Tujina

Afganistanski otroci - opijski odvisniki

Kabul, 08. 06. 2007 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neosveščenost in pomanjkljiva medicinska oskrba v zakotnih predelih dežele sili matere, da otroke pomirjajo z opijem.

Afganistanska pokrajina Badakšan je na skrajnem severovzhodnem robu države. Doline so obkrožene s hindukuškim višavjem, nad katerim kraljuje najvišja afganistanska gora Noshaq, visoka 7492 metrov. Lepota pokrajine je v ostrem nasprotju s surovim vsakdanom prebivalstva, ki živi v zakotju dežele.

Iz vreznin makove glave priteče mlečna snov, ki otrdi - tako nastane surov opij. (Foto: INRI)
Iz vreznin makove glave priteče mlečna snov, ki otrdi - tako nastane surov opij. (Foto: INRI) FOTO:

Po zadnjem poročilu ZN živijo tamkajšnji ljudje v razmerah "socialnega obupa". Do prve medicinske pomoči morajo potovati dva dni.

Opija je v teh krajih na pretek. Konec junija bodo kmetje poželi makova polja. Z nožički prerežejo makove glave, da iz njih priteče mlečna tekočina, ki čez noč otrdi in spremeni barvo. Tako nastane surov opij.

Z rekordnimi žetvami je povezana tudi vedno večja odvisnost Afganistancev od uživanja opijatov. Po podatkih oddelka ZN za boj proti drogam in organiziranemu kriminalu (UNODC), je okrog milijon prebivalcev Afganistana med Hindikušem in puščavami na jugu dežele opijskih odvisnikov, še posebej v pokrajini Badakšan.

Odvisnika v Kabulu: Samo v afganistanskem glavnem mestu je okrog 60 tisoč odvisnikov. (Foto: INRI)
Odvisnika v Kabulu: Samo v afganistanskem glavnem mestu je okrog 60 tisoč odvisnikov. (Foto: INRI) FOTO:

Temno rjavo snov uživajo s pomočjo 'hookah', opijske pipe, saj v vaseh nimajo zdravil. Zlasti so prizadete ženske, ki opij uporabljajo kot nadomestek za zdravila, dajejo pa ga tudi bolnim otrokom. Učinkuje kot pomirjevalo.

Opij vsebuje morfin, ki lajša bolečine, kodein pa pomirja kašelj, ki v krajih z ostrimi zimamo pogosto prizadene zlasti otroke. Po poročanju ZN veliko otrok trpi zaradi vnetja bronhijev, ob uživanju morfija se otroci umirijo in prenehajo jokati.

Babice in matere svojih otrokov vpihajo usta na usta opijski dim: Deloje pomirjevalno, vendar razlogov za nastanek bolezni ne odpravi, saj ljudje živijo v razmerah obupnega pomanjkanja (Foto: INRI)
Babice in matere svojih otrokov vpihajo usta na usta opijski dim: Deloje pomirjevalno, vendar razlogov za nastanek bolezni ne odpravi, saj ljudje živijo v razmerah obupnega pomanjkanja (Foto: INRI) FOTO:

V vasi Jokhan štirikratna mati Sadaf opij dozira tako, da dim iz pipe pihne v otrokova usta. Matere se ne zavedajo nevarnosti, da bodo z dajanjem opija otroci postali odvisni, bolezni pa na ta način ne bodo odpravile. Eden od poročevalcev agencije ZN INRI je ob svojem obisku posnel video, na katerem je videti babico, ki vnukinji v usta vpihuje opijev dim. Če nekaj trenutkov morfij prične delovati in pogled majhne deklice 'ostekleni'.

V Afganistanu so lani pridelali okrog 6100 ton opija. V skladu z zapovedmi korana je uživanje drog za globoko verne Afganistance prepovedano. Dolgoletne vojne, ki so divjale na ozemlju Afganistana, so na površje prinesle 'gospodarje vojn', kot imenujejo voditelje paravojaških skupin, mafijske šefe, talibane in tihotapce, ki so pričeli z velikopotezno trgovino z opijati in heroinom. Trgovina poteka skozi Pakistan, nekdanje sovjetske republike, osrednjo Azijo in Iran.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badabum
09. 06. 2007 13.06
-1
avava-ne bodi pameten.Če ti ni všeč svoboda govora mrš nazaj v svojo državo!!!Pa probaj vsaj malo pisati slovensko ti debil asocialni. Tako,da na pametuj in ne bodi preveč pameten,ti smrku majhen.Da nebo kdo tebi razložil kakšen učinek ima noga na glavi...
Romuel
09. 06. 2007 11.57
ta država je cela v razsulu, stalno vojne zdaj še pa to, uničujejo nove rodove te stare babe, ki otrok upihujejo opijski dim, no saj kdaj je pa že vojna prinesla kaj dobrega?
thething@volja.net
09. 06. 2007 01.31
avava - smesno kako si proti razlicnim mnenjem. Vsak ima pravico do svojega mnenja. Imeti mnenje - pa je lahko kakrsnokoli - ni kriminal, tvoja groznja pa je.
avava
09. 06. 2007 00.55
civitasstain MERKAJ SE DA NAVJO TEB OSMRTNICO BRAL KO TAKO GRDO PIŠEŠ E-MAIL SE NE SKRIJE TAKO DA PAZI KAJ ČVEKAŠ ČE NEKAJ NE RAZUMEŠ TI NI TRBA GRDO PISATI IMEJ SVOJA STALIŠČA DOMA ALI TI JIH PRIEM RAZLOŽITI........
jinx.nekt.door@gmail.com
08. 06. 2007 22.25
civitasstain@gmail.com
08. 06. 2007 19.26
+1
Bojo lažje koran bral, pa samomorilske akcije delal......
Tine Likar
08. 06. 2007 18.57
+1
ojoj, ki je ta svet...