Tujina

70 let komunistične Kitajske: od rdečega terorja do svetovne velesile

Peking, 01. 10. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Z največjo vojaško parado doslej na Trgu nebeškega miru obeležujejo 70. obletnico razglasitve Ljudske republike Kitajske - prikaz moči danes globalne velesile, političnega in gospodarskega zmagoslavja. Vzpon Kitajske predstavlja eno najpomembnejših zgodb druge polovice 20. stoletja, a za kakšno ceno?

Z vojaško parado, 15.000 vojaki in najnovejšo vojaško opremo, vključno z brezpilotnimi letali, medcelinskimi raketami in 70.000 golobicami, se na Trgu nebeškega miru na Kitajskem spominjajo razglasitve Ljudske republike Kitajske. 

Vojna med komunističnimi silami in nacionalisti, pod vodstvom Čangkajška, se je začela že leta 1927, prekinila jo je japonska ekspanzionistična politika in njihov napad na Kitajsko leta 1937, ki je obe sprti strani prisilil v začasno odložitev medsebojnega boja in sklenitev sporazuma o boju proti Japoncem. Po japonski kapitulaciji pa so se notranji spopadi na Kitajskem znova razvneli. Kuomintang je doživljal poraz za porazom, sile Rdeče armade pa so do leta 1949 zavzele skorajda celotno kopensko Kitajsko, Čangkajšek pa se je bil prisiljen umakniti v Tajvan.

Po dolgih letih vojne je 1. oktobra 1949 Mao Cetung, ideolog socialistične agrarne revolucije, ki se je povzpel na vrh Komunistične partije, ustanovitelj moderne Kitajske, ki je verjel, da bo socializem sčasoma nadvladal vse druge ideologije, na Trgu nebeškega miru uradno razglasil ustanovitev Ljudske republike Kitajske. Obsežne reforme, kolektivizacija, pregon tujega kapitala, razredni boj – na Kitajskem se je začelo novo obdobje, ki je državo skozi desetletja popeljalo med eno najpomembnejših svetovnih velesil. A cena za to je bila krvava.

70. obletnico obeležujejo z vojaško parado.
70. obletnico obeležujejo z vojaško parado. FOTO: AP

Od Velikega skoka naprej do Rdečih straž kitajske mladine 

Mao je že istega leta, ko se je začela državljanska vojna, dejal, da sta nasilje in teror glavna elementa družbene mobilizacije kmetov proti veleposestnikom in lokalni eliti – besede, ki jo jih skozi desetletja uporabljali za opravičevanje "rdečega terorja". Zgolj v okviru agrarne reforme, s katero naj bi zemljo "vrnili kmetom", naj bi bilo ubitih okoli dva milijona lastnikov zemlje – natančne številke niso znane. 

Sanje Maa o Kitajski, ki bo dosegla in celo presegla takrat industrijsko najbolj razvite svetovne velesile, so terjale na milijone življenj. T. i. velik skok naprej je s korenitimi spremembami agrarnega sistema državo pahnil v veliko lakoto, samo med letoma 1958 in 1962 naj bi po nekaterih ocenah zahteval skorajda 40 milijonov življenj, večino zaradi podhranjenosti.

Portret Mao Cetunga.
Portret Mao Cetunga. FOTO: AP

Lakote, političnega kaosa in globokih gospodarskih sprememb skozi zadnjih sedem desetletij se spominjata tudi poslovnež Ma Džjanguo in kmet Vu Šijing – oba rojena leta 1949. Z njima se je ob obletnici pogovarjal ameriški CNN – utemeljitelja maoizma se dandanes spominjata nekoliko drugače: "Obdobje Mao Cetunga je bila izjemna doba. Čeprav je njegovo kasnejše življenje povzročilo nekaj kaosa na Kitajskem, je njegov prispevek neizpodbiten," pravi Vu.

Ma se na drugi strani spominja prav obdobja lakote, kako so s sošolci vsak dan po šoli iskali hrano, iz česar so naredili pravo igro. "Iskali in jemali smo najrazličnejša užitna divja zelišča … življenje je bilo težko v tistem obdobju," se spominja za CNN. Posledice lakote je občutil tudi Vu, tedaj živeč v majhni vasi blizu mesta Šijan. Dandanes se spominja, kako so si vaščani med seboj delili recepte, ki so namesto običajnih sestavin vsebovali najrazličnejše liste – v nekaterih predelih države pa naj bi ljudje med lakoto jedli travo in celo lubje za preživetje. "Kitajska komunistična partija ni želela, da bi ljudje stradali. A veliko ljudi je umrlo od lakote," dandanes zatrjuje Vu.

Postopoma so gospodarske načrte, ki so državo popeljali v lakoto, opustili, krivdo za neuspeh pa pripisali desničarskim in buržoaznim elementom, ki naj bi vztrajali v kitajski družbi – skupaj s strahom pred izgubo moči pa je Maa in Kitajsko to popeljalo v t. i. veliko proletarsko kulturno revolucijo. Z začetkom leta 1966 naj bi ta "ideološki pokol", kot se je obdobja oprijelo ime, državo dokončno preobrazil v pravo komunistično družbo – a to je v resnici pahnil v desetletje nasilja.

Mao je pri utrditvi svojega kulta osebnosti in komunistične družbe "angažiral" kitajsko mladino, ki je združena v posebne Rdeče straže uničevala "buržoazne elemente", napadala svetišča in izobraževalne ustanove, univerze, učitelje, intelektualce … Ob tem je Mao utrjeval svoj kult osebnosti in hkrati obračunal s svojimi političnimi nasprotniki - "buržoazni elementi" naj bi namreč vdrli celo v samo partijo. V revoluciji, ki jo je kasneje celo sama partija označila za napako, je umrlo več milijonov ljudi. Zaključila se je s smrtjo Mao Cetunga leta 1976, vse do danes pa ostaja eno najbolj kontroverznih obdobij kitajske zgodovine.

Rdeče straže kulturne revolucije na Kitajskem.
Rdeče straže kulturne revolucije na Kitajskem. FOTO: AP

Politika "reform in odpiranja" oziroma socializem s kitajskimi značilnostmi

Velikega krmarja, kot imenujejo Maa, je nasledil Deng Šjaoping - ta je začel odpirati kitajsko družbo, tudi za posamezne vplive kapitalizma, in ustvarjati "socializem s kitajskimi značilnostmi". S prelomnimi gospodarskimi reformami in modernizacijo se je Kitajska počasi povzpela na mesto drugega največjega gospodarstva na svetu.

Na istem trgu, kjer je Mao razglasil nastanek Ljudske republike, so štiri desetletja kasneje pod tanki obležali študenti. Krvavo zatrtje demonstracij na Trgu nebeškega miru junija 1989 ostaja eden najbolj krvavih madežev sodobne kitajske zgodovine. In prav na tem trgu danes slavijo, vojaške čete pa korakajo po isti poti, na kateri so pred tremi desetletji obležali študenti. 

Kitajske oblasti so leta 1989 proti protestnikom napotile tanke.
Kitajske oblasti so leta 1989 proti protestnikom napotile tanke. FOTO: AP

Razširjena korupcija, stroga cenzura, versko preganjanje  - vse to je del Kitajske 21. stoletja. V internacijskih taboriščih so v zadnjih letih, zgolj na podlagi etničnosti in verske pripadnosti, po nekaterih ocenah, ki jih navaja BBC, zaprli že milijon in pol Ujgurov, pripadnikov muslimanske manjšine, Kozakov in drugih manjšin. 

Zgodbe iz preteklosti, zgodbe ljudi, na plečih katerih Kitajska dandanes slavi, zgodbe zaprtih in pobitih pa s pomočjo cenzure ostajajo skrite - a ljudje se kljub naporom oblasti spominjajo. Med njimi tudi Guo Juhua, sociologinja s pekinške univerze, ki poskuša, predvsem skozi ustno zgodovino in pripovedovanja, zabeležiti korenite spremembe in dogodke zadnjih sedmih desetletij. 

Njene knjige so prepovedane, njena komunikacija nadzorovana, njeni profili na družbenih omrežjih redno izbrisani: "Več generacij so ljudem pripovedovali zgodovino, ki je ponarejena, poveličevana in olepšana," je povedala za BBC, kljub temu, da je bila pred obletnico posebej posvarjena, naj ne govori s tujimi mediji. Nadzor partije je razviden tudi pri dejstvu, da je vojaška parada ob veliki obletnici zgolj za posebne povabljence, osrednji Peking je zaprt, prebivalstvo pa si slavje lahko ogleda zgolj preko televizijskih ekranov. 

'Ko diktatura postane dejstvo, revolucija postane dolžnost'

Slavje na celinski Kitajski poteka v senci množičnih, prodemokratičnih demonstracij v Hongkongu. Ta sicer velja za 'posebno administrativno območje' z določeno stopnjo avtonomije, po načelu 'ena država, dva sistema' ima Hongkong pravico do lastnega pravnega in političnega sistema za vsaj 50 let po tem, ko je to nekdanjo britansko kolonijo Velika Britanija vrnila Kitajski. To se je zgodilo leta 1997. Da bi bili lahko protesti ob 70. obletnici nevarni, saj se nasilje in izgredi na protestih stopnjujejo, je po poročanju AFP že včeraj svarila hongkonška policija. 

"V luči tiranije se lahko zgolj borimo, kot da gre za našo zadnjo bitko. Ko diktatura postane dejstvo, revolucija postane dolžnost," odgovarjajo protestniki, ki na ulicah Hongkonga vztrajajo že več mesecev. 

Ši Jinping
Ši Jinping FOTO: AP

Medtem je trenutni komunistični voditelj Ši Džinping na predvečer slavja napovedal, da bo Kitajska "še naprej v celoti in zvesto izvajala princip 'ena država, dva sistema' v Hongkongu". Džinpingova Kitajska, za katero si je predsednik zastavil cilj "nacionalne pomladitve" do leta 2049 oziroma do 100. obletnice ustanovitve Ljudske republike, se sooča s številnimi izzivi tako doma kot po svetu - med osrednjimi  sta starajoče se prebivalstvo in vse manjša gospodarska rast: "Zadnjih 30 let so imeli precej dobro zamisel, dokler ohranjajo gospodarsko rast: bodi pragmatičen, ohrani stabilnost v domovini, ne tvegaj preveč in vse bo v redu," je za AP dejal Minšin Pei, strokovnjak za kitajsko politiko s Claremont McKenna College v ZDA. "Dandanes pa enostavno ne vedo več, kako naprej." Z ZDA in številnimi drugimi svetovnimi silami se Kitajska spopada na gospodarskem, pa tudi vojaškem področju. Uvajanje carin in trgovinska vojna ogrožata svetovno gospodarstvo, medtem ko se moči še naprej merijo v Južnem Kitajskem morju. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
01. 10. 2019 16.28
+3
teror je v drugi obliki tudi v ZDA , samo o njem se ne sme pisati , zadnje čase pa le prihaja na dan ker le pricurlja v svet ,,,,,,,,, NY , LA nista le amerika , amerika je ostalo
Melaj
01. 10. 2019 15.49
+8
Kitajska? Ne, naj ostane, kjer je! Raje sem v EU. Oni pa naj kar bojo velesila. Zame niso dokler, ne bojo živeli vsak kot v Sloveniji. Ker danes ne!
puspan
01. 10. 2019 20.13
+3
Melaj imaš prav. Izgleda zelo impozantno in lepo, vendar mi spomin uhaja na trideseta leta, ko se je nekaj povse podobno lepega dogajalo v Italiji in Nemčiji. Nedolgo po tem je sledil šok. Nič drugače ne bo na Kitajskem.
Kollerik
01. 10. 2019 20.21
+1
BUONcaffee
01. 10. 2019 14.33
+1
Trumpova politika do Kitajske in trgovinska vojna za ZDA ne bo dala želenih rezultatov. Imam občutek, da bo Kitajska še bolj šla gor, ZDA pa dol.
BUONcaffee
01. 10. 2019 14.15
+15
Močno Kitajsko je ustvaril zahod. Sedaj ni poti nazaj.
igy02
01. 10. 2019 10.46
+29
Jaz hodim na Kitajsko poslovno že 30 let. Težko jo je pogruntati in reči, da kaj veš o njej. Ljudje so v redu. So pa ogromne kulturne razlike. Pustimo hrano, to se navadiš. Vsaj jaz sem se. V zadnjih letih sem opazil nekaj. Ljudje so enostavno pozabili živeti. Samo delajo in delajo od zjutraj do 8 ali 9 ure zvečer. Sobote in pogosto nedelje. Vse je podrejeno nekemu napredku in denarju. Včasih smo šli s Kitajci zvečer kam ven. Sedaj po večerji vsi zbrišejo domov, saj so verjetno utrujeni. Nihče nima nobenega hobija. O domačih živalih ne duha ne sluha. V 14 dneh vidiš par ljudi s psom. Pa se dnevno vozim poleg milijonov ljudi. Jug Kitajske. Shenzhen-Donnguan. Vse je podrejeno državi, tudi osebna svoboda. Malo se spereminja. Mladi in izibraženi potujejo okrog in vidijo, da je svet drugačen. Nikoli ne govorimo o politiki, saj smo tu svetove narazen. Prvič so nas na terh mestih opozorili, kaj pišemo predvem po We Chatu. Vse je nadzirano. Hong Kong bo propadel. Shenzhen bo prevsel njegovo vlogo. Zato upor mladih v Hong Kongu. Tam nimajo nobene perspektive. Za konec. bodite zadovoljni, da živite v EU in Sloveniji. Nergali bomo tako naprej, saj je to naša karajteristika. Aja, še nekaj. Včeraj sem videl, da smo s Singapurjem na prvem mestu po kvaliteti življenja otrok. Kitajski otroci so žrtev te denarne tekme. Izobrazba je prva. Ker starši delajo cel dan, so marsikateri že v osnovni šoli v inernatu. Starih staršev ni, ker so tu skoraj vsi priseljeni. V soboto in nedeljo pa glasbena šola in podobno. To sem videl na lastne oči in je težko razložiti. Skratka. Ne želite si Kitajske.
Robespierre
01. 10. 2019 11.30
-11
Meni je tak hecno, ko se 'priden' in 'delaven' slovencelj sreca z dejansko delavnom in pridnim narodom. Takrat pa ugotovi, da zabusavanje v javni upravi, na farmi ali middle terror managementu nima para in se posteno prestrasi. Kitajvi delajo zato, da njihovi potomci ne bodo rabili, slovencelj pa zato, da cimprej vse proda in ima polno rit.
Robespierre
01. 10. 2019 11.33
-16
Ce je pa ta slovencel iz kaksnih zakotnih rovt ima pa se hcerko, da mi sprazni jajca.
Kollerik
01. 10. 2019 12.29
+0
Kollerik
01. 10. 2019 12.29
+2
Principat
01. 10. 2019 16.30
-2
puspan
01. 10. 2019 20.16
+3
igy, tako na kratko se ne da lepše opisati, kot si to obelodanil ti.
Robespierre
01. 10. 2019 10.44
-12
Bravo kitajska, potamanite zdaj to svojat v hong kongu, potem pa se k nam posljite vojsko, da se se tu malo spuca! Je cajt, da tej rovtarji spounajo vecvrednost nadrase han!
felixkp
01. 10. 2019 12.06
+3
Robespierre
01. 10. 2019 12.22
-4
Svoj falicni vic bi vsaj navezal na kaksno poved v mojem stavku, bi dejansko lahko hecno izpadlo.
puspan
01. 10. 2019 20.21
Lep Nik, ampak za njim pa plesniva glava in nič drugega.
Uporabnik1375217
01. 10. 2019 10.11
+5
Do Hongkong protestov o "chinazih". Rdeča armada, važna je propaganda, palica za čez hrbet in dron nadzori (social credit system). NE hvala.
CestniKolesar370Wattov
01. 10. 2019 10.02
+5
Kitajska cveti dokler ne spostujejo nobenih mednarodnih trgovskih pravil in doklet eu in zda pase poceni proizvodnja potrosnih izdelkov.
asgard
01. 10. 2019 10.08
+8
Ko bodo morali vgraditi prve filtre v tovarne pa bo šlo vse 300 let nazaj ....
Misija1
01. 10. 2019 10.00
+2
Uf ja, ko ljudem daš možnost ubijanja vseh nasproti mislečih in vseh, ki so nekaj imeli. To je komunizem. Ko odvežeš roke ljudem, ki imajo malo in jim v glavo šopaš idejo o ničvrednih lastnikih zemlje, dobiš to kar se je dogajalo na Kitajskem pod Maom. Na stotisoče pridnih in delovnih lastnikov zemlje je bilo pobitih s strani mladcev, ki niso imeli nič in so bili podprti s strani sistema, da lahko delajo kar želijo in da si vzamejo to, kar NIKOLI IN NIKDAR ni bilo njihovo. To je komunizem. Mokre sanje so ideje komunizma, da smo vsi na svetu enaki in enakovredni. Namreč, nikoli in nikdar nismo vsi enaki. Eni so pridni, drugi manj, eni delavni, drugi manj. Eni bolj izbobraženi, drugi manj. Zato so nekateri bolj sposobni in imajo več, drugi pa ne bi delali nič in nimajo nič. V sistemu komunizma, pa se je seveda zatiralo vse pridne in vse, ki so nekaj imeli. Takšen sistem nikoli in nikdar ne more preživeti in zato je komunizem propadel povsod!! In preden se najde kakšen talent, ki bo kot primer navedel Kitajsko, naj ga opomnim, da moderna Kitajska zadnja 3 desetletja niti podrazno ni komunistična, pač pa kapitalistična. Komunistična je samo oblast, medtem ko je gospodarstvo ne samo kapitalistično, pač pa ULTRA kapitalistično, kjer je delavec vrednen praktično nič in se ga izkorišča do maksimuma (mizerna plača za 12 - 14 ur dela na dan, tudi vikendi). Torej primerjava kapitalistične ZDA z ultra kapitalistično moderno Kitajsko (z komunistično vladavino) niti ni na mestu, saj v ZDA izkoriščeni delavec vsaj zasluži dobro plačo. Na Kitajskem je ta vsaj 3 -4 krat manjša. Zavedajte se ljudje, da Kitajsko gospodarstvo temelji samo na MASI ljudi. Tudi če imata Kitajska in ZDA enak BDP in enako močno gospodarstvo, ta enormni znesek v ZDA skupaj nakrampa 350 milijonov prebivalcev, na Kitajskem pa je za to potrebnih 1,4 milijarde prebivalcev. Zato tudi povprečen američan zasluži 3 - 4 krat večjo plačo in zato je tudi povprečna plača v ZDA za nekaj faktorjev višja od povprečne kitajske. Zakaj pa mislite, da tako narašča gospodarska rast Indije? Prebivalstvo se v Indiji zelo veča, zato tudi gospodarska moč. Ampak povprečna plača Indijca je pa mizerna.
beaxie
01. 10. 2019 09.55
+5
Uspeva jim dokler vodilni ne bodo postali skorumpirani, kar pa se je do zdaj zgodili v vsakem komunisticnem, predvsem pa diktatorskem enopartijskem rezimu (kar ni nujno vezano na komunisticno ideologijo).
vertex
01. 10. 2019 09.02
-10
Kitajci so šli naprej..V sloveniji je prisotna ekstremna oblika enopartijskega komunizma..stranka sds
Mauzahecmauzares
01. 10. 2019 09.21
-11
No saj njihovi visoki funkcionarji(SDS) so tudi z osebnimi računi v tujini, daleč pred slovenskim povprečjem.
lizing
01. 10. 2019 09.25
+14
Da nisi mogoče ti kaj pomešal? Kdo je na oblasti v Sloveniji? In pa kam so šli po tvoje Kitajci? Povprašaj v Hong kongu ti znajo odgovorit
RupniK
01. 10. 2019 09.30
+11
Je pa SD lastnica vseh nepremičnin postala kot samooklicana naslednica Zveze komunistov, čeprav sta na nezakonitost tega početja že pred leti opozarjala Vrhovno in celo Ustavno sodišče.
RupniK
01. 10. 2019 09.32
+6
Misliš v SD? V samooklicani naslednici KP.
asgard
01. 10. 2019 09.37
+2
Mauzahecmauzares
01. 10. 2019 09.49
+5
Prepišejo naj objekte na partijo SDS. V slednji so pristni dinozavri KP.
brezimenomir
01. 10. 2019 08.43
+9
Kapitalizem je najbolj naraven sistem, v katerem pridni uspejo in slabi propadejo. 21. stoletje je dokončno potrdilo, da je vsaka umetna, nesvobodna oblika trgovine (cehovstvo, komunizem...) katastrofalna.
komarec
01. 10. 2019 08.56
+1
brezimenomir
01. 10. 2019 09.00
+11
Spečega velikana, kot bi Napoleon rekel, je prebudil Deng Xiaoping s kapitalističnimi reformami.
123e
01. 10. 2019 08.41
+26
uuu kolk časa bo tak naslov "rdeči teror", tega pa ni v slovenskih knjigah o zgodovini....
brezimenomir
01. 10. 2019 08.45
+17
Očitno se to uporablja samo, če umirajo milijoni in ne desettisoči.
Klotilda H
01. 10. 2019 08.28
+14
"KOMUNISTIČNI ENOPARTIJSKI SISTEM USTVARJA POVSEM NEKONKURENČEN GOSPODARSKI SISTEM. POSLEDICE SO MNOŽICE LAČNIH LJUDI IN PEŠČICA LJUDI IZ PARTIJSKE ELITE!" tako je bilo demokratično rečeno in napisano v devetdesetih letih. nekdo se torej moti. kdo???
Jak Tobim
01. 10. 2019 08.45
+18
kako to misliš? Ne delaj sramote svojemu razumu. Kitajska je sprejela BRUTALNI KAPITALIZEM pomešan s SUŽNJE LASTNIŠTVOM (najučinkovitejši ekonomski sistem) in danes ni ne duha ne sludu o socialistničnem gospodarstvu. Dejansko 1,5 milijarde ljudi (uradno vsaj dvesto milijonov nepreštetih!) v zadnjem času ni lačnih, so pa popolnoma nesvobodni oz. brez spoštovanja osnovnih človekovih pravic, skoraj vsi zadolženi do vratu (najbolj na planetu), samo v zadnjem letu je izginilo neznano kam (verjetno zaprti in ubiti) vsaj 1 milijon Ugurov (muslimanski del Kitajske), vsi pa so nadzorovani s Huawai-jevim sistemom razvitim s strani vojaške tajne službe in brez možnosti odklonitve tovrstnih pametnih naprav,.. ne bom našteval - Kitajci se pospešeno vračajo v ideologijo Mao-vih časov, gospodarstvo je na temeljih omenjenih na začetku in na videz noro uspešno, tehnološkega znanja je napretek (v glavnem je bilo vse ukradeno,), svetu poskušajo vladati na način vazalstva (podkupovanja lokalnih voditeljev), ljudje se molijo k enemu samemu bogu, ki je denar in zanj dnevno kršijo vso moralo, ki nam je bližje na zahodu. .kje ste eni pozabili na lastni razum,, da se tako neskončno sramotite pod psevdonimi.
Klotilda H
01. 10. 2019 08.54
-5
jamesblake: V NIČEMER NE OPOREKAM TVOJIM NAVEDBAM. AMPAK JAZ SEM NAVAJALA ZGOLJ DEJSTVA!!! VSA MOJA DEJSTVA SO POVSEM PRAVILNO NAVEDENA!!! interpretacije teh dejstev pa nisem navajala. PREDLOG ZATE: navadi se ločevati med dejstvi in interpretacijami!!!
NPC24ur
01. 10. 2019 09.07
+1
Kollerik
01. 10. 2019 12.33
+1
james +++++, tu je treba prišteti zraven v kratkem še potencialni, morda celo jederski konflikt z indijo...Kitajska se je namreč lotila gradnje številnih novij jezov- hidroelektrarn na Tibetanski planoti. Kar pomeni skorajšnje hude probleme z dotoki velikih rek v Indijsko ravnico. Tu je še zločin nad Tibetanci in njihovo kulturo, eko terorizem in še bi se našli.
Kollerik
01. 10. 2019 12.34
Mauzahecmauzares
01. 10. 2019 08.03
-1
Dokaz da komunizem deluje brez kapitalskih kreditev z Zahoda.
123e
01. 10. 2019 08.42
+10
ja, res je, sam nekaj so jih moral s tanki povozit pa xy milijonov jih je moralo od lakote umreti... . Ring a bell? zmaga komunizma, ni kaj
Mauzahecmauzares
01. 10. 2019 08.51
+0
Xy milijonov umret od lakote. Res dokazi s prve roke. V kapitalizmu USA se še predsednik likvidira, ko ni podlušen ne samo navadno rajo.
Uporabnik1295675
01. 10. 2019 07.58
+28
Na Kitajskem je komunizem samo še farsa.
asgard
01. 10. 2019 09.38
+4
Robespierre
01. 10. 2019 10.45
+2
BenQurer24
01. 10. 2019 07.55
-5
URAAA URAAAA USA!!!!
nebel
01. 10. 2019 07.52
+26
To so problemi razvoja, ki čakajo vsakega, ki pride na to stopnjo. Sledilo bo zmanjšanje rodnosti, dvig kvalitete in povečanje lastne porabe. Vsak premik pa traja in nosi tudi negativne posledice. Upam da ne bodo izbirali takih nesposobnežev kot naši.
GOOD vs. EVIL
01. 10. 2019 07.52
+48
Kitajska je komunistična samo še kar se tiče maltretiranja ljudi, drugače pa je popolnoma kapitalistična država. Sem imel priložnost biti kar nekajkrat tam,...
Ate_ist
01. 10. 2019 08.51
-1
amerika je tudi komunistična? saj maltretirajo ljudi! recimo pred nedavnim izpuščen zapornik, ki je pred 40 leti ukradel kos kruha. ali pa assange, itd
asgard
01. 10. 2019 09.40
+10
Kaj pa je Slovenija. miljoni pokradeni in za to se dobi še poslansko mesto, ali pa mesto župana...
Kollerik
01. 10. 2019 12.35
+1
ali pa so še naprej neke vrste škofje ... :)
dule100
01. 10. 2019 07.43
+9
Ko pade komunizem, pride napredek!
za bojši jutri
01. 10. 2019 07.56
+4
Vojko Gali?
01. 10. 2019 17.14
+0
pa se le kaže da je komunizem najpravičnejši vi pa tega ne priznate ker še vedno mislite da lahko kradete tistim ki pošteno delajo.