Slovenija

80-letni kirurg se po 56 letih v medicini še vedno veseli dela

Ljubljana, 08. 02. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anamarija Ficko
Komentarji
99

Bi verjeli, da nekateri ljudje nimajo v svojem življenju niti enega dne, ko ne bi bili veseli odhoda v službo? Eden takšnih je specialist splošne kirurgije in travmatologije Franci Koglot, nekoč tudi uradni zdravnik Jugoslovanske smučarske reprezentance, ki v medicini dela že 56 let, a se je še ni naveličal. Pa ne zaradi denarja, pravi 80-letnik, ampak ker ljudem rad pomaga. Koglot je povedal, kako dobri so slovenski zdravniki, zakaj smo se znašli v družbeni krizi, pa tudi, kaj človeka ohranja mladega in zakaj se Jure Franko ni maral fotografirati.

Še preden so se prvi sončni žarki pretipali do sveže steptanih smučarskih strmin, je proti spodnji postaji žičnice za Višarje koračil mož, ki mu gibanje predstavlja način življenja, reševanje življenj pa poslanstvo in strast. Franci Koglot je kirurg, travmatolog, športni zdravnik in sodni izvedenec, ki pri svojih rosnih 80 letih, kot bi se sam pošalil, še vedno zajema življenje s polno žlico.  

Ker je imel popoldne v ambulanti naročene paciente, je dopoldne izkoristil za skok na bele strmine. V njegovem srcu že od otroštva rasteta dve ljubezni, in sicer ljubezen do športa in do medicine. "Spomnim se, da že ko sem gledal nadaljevanke, je v njih nastopal kirurg doktor Kildare. Ja, čudno ime, še posebej za kirurga," o svojih začetkih pove Franci.

Čeprav je vedel, da bo nekoč tudi on doktor, tega, kot pove Franci sam, niso hoteli vedeti drugi: "Moj razrednik se je zgrozil, češ da imam trojke in dvojke, da ljudje s takšnimi ocenami ne hodijo na medicino. In takrat sem si rekel, mu bom že dokazal, da bom opravil medicinski faks."

Prepreke so in še vedno Franciju predstavljajo izzive, ti pa le še dodatno motivacijo."Moji prijatelji iz Ljubljane so se norčevali iz mene, saj sem bil iz Primorske in po njihovem mnenju nisem znal smučati. Posledično sem se odločil, da se bom naučil smučati, in to sem tudi storil," komentira enega izmed izzivov. Tako pa dandanes brez težav smuča tudi po strminah in po terenu, ki ni idealen.

Z aktivnostmi pa pridejo tudi poškodbe in do teh ni imun niti kirurg: "Leta 1980 sem skočil čez eno jamo na Kaninu in sem si zlomil nogo, nato pa sem kar iz gondole poklical v šempetrsko bolnišnico in prijateljem rekel, počakajte me, da me boste operirali." Na vprašanje, ali se lahko slovenskim kirurgom zaupa, Koglot odločno odgovori: "Seveda, absolutno!" Gibanje je zanj kakor umivanje zob, nujno. Telovadi vsak dan, trikrat na teden igra tenis in tudi smuča čim več. 

Franci je bil nekoč tudi uradni zdravnik Jugoslovanske smučarske reprezentance, iz tistih časov pa ima tudi zanimivo anekdoto o Juretu Franku: "Spomnim se, pred enim super-Gjem na startu, ko sva bila prijatelja in nisem bil zgolj njegov zdravnik, sem ga prosil za eno sliko in je odgovoril, da ne bo šlo, ker se pripravlja na start. To je prava disciplina."

Talente je bilo nekoč zaradi množičnosti lažje odkrivati, se spominja, šole so dobile zastonj opremo, klubi so bili vaške kalilnice. Doda, da so bili trenerji očetje, ki so vozili otroke po smučiščih, in zabijali kole, da je sin lahko treniral. Poudarja, da pa moraš danes plačati, a da imajo otroci dandanes vse in da se jim malo morda tudi ne ljubi: "Gre za problem družbe, problem razpada vrednot in ko ni več vrednot začnemo vsi protestirati, tako zdravniki kakor tudi sodniki, zdaj pa so se pridružili še kmetje."

Koglot dela v medicini že 56 let, v vsej njegovi karieri pravi, pa ni bilo dneva, ko ne bi šel z veseljem v službo. "Priporočam medicino, ampak le tistim, ki si to želijo," je dejal Koglot, ki pa si ne želi študentov, ki se na študij vpišejo zgolj zaradi staršev, ki so zdravniki.

Franci Koglot
Franci Koglot FOTO: POP TV

Po treh urah zavojev je nekdanjega predstojnika travmatologije šempetrske bolnišnice, ki jo je vodil kar 20 let, čakalo delo v ženini ambulanti, v katero vse od upokojitve zahaja dva do trikrat na teden. Pa ne zaradi denarja, pravi, ampak zaradi veselja.

V svoji karieri je Koglot opravil več kot 10 tisoč težkih operacij in poskrbel za več kot 40 tisoč pacientov. Nekoč je še kot čisto svež specializant zašil rano na srcu mladeniču, ki se je zlagal, da se je po nesreči zbodel pri rezanju jabolka. Te operacije se dobro spominja: "Šele ko sem že postavil dva šiva, so na pomoč prišli moji kolegi, a je bilo takrat že vse rešeno." Pravi, da kirurgijo pogreša, a je vesel, da lahko z znanjem vseeno še pomaga ljudem.

Šport je vedno tkal v svojo profesijo in bil je tudi eden od pobudnikov smučarskega tekmovanja zdravnikov in zobozdravnikov, kjer šport združi vse angele v belem, ne glede na naziv. Tudi na letošnjem 46. "Iatroskiju", ki bo že čez dober teden, sam ne bo manjkal in verjetno bo odnesel tudi kakšno medaljo. Pove, da bo sodeloval v disciplinah slalom, veleslalom in super-G.

Za Koglota je vsak pacient enakovreden. Če se je kdaj znašel v dvomih, tudi strokovnih, ga je vedno vodila ena misel: "Zmeraj sem se zamislil, kaj bi naredil z družinskim članom, če bi bila to moja mati ali pa sin, in potem ni bilo nobene dileme."

Problem je, ker danes veliko ljudi, mlade, stare, ne glede na profesijo, vodi pohlep, pravi Koglot. "Tudi razlike v plačah so večje kot nekoč, takrat smo bili podobno plačani, razmaki med recimo snažilkami in zdravniki so bili ena proti dve," še komentira.

Zato zdravnik z veliko začetnico in veliko mero empatije, ki je poleg svojega dela ponosen še na dve svoji družini, mlajšim kolegom svetuje, naj se ne borijo le za svoje pravice, ampak naj nekaj tudi sami naredijo za njih, predvsem pa naj se medicine lotijo z dušo in telesom. Navsezadnje v življenju, pa ne govorimo zdaj le o medicini, resnično veliko šteje  poklicanost oziroma da človek s svojo notranjo močjo in znanjem naredi nekaj dobrega sebi in drugemu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
08. 02. 2024 21.54
-14
Pa poglej kako mobilni so zdravniki, včasih so sedeli v svojih sobah in sprejemali paciente, zdaj pa skačejo od ene sobo do druge pa tam sprejemajo paciente, tajnice in sestre pa pripravljajo paciente za pregled. No, vsaj tako je v Severni Ameriki, vidiš kako dela javni sektor, zdravniki delajo privatno, plačuje jih pa državna zavarovalnica.
nikhrast
08. 02. 2024 17.03
-13
Pa saj to ni nič nenavadnega, samo poglej Florido, polno penzionistov dela po supermarketih da lahko tam preživijo zimo.
jj car
08. 02. 2024 14.58
+6
Franci, zakaj ne delas pro bono ce ti ne gre za denar! Bodi car vsaj enkrat u zivotu.
Divjecesnje
08. 02. 2024 14.31
+0
Zakaj se nebi veselil? Dela kar hoce, ukazuje drugim, dnarja kot solate... kdo se nebi?
Sowkenc
08. 02. 2024 14.19
+5
Mene bi bilo sram, da bi se tako izpostavil javnosti. Mogoče je postal dementen, da ne ve kaj vse je počel v Splošni bolnišnici Šempeter??? Manjka raziskovalnih novinarjev na tem področju.
25petelinov
08. 02. 2024 14.01
+3
Bravo! Narava naredi, da so nekateri nadpovprečni.
oježeš
08. 02. 2024 13.55
+4
Ka ste eni fouš ljudem, ki niso taki kot si vi želite. Človek naj dela dokler lahko in ne škoduje drugim. Saj to je človeška nrav, ne pa da se jih polovica smili sama sebi, veliko jih gleda kje bi brez dela povlekli čim več denarja in lagodno živeli. Smo res kot slovenska družba tako fouš ljudem, ki drugim ne želijo slabo? Zgleda da in to je zelo žalostno, zato ni čudno da počasi propadamo kot nacija in da nas v tujini skoraj nihče ne mara. Še bolj žalostno je pa to, da večin meče slabo luč še na tiste, ki so pridni, delovni, uspešni, pa jih tujci mečejo v isti žakelj, kot nesposobneže, foušiste itd.
Rožice so zacvetele
08. 02. 2024 14.09
+4
oježeš, tu komentira bore malo Slovencev, morda 1 ali 2%.
karjola
08. 02. 2024 13.07
+4
Leta 80 je telefoniral iz gondole Kaninske žicnice v bolnišnico. A je vlekel kabel za sabo.
Rothschild1
08. 02. 2024 13.05
+3
Koncno en pozitiven prispevek na tem portalu. Pisuni in politiki pozabljajo, da so zdravniki eni najbolj inteligentni in delavnih ljudi. Da se vpises na medicinsko fakulteto potrebujes izredno veliko tock. In za to, ne zadostuje samo inteligenca. Nas solski sistem zahteva tudi veliko pridnosti in dela. in ce se nekdo zeli vpisati na medicinsko fakulteto, mora biti tudi zelo priden. In zdravniki so. Seveda, so tudi redke izjeme. In potem mediji tulijo in jih blatijo .... in to novinarji, ki so vecina, gimnazijski maturanti ??? Alooo
doma?in 1
08. 02. 2024 11.52
+5
Vse odvisno v kolikšnem obsegu ur še vedno opravlja delo. Mislim, da je življenje prekratko, da bi samo delali. Ko pride čas za upokojitev je čas za hobije, raziskovanje, sprehode, drugačno druženje,.... Kriza je pa za tistega, ki si hobija skozi življenje ni našel
Berth
08. 02. 2024 11.31
+10
Komentarji so dokaz, da če je glava prazna, trpi celotno telo. Niti najbolj sposobni zdravniki jim ne morejo pomagati. Ostali se zavedamo, da gre za praktično najbolj zahtevno fakulteto in da študij, skupaj s specializacijo, traja več kot 10 let. Globok priklon vsem, ki so tega sposobni. Vesel sem, da jih imamo.
viking76
08. 02. 2024 11.44
-4
Koroški Slovenec
08. 02. 2024 11.22
-7
Naj pride k nam na štrejk, da se bo še bolj veselil.
Sowkenc
08. 02. 2024 11.04
-2
Zaradi takih bleferjev v zdravstvu je tako kot je. Ne živijo v realnem svetu, so vreča denarja brez dna. Ne zanima jih timsko delo, temveč zgolj lastni interes. Imajo se za Bogove v belem. Nihče jim nič ne more, nihče tudi ne ukrepa. On pa naj naredi samorefleksijo, da ne bo govoril nebuloz po televiziji. Svojih izjav v javnosti se nikoli ne sramujejo. Kdor ga ne pozna, ga drago plača.
Berth
08. 02. 2024 11.17
+10
Ko človek z nedokončano osnovno šolo in brezdelnež, ki ga podpiramo zaposleni, ljudi z najbolj cenjeno izobrazbo in sposobnostmi, okliče za bleferje. Neprecenljivo. Ko boš zbolel, se zdravi sam. Tudi zdravil ne jemlji, ker bodo s tem profitirala bleferska podjetja. Če je glava prazna, trpi celotno telo.
Sowkenc
08. 02. 2024 11.27
+4
bert. Ne bom te žalil tako kot si ti mene, toda povem ti samo to, da ga zelo dobro poznam in nisem vreča brez dna. Tudi izobrazbo imam, tako, da v bodoče ne govori na pamet in ne zavajaj.
Sowkenc
08. 02. 2024 11.33
+1
Bert. Stvari, ki jih ne poznaš je bolje da ne komentiraš. Na veselje ali žalost sem glede zdravstva doma. KORUPCIJA.
KarelP
08. 02. 2024 11.33
+3
To,kar praviš je sicer vse res, vendar mora imati človek tudi mero, kdaj je dosti, saj pri 80 letih se ne more več meriti z mlajšimi, ne po mentalnih sposobnostih, fizični kondiciji in končno niti po znanju, opirati se samo na izkušnje pa v kirurgiji ni dovolj.
Sowkenc
08. 02. 2024 12.05
+1
In še to. polno delovno dobo 40 let sem delal v zdravstvu
oježeš
08. 02. 2024 14.00
-1
Sowkenc, veš kako bi nam bilo lepo, če bi se vsi držali kar si zapisal. Ampak nekateri ne morejo brez zdrah in ocenjevanje drugih ljudi skozi sebe.
Malo_sutra
08. 02. 2024 11.01
-1
To Franci samo pare, boš nesu s sabo na žale…
kala 09
08. 02. 2024 10.47
-7
Nič čudnega do 70 nič delal,sedaj bi pa malo delal,dobra plača
mungus
08. 02. 2024 10.37
-7
v penzjon s takimi...pa mladimi dat priliko....ne pa da se ti devetdesetletniki še kr napajajo pa bore mal naredijo!
Roadkill
08. 02. 2024 10.39
+13
kritično primanjkuje zdravnikov . iz katerega planeta se javljaš?
roten
08. 02. 2024 10.36
+0
Eh kako veselo sprejema kuverte s strani delodajalca da pove svoje mnenje v korist delodajalca
Retros
08. 02. 2024 10.20
+7
A je gospod povedal da ima svojo zasebno ambulanto. Ja tako se pa da delat tud sto let če hočeš. Uredu njemu če ga ne plačuje država, v nasprotnem promeru pa gospod v penzijo in ukvarjajte se z svojimi vnuki..to je večje veselje.
Rožice so zacvetele
08. 02. 2024 10.16
+15
Zakaj ne preberete članka, tisti, ki kirurga ne poznate. Že zdavnaj je v penziji, pomaga svoji mladi ženi v ordinaciji. Zanima me pa, zakaj pljuvači hodite v službo, če sploh. Jaz sem hodil z veseljem, ker sem že od malega vedel, kaj bi želel biti in šel tudi na tak faks. V službo pa se hodi, da zaslužimo, eni več, drugi manj... za življenje, preživetje. Vsaj je pa svoje sreče kovač. Jamranje ne obrodi sadov, oz., brez nič je nič. Vsaj 1x se zazrite v sebe in pomislite, kaj ste že ali niste storili za to, da bi imeli lepše življenje. Dokler boste krivili za svoje tegobe druge, ne bo nič. Minusi bodo pa potrdili to, kar sem napisal...resnica boli.
Malo_sutra
08. 02. 2024 10.52
-4
kaj kenjaš? dišijo mu €€€ kot vsem nam.
petka5
08. 02. 2024 10.15
+0
to so zdravniki