Tujina

33 žrtev eksplozije

Bagdad, 10. 02. 2008 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V samomorilskem napadu na tržnici severno od Bagdada je umrlo 33 ljudi. Irak je nepričakovano obiskal minister Gates.

Robert Gates je nepričakovano obiskal Irak.
Robert Gates je nepričakovano obiskal Irak. FOTO: Reuters

V samomorilskem napadu avtomobila bombe na neki tržnici severno od iraške prestolnice Bagdad je umrlo 33 ljudi, okoli 40 je ranjenih.

Eksplozija je odjeknila v času, ko je na nenapovedan obisk v iraško prestolnico Bagdad prispel ameriški obrambni minister Robert Gates.

Obiskal naj bi glavne ameriške vojaške poveljnike in iraškega predsednika Džalala Talabanija. Z generalom Davidom Petraeusom naj bi govorila o možnem umiku čet iz Iraka.

Število napadov na ameriške čete v Bagdadu se je v zadnjih mesecih znova vidno okrepilo.

Gates je ob obisku povedal, da kažejo iraški politični voditelji obetajoče nove znake napredka v smeri sprave, še vedno pa se soočajo s težkimi odločitvami o tem, kako stabilizirati državo. Novinarjem, ki so ga spremljali na poti z mednarodne konference o varnostni politiki v Münchnu, je dejal, da želi "videti, kakšni so obeti za nadaljnji uspeh v naslednjih nekaj mesecih."

Ob prihodu v Bagdag se je Gates na zasebni večerji srečal z iraškimi političnimi voditelji, vključno z iraškim premierjem Nurijem al Malikijem, generalom Petraeusom in ameriškim veleposlanikom v Iraku Ryanom Crockerjem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.