Tujina

7 scenarijev uničenja človeštva in Zemlje

London, 08. 12. 2014 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Precej prahu je dvignilo opozorilo priznanega Stephena Hawkinga, da nas lahko umetna inteligenca uniči. Nekateri so prikimavali, drugi opozarjali še na druge možnosti našega konca - od asteroidov do podnebnih sprememb. Preverite morebitne scenarije našega konca.

Minuli teden je britanski znanstvenik Stephen Hawking opozoril, da bi lahko umetna inteligenca pomenila konec človeštva. Spet drugi znanstveniki vedno znova svarijo pred asteroidi, spet tretji pred igranjem z geni in klimatskimi spremembami. Pri britanskem Telegraphu so pripravili pregled sedmih največkrat omenjenih scenarijev, ki bi lahko pomenili naše izumrtje in/ali uničenje same Zemlje.

1. Padec asteroida

Dinozaver
Dinozaver FOTO: Thinkstock

Naš Sončev sistem je prepreden z milijardami objektov različnih velikost. Zavedamo se, da vsake toliko časa kakšen tak objekt pade tudi na Zemljo. Pred 65 milijoni let je najverjetneje komet, nekajkrat večji od asteroida, na katerem je pristal Philae, padel ob mehiški obali. Prah je zastrl sonce, kar je pomenilo klimatsko spremembo in slovo dinozavrov. Leta 1908 je manjši objekt padel v Sibiriji in izbrisal dobršen del gozda, lani je preplah povzročil meteorit v Čeljabinsku. Nekatere manjše ''kamne'' je do trenutka trka praktično nemogoče opaziti. Minuli teden je okoli 100 znanstvenikov pozvalo k ustanovitvi mednarodnega sistema, ki bi opozoril na smrtonosni vesoljski kamen.

Možnosti tega scenarija: Težko verjeten v našem življenju, ampak nekega dne se bo trk zgodil.

Rezultat: Vsaj tri milijarde let ni bilo trka dovolj velikega, da bi z Zemlje izbrisal življenje. A komet, kakršen je uničil dinozavre, bi lahko bil dovolj velik, da bi pomenil konec naše civilizacije in vrst, ki trenutno naseljujejo Zemljo.

2. Umetna inteligenca

Hawking meni, da manjka le nekaj desetletij, pa bodo računalniki tisočkrat pametnejši od današnjih in bi se lahko uprli svojim izumiteljem in tako končali človekovo nadvlado. Številni scenarij jemljejo zelo resno. Že pred britanskim fizikom je Elon Musk, ki stoji za izumi kot sta Teslin električni avto ali PayPal, opozoril, da ''z umetno inteligenco (AI) kličemo hudiča''. V tem obdobju bi človek lahko računalnikom predal nadzor nad vsemi vitalnimi sistemi: elektrarnami, vodarnami, bankami ... AI bi nas lahko uničila brez enega izstreljenega naboja, so zapisali pri Telegraphu.

Robot
Robot FOTO: Reuters

Možnosti tega scenarija: Neznane. Zaenkrat še ne vemo, ali lahko stroji dobijo zavest in željo, da bi (nam) karkoli naredili. Skeptiki trdijo, da so trenutno računalniki na mentalni ravni ščurkov.

Rezultat: Lahko bi se odvila prava vojna, če bi se zgodila ''vstaja strojev''. Skoraj neverjetno pa je, da bi stroji hoteli uničiti sam planet, ker pač tudi oni tu živijo.

3. Gensko spremenjena bolezen

Številni opozarjajo na negativne posledice igranja z geni. A najstrašnejša igra bi lahko bila tista z boleznimi. Gre za največjo kratkoročno gledano grožnjo. Pri Telegraphu so navedli primer ebole, ki se k sreči ni razširila po vsem svetu tudi zato, ker se ne prenaša po zraku. Gensko spremenjen virus, ki bi bil tega sposoben, pa bi lahko ubil milijone. Gostitelj virusa, ki ne bi niti vedel, da je okužen, bi namreč lahko prepotoval več kilometrov in okužil vse, ki jih sreča. Zaenkrat ni znano, če ima kakšna teroristična skupina znanje in opremo, da naredi kaj takega.

Ebola
Ebola FOTO: Reuters

Možnosti tega scenarija: Nekega dne bo to nekdo zagotovo storil. Številni sicer trdijo, da je nekatere viruse že do zdaj ustvarjal človek.

Rezultat: Potencialna katastrofa.

4. Jedrska vojna

Jedrsko orožje
Jedrsko orožje FOTO: Thinkstock

Še vedno je jedrski spopad najverjetnejši scenarij katastrofe. Na svetu obstaja več kot 15.000 jedrskih bomb, kar je več kot dovolj, da bi vsakega človeka na svetu ubilo celo večkrat. Nasina študija iz leta 2011 je pokazala, da bi že omejena jedrska vojna med Indijo in Pakistanom, v kateri bi uporabili le 100 bomb, velikih kot tista v Hirošimi, pomenila dovolj prahu, da bi se temperatura zraka za celo desetletje spustila za več kot 1,2 stopinji.

Možnosti tega scenarija: Zelo velike. Devet držav ima jedrsko orožje in še številne druge se želijo pridružiti temu klubu.

Rezultat: Celo vojna med Rusijo in državami Nata ne bi izbrisala človeštva, a umrle bi milijarde, svetovna ekonomija bi okrevala več kot stoletje.

5. Katastrofa v trkalniku

Preden je trkalnik CERN v Švici odkril Higgsov bozon, je nemški znanstvenik Otto Rossler svaril, da bi lahko trkalnik po nesreči ustvaril črno luknjo, ki bi lahko posrkala Zemljo. Šlo je za absurdne trditve, saj je bila energija mnogo prenizka.

Možnosti: Zelo zelo majhne.

Rezultat: Potencialno totalno uničenje.

Cern
Cern FOTO: Reuters

6. ''Bog'' nas izklopi

Gre za t.i. hipotezo simulacije, ki jo med drugim predstavlja tudi filozof Nick Bostrom. Vsi mi in naš prostor bi lahko po tej hipotezi bili simulacija, ki jo upravlja nekakšen računalnik.

Možnosti tega scenarija: Bostromovi izračuni pod določenimi predpostavkami kažejo, da so možnosti precej velike, da naše vesolje ni resnično. Prav tako odsotnost dokazov o obstoju nezemeljskega življenja kaže, da vesolje ni morda takšno, kot mislimo mi.

Rezultat: Katastrofa, če nas seveda izklopijo. Tolažba je, da nismo mogli narediti prav nič, so zapisali pri Telegraphu.

7. Klimatska katastrofa

Če je scenarij pod številko šest praktično znanstvena fantastika, pa so klimatske spremembe že današnja resničnost. In le še huje bo. V prihodnosti se bomo morali soočiti s 3 ali 4 stopinjami višjimi povprečnimi temperaturami, dvigom gladine ... Podnebne spremembe same po sebi ne bodo pomenile našega izumrtja, a človeštvo bo na velikem preizkusu, ali se bo sposobno prilagoditi novim okoliščinam. Spremembe bodo prizadele kmetijstvo, nastopila bi lahko lakota, širile bi se lahko bolezni ...

Orkan Gonzalo
Orkan Gonzalo FOTO: Reuters

Možnosti tega scenarija: Zagotovo je, da se količina CO2 le še povečuje. Hkrati je zagotovo tudi to, da se bo podnebje temu prilagodilo.

Rezultat: Katastrofa na nekaterih delih sveta. Dobra novica pri tem scenariju pa je ta, da lahko ravno človek naredi največ, da se mu izognemo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
10. 12. 2014 22.52
-1
polarmodel
09. 12. 2014 13.58
+2
povsem zgrešen naslov. na planetu zemlja je vsaj trikrat preveč ljudi. idealna številka za naš planet je ena do dve milijardi ljudi, kot je ugotovila velika večina strokovnjakov. če bi se jutri zbudili v tako obljudeni zemlji, potem bi najkasneje v enem mesecu doživeli strm padec cen surovin in hrane. pri eni milijadi ljudi bi se povprečni štandard zemljana povečal trikrat do štirikrat glede na zdajšnji nivo. torej bi "katastrofe" bile slabe za izumrle, za preživele pa bi bilo nekajkrat bolje kot je sedaj.
User1063544
09. 12. 2014 10.08
+3
Spet ena idiotska: A se kdo kdaj vpraša, zakaj ti veleumi razmišljajo samo iz aspekta UNIČENJA???? Kdaj je zadnje kateri napovedal kaj in kako da bi kot družba blesteli??? Kolikor jaz vem, nihče.. Kaj vam to pove??? Družba se sama trudi uničiti samo sebe... Tehnologija temelji na eksploziji, naš način življenja temelji samo na porabi, Politika temelji na izčrpavanju, Celotni družbeni (mentalni) ekosistem temelji na egomaničnem narcisoidnem izčrpavanju. Torej..Kaj za boga upate? Vsi se pogovarjajo samo o koncu, a poznate pregovor ko misel preide v dejanje?
rex clone
09. 12. 2014 07.04
+1
Js mislm da bo konc zarad dnarja. Nakonc bo huda vojna zzarad tega papirja in bakra(denarja). Takrat bomo vse podnebje zjeb*l in bo konc.
rex clone
09. 12. 2014 07.04
Js mislm da bo konc zarad dnarja. Nakonc bo huda vojna zzarad tega papirja in bakra(denarja). Takrat bomo vse podnebje zjeb*l in bo konc.
Jebiga009
09. 12. 2014 06.36
+2
Še dons ne vemo resnico o svoji zgodovini ,ne vemo kdo smo čeprov se posamezni ljudje že prebujamo.
Jebiga009
09. 12. 2014 06.30
+0
Sej viruse ustvarja farmacija ... a to vam še dons ni jasn al kaj *? Tkoda ja to bo vrjetn to . Če na splošno povem ne bo nobenih naravnih katastrof ampak denar. Denar nas uničuje sistem ubija planet in sva živa bitja na njemu ;).
Jebiga009
09. 12. 2014 06.31
+2
Pohlep to je to ... to se že zdaj dogaja sej čutmo vsi in nas uničuje , živimo vsi v tem sistemu in razpadamo ,gnijemo .
Jebiga009
09. 12. 2014 06.35
+2
živimo v totalni napačni smeri , živimo v kletki NIČ NAM NI DOVOLJENO , ne živimo v resničnosti , posamezni ljudje nas vodijo kot ovčke v čredi in nam govorijo kako naj živimo ,kako naj mislimo,razmišljamo, se obnašamo , govorimo, delamo ,se zabavamo vse to je nujno potrebno za nadzor da smo v njihovih rokah . Odmikajo nas od pomembnosti, resnice ,zavedanja svoje zavesti zavedanja svoje svobode , življenja brez strahov ..
Matija-Gubec
08. 12. 2014 23.40
+2
Ta z virusom... Je najbolj verjetna...
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
08. 12. 2014 23.39
+6
Ne samo Gensko spremenjene bolezni, ampak tudi GSO hrana.
TheGrayMask
08. 12. 2014 23.32
+3
2 pa 4 sta zelo vrjetna !
janezccc
08. 12. 2014 23.14
+0
Ja ovčke, vse kar napišejo je res res.
Danica Krajnc
08. 12. 2014 22.05
+15
8. Uničil nas bo POHLEP - uspešno poslovanje z visokimi dobički, po domače /nekaterih/ - prehitro bomo porabili vse na našem planetu in s tem tudi sebe !
pomlad14
08. 12. 2014 21.42
+1
Očitno je preveč gledal film Terminator.
pomlad14
08. 12. 2014 21.35
-4
In kako je lahko nekaj, kar je mrtvo in neškodljivo prevzame vajeti v svoje roke in "nokavtira" človeka? Tapravi pametnajkovič.
gnu
08. 12. 2014 21.09
+1
Pozabli ste na tistega, ko Zemljo požre veliki zeleni Pac-man.
yarrick
08. 12. 2014 21.39
-4
komodor
08. 12. 2014 20.21
+6
samo vam pa dogaja tam na 24
movi 1
08. 12. 2014 20.16
+10
Dinozavri bodo nazaj prišli
pomlad14
08. 12. 2014 21.35
+4
Ne bi se čudil, če bi to izjavil ta vrli "znanstvenik".
sparta888
08. 12. 2014 20.04
+27
Za unicenje ne potrebujemo umetne inteligence ampak so dovolj nasi politiki skupaj z Zidarjem in Tovsakovo na celu
slovenc79
08. 12. 2014 19.23
-7
umetna inteligenca je nemogoča. vse kar je je kup mrtvih cifer in algoritmov ki nimajo svoje domišlije. mogoče na kak drug način, ampak z digitalno tehnologijo nikakor.
pomlad14
08. 12. 2014 21.37
+0
Bravo, vsaj nekdo je pameten, drugi pa se lahko pridružite temu (ne)s)pametnemu "znanstveniku".
yarrick
08. 12. 2014 21.40
+2
kaj pa kombinacija organsko digitalnih sistemov? misliš da je beseda "kiborg" doma samo v sci fi filmih?
blaue-augen
08. 12. 2014 18.15
+15
ko računalnik zašteka..tut ni druge izbire da se na novo restarta.. tak se pa bo moral svet z novo vojno.. Hitlerju je skoraj uspelo naredit novo ero novo dobo kjer je sanjal o miru in harmoniji enega naroda.. ampak ne trplenje in težave se morajo še naprej od leta 1945 pojavljati in kako dolgo se še bodo nevem??
blaue-augen
08. 12. 2014 18.19
+13
Tut če danes mene nebi blo tuki če bi zmagal še vseeno podpiram njegovo politiko..Edini človek ki se je zavzemal za navadnega delavca je bil on..prvi ki je dal zakon da lahko delavec dela 40 ur na teden..z plačanimi nadurami..postavil je prvi kantine v tovarni..prvi je uvedel da država plača družinam dopust...itd..
FreikorpsSLO1
08. 12. 2014 18.44
+23
Židovski etnocentrizem v Nemčiji je Hitler uspel poraziti, Nemčijo je iz brezna postavil na vrh najrazvitejših držav. Seveda so nosonje spravile cel svet v vojno proti Hitlerju, še danes jim ne da miru. Vsak dan novi "resnični" dokumentarci o "najzlobnejšem in najokrutnejšem" diktatorju na History, National Geo., Discovery, .. . Današnje ZDA so točno to, proti čemur se je Hitler boril. Evropa ni nič boljša, ko bo belec v manjšini, se bo mogoče zbudil.
Wortex2
08. 12. 2014 19.40
-3
moja babica slovenka je bila zaradi hitlerja v mauhaznu, in ti sanjaš mir? Bolezen je huda stvar!
blaue-augen
08. 12. 2014 19.41
+2
bongić... zgleda da je bla nearijka..moji stari starši so bili blontni z modrimi očmi..starata je pravo da je njegova familija morala opraviti rasni pregled,,in ga je opravila..niso jih nikamor poslali ampak so imeli nalogo se samo ponemčiti..govoriti nemško in slaviti nacizem
yarrick
08. 12. 2014 21.48
-1
nacizem...nacional socializem? Sam si potrdil zblojeno politiko hitlerja; da so vredni zgolj "izbrani".V čem se je potem razlikoval od židov (ki imajo začuda isto dogmo),ko jih je že tolk pobil?!
Tunzl
09. 12. 2014 04.47
-3