Tujina

Sodišče v Pensilvaniji: Vsaj 300 katoliških duhovnikov spolno zlorabljalo več kot 1000 otrok

Harrisburg, 15. 08. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obširno poročilo sodišča v Pensilvaniji razkriva, da so notranji dokumenti šestih pensilvanskih škofij vsaj 300 duhovnikov obremenili zlorab več kot 1000 otrok, cerkveni oblastniki pa so zločine prikrivali. Po mnenju sodišča je resnično število žrtev še mnogo večje. Cerkvene oblasti naj bi za zločine vedele in jih prikrivale.

Preiskava sodišča v zvezni državi Pensilvaniji razkriva, da so notranji dokumenti šestih pensilvanskih škofij več kot 300 duhovnikov in škofov obremenili spolnih zlorab več kot 1000 otrok. 

»Verjamemo, da je pravo število zlorabljenih otrok še večje, a si nekateri niso upali spregovoriti ali o njih nimamo podatkov,« je sporočil generalni tožilec Josh Shapiro, poroča CNN.

Vsaj 300 duhovnikov katoliške cerkve v Pensilvaniji je spolno zlorabljalo več kot 1000 otrok.
Vsaj 300 duhovnikov katoliške cerkve v Pensilvaniji je spolno zlorabljalo več kot 1000 otrok. FOTO: POP TV

Obširno, skoraj 1400 strani dolgo poročilo, ki je bilo objavljeno v torek popoldne, raziskuje spolne zlorabe otrok v šestih škofijah vse do leta 1947. Preostali škofiji v Pensilvaniji, ki v poročilu nista zajeti, sta bili predmet prejšnjih poročil velike porote, ki sta prav tako razkrili podobne zločine škofov in duhovnikov. 

Za njihova dejanja naj bi vedele cerkvene oblasti, dejanja pa so skušali prikriti tako duhovniki, škofje kot celo kardinali. Ključe od teh dokumentov so imeli škofje, v nekaterih primerih pa je prikrivanje zlorab "seglo vse do Vatikana," je namignil tožilec Shapiro.

"Prikrivanje je bilo zelo sofisticirano. Ves čas so voditelji Cerkve vodili zapise o zlorabah in jih prikrivali," je še dodal. Cerkvena dokumentacija o zlorabah sega vse v 80. leta prejšnjega stoletja, v nekaterih primerih pa še dlje. Dokumentacija pa razkriva, da se je vodstvo Cerkve raje odločalo za ohranjanje ugleda institucije kot pa za varnost dečkov in deklic, je še sporočil tožilec.

Poročilo je predstavil državni tožilec Josh Shapiro.
Poročilo je predstavil državni tožilec Josh Shapiro. FOTO: AP

Še več, vodstvo Cerkve je žrtve omalovaževalo in uporabljalo evfemizme, s katerimi so skušali zmanjševati pomen zlorab in jih opisovali zgolj kot pobalinstvo, ruvanje ali pa neprimerno vedenje. "Vendar ni šlo zgolj za to. Šlo je za zlorabo otrok, vključno s posilstvom, ki so jih izvajali odrasli moški nad otroki," je še poudaril.

Nekateri od teh duhovnikov so celo napredovali, najmanj dva škofa, ki sta sodelovala pri prikrivanju zlorab, pa sta postala celo kardinala. Nekateri duhovniki in tudi škofi, ki so pomagali pri prikrivanju zlorab, na sodišču zahtevali, da se njihovih imen ne razkrije. Vendar bo tudi do tega enkrat prišlo, je zatrdil Shapiro: "Časi, ko se je tem žrtvam govorilo, naj resnico zadržijo zase, so minili."

Razkrili so tudi srhljive podrobnosti zlorab. Eden od duhovnikov je na primer posilil sedemletno deklico kar v bolnišnici, kjer so ji pred tem odstranili mandlje. Velika večina zlorabljenih otrok je sicer bilo dečkov, veliko tudi še v pred pubertetni dobi. Nekatere so zlorabili s pomočjo alkohola in pornografije, nekatere pa so preprosto napadli in posilili, še navaja poročilo.

Zaradi prikrivanja dogodkov je sicer velika večina primerov zlorab že zastarala oz. so storilci prestari, da bi jih lahko preganjali, je še povedal tožilec Shapiro.

Tako so zdaj lahko ovadili le dva duhovnika. Eden naj bi zlorabil sedemletnega otroka, drugi pa naj bi več let posiljeval dva fanta vse do leta 2010, je še pojasnil tožilec.

"Obstaja že več poročil o zlorabah otrok v katoliški cerkvi, a nobeno ni tako obsežno in obremenjujoče,.Vse te prejšnje zgodbe so se dogajale drugod. A zdaj vemo, da se je to dogajalo povsod," je sklenil Shapiro, ki je konec julija na papeža Frančiška naslovil prošnjo, naj cerkveni voditelji prenehajo "poskuse utišanja žrtve".

Velika porota je ob tem tudi pozvala k spremembi zakonodaje, da kazniva dejanja spolnih napadov na otroke ne bi zastarala in da bi žrtve teh napadov imele več časa za vlaganje civilnih tožb. Poleg tega so se zavzeli, da bi bilo prijavljanje tovrstnih zlorab obvezno.

Konec julija je papež Frančišek sprejel odstop ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki mu očitajo zlorabo mladoletnih oseb in duhovniških pripravnikov. Po navedbah Vatikana se bo moral umakniti na še neimenovani kraj, kjer bo vodil "življenje molitve in kesanja", dokler cerkveno sodišče ne bo razjasnilo očitkov proti njemu.

Dolga serija škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in prikrivanjem teh zločinov je sicer začela pretresati katoliško skupnost leta 2002.

V celotnih ZDA je bilo spolnih zlorab obtoženih med 5700 in 10.000 duhovnikov, a le nekaj sto jih je bilo obsojenih. Ameriška Cerkev pa je za poravnave zaradi teh zločinov porabila že več kot tri milijarde ameriških dolarjev, navaja organizacija Bishop Accountability, ki zahteva odgovornost Cerkve za zlorabe otrok. Skupno naj bi bilo samo v ZDA več kot 100.000 otrok žrtev duhovnikov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou