi si želeli – vendar pri smrtonosni bolezni že trenutna učinkovitost pomeni velik korak naprej. Pa ne le, ko gre za zdravje ljudi, ampak tudi za ekonomijo teh že tako revnih držav. Študije namreč kažejo, da bi lahko že deset odstotkov manj smrti zaradi malarije pomenilo 0,3 odstotka višji BDP v državah, kjer je smrtnost zaradi malarije najvišja" To pove vse. Kako prepričujejo sebe in javnost v nek uspeh, prekrijejo ga z drugimi zadevami.
Bolje
12. 05. 2019 12.19
+5
"To pove vse" Kaj pove "vse"? Da manj predčasno umrlih ljudi poveča BDP države? Tega doslej nisi vedel ali kaj je tisto, kar tebi "vse" pove?
Mali medo
12. 05. 2019 10.56
+10
super pol pa vsi na čoln pa v EU
Polis123
12. 05. 2019 10.49
+12
Samo, da smo zdravi (tok, tok)
GospodT
12. 05. 2019 10.42
+9
Zakaj niste napisali komercialno ime cepiva?
borec91
12. 05. 2019 10.24
+2
temu se je reklo vcasih naravna selekcia ze tko jih je dol veliko veliko prevec
Krta?a 21
12. 05. 2019 10.30
+3
Hmmmm ja maš prav. Več je cepljenih, več je neplodnosti (med drugim).
Bolje
12. 05. 2019 10.32
+23
Selekcija se piše z -j (selekcija). Naravna selekcija je včasih pomenila tudi to, da se neumni niso razmnoževali.
Krta?a 21
12. 05. 2019 10.33
+4
To še vedno velja. Za cepivi je cela evgenika.
Bolje
12. 05. 2019 10.50
+21
Več je cepljenih, manj je smrti. Cepljenje in neplodnost nista povezana, to si si izmislil. Ko bi le izumili cepivo proti zabitosti.
RamzesII
12. 05. 2019 11.29
-2
Kaj da ne, še kako sta, z določenimi cepljeni, denimo proti HPV, cepivo lahko povzroča HPV, povzroča pa tudi neplodnost, kar so dokazali, mnogi na mnogih primerih. Cepili pa proti temu še, halo, fante. Cepljenje pa se izvaja pred puberteto. Ne vidite, da je to del globalnega plana zmanjševanja populacije.
Bolje
12. 05. 2019 11.32
+5
Ne, ne vidim, da je to del globalnega plana zmanjševanja plodnosti. Ključen problem ni v cepivih, ampak v tem, da ima danes vsakdo možnost opisovanja svojih nebuloz na internetu. Ta virus neumnosti je tisto, kar je nevarno in proti čemur žal še niso izumili cepiva.
FAUSTOS1
12. 05. 2019 10.21
+11
Ja vsaka še tako uspešna znanost se začne z nekaj procenti a ti procenti pomenijo začetek nekaj velikega in tako moramo gledati na te prve pozitivne rezultate.