Slovenija

Bobnarjeva poslala pisno odstopno izjavo premierju Golobu

Ljubljana, 09. 12. 2022 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaja Kobetič, Anže Božič, N. L., STA
Komentarji
363

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je po vrnitvi iz Bruslja po napovedih poslala pisno odstopno izjavo premierju Golobu. Golob je že napovedal, da jo bo sprejel, saj je izgubila njegovo zaupanje. Medtem pa je material, ki po njenem dokazuje izvajanje nedopustnega političnega pritiska, že predala nadzornim organom. KPK je potrdil, da so so prejeli prijavo Bobnarjeve, zadevo pa bodo obravnavali prednostno. Iz postopka se je že izločil šef KPK Robert Šumi, ki je kot razlog navedel dejstvo, da tudi sam prihaja iz vrst Policije in da sta z Bobnarjevo poslovno povezana.

Po prejemu pisne odstopne izjave ministrice ima premier sedem dni časa, da o odstopu pisno obvesti predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Obvestilo o odstopu se nato uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ministrici bo funkcija s tem prenehala.

V kabinetu predsednika vlade so za STA potrdili, da so odstopno izjavo Bobnarjeve prejeli.

Predsednik vlade mora nato v desetih dneh po prenehanju funkcije ministrice predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Ko bo predlagan, se bo kandidat za novega ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora. Če bo njegova predstavitev ocenjena kot uspešna, pa bo moral še skozi sito poslank in poslancev na plenarni seji DZ.

Prejeli smo prijavo ministrice Bobnarjeve, je potrdil šef KPK Robert Šumi. Obravnavajo jo prednostno, na tehtnici pa so očitani neetični oziroma nezakoniti vplivi premiera Goloba. In po naših neuradnih informacijah tudi začasnega šefa NPU Darka Muženiča, ki naj bi se preko premiera tudi vpletal v policijsko kadrovanje. A pri tem Šumi opozarja, da vsaka politična sugestija še ni avtomatsko tudi politični pritisk.   

 "Ne zagotovo ne. Pritisk je vedno na strani tistega, ki ga tako čuti in zaznava. In tukaj je treba preučiti, ali je ravnanje bilo v sklopu dovoljenega, dopustnega in se smatra v sklopu delovnih nalog. In na drugi strani, če je bilo razumljeno kot nezakonito, neetično, nedovoljeni, ali je resnično tako. Tukaj so pomembne razlike in nikakor ne moremo to vnaprej trditi," dodaja Šumi. 

Šumi se je iz postopka sicer izločil. "Sam prihajam iz vrst Policije, tam imam tudi urejeno zamrznitev pogodbe in hkrati sem bil poslovno povezan z ministrico Bobnarjevo, saj sva dolgoletno sodelovala skupaj," pravi Šumi. 

Dan po odmevnem nastopu notranje ministrice, pa je jasno, na koga konkretno je merila, ko je proti premieru Golobu izstrelila najmočnejši očitek: "Kot možnost povrnitve zaupanja pri predsedniku vlade, torej z moje strani, da bi si ponovno pridobila njegovo zaupanje, mi je ponudil, da se iz policije odpusti določeno osebo. Ne, ker bi obstajali kakršnikoli razlogi, da je delal nezakonito. Po mojem mnenju zato, ker se je zameril nekomu iz krogov predsednika vlade. In to se m seveda absolutno zavrnila."

Neuradno gre za direktorja uprave za policijske specialnosti Martina Jazbeca, ki naj bi padel v nemilost Golobovega vodje - iz sistema policije izvzetega varovanja - Roberta Kešperta zaradi starih policijskih konfliktov. Tega primera pa sicer Bobnar ne omenja v svojem poročilu o očitanih političnih pritiskih na policijo.  

Bobnarjeva je s poročili seznanila KPK, ki bo zadevo obravnavala prednostno.
Bobnarjeva je s poročili seznanila KPK, ki bo zadevo obravnavala prednostno. FOTO: Luka Kotnik

Prvi resni vladni konflikt je aktiviral tudi opozicijo. Bobnarjevo pa so parodoksalno zdaj v bran vzeli tisti, ki so jo na prvi seji prejšnje vlade zrušili kot prvo damo policije. "Tudi takrat, ko smo bili mi v nadzoru, je vse povedala pred kamerami. Gospa ima te tendence, da rada vse govori pred kamerami. Potem ni razloga, da ji ne bi verjel. Povedala je očitno vse tako, kot je bilo. S tega vidika je škoda, da odhaja, ker daje premierju možnost, da bo naredil vse to, kar je že pod njenim ministrovanjem želel," o Bobnarjevi meni poslanec SDS Žan Mahnič.

Šarec: Vsak pogovor še ni politični pritisk

Glede situacije se medtem ne želijo opredeljevati Golobovi koalicijski partnerji. V SD-ju so v četrtek imeli predsedstvo, po opravljenem pogovoru pa zapisali: "Socialni demokrati obžalujemo, da bo vlada izgubila strokovno ministrico za notranje zadeve, ki je izvrševala koalicijske zaveze. Pričakujemo pa, da se bo v bodoče z vso resnostjo upoštevalo pristojnosti in neodvisnost posameznih organov ter poskrbelo za takšen način komunikacije, ki ga ne bo mogoče razumeti kot politični pritisk."

Gre za vihar v kozarcu vode, medtem dodaja minister v kvoti Golobovega Gibanja Svoboda Marjan Šarec. Kot nekdanji premier, ki je prav Bobnarjevo postavil na čelo Policije, pa pritiskov svojega predsednika na Bobnarjevo ne vidi. "Veste, vsak pogovor še ni politični pritisk, ker če gremo na to, da bo vsak pogovor politični pritisk, potem ne bomo daleč prišli. Potem bomo vsi samo gledali, kaj bo kdo rekel, in bomo vsi samo vlekli svoje plače in čakali konec mandata, da se ne bo kdo komu zameril."

Na KPK sicer ocenjujejo, da bi lahko v roku šestih mesecev že bilo jasno, ali je v dotičnem primeru do političnih pritiskov oziroma zlorabe uradnega položaja tudi zares prišlo.  

Iz kabineta predsednika vlade so sicer sporočili, da eden ključnih akterjev, ki ga v svojem poročilu omenja prvi policist Lindav, nekdanji Drnovškov varnostnik Miloš Milovič, ni zaposlen pri njih in od vlade ni nikdar prejel nobenega plačila. Ker pozna področje pa da ga je Golob povprašal o načinu organizacije varovanja.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (363)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cool8
11. 12. 2022 11.16
+4
Na desnici politiki nimajo pojma , kaj je to odstop, Hojs je želel odstopiti, pa ga je Janša hitro prepričal , da se to tako ne dela....Bobnarjeva pa naj gre, nihče je noče, ne levi , ne desni...!
rambojanša
11. 12. 2022 13.31
-1
prašek ti bo repliciral da nimaš prav...on trdno stoji za njo in ji daje veliko podporo...
igy02
11. 12. 2022 08.42
+1
S tovariš Han je že ugotovil, kaj dela v vladi?
rambojanša
11. 12. 2022 09.47
+0
Nima časa na svetovnem zemljevidu išče zakaj so Španija in Portugalska kar naenkrat izginile kot otoške države...
Nebodijetreba
11. 12. 2022 09.48
+2
Ja, glasuje za zadeve, o katerih nima pojma! S tem priznanjem je vehementno mahal na Tarči. Še tega ne razume, čemu je tam, kamor so ga postavili.
rb63
10. 12. 2022 18.47
-2
Pa kaj ta Bobnarjeva še vedno vsak dan cirkusira. Kaj se še ni naveličala. Da jo sedaj podpirata Gorenjak in Mahnič pa itak vse pove o tej zadevi. Bobnarjeva je zame največje razočaranje te vlade. ženska povsem izgubila kompas.
ertzuu
13. 12. 2022 19.17
ni res nimaš pojma , ženska je najbolj strokovna oseba na policiji zadnjih nekaj let in lindav tudi, ima HRBTENICO tako se reče temu......ne pa KOMPAS
Mr.
10. 12. 2022 15.33
-1
Mislim, da se tale vladavina v golobnjaku ne bo dobro končala za slovenijo. Ti revčki se ukvarjajo samo sabo in kažejo mišice, ko ladja pospešeno tone. Vlada kaos in očitno se podvaja in krepi načelo kdor ni z nami je proti nam... Politični cicibančki in klovni zamislite se nad sabo in svojimi maščevalnimi dejanji!
Mr.
10. 12. 2022 15.35
-1
pa ne pozabite, kdor seje veter žanje vihar... upam da ste vzeli tudi to!
prašek
10. 12. 2022 13.03
+3
rambojanša 10.12.2022, 11:03:23 -1 Kje je znani komentator ----PRAŠek ????--- A Podpora Tatjani ŠE VELJA ???? ............................ Tukaj sem in še vedno podpiram Tatjano !!!!!
rambojanša
10. 12. 2022 13.29
-1
ja še nisi pred državnim zborom z jenulom in njegovo ekipo...pa bicikl si podmaži..
rambojanša
10. 12. 2022 13.59
-2
Pa bodi bolj konkreten če podpiraš enega kritiziraj drugega kjer tvojo lepotico močno napada celotna vladna garnitura.
Betuul
10. 12. 2022 12.49
-3
Gubanje!za pravičnost in razvoj, mir, svobodo; 🪧Pohod za hrano bo!
pekoči paradižnik
10. 12. 2022 12.07
+4
Predsednica države Nataša Pirc Musar lahko v javnosti spremlja, kako se bo Tatjana Bobnar obnašala kot njena svetovalka, ko enkrat nekaj ne bo po njeni volji! Ne dvomim, da Nataša zna pomisliti za en korak naprej.
Betuul
10. 12. 2022 13.17
-1
Lahko bi kje k sebi spravla goloba ; ki ima že prakso v predsedniški palači! Da bi bil kle v vladi mir!
pekoči paradižnik
10. 12. 2022 12.05
+0
Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni, tudi Tatjana je najbrž imela dobre namene, ampak pozablja, da ni opravila domače naloge, počistila janševce v policiji, izgubila zaupanje predsednika vlade in bi se morala brez besed umakniti s položaja, ne pa da pere umazano perilo v javnosti in z vsako naslednjo izjavo kompromitira samo sebe. Sprašujem: Če bi Lindav dobil mandat, bi vsi navedeni očitki z njene strani in s strani Lindava ostali prikriti in nepomembni?????????????
Ugovor vesti 133.člen
10. 12. 2022 11.23
-2
ŠUMIjo gozdovi domači. Ja,vedno se lahko VSE razlaga, kot nekdo želi. Če bi Janša delal tako, bi bil fašizem, če dela isto Golob je to njegova pravica. Revolucija traja, terja pa žrtve, v tem primeru zaenkrat Bobnarjevo, že prej Kosovo, v prejšnjem sistemu Kavčiča,... Se je sploh kaj spremenilo v bivši in novi svobodi? Plesalci gremo na poskok!
pekoči paradižnik
10. 12. 2022 11.51
+3
Svoboda in z njo Golob, je dobila na volitvah mandat, da počisti z janšizmom in janševci na čim več področjih. Kaj sedaj tukaj ni jasno?
rambojanša
10. 12. 2022 12.53
+1
BISTROUMNI FRENK....JA KAR ZAMENJATI NAROD KDO NI ZA HOLOBA....MIGRANTE ZAMENJAT ZA TISTE KI NISO ZA SVOBODO...OPRAN DO KRAJA...
Ugovor vesti 133.člen
10. 12. 2022 11.04
-3
Janša kriv, da imamo nesposobno vlado, ker je izzival z nepomembnimi zadevami: STA, EU tožilci, z varovanjem reda v času, ko so ponosni nasledniki hoteli osramotiti SLO v času vrha na Brdu. No, to zadnje je bilo pa vseeno 100% pravilno. No in sedaj imamo ob pomoči medijev in nazadnjaških sil, vlado, ki si jo zasluži 60% državljanov. Žal preostalih 40% delimo tragično usodo.
Nebodijetreba
10. 12. 2022 11.14
-1
Tragično usodo delijo tudi drugi, le da se tega še ne zavedajo ali pa nočejo priznati.
pekoči paradižnik
10. 12. 2022 12.09
+2
Večina se mora vedno prilagajati in spoštovati voljo večine, tako je v demokraciji, v noriškem kraljestvu si pa želite obratno, lahko tako imate, ampak imejte to tam.
Nebodijetreba
11. 12. 2022 09.57
+1
Frenk, zelo si poenostavil zadevo. Kaj pa če ta manjšina, ki je v bistvo kar velika, vidi nekaj, česar večina v svoji evforiji ne vidi?
rambojanša
10. 12. 2022 11.03
-1
Kje je znani komentator ----PRAŠek ????--- A Podpora Tatjani ŠE VELJA ????
Ugovor vesti 133.člen
10. 12. 2022 10.59
+0
Ob branju zapisa Šarca sem se dobro zabaval, ko njegov šofer kao ni poznal poti do državnega zbora. Seveda jo je, samo nas je hotel obvarovati in ga ni dostavil kamor ne spada, saj so mu ljudje povedali, da je tam zaključil.
WD40
10. 12. 2022 10.50
-2
sds in janša so krivi ,da je bobnarca odstopila ,bravo !! vi nimate v glavi vsega pošlihtanega
WD40
10. 12. 2022 10.49
-2
levi trolčeki !!!!! nardili ste si greznico sami ,ne sds ne janša ,ampak vaš vrli golob je to naredil
Trapon
10. 12. 2022 10.33
-3
Opozicija nič ne ruši koalicije ok....koalicija se bo sama zrušila!!! Naloga opozicije je da kontrolira koalicijo če še ne veste levi!!!! ČE JE KDO RUŠIL KOALICIJO SO JO TO EDINO LEVAKI SOCIALISTI 2 LETI VSAK DAN
Trapon
10. 12. 2022 10.29
-5
BEŠIČ naj pove kje več zasluži? Ali kot minister ali kot popoldanski fuš? Saj je zdravnik ane kirurg! Dela in operira pa za €!!!
Trapon
10. 12. 2022 10.25
-5
Nisem tolkel po Bobnarjevi ok...ampak če se grozi policiji,zdravnikom itd kar počne 🐦 to ni ok...in če BEŠIČ dela še popoldne pri zasebnem koncesionarju ni ok....zakaj pa ne gre Bešič delat popoldne v UKC in to brezplačno....itak pravi da s tem ko operira popoldan da samo zaradi tega da ostane v formi🤣 ja kdor vrjame....vsi delamo za denar in BEŠIČ tudi dobro služi popoldan
WD40
10. 12. 2022 10.21
-5
son?ek11. tebi se že fuzla ,ne išči izgovorov drugje , vse se dogaja v vaši koaliciji .je čas da se vgasneš in začni misliti z svojo glavo
son?ek11
10. 12. 2022 10.15
+4
Dragi trapon in ostali desničarji, vi ste tolkli po Bobnarjevi, dokler niste dobili drugačna navodila !!!
WD40
10. 12. 2022 10.46
-3
son?ek11.................. pa si res tako opran-a ,da ne vidiš kaj je narobe ???
son?ek11
10. 12. 2022 10.12
+4
Kdo ščiti Bobnarjevo, da se je obrnila proti kastni koaliciji???? Ampak, ko je ta, kj sedaj stoji za njo, ne bo več potreboval, jo bo pustil in mi bomo izvedeli dejansko ozadje!!
WD40
10. 12. 2022 10.22
-7
Kdo ščiti Bobnarjevo, ................... SD IN LEVICA !! zato malo študiraj kj pišeš ne na pamet
WD40
10. 12. 2022 10.48
-3
kaj je res je res !! pa dobro ,ste res taki troli da tudi če vam povejo iz sd in levice da jo podpirajo ........