21°C

71-letni invalid mesece brez zdravil in osebnega zdravnika. 'Telefon zvoni v prazno'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Sara Volčič /
KOMENTARJI
93
71-letni invalid z amputirano desno nogo živi sam na Kureščku, 40 minut od Ljubljane. Že decembra lani je ostal brez osebnega zdravnika. Avtomobila nima, če zboli, mu preostane le urgenca. Prvič smo ga obiskali v začetku marca, ko je bil na robu obupa, ker je zaman cele dneve vrtel telefon, da bi našel novega osebnega zdravnika. Pol leta za tem smo začudeni ugotovili, da novega osebnega zdravnika še ni dobil. Do rednih zdravil prihaja prek poznanstev, kako bo prišel do napotnice za pregled v rehabilitacijskem centru Soča konec leta, pa se mu niti ne sanja.

6. decembra je na dom prejel kratko obvestilo, da je njegova osebna zdravnica dan pred tem prenehala delati. Ker pa na dan, ko bi moral oditi v zdravstveni dom podpisati za novega zdravnika, ni imel prevoza v Ljubljano, so se vsa mesta zapolnila. Ostal je brez zdravnika in pomoči, kje ga najti. "Nihče nič ne reče, samo, da ne sprejemajo. In nazadnje, ko sem prišel, mi je vrata zaprla pred nosom," svojo izpoved prične Ladislav Vuga.   

Zaradi koronavirusa pa zdaj,  tudi če bi imel prevoz, do zdravstvenega doma sploh ne more več priti. "Pri nas na Igu sta oba zdravnika še vedno zasedena, tako da me niso vzeli. Telefon zvoni v prazno. Situacija se ni spremenila niti za milimeter," pove. 

Še vedno kliče na različne telefonske številke, a brez uspeha. Redno jemlje več različnih zdravil, tudi zaradi bolečin zaradi fantomskega uda. Še sreča, da je na pogrebu srečal sorodnico, ki je zdravnica, in mu je napisala recept za nekaj mesecev. "Verjetno bi še vedno po zvezah ali poznanstvih prosil. Ne vem, ne vem, kaj bi se zgodilo."

 

Ladislav Vuga je že od 6. decembra 2019 brez osebnega zdravnika
Ladislav Vuga je že od 6. decembra 2019 brez osebnega zdravnikaFOTO: Kanal A

V kratkem bo potreboval nalog za rešilca in napotnico za strokovnjaka v rehabilitacijskem centru Soča, kjer ima jeseni pregled. Kako bo do tega prišel, še ne ve."Naj se nekdo postavi na ministrstvu za zdravstvo v mojo kožo, pa bo videl, kako je to. Brez zdravil, brez zdravnika. Nimaš koga kontaktirati. Katastrofa."

Da se dostopnost do splošnih zdravnikov, ki je bila vedno težava, zaradi covida še poslabšuje, opozarja tudi zastopnica pacientovih pravic,Duša Hlade Zore: "Pacienti mi pravijo, da kličejo in se jim noben ne javi. Dejansko mi kažejo tudi izpiske z mobilnega telefona, ob kateri uri je vse klical, in to je vse res."Tudi sama je klicala številko osebnega zdravnika, nad katero so bolniki tožili, da ni odziva."Moram reči, da sem enkrat preizkusila, ker je bilo nekje veliko pritožb, in resnično tudi jaz nisem dobila, pa sem bila zelo vztrajna. Klicala sem okoli dve uri, potem pa nehala."

Odzivnost je prek elektronske pošte, kot poudarja sogovornica, nekoliko boljša. A s tem imajo težave starejši, tudi naš sogovornik. "V 1. razred sem hodil s tablico in kredo. Mail znam le odpreti in prebrati, zaplete pa se pri odgovoru," priznava gospod Vuga. 

Za zdaj je na srečo zdrav, sicer bi si pomagal lahko le s klicem na 112. Zastopnica pacientovih pravic pa bolnikom svetuje, da če je neka številka zares dolgo neodzivna, naj to sporočijo predstojniku zdravstvenega doma, zdravstveni inšpekciji ali pa zastopnikom pacientovih pravic.