Tujina

Abas s predstavniki Hamasa

Gaza/Tel Aviv, 22. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srečanje palestinskega premiera Mahmuda Abasa s predstavniki islamskega gibanja Hamas v Gazi ni prineslo konkretnih rezultatov. Voditelji Hamasa so sicer dejali, da bi razmislili o prenehanju napadov na Izraelce, če bi izraelska vojska ustavila pregon domnevnih palestinskih skrajnežev.

Hamas opozarja, da ne bodo prenehali, dokler se Izrael ne umakne s palestinskih ozemelj
Hamas opozarja, da ne bodo prenehali, dokler se Izrael ne umakne s palestinskih ozemelj FOTO: Reuters

Izrael je v preteklosti že večkrat zavrnil take predloge. Hamas je prevzel odgovornost za štiri od petih samomorilskih napadov, ki so se od sobote do ponedeljka zgodili v Izraelu.

Ameriški državni sekretar Colin Powell je v Parizu zagotovil, da so ZDA povsem privržene mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu. Dejal je, da je imel v zadnjih 48 urah več stikov z izraelskimi in palestinskimi predstavniki, med katerimi je poskušal zgladiti razlike glede časovnega načrta za Bližnji vzhod. Načrt, ki so ga pripravili ZN, ZDA, Rusija in EU, med drugim predvideva ustanovitev palestinske države do leta 2005.

Neimenovani predstavniki ameriške administracije pa so sporočili, da naj bi ameriški predsednik George Bush pred vrhom G8 junija v Franciji obiskal Katar, Kuvajt in Egipt. Podrobnosti o potovanju še niso znane, Bush pa bi se v Egiptu lahko srečal z izraelskim premierom Arielom Šaronom in palestinskim premierom Abasom, so po poročanju AFP še povedali neimenovani predstavniki.

Libanonsko gibanje Hezbolah je zanikalo vpletenost v prevoz vojaškega tovora na ladji, ki jo je v Sredozemskem morju prestregla izraelska vojska. Izraelska vojna mornarica je v sredo na odprtem morju prestregla ladjo, natovorjeno z vojaško opremo, ki je bila namenjena v Gazo. Ribiška ladja je priplula iz Egipta, z orožjem pa naj bi jo natovorili na odprtem morju pred Libanonom.

Palestinci proti spremembam načrta

Palestinci ne bodo pristali na spremembe časovnega načrta za Bližnji vzhod, je izjavil glavni svetovalec palestinskega voditelja Jaserja Arafata, Nabil Abu Rudejna. Po njegovih besedah se želi izraelska vlada izogniti svojim obveznostim glede izvajanja časovnega načrta. Izraelski premier Ariel Šaron je sicer napovedal, da je pripravljen sprejeti načrt bližnjevzhodne četverice in da ga bo svojemu kabinetu predložil na glasovanje.

ZDA pritiskajo na Izrael

Izraelska stran hladnokrvno nadaljuje s kolonizacijo arabskih ozemelj (Foto: Reuters)
Izraelska stran hladnokrvno nadaljuje s kolonizacijo arabskih ozemelj (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vodja kabineta izraelskega premiera Ariela Šarona, Dov Weisglas, se je v sredo v Washingtonu sestal s svetovalko ameriškega predsednika za nacionalno varnost Condoleezzo Rice, da bi Izrael sprejel časovni načrt, ki predvideva ustanovitev palestinske države. Ameriške oblasti želijo preprečiti vtis, da poskuša Izrael zavlačevati napredovanje mirovnega procesa. Poleg tega se je Riceova sešla še s palestinskim finančnim ministrom Salamonom Fajetom, ki se v okviru prizadevanj za končanje bližnjevzhodnega konflikta prav tako mudi v Washingtonu.

Ameriški tisk medtem poroča, da ameriški predsednik George Bush razmišlja o morebitnem povabilu Šarona in Abasa na tristranski vrh v Švici, morda že prihodnjo nedeljo, ko bo prispel na srečanje najrazvitejših držav na svetu in Rusije (G-8). Obenem omenjajo Bushev obisk Bližnjega vzhoda.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3