Tujina

FOTO: Abe se bo kot prvi japonski premier poklonil žrtvam napada na Pearl Harbor

Honolulu, 27. 12. 2016 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonski premier Shinzo Abe se bo poklonil žrtvam napada na ameriško oporišče Pearl Harbor leta 1941, po katerem so ZDA vstopile v drugo svetovno vojno. Abejev obisk ima simbolično in zgodovinsko naravo, saj sta ZDA in Japonska danes veliki zaveznici.

Japonski premier Shinzo Abe je v ponedeljek prispel na Havaje, kjer se bo danes srečal s predsednikom ZDA Barackom Obamo in bosta skupaj obiskala osrednji spomenik padlim v japonskem napadu na oporišče Pearl Harbor leta 1941, po katerem so ZDA vstopile v drugo svetovno vojno.

Abe je najprej obiskal Nacionalno spominsko pokopališče Pacifika, kjer je položil venec, nato še eno pokopališče ter spomenik deveterici, ki je umrla v trčenju ameriške podmornice in japonske ribiške ladje leta 2001 blizu havajskega otočja.

Danes bo Abe vstopil v zgodovino kot prvi japonski premier, ki bo obiskal osrednji spomenik napadu na Pearl Harbor 7. decembra 1941, to je bojno ladjo Arizona, ki so jo japonska torpeda in bombe potopile skupaj z več kot 1000 mornarji na krovu.

Pearl Harbor je leta 1951 obiskal takratni japonski premier Shigeru Yoshida, vendar spomenika Arizona takrat še ni bilo, saj so ga odprli šele leta 1962.

Shinzo Abe je prvi japonski premier, ki bo obiskal osrednji spomenik napadu na Pearl Harbor.
Shinzo Abe je prvi japonski premier, ki bo obiskal osrednji spomenik napadu na Pearl Harbor. FOTO: AP

Japonska in ZDA danes veliki zaveznici

Abejev obisk ima simbolično in predvsem zgodovinsko naravo, saj sta Japonska in ZDA danes veliki zaveznici. Abe se v času obiska ne namerava opravičiti za napad leta 1941, ampak želi le izkazati spoštovanje mrtvim.

Obama je pred pol leta kot prvi ameriški predsednik obiskal Hirošimo, kamor so ZDA leta 1945 odvrgle prvo jedrsko bombo in se prav tako ni opravičil.

Ameriška tiskovna agencija AP je ob tem navedla besede preživelega napada na Pearl Harbor, nekdanjega vojaka Alfreda Rodriguesa, ki je pozdravil Abejev obisk. "Vojna je vojna. Delali so tisto kar so morali in mi smo delali enako. Do Japoncev ne čutim nobenega sovraštva," je dejal Rodrigues in menil, da se Abeju ni treba opravičiti.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
27. 12. 2016 17.04
+1
Vemo , dobro vemo, kdo je bil na strani zmagovalcev in kdo je bil na strani okupatorjev....Japonci so se opravičili, domobranci pa se ne bodo verjetno nikoli in nikdar !
Kollerik
27. 12. 2016 14.57
+2
Mi pa čakamo Rodeta, da se javo, jasno in glasno opraviči zaradi kolaboracije LJ nadškofije in vseh tistih klerikov, ki so šli v to.
MA007
27. 12. 2016 08.24
+0
ZDA naj se opravicijo zaradi bobmandiranja civilistov samo se verjetno ne bojo ker so navajeni bombandirati civiliste.
korintos23
27. 12. 2016 09.06
+0
Kdo pa ne bombardira civilistov, je pa razlika ali se doma braniš ali pa greš tega delat v drugo državo!
cool1
27. 12. 2016 17.03
+3
Če ne bi Usa bombardirale Japonske in Nemčije, bi umrlo še na tisoče in tisoče več zavezniških vojakov, t.j. amerikancev, francozov, angležev, poljakov, čehov, rusov, pa tudi slovencev če hočete. Vendar slovencem se ne bo nihče od okupatorjev in njihovih podložnikov kot so belogardisti, belosrajčniki, rjavosrajčniki, črnosrajčniki, ustaši, četniki in domobranci ne , ti se ne bodo opravičili nikomur !
Maxx365
28. 12. 2016 08.20
zakaj bi se opravičili, Ameri so bili s strani Japonske, ki jih je zahrbtno napadla v Pearl Harborju, potisnjeni v 2SV, žal so le na ta način lahko končali svetovno morijo