Tujina

4.000 evrov za otroka samomorilca

Islamabad, 07. 07. 2009 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Talibanski vodja Bajtulah Mehsud za teroristične samomorilske napade kupuje, usposablja in prodaja otroke, med katerimi so celo 11-letniki, so potrdile pakistanske oblasti.

Bajtulah Mehsud priznava, da se ukvarja s preprodajo in usposabljanjem otroških samomorilskih teroristov.
Bajtulah Mehsud priznava, da se ukvarja s preprodajo in usposabljanjem otroških samomorilskih teroristov. FOTO: Reuters
Pakistanska vojska je odkrila center, v katerem talibani trenirajo otroke, ki jih nato z 'opranimi možgani' pošljejo v gotovo smrt. V roke tamkajšnjih oblasti je prišel tudi videoposnetek, v katerem med treningom v enem izmed tovrstnih centrov ubijejo več otrok, med katerimi so tudi 11-letniki.

Med otroci, ki jih prodajo za namene samomorilskih terorističnih napadov, so tudi 11-letniki.
Med otroci, ki jih prodajo za namene samomorilskih terorističnih napadov, so tudi 11-letniki. FOTO: Reuters

Od 4 do 9 tisoč evrov za otroka samomorilca

Po besedah tamkajšnjih oblasti naj bi Bajtulah Mehsud trenirane najstnike prodajal terorističnim skupinam po ceni od okoli štiri pa vse do devet tisoč evrov.

"Mehsud je potrdil, da vodi center, v katerem prepričuje in pripravlja mlade fante na samomorilske napade. To je na posnetku dejal sam in tako tudi priznal svoja zločinska dejanja,“ je tujim medijem sporočil Akhtar Abbas, predstavnik pakistanskih vojaških sil.

"Če želimo preprečiti nadaljnje samomorilske napade otrok, moramo Mehsuda čim prej prijeti,“ je prepričana pakistanska oblast, ki je lov na omenjenega preprodajalca otrok označila za eno izmed prioritet svoje vojske.

Otroške samomorilske napadalce teroristi uporabljajo zato, ker lažje in bolj neopazno dosežejo tarčo. "V nekaterih predelih mesta, kjer je izjemno velik pretok ljudi, je nemogoče preverjati vsakega mimoidočega, zato tovrstni napadalci med samomorilskimi teroristi veljajo za izjemno uspešne,“ je pojasnil Abbas.

Z motorjem napadel vladni avtobus

Pakistanske oblasti želijo z novimi ofenzivami ustaviti talibane, a ti na vsako grožnjo odgovorijo s samomorilskim napadom. V zadnjem samomorilskem napadu v mestu Rawalpindi je terorist na motorju pred avtobusom ministrstva za obrambo sprožil eksplozijo. V napadu je po poročanju tamkajšnjih oblasti umrl en človek, kar 29 vladnih uslužbencev pa je bilo ranjenih.

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoriKonj
09. 07. 2009 14.29
erikon: samo eno intimno vprašanje. Ti veš zakaj je zahod šel delat red v Avganistan? Veš, da se talibani bogatijo s preprodajo heroina, ki ga pridelujejo za njih obubožani kmetje, ki so večkrat prisiljeni prodajat svoje 10 - 12 letne hčerke v zakon s petdesetletnimi mrhovinarji? Talibani in trgovci z mamili kupujejo orožje zato, da se med seboj pobijajo za prevlado in nas pobijajo v imenu nekega boga, ki se mu še sanja ne, da bi spametoval svoje vernike. Veš da heroin ubija naše ljudi in uničuje naše družine, kulturo in ekonomijo s potvarjanjem ekonomskih razmerij: odvisniki kradejo denar svojih družin in povzročajo ogromne socijalne stroške nam vsem, kriminalci pa kupujejo podjetja in nepremičnine za denar, ki si ga pošteni ljudje niti sanjati ne morejo.
Bolivar
09. 07. 2009 00.06
erikon Nisem še zasledil ,kako bi kritiziral Kitajsko ,ki okupira Tibet že skoraj 60 let ,po novem pa zgleda ,da še vzhodni Turkestan(Ksinjang) ,čeprav slednji nikoli ni imel status državnotvornosti za razliko od Tibeta!
erikon
08. 07. 2009 21.59
NoriKonj Seveda,sam nočem da naši sodelujejo v afganistanu,iraku in še kje v bodočnosti,ker z tem smo mi postali neke vrste okupatorji čeprav simbilično za tuje interese,ker tu ni naših interesov nobenih
Bolivar
08. 07. 2009 21.23
...sicer pa mi je tako vseeno ,samo skrbim za vzdušje.
Bolivar
08. 07. 2009 21.21
erikon Dvomim...
NoriKonj
08. 07. 2009 20.12
erikon: ja ja ja..... Nisi razočaral nikogar s tem, da si po rodu Slovenec ampak s tem kar pišeš si povedal vse o sebi.
erikon
08. 07. 2009 18.22
kontra-skids 08.07.2009, 03:16 Te moram razočarat,sem čistokrvni Slovenc,skozi več generacij
NoriKonj
08. 07. 2009 13.55
jack.the.ripper: "Nori Konj, kar se tiče tvojega nicka, me že nekaj časa zanima, kje si dobil navdih?" Odgovor: tam, kjer si bil Ti med muslimčki in afroameri. Pri Malem Velikem Rogu. Je pa tudi moj avatar nor, se strinjaš? Tule je pa diskusija popolnoma na tleh. Dr.Psiho in Deadea poskrbita, kot po navadi, da se zadeva spremeni v medsebojno zmerjanje in obračunavanje. Tako zatone v pozabo jedro članka, ki je groza. Pa ne mi klatit o R.K.C., tukaj se ne razpravlja o denarju, o politiki in o srednjem veku ampak o ljudeh - otrocih, ki se rodijo in umrejo pri 11 letih v današnjem času.
jack.the.ripper
08. 07. 2009 12.16
dr.psiho - pametno izbran nick, drugega ti ne morem reči, ker si preveč pameten za mene.
Ryan_S_Line
08. 07. 2009 09.54
erikon 07.07.2009, 23:17 ti si n00b
dr.psiho
08. 07. 2009 09.37
To je le vse skupaj politika ,ki mora omogočiti pravičen boj še z drugimi državami ,kot so Iran,Rusija,Afganistan,Irak,Sirija,Egipt,Somalija.... se gre da se nekako zakonito odvzame dobiček pri razvoju teh in drugih državah...Vse je denar ...in suženstvo!!!Zahoden svet rabi KOLONIJE in sužnje...bela rasa nemore obstati brez tega!!!!
dr.psiho
08. 07. 2009 09.30
Kaj se mučiš...deadea je srbijanka...veš da se njim neda nekaj razložiti da je pravično ali humano...samo poglej te reveže v srbiji ,še svoje zemlje nimajo...ukradli so jo katolikom in muslimanom...
dr.psiho
08. 07. 2009 09.28
Jeck.the .riper. ti si idi-ot in nič več!! Navajaš da si bil v Ameriki...revež komaj si iz riti prilezel in ti imaš neko mnenje in veš kje smo??Verjami meni ti nimaš svojega mnenja...in neveš kje smo.....kopiraš svojega očeta,ker te ni kulture naučil...
nintendo64@email.si
08. 07. 2009 03.30
Ne pozabimo da v Iranu že celi teden obešajo mlade protestnike in protestnice. Še prej so jih množično posiljevali, tako moške kot ženske.
nintendo64@email.si
08. 07. 2009 03.26
O ZDA imajo največ povedati ravno tisti, ki tam nikoli niso bili. Hkrati v islamskih državah na veliko uporabljajo izdelke in tehnologijo nasplošno, ki so jih iznašli v ZDA. Hkrati se vse bolj posnema njihov način življenja. Potem pa na ulici vreščijo proti ZDA. Ne morem verjeti, da nekdo v 21.stoletju pošilja otroke v smrt v imenu vere, pa še nekateri vedno tega ne obsojate.
Bolivar
08. 07. 2009 03.22
deadea Seveda to ti pa ne ustreza ,kaj ko se pokažejo temne plati "tvojih idealov"! (Na strani ,kjer piše o kitajskem kršenju nad muslimanskimi Ujguri te pa nisem zasledil ,kaj a s Kitajci se pa strinjaš z njihovimi početji?) Spomi se ,jaz že dolgo časa napovedujem ,da se bodo muslimanom zatresla tla pod nogami ,ko pride do obelodanitve vsega slabega kar je povezano z Islamom,katero pa Islam načrtno skriva pred verniki ,kot je prišlo na dan veliko grdih skrivnosti v zvezi s rimokatoliško Cerkvijo, katera je praktično izgubila vso moč in prav je tako ,enako bo z Islamom ,le čas rabi!
Bolivar
08. 07. 2009 03.16
erikon 07.07.2009, 23:18 -2 Ha ha ,nakbolj smešno mi pa je da to pravi Srb! Pri tebi je otomansko prisilno poturčevanje v veliko večjem % kot pri ostalih!
NoriKonj
08. 07. 2009 03.10
ely_ely: tisti, ki ne ve si Ti, jaz sem bil pri "njih" kar nekaj časa in vem o čem govorim, Ti pa kar na hađ in boš potem čvekal neumnosti, če Te ne bo minilo za vekomaj. Postavi se v mojo kožo za trenutek: delaš za njih, jih učiš, jih spoštuješ in, ko greš domov se poslovijo od tebe prisrčno in zahvalno: "Hudo nam je, da moraš oditi, si bil dober učitelj, kakšna škoda, da si le.... neverni pes!" Ma, ajd u k.....
NoriKonj
08. 07. 2009 03.02
jack: "Nori Konj, kar se tiče tvojega nicka, me že nekaj časa zanima, kje si dobil navdih?" Odgovor: tam, kjer si bil Ti med muslimčki in afroam. Pri Malem Velikem rogu sem pretepal yankeeje skupaj s prijateljema Sedečim Bikom in Rdečim Oblakom. Potem so me ujeli in zahrbto zaklali z bajonetom, ampak moj mit je preživel, klavci ne. Je pa tudi v skladu z avatarjem, se strinjaš?
Bolivar
08. 07. 2009 03.00
GROZA ,kaj si nekateri dovolijo v imenu višje sile!!!